Preview op races Almere, Vroomshoop, Zaanstad, Kijkduin, Apeldoorn, Weesp, Roermond, Maarssen – WTJ 1286

VRIJDAG – Zoals gezegd, een schreeuwend druk weekendprogramma van triathlons in ons land. Je merkt dat het de laatste weken van het seizoen zijn en daarin moeten nog een groot aantal evenementen afgewerkt worden.

NK Crosstriathlon Almere

In vier weken tijd zijn er vier Nederlandse kampioenschappen. Na de OD Veenendaal en de sprint Ouderkerk is het zondag de beurt aan Almere voor het NK crosstriathlon. Op een speciaal aangelegd (door oud-toptriatleet Patrick Jansen en zijn team) aangelegd parcours rondom Braambergen en De Kemphaan strijden ’s lands beste crosstriatleten om de nationale titel. Die zijn nu in handen van Joep Staps en Ingrid van Lubek. Op het spectactulaire, zware en technische parcours komen de deelnemers tot op 200 meter hoogte. Dat zou je niet verwachten in de zo vlakke Flevopolder. In alle categoriën staat de titel op het spel. De jeugd legt een iets korter parcours af dan de junioren. De senioren gaan voor 1 kilometer zwemmen, 29,5 ATB en 7,5 lopen.

Met de jeugd begint het programma om 10.30 uur. Om 11.30 uur is het de beurt aan de elite en agegroupers. Uiteraard is de wedstrijd voor het organiserende Challenge Almere-team de generale repetitie voor het WK crosstriathlon volgend jaar op hetzelfde parcours. Nu al puilt de startlijst uit met bijna 900 deelnemers, maar waarschijnlijk zitten in het Challenge-systeem ook de trialeten van de junior Challenge van komende vrijdag al verwerkt. Hoe dan ook: favorieten zijn Joep Staps, Wouter Dijkshoorn, Lex Kiewied, Christiaan Solleveld, Ferdinand Oldeman, Victor Goené en Michael Krijnen. De vrouwenrace wordt interessant met Ingrid van Lubek, maar ook met Diede Diederiks, Jony Heerink, Silvia Brouwer en Kim Lahaije. En uiteraard doet wereldkampioene Willemijn Fuite bij de juniores mee evenals Zoë van Dijk, Kim van ’t Verlaat en Tamar Veltman.

Vroomshoop

In Vroomshoop wordt zaterdag voor de elfde keer de Haere triathlon gehouden. Na twee jaar 2e Divisie in huis, zijn nu voor de tweede keer de 1e Divisionisten te gast in en rond buitenbad De Zandstuve. Voor de finale van deze competitie heeft Vroomshoop wederom gekozen voor de ploegentijdrit over min of meer de sprint afstand. Het tweede team van Rogelli/TriMates voert het klassement aan met alleen maar overwinningen. Achter de Utrechtse succesformatie staan tweede teams van TC Twente en Hellas met op de vierde plaats het eerste team dat kan promoveren: Triteam Spijkenisse. Oppermachtig zijn bij de vrouwen TV Almere, maar ook dat is het tweede team. Promotie Eredivisie is denkbaar voor EDOSports, dat er met hun snelste vrouw Diede Diederiks eigenlijk wel aan toe is.

Vroomshoop is er niet alleen voor de divisies. Het toch al ruime programma in Twenterand is sinds vorig jaar uitgebreid met een halve triathlon, twee series zelfs. De eerste gaat om 9.45 uur weg, de tweede om elf uur. Dan volgen de 1e divisies. Vervolgens de kwart series en ook nog achtste, zestiende en jeugd. Die laatste zijn om 17.25 uur aan de beurt. Een lange dag dus. Rutger op den Dries en Anne Oltvoort wonnen vorig jaar de eerste halve afstand van Vroomshoop. Op die halve zijn dit jaar Pascal Dankelman, Jeroen Leuvering en – jawel – Taeco Tol favoriet. Anne Oltvoort doet de halve en heeft te maken met Femke Huijbreghts. Ruim 800 deelnemers aan de start.

Zaanstad

Zondag is het dan ook de beurt aan de 2e, 3e en 4e divisie om in een niet-stayer sprint wedstrijd het seizoen af te sluiten. Plaats van handeling: Zaanstad, waar gezwommen wordt in de Nauernasche Vaart. Het wordt een strijd van promoveren, maar ook degraderen. Zonder jullie er al te veel mee te vermoeien zakken er volgend jaar door een nieuwe indelingf vrij veel teams naar een lagere klasse. In de 2e divisie Noord staat Hellas 3 op kop. Bij de vrouwen is dat Aquapoldro 2, die goede kans op promotie naar de eerste divisie maken. In de 2e Divisie Zuid lijkt TV Dordrecht af te stevenen op de kampioenstitel plus promotie. Onder de vrouwenteams onderscheidt TV Arnhem zich het best. Hellas 4 is ook aanvoerder van de 3e Divisie Noord, eveneens in Assendelft/Zaanstad in actie. De 4e Divisie Noord moet ook nog aan de slag. Het wordt eentonig, maar daarin staat Hellas 5 op kop. Gezien de aanwezigheid van Hellas-teams in alle divisies zit promotie er overigens niet in.

Het gaat in Zaanstad aan de lopende band met de series overigens. Drie series open race vanaf 10.15 uur, de 4e divisie vanaf 11.15 uur en vanaf 13 uur vier series Kikathlon. Inschrijfgelden, sponsoring, spontane giften: het draagt hopelijk allemaal bij tot een mooi bedrag voor Kika. Dat Zaanstad redelijk compact kan werken komt door het parcours en het feit dat het allemaal sprint triathlons zijn. Zowel fiets- als loopparcours zijn 1 ronde. De laatste meters gaan over een ponton, zoals in Ouderkerk over de loopsteigers. ,,Lopen over water’’ wordt het door de Zaanstadse organisatie al genoemd, Acht keer was de triathlon op een doordeweekse woensdag in Westzaan, in 2016 verhuisde de organisatie naar Zaanstad. Daar kwam de voorbije twee jaar de vergunning niet rond, maar nu is alles in kannen en kruiken, is de watertemperatuur goed en ontvangt de deels vernieuwde organisatie zo’n beetje het vijfvoudige aan deelnemers ten opzichte van toen. De laatste individuele winnaars waren destijds Diederik Scheltinga en Tanya ten Velden. In de open race zijn Milan en Omar Brons, Ian Pennekamp, Joyce Caro, Silke de Wolde, Romy Spoelder en Luna de Bruin favoriet.

Mede dankzij de Kikathlon haalt Zaanstad de 1400 atleten ruim. Op de website staat: , we komen nu al op een totaal van 1450 atleten, die deze dag de wateren en wegen rondom het Vrouwenverdriet gaan bestormen.’ Dan denk ik: daar zullen die vrouwen toch wel snel van opvrolijken?

Beach Challenge Kijkduin

Met de drie genoemde topwedstrijden (totaal goed voor 3200 sporters!) is de koek nog lang niet op in Nederland. Zaterdag is de Beach Challenge Kijkduin, een klassieker op het gebied van crosstriathlons. Jammer genoeg wordt er niet gezwommen in de Noordzee. De harde wind en de hoge golven doen organisatie in overleg met reddingsbrigade besluiten er een run-bike-run van te maken. De eerste loop is voor de korte afstand 2 kilometer voor de lange 5 kilometer. De andere afstanden blijven ongewijzigd. De series beginnen om 14 uur en 15.30 uur. Parcours is strand en duin en finish in het altijd sfeervolle Kijkduin. Joep Staps en Chantal Ruegg wonnen de vorige editie toen er wel gezwommen werd.

Apeldoorn

Tussen 9 uur en 13.15 uur zijn zatredag zeven series met triatleten in actie op de Triathlon Apeldoorn. Het zwemmen is in het 50 meter Boschbad. Een zeer fraai bosrijk fietsparcours langs onder meer Apenheul, Julianatoren en Hoog Soeren. Verkeersvrij bovendien. Het lopen is grotendeels over het zwembadterrein met een stukje bos ernaast. Haalt Zaansxtad geld op voor Kika, in Apeldoorn verbindt de organisatie het evenement aan de ziekte Duchenne. De winnaars vorig jaar waren Gersom Post Hospers en Ciska Jonges.

Maarssen

Zaterdag staat de Stichting Triathlon Maarssen ook weer paraat om de tiratleten te ontvangen. Dat gebeurt bij Oudedijk aan de Maarsseveense Plassen. Het wedstrijdwater van de Utrechtste Kanoclub is voor het zwemonderdeel, fietsend komen de atleten langs Westbroek en Oud Maarsseveen. Het lopen is rondom de plas. De series starten om 9.30 en 10 uur. Wouter Dijkshoorn en Marijke Zeekant wonnen de race vorig jaar. Wouter doet het NK cross, Marijke is in Nice bezig.

Weesp

Zondag komen daar nog drie Nederlandse triathlons bij. De 30e editie maar liefst van de WeesperNieuws Extra Triathlon. Om 12.04 uur klinkt het eerste startschot, om 13.30 uur het tweede. Het wordt weer een mooi WK met Frank de Graaf en Barry Dooper als kanshebbers, maar ook met titelverdediger Steff Overmars, Tim en Daan Jacobs en Robert de Korte. En ook met Maaike Vooren en Kim Groeneveld. Zwemmen door Smal Weesp hartje stadje, fietsen deels over het bedrijventerrein en lopen weer terug in het oergezellige centrum. Weesp is een triathlon, die je minstens één keer gedaan moet hebben.

Witmarsum

De Friese triathlons zijn vorige week ingezet met Workum en gaan zondag verder met Witmarsum. Vrijwel hetzelfde startveld gaat om 14 uur van start voor de zevende editie, meetellend voor de Sudwest Fryslan Triatlon Cup. Opmerkelijk: bij het zwemmen hebben de triatleten de keuze tussen het zwembad en de beek dwars door het dorp. Fietsen door Pingjum, Kimswerd en Arum en terug naar Witmarsum. Lopen blijft in het 1700 inwoners tellende dorpje. Rutger Duursma en Yvonna Tinga wonnen vorig jaar.

Roermond

Terug van – lang weg geweest – de triathlon Roermond. Zondag is het zo ver. De City Triathlon tikt net als toen de Grindmeren aan, maar heeft ook weer een fraai heen- en weerparcours richting Beegden/Heel. Lopen gaat langs de Noorderplas. Voor deelnemers en publiek is Palm Beach the place to be. Daar zie je alles. Drie keer had Roermond in de jaren negentig het Nederlands kampioenschap triathlon. De ambities zijn ook nu weer groeiende. Zondag zit de 1e editie al meteen vol. Acht series in totaal tussen 11 en 14.15 uur. Ook de Ironkids doen mee. Marcel Meulendijks en Remco de Veen zijn willekeurig twee namen die er uit springen.

Geen 70.3 Ironman in Ruegen, wat we gisteren nog wel aankondigden. Wel zaterdag de halve Knokke-Heist. Van dezelfde organisatie als afgelopen woensdag de Generali kwart triathlon.

Tot slot nog even het WK Nice. We hebben het niet meer gehad over de pro’s. Misschien logische omdat het zonder Nederlanders zal zijn. Toch even een blik in het verleden. Craig Alexander, Michael Raelert, Sebastian Kienle, Javier Gomez en Jan Frodeno wonnen allen twee keer de wereldtitel. Daniela Ryf staat op vier en Melissa Hauschildt was twee keer ’s werelds beste op de 70.3 Ironman.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.