Yvonne van Vlerken; Een icoon neemt afscheid van de hele in Almere

 

Het ooit naderende afscheid van de hele triathlon was al een aantal keer het onderwerp van gesprek tijdens onze regelmatige telefoongesprekken, maar afgelopen zondag hoorde ik het echt uit de mond van Yvonne van Vlerken; “Almere 2019 is echt mijn laatste hele triathlon”.

Vonzy stopt met het lange werk en dat kan alleen maar in Nederland aldus Yvonne, Almere dus. Want daar stond ze in 1999 voor het eerst langs het parcours bij een hele triathlon, Cora Vlot en Bert Flier aan te moedigen. Daar bedacht ze zich, dit wil ik ook!

“Vanaf het moment dat ik aan triathlon begon, had ik mezelf het doel gesteld een hele te gaan doen, dat vond ik mooi, lang werk. Ieder jaar kwam ik aan het begin van het seizoen samen met trainer Frank Senders om het programma te bepalen. Ieder jaar stelde ik de vraag ; mag ik een hele doen? Ik moest tot 2007 wachten om mijn eerste hele te doen. Het werd de race in Roth, een van mijn favoriete wedstrijden. Maar mijn afscheid van de hele wil en kan ik alleen maar in Nederland doen, daar is het allemaal begonnen en daar wil ik nog 1 x alles geven. Zo veel fans, familie, vrienden in Nederland, die me altijd hebben gesteund, daar moet mijn laatste hele een feit worden. Een beter afscheid van de hele kan je je niet wensen. Nog 1 x alles geven op mijn favoriete afstand, de afstand die me zo veel gebracht heeft”.

Zoals zo vaak in onze gesprekken springen we van de hak op de tak, dat doen we al 20 jaar. Wat is je meest dierbare herinnering vraag ik Yvonne. “Mijn eerste hele in Roth” is het antwoord. Voor de wat jongere lezers; Yvonne won tijdens haar debuut op de hele de wedstrijd in Roth 2007 in een eindtijd van 8:51:55, toentertijd slechts 1 minuut boven het Wereldrecord. De wereldrecordrace in Roth, een jaar later, is ook al een bijzondere herinnering. “Ik had met mijn grote mond geroepen dat ik in Roth het Wereldrecord zou pakken. Ik kan me nog goed herinneren dat ik ’s ochtends wakker werd en dat het vreselijk slecht weer was; het regende pijpenstelen. Bij de start werd ik door verschillende mensen aangesproken; zet dat Wereldrecord maar uit je hoofd. In mijn koppie was ik er steevast van overtuigd dat ik het zou halen. Ik heb de wedstrijd van leven daar neergelegd, mijn marathontijd 2:54 en het Wereldrecord was een feit.

Het wordt de 45e en laatste hele triathlon in de carrière van Yvonne. Van de 44 hele triathlon won ze er 16 ! ( Roth (2007, 2008, 2015), Almere (2007, 2017, 2018), Cozumel (2009, 2010), Florida (2012, 2013, 2014), Maastricht (2015), Barcelona (2015, 2017), Wanaka (2016, 2017).

16 keer finishte ze onder de 9 uur, ook dat heeft een dame nog nooit gepresteerd in de triathlonwereld en tal van keren was ze vlak ik de buurt van die negen uur, zoals in Almere vorig jaar.
“Afgelopen jaar was de batterij van mijn horloge leeg en wist ik absoluut niet exact hoe ik in de race lag , qua tijd. Ik kwam dus twee seconde tekort om opnieuw de negen uur barriere te slechten”.

Voeg daarbij 8 maal een tweede plaats en 6 keer een derde plaats tijdens een hele triathlon en je krijgt een goed beeld van de klasse van van Vlerken.
Met Hawaii was er altijd een haat/liefde relatie. Haar tweede plaats in Hawaii 2008 spreekt nog altijd tot de verbeelding, maar het was niet de race van Vonzy.

Over haar kansen in Almere is Yvonne heel realistisch: “Mijn vorm is goed, dat merk ik aan alles. Maar vergeet niet dat ik maar 5 weken de tijd heb gehad om me specifiek op deze LD race echt voor te bereiden. Ik heb de afgelopen maanden veel minder getraind als in welk ander jaar dan ook. Vorig jaar had ik voor mezelf een mindere race in Roth (5e), won Almere, maar moest daar keihard voor werken, Maastricht was de meest slechte race van mij ooit en Barcelona kon ik met alles wat ik in me had de derde plaats net veilig stellen. Vervolgens was ik op, iets wat ik nog nooit heb meegemaakt in mijn carrière. Ik heb een hele lange tijd nodig gehad om te herstellen en de moraal was ver weg. Ik kon me moeilijk motiveren om lange duurtrainingen op te pakken. Daarnaast ben ik begonnen diverse atleten te trainen, iets wat me enorm veel plezier en voldoening oplevert. Mijn trainees boeken enorme progressie, er is inmiddels een wachtlijst ontstaan. Door mijn laatste hele te doen hoef ik iets minder te gaan trainen en kan ik mijn begeleiding naar mijn atleten verder optimaliseren. Hen begeleiden is inmiddels haast leuker als zelf wedstrijden doen. Toch ga ik me nog 1 x opladen voor een hele, mijn afscheid van die bijzondere afstand in Almere. Een zware klus, maar met mijn familie, vrienden, coaches en al die talloze fans langs het parcours zal het een hele emotionele wedstrijd worden”.

En dan mijn vraag; Hoe dan verder na je laatste hele?
“Ruudje (zo heet ik al 20 jaar bij Yvonne), het is zo moeilijk te bedenken hoe het is te stoppen met iets wat ik het liefste doet” En dan valt er een stilte, ik voel de emotie!

“Het zal een vreselijke emotionele dag worden daar in Almere, iedereen die me dierbaar is, zal er zijn. Ik zal er alles aan doe om me nog 1 x te laten zien op de lange afstand en dan is het wat die afstand betreft gedaan. Maar ik zal zeker verder gaan in de triathlonsport, het aantal atleten wie ik begeleid zal worden uitgebreid en daar ervaar ik enorm veel voldoening uit, dat geeft me zo veel plezier. Ik heb nog 1 wedstrijd op de planning staan, de drie Länder marathon, 3 weken na Almere. Dan neem ik ruim de tijd om te bedenken welke wedstrijden ik in 2020 ga doen. Na 20 jaar triathlon kan ik niet stoppen met deze mooie sport, maar wat wel en niet, ik kan je het nog niet vertellen. Één ding is zeker , als trainer ga ik door in deze prachtige sport en zal daarin alleen maar uitbreiden”.

Yvonne van Vlerken, de ambassadrice van Nederland op de hele triathlon. Nooit was een Nederlander meer succesvol op de hele. Haar laatste hele binnenkort in Almere. Voorbeeld en inspiratie voor velen. Diepe bewondering voor haar prestaties en de wijze waarop ze onze sport vertegenwoordigd en altijd promoot. Een absolute PRO, in haar doen en laten.

En gewoon een schat van een mens en lieve vriendin!

Ter overvloede de link naar Vonzy haar uitslagen 

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.