Vijfde titel Daniela Ryf; brons Marijke Zeekant op WK Nice; Bas Diederen wint halve Knokke-Heist – WTJ 1287

ZATERDAG – Haar vijfde wereldtitel op de 70.3 Ironman. En over vijf weken kan daar een vijfde wereldtitel op de Ironman bij komen. Nee, gironummer 555 hoeven we voor Daniela Ryf niet te openen. Maar de Zwitserse verdient het ten volle. Het recordaantal titels op de 70.3 IM had ze al in handen, voor de Ironman Hawaii moet ze nog wel een paar jaartjes aan de bak. Al houdt het haar nauwelijks bezig.

 

Lucy Charles ondervond de minste hinder van de woelige Middellandse Zee bij Nice. Met een minuut voorsprong begon de Britse aan het fietsen. Achter haar en groep van tien vrouwen inclusief Daniela Ryf maar ook de winnares van Olympisch zilver in Londen Lisa Norden uit Zweden. Dat die groep het voor elkaar kreg snel dichterbij de soliste Charles te geraken, wekt geen verwondering. Ryf zat toen al op de springplank om de kop over te nemen al was het eerste Lucy’s landgenote Holly Lawrence, die de koppositie overnam. In het gebergte in de binnenlanden van Provence-Alpes kwam Amelia Watkinson als klimgeit naar voren. De Nieuw-Zeelandse zou later als zevende finishen.

Ryf plaatst demarrage

In de tweede helft van het fietsparcours plaatste Ryf haar definitieve demarrage, waardoor ze met anderhalve minuut voorsprong op de wereldkampioene van 2016, Holly Lawrence en landgenote Imogen Simmonds de Promenade des Anglais bereikte om aan de halve marathon te beginnen. Lucy Lucy Charles werd nog tot staan gemaand wegens stayeren, maar dat gebeurde aan de kop van de race vaker.

Eenmaal aan het lopen kan ‘Angry Bird’ nauwelijks bedreigd worden. De 32-jarige Helveetse nam afstand van Holly en Imogen, die aan de finisht vier, respectievelijk vijf minuten verloren op triathlonfenomeen Daniela Ryf. Verrassend vierde werd de Amerikaanse Chelsea Sodaro, die feitelijk zo uit het ITU World Cup circuit overstapt op het langere werk. Lucy Charles finishte als vijfde en – good old – Radka Kahlefeldt was goed voor een zesde plaats. De in Amsterdam woonachtige Frankie Sanjana werd 39e van de 43 gefinishte pro’s. Direct achter Frankie eindigde de Belgische Xenia Luxem.

Brons voor Marijke, Jeanet knap vijfde

Pro’s en agegroupers bij elkaar gezet, zou Frankie 65e vrouw zijn. Op een 96e plaats eindigde de eerste Nederlandse: Jeanet van den Berg. De Nederlands master-kampioene op de kwart bleef 50 minuten op wereldtopper Ryf achter en was daarmee ook vijfde van de wereld bij de F40. Hellas-atlete Meryl Burger was tweede Nederlandse op een 143e plaats kort daarna gevolgd door Anne Zijderveld als 152e en vijftiende. Een prachtprestatie leverde opnieuw Marijke Zeekant. Na het zilver vorige week in Lausanne scoorde ze nu brons in Nice. Voormalige wereldkampioene duathlon Jenny Alcorn was in haar categorie ’s werelds beste, maar de Amsterdamse versloeg wel haar eeuwige rivale Donna Smyers. Vier jaar geleden in Zell am See, werd Marijke al eens tweede op dit WK 70.3 IM. Samen met het goud van Marlies Kort en het brons van Hanneke de Boer is Marijkes bronzen plak van vandaag de vierde WK-medaille ooit voor Nederland.

 

Medailleklassement en Nederlanders

Het medailleklassement wordt aangevoerd door Frankrijk met 3x goud, 3x zilver en 3x brons. Amerika staat op 2x goud, 4x zilvre en 4x brons en Zwitserland doet het goed met 2x goud en 2x brons. Nederland staat met 1 bronzen plak op een tiende plaats. Hieronder de Nederlandse vrouwen. Morgen zijn de mannen aan de beurt.

65.Frankie Sanjana (GBR) 05.06.33 (39e Pro)

96.Jeanet van den Berg 05.13.12 (5e F40)

143.Meryl Burger 05.19.43 (22e F25)

152.Anne Zijderveld 05.20.25 (15e F35)

282.Rina Zijgers 05.30.55 (31e F40)

374.Rosanne de Boer 05.36.31 (59e F25)

388.Rosaline Wedzinga 05.37.12 (61e F25)

471.Krista von Soldt 05.42.05 (87e F35)

537.Iris Dijkstra 05.45.10 (44e F18)

542.Aafke Willemsen 05.45.17 (85e F40)

578.Berber Bergsma 05.47.27 (91e F25)

624.Kim Knape 05.50.39 (101e F25)

642.Marijke Zeekant 05.51.23 (3e F60)

786.Manon Peters 05.58.29 (150e F30)

808.Josien Vergroesen 05.59.32 (158e F30)

1239.Eline Peterse 06.26.19 (167e F25)

1722.Alexandra Dronkers 07.30.47 (18e F65)

 

Bas Diederen superieur aan de Belgische kust

Goed nieuws voor de fans van Bas Diederen en voor Bas zelf natuurlijk. Vandaag won hij de tweede editie van de halve triathlon Knokke-Zeist. De Limburger – vorige week nog 15e op het NK sprint in Ouderkerk – was ruim drie minuten sterker dan dan Sander Heemeryck, broer van WK-kanshebber Pieter morgen. De derde plaats in de Vlaamse kustplaats ging naar Sanne Swolfs. Na twee kilometer zwemmen in het frisse water van de Damse Vaart in Sluis kwamen Bas, Martijn Dekker en Dries Demeulenaere als eersten uit het water, meteen gevolgd door de eerste vrouw Jolien Vermeylen. Fietsend vonden de twee voormalige ploeggenoten van T4T elkaar. Bas en Martijn reden weg van Sanne Swolfs en Kasper Lagae en namen twee minuten voorsprong. Het bleef bij het lopen lang spannend, na de eerste ronde kreeg Martijn een serieuze inzinking en Bas trok hard door naar een mooie zege.

Martijn kwam uiteindelijk als zesde op de Boulevard aan. Sterk was ook het optreden van TVB-triatleet Sander de Bart. De oorspronkelijke Zeeuw-Vlaming was de veertiende man bij de aankomstlijn. Katrien Verstuyft, eerder deze week nog derde op de kwart afstand van de Zwintriathlon op min of meer hetzelfde parcours, won vandaag wel de halve afstand. Ze nam revanche op Jolien Vemeylen, die nu tweede werd. De derde plaats ging naar Lore Vanclooster. Op een vijfde plaats eindigde de Aardenburgse Monique Nobus-Van den Broecke, die zoals veel atleten beide wedstrijden (woensdag en zaterdag) aan de Belgische kust had gedaan. Voor Bas was het zijn eerste grote zege dit seizoen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.