Maya Kingma prachtig negende in World Cup Banyoles, Marco en Donald in achterhoede – WTJ 1288

ZATERDAG – Even bijkomen van een zware Grand Final in Lausanne is er voor de wereldtoppers niet bij. De volgende klus wachtte alweer in het Spaanse Banyoles, voor het eerste deel uitmakend van het World Cup-circuit. De WTS mogen dan klaar zijn, de World Cup-cyclus gaat nog even door.

De vrouwen begonnen aan de badplaats om vijf uur aan de elfde World Cup van het seizoen. Het was de Duitse rising star Laura Lindemann, die de overwinning pakte. Flora Duffy – gretig om na haar blessure weer volop mee te draaien – kwam als eerste uit het water. Uiteraard lag Maya Kingma zo goed als aan haar voeten. Even lag de Bredase nog op kop in het water. Rani Skrabanja en Quinty Schoens hielden de schade op de 750 meter beperkt tot minder dan een halve minuut.

Laura Lindemann op dreef in Banyoles

Zoals gebruikelijk formeerde zich een kopgroepje. Daarin dit keer Simone Ackermann, Flora Duffy, Kirsten Kasper,  Tamara Groman, Sare Perez, Gillian Backhouse Laura Lindemann, Carolina Routier en….Maya Kingma. De achtervolgers formeerden zich ook met Rani en Quinty erbij, maar zij kwamen niet echt dichterbij. Met een dikke minuut voorsprong mocht het negental vooraan onderling uitmaken wie de race naar haar hand zou zetten. Sandra Dodet uit de achtervolgende groep realiseerde weliswaar de snelste looptijd, maar verder dan een zesde plaats kwam ze niet. Laura Lindemann was tweede snelste op de vijf kilometer, maar aangezien zij wel in de kopgroep zat kwam de zege bij de Duitse terecht.

De juniorwereldkampioene van 2015 en de beloftenwereldkampioene van 2016 (met Jorik van Egdom als mannelijke evenknie) bleef de Amerikaanse Tamara Gorman vijftien seconden voor. Brons ging naar voormalig wereldkampioene Flora Duffy. Maya leverde 1.20 minuten in op de podiumwinnaars, maar hield nog wel keurig een negende plaats aan deze World Cup over. Haar beste WC ooit, in Japan vorig jaar was ze goed voor een 19e plaats. En het klopt dat ze in WTS-races al eens korter zat (7e in Yokohama dit jaar bijvoorbeeld), maar gezien het blessureleed na val is dit een mooie opsteker voor Maya. Quinty en Rani moesten genoegen nemen met een 38e en 52e plaats. Geen toprace voor de Limburgse triatletes, anderzijds: zo jong als ze zijn, hebben ze natuurlijk nog jaren voor de boeg om te groeien in deze races.

Vincent Luis maakt wereldtitel meteen waar

Nog sterker was de bezetting bij de mannen. De Franse wereldkampioen Vincent Luis had wel zin in dit toetje in Banyoles. Hij maakte zijn faam waar, klopte in het hol van de leeuw vice-wereldkampioen Mario Mola. Derde werd de Hongaar Bence Bicsak. De twee Nederlandse mannen speelden aan het eind geen rol van betekenis. Marco van der Stel finishte als 45e, kersvers sprintkampioen Donald Hillebregt werd 51e op een totaal van 61 deelnemers.

In het Sloveense Bled deed Hidde Mollee mee aan zijn tweede ETU Junior Cup. Na zijn 46e plaats in Holten finishte hij nu als 57e en voorlaatste. De Tsjech Radim Grebik won. De Duitser Eric Diener werd tweede, de Portugees Alexandre Montez derde. Geen Nederlandse juniores aan de start. De winst ging naar de Hongaarse Karolina Helga Horvath.

Vroomshoop: promotie Eredivisie voor Spijkenisse en EDO Sports

Pascal Dankelman en Manon Goosen wonnen de halve triathlon van Vroomshoop. De kwart ging naar Han Peter Lucas en Renate Post. De achtste naar Tim Jongman en Saskia Bekhuis. De finale van de 1e Divisie Teamcompetities ploegentijdrit leverde in Vroomshoop een zege op voor Rogelli/TriMates 2 met Merijn Ellenkamp, Gerbert van den Biggelaar, Marijn de Jonge en Pieter Crombach. Triteam Spijkenisse eindigde derde en promoveert naar de hoogste klasse. Dat doet bij de vrouwen EDO Sports. Zij wonnen de ploegentijdrit met Diede Diederiks (morgen ook NK crosstriathlon!), Andrea Scharmga, Neiske Becks en Melissa Visseren.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.