Alles over de ‘wilde’ triathlons in Workum, Zaltbommel en Wassenaar; Balen en Els bij Beau – WTJ 1282

DINSDAG –  En nóg kunnen we een paar Nederlandse triathlons oplepelen uit het afgelopen weekend. Weliswaar geen NTB-wedstrijden maar in eigen kringen niet minder populair. En zoals jullie weten, maakt Trikipedia geen onderscheid tussen de NTB-topraces en de triathlonnetjes, die zo ‘wild zijn als een konijn’.
Friesland is in dat laatste koploper, ach wie had ook anders verwacht. Dat heeft m.i. niks met koppigheid te maken, gewoon historisch zo gegroeid. Ik vind het altijd al heel wat om voor triathlons als de Frysman, Tri-Ambla en in het verleden Oldeberkoop en Heerenveen te worden gevraagd. Al pas ik me van nature snel aan overigens. De Frysman is de bekendste exponent van ‘dat wilde’, in september breken dan altijd de drie W-triathlons (Workum, Witmarsum en Wommels) en daar komt eind september nog een triathlon in Franeker bij.

Workum voor Tiedo en Marjan


De mooie Elfstedenstad Workum beet zondag het spits af. Zeg niet dat ze niet aanslaan, want de race trok 175 deelnemers. Grotendeels Friezen natuurlijk. De drie wedstrijden samen maken deel uit van de Sudwestfrysland Triathlon Cup. Net als vorig jaar werd de sprint-race gewonnen door Tiedo Tinga. De rot in het vak kwam met Mirko van Ligtenberg uit het water. Op de fiets naderde Rink Pijpker tot op 40 seconden, maar op de 5 kilometer door hartje Workum nam TT weer meer voorsprong. De Bolswarder atleet won, Groninger Paul Oosterom passeerde Rink Pijpker in de strijd om de tweede plaats. Stefan de Jong, Anne Floris Bottema en Marcel Swart bleven in de volgorde het dichtst bij het podium in de buurt. Voor zulke wedstrijden zijn ook de broers Van der Ploeg weer te porren. Jacob werd elfde, broer Syb kwam als 28e aan. Op 14 december steekt Syb dus in topvorm als hij met De Kast in de AFAS Live een concert geeft ter ere van het 30-jarig bestaan van de band.


Het was voor Marjan Andringa-Van der Woude al weer drie jaar geleden dat ze mee deed in Workum. En won. Dat deed ze nu dus weer.  Viker tellen na Jacob werd ze dertiende overall. Ze bleef de Stiense topzwemster Meike Regeling zo’n vijf minuten voor. In het water was Meike met de vierde zwemtijd van alle deelnemers Marjan nog drie minuten de baas, maar weldra waren de rollen omgekeerd. Marjan maakte het eenvoudig af. Derde was de Amsterdamse Esther Visser.

Australische Nederlander op weg naar Nice wint Zaltbommel


Friesland heeft een paar wilde triathlons, maar in andere provincies kunnen ze er ook wat van. Neem Gelderland. Vorig week nog de Gelreman en een week later, op de eerste septemberdag, de recreatieve Paul Meijering triathlopn van Zaltbommel. Zwemmen in de Tijningenplas, fietsen door Zaltbommel, Gameren, Nieuwaal en Zuilichem en lopen door het vestingstadje. Het was de in Australië woonachtige Martin Sprong, die de sprint afstand won. Wat bracht hem eigenlijk naar Zaltbommel? ,,Heel eenvoudig. Mijn roots liggen in Ammerzoden en volgende week doe ik mee aan het WK in Nice. Wat is er dan leuker dan in mijn geboortestreek meedoen en ook nog eens voor 5 euro inschrijfgeld? Waar tref je dat nog?’’

Spanning in Zaltbommelse triathlon


Het bleef bij de mannen lang spannend. Pas op het looponderdeel sloeg expat Martin Sprong een gaatje op Ramon Siljade, die 23 seconden later tweede werd. De derde plaats in deze veertiende editie ging naar Bart Pinkse uit Rosmalen, die op zijn beurt Tijmen Kooij en Pieter Crombach de hielen liet zien. Dat de verschillen klein waren, bleek uit het feit dat negen triatleten onder het uur doken. Onder hen titelverdediger Benny Mulder, die zevende werd.
Bij de vrouwen waren Soo Yin van Noorloos van TV De Langstraat en Heleen van der Meijden als eersten uit het water. Heleen leek haar titel te prolongeren maar in de wissel fietsen/lopen kreeg de Hewijnense plots steken in haar been. Verder lopen bleek niet meer mogelijk. De Bommelse Krista van Soldt nam de koppositie over en gaf die niet meer af. Het was de vierde thuiszege voor Krista, daarmee komt ze dicht in de buurt van vijfvoudig winnares Heleen van der Meijden. De pas vijftienjarige Soo Yin werd knap tweede, de derde plaats ging naar Martine Ouwerkerk.

Sven wint 25e Wassenaarse zwemloop


Het was nog echt strandweer zondag. Ideale omstandigheden dus voor de door WZK Tri-Team gehouden Wassenaarse Zwemloop. Ook al geen NTB-evenement, maar wel al voor de 25e keer op het programma. Laatste zondag van de zomervakantie, vaste prik. Zo’n 200 deelnemers bijeen in de Wassenaarse Slag met de keuze tussen 1/10 of de halve afstand. Zwemmen in de Noorddzee, lopen over strand en duin met het ‘paardenpad’ als scherprechter. De oudste deelnemer was 69, de jongste 16 jaar. Bij de zilveren editie was voor het eerst een speaker ingehuurd: Teun de Reede. De complete uitslagen zijn nog niet bekend, maar dat Sven Strijk de lange afstand won als ideale voorbereiding op het EK in Almere was wel duidelijk. De tweede plaats ging naar Ferdinand Oldeman, daags tevoren nog derde in Renkum. Brons ging naar Christiaan Zandbergen. Verdere uitslagen volgen later. Met de traditionele barbecue in het standpaviljoen Sport werd de geslaagde jubileumeditie afgesloten.

Duathlon Balen voor Tri Nations Cup-winnaar Ruben Geys


Bij onze zuiderburen was Balen aan de beurt als triathlon. Toch ook hier een omzetting vanwege blauwalg. De duatleten kwamen dus aan hun trekken, al was het toptriatleet Ruben Geys (ook al in voorbereiding op Almere) die aan het langste eind trok. De Ben Marien Memorial Duathlon werd het in dit geval dus. Ruben was vanaf de start los van de rest. Hij werd niet meer bedreigd. Beste vrouw was overtuigend Jolien Vermeylen. De lange afstand ging naar Alex Wayaffe en de Zeeuwse Tamara Kuijlen. De laatste had zich halsoverkop ingeschreven toen ze hoorde dat er niet gezwommen hoefde te worden. Een geslaagde zet voor de Nederlandse.

We hebben nog meer. Maar Els Visser komt zo bij Beau op televisie. Haar verhaal verveelt nooit, ook al kennen we het door en door. En hoe meer pers Els haalt, hoe groter de kans dat de triathlonsport weer eens breed omarmt wordt. Dus Beau: succes!

https://www.rtl.nl/video/d8d1ee55-fd12-d164-0e08-cb949710caba/?fbclid=IwAR1Upi-iAPW3cOdGhqzPgK6uOPIjvrZqHoz1zaia6NNFeQsie-QhEkqIXPY

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.