Preview Zwintriathlon; Xterra Luxemburg; Onno de Boer is een taaie WTJ 1283

WOENSDAG – Het is de eerste woensdag van september. Belgen en ook veel Zuid-Nederlanders (Zeeuwen, Brabanders) weten dan genoeg. Het is tijd voor de Zwintriathlon, de 21e editie van deze internationale race tussen het Nederlandse Sluis en de Vlaamse kuststad Knokke-Heist. Woensdag en ook komend weekeinde begroet de organisatie in totaal liefst 2300 triatleten.

Zwintriathlon en PC Almere


Aan de Zwintriathlon doen 1100 deelnemers mee. Verdeeld over elf waves. De eerste gaat om 13.30 uur de Damssche Vaart in om er ter hoogt van het Belfort in Sluis weer uit te komen. De laatste wave vertrekt om 14.35 uur. Over de landsgrens trekken de fietsers naar Belgisch grondgebied om daar over de boulevard van Knokke-Heist de finale te lopen. Negen triatleten hopen voor de 21e keer te finishen. Zes deelnemers zijn vaste prik carnavalesk verkleed.
De favorieten dragen gekleurde badmutsen. Het zijn o.m. Marten van Riel, Steen Goetstouwers, Kjell de Hertog, Tom Suetens en vele Russen waaronder Artem Parienko en Alexander Bryunkhankov. Bij de vrouwen doet Katrien Verstuyft mee, maar ook Ines van Troyen en Sara van de Vel.  Michael Cornelisz voert een groep van zo’n veertig Nederlandse deelnemers aan. Met een prijzenpot van 15.000 euro voor een kwart triathlon lonkt het genoeg deelnemers.


Woensdag 4 september is ook de dag dat de persconferentie voor het EK Challenge Triathlon gehouden wordt in Almere. Parcoursen worden toegelicht, Nederlandse kanshebbers zijn aanwezig en er is een joekel van een primeur. Wie niet kan wachten, gaat om 19 uur luisteren.

Tamara wint RBR Balen

Terug naar het weekend. We eindigden gisteren met de triathlon in het Belgische Balen. Kris Mariën doet daar nog vaak aan mee als eerbetoon aan zijn veel te jong omgekomen neef Ben. Kris werd 26e en tweede master 50. Dirk van de Ven was beste Nederlander op een 78e plaats. Maar er was Nederlands succes in de vorm van Tamara Kuijlen uit het Zeeuwse Sint Annaparochie. De duatlete schreef nog snel in toen ze van de blauwalg vernom. Ze kloptre Birgit Massagé, partner van Ruben Geys. Die won weer de korte afstand. Daar waar Jolien Vermeylen beste vrouw was. De cirkel is rond als we schrijven dat Alexander Wayaffe de lange afstand (die met Tamara dus) bij de mannen won.

Chris beste Nederlander Xterra Luxemburg; Arie derde maar uitgeschakeld


Met Renkum schetsten we al dat de crosstriatleten een drukke periode wachten. Zondag was bijvoorbeeld de Xterra Luxemburg. Belangrijk, want met de Belgische in Namen en Ameland is ook daar een samenwerkingsverband ontstaan. Overigens is niet alleen de Nederlandse Wadden-race nieuw op de kalender, de Luxemburgse is dat ook. De offroad-race in Rosport werd gewonnen door de Belg Yeray Luxem. Hij was blji de Franse favoriet Arthur Serrieres eindelijk eens te kloppen. De Duitser Jens Roth raakt ook steeds meer thuis in de Xterra’s: de man uit Trier werd nu derde. Helene Erbenova maakte haar favorietenrol waar met een dikke winst. Ze deelde het podium met de française Alizee Paties en de Nieuw-Zeelandse Elizabeth Orchard. Geen Nederlandse vrouwen wel een stuk of vijftien mannen. De beste van hen was Chris van Vliet op een 47e plaats, tevens zesde M25. Voor Arie de Jong verliep de Xterra enigszins dramatisch. De kale Fries zat lekker in de race tot ie bij het lopen op een steen stapte en de voet ‘knak’ zei. Het lopen wed strompelen en dribbelen. Arie deed de race uit, werd 55e en zelfs nog derde M45. Maar het NK en Ameland kan hij naar eigen zeggen op z’n buik schrijven. Tri-pionier Marcel Molendijk finishte 70e en vierde M50, Bart Alberts werd 75e en Ralph van dijk 84e. In de aanloop naar z’n thuiswedstrijd finishte Amelander Lex Kiewied als 95e. Rob van Zanten finishte 184e en daarmee zesde M60. Komend weekend opnieuw crosstriathlon-time. Op zaterdag de Beach Challenge klassieker in Kijkduin, op zondag nieuwkomer Almere met het NK. Een beetje ongelukkig dat ze samenvallen overigens.
Een tweede Xterra was wat verder van huis: in Samana, Las Terrenas. Waar ligt dat ook al weer? Juist, op de Dominicaanse Republiek. Caribisch gebied. Een smal profveld met winst voor de Canadees Karsten Madsen, die de Amerikaan Branden Rakita versloeg. Vorig jaar was Madsen nog derde. Het vrouwenklassement werd voor het tweede jaar gewonnen door de sterke Mexicaanse Adriana Fabiola Corona, die geen kleine triatletes uit Amerika klopte: Suzanne Snyder en Kelli Montgomery.

Mo derde in Griekenland


In het Griekse Patras werden de Middellandse Zee Beach Games gehouden. Een zwemloop waar ook deelnemers uit landen rond de MZ aan meededen. Syrië hoort daar ook toe. Dus was Mohamad Masoo naar Griekenland afgereisd. Met succes: Mo werd derde, de winnaar was de Spanjaard Kevin Tarek Vinuela Gonzalez en zijn landgenote Sara Guerrero Manso.

Onno de Boer wint Triple Brutal in nieuwe recordtijd


En dan was er natuurlijk The Brutal in het Britse Llanberis, het Walhalla voor de lange afstands freaks. Top of the bill is de Triple solo. Een bizar lange wedstrijd, waar je ook knokt tegen de slaap. Een Nederlander is daar al vaker zeer bedreven in gebleken en hij won nu ook The Triple Brutal. Als je zijn tussentijden ziet, denken wij: do not try this at home. 3.43 uur zwemmen, 25.59 uur fietsen en 14.48 uur over de marathon. Maar Onno kan dit aan. Hij was van de elf deelnemers de sterkste. Eindtijd: 46.39.39 uur. Een verbetering van het parcoursrecord met 5 uur! Zijn voorsprong op de als tweede aankomende Brit James Simpson bedroeg bijna 9 uur. Christopher Gay werd derde in iets meer dan 56 uur. We zullen Onno te zijner tijd eens vragen hoe het dat nou is: 12 kilometer zwemmen, 540 kilometer (iets meer hier zelfs) fietsen en 126 kilometer lopen. Crazy men. De dubbele Brutal werd gewonnen door de Britten Chris Cope (in 26.35 uur) en Heather Purcell (in 40.41 uur).

Hans en Carlo finishen The Brutal; Jorien tweede op halve.


Als je dat zo allemaal afzet, lijkt het net of de prestatie van Hans Bosman op ‘slechts’ een hele triathlon niets voorstelt. Maar we weten wel beter. De notaris is aan een indrukwekkende reeks bezig. Soms lukt het even niet, maar in The Brutal kwam Hans over de volledige afstand weer keurig binnen. En niet eens als allerlaatste. De 72e plaats in 20.26.34 is op dit parcours meer dan goed. Merde-Frysman Carlo Pappot deed ook mee. Hij volgde even later als 74e in 22.03.38 uur. De winst ging naar de Brit Kev Tonner in 12.30.32 uur. Hij ging landgenoot Peter Smith (12.54) en Maltees Nathan Farrugia (13.07) vooraf. Een Brits vrouwentrio vooraan: Nathalie Sowerby (14.45), Anita Ward (15.09) en Debby Saunders (16.54).
De Half Brutal tenslotte met een drietal Hellas-vrouwen aan de start. Beste van dat trio was Jorien de Jong op een keurige tweede plaats in 7.20 uur, twaalf minuten na de Britse winnares Leanne Wattes. Derde werd Cheryl Cardwell en daarna kwamen de volgende Hellas-vrouwen: vierde Eline van Suchtelen in 7.31 en vijfde Annebeth Roor in 7.49. De zestiende plaats was voor Fusion-atletee Elisabeth de Vries in 8.51 uur. De mannenwinst ging naar de Brit Dean Crow in 5.35, twaalf minuten later volgde Trevor Batey en dan Harry Robinson.

Els

De WTJ zit er in. We zijn nog een beetje aan het bijkomen van het interview in Beau met triatlete Els Visser. Ook al heb je het vaak gehoord, als ze het nu weer verteld lopen de rillingen over je lijf. Maar laten we vooral haar nieuwe leven vieren. Een leven dat haar op 12 oktober leidt naar Kona, Hawaii. Daar kan Els een heel mooi hoofdstuk aan haar imponerende levensverhaal toevoegen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.