Alles over de WK’s: Nice, Zofingen, maar ook Weesp en Witmarsum. De W in WTJ! – WTJ 1290

MAANDAG – Met vier medailles op het WK 70.3 Ironman in Nice deden ‘we’ het beter dan ooit tevoren. Op eerdere WK’s kwam steeds 1 plak mee terug naar Nederland. Meest succesvolle natie was thuisland Frankrijk met 8 keer goud, 7 keer zilver en zes keer brons. Onder de Franse wereldkampioenen ook de legendarische Yves Tabarant (M70, de groep van Mink Zeilstra) maar ook oud-prof Laurent Jalabert (M50). Over oud-profs gesproken: Alexandre Vinoukorov werd ’s werelds beste triatleet bij de M45. Bij beide heren mag je vanalles denken, de feiten liggen er.

Nog een bekende winnares (met ook een smetje op haar sportloopbaan) was de eerste Olympisch kampioene Brigitte McMahon. Zij bezorgde haar land naast Daniela Ryf een tweede goud bij de categorie F50. De Belgen kwamen met Lukas Bosmans (goud M30) en Pamphiel Pareyn (zilver M25) op een tiende plaats in het medailleklassement terecht. Pamphiel is de Belg, die het dit jaar Evert Scheltinga heel lastig maakte in Oud Gastel en vorig jaar de halve van Terheijden met een reuze voorsprong won. Hierbij de medaillespiegel.

1.Frankrijk 8-7-6

2.Australië 3-1-0

3.USA 2-5-6

4.Zwitserland 2-2-3

5.Tsjechië 2-1-0

6.Noorwegen 2-0-1

7.GB 1-4-0

8.Duitsland 1-1-1

9.Canada 1-1-0

10.België 1-1-0

15.Nederland 0-1-3

 

WK Powerman Zofingen: vier medailles voor Oranje

Van het ene WK naar het andere. Bijten Nice en Zofingen elkaar? Denk het niet meer. De specifieke duatleten zitten niet langer in het Powerman-circuit. De tijd dat Mark Allen en Olivier Bernhard dat nog combineerden, ligt ver achter ons. Europees kampioen Daan de Groot ging er als favoriet of moeten we toch zeggen outsider heen. Hij debuteerde immers op de lange afstand. Als telt niet, maar Daan kreeg wel een lekke band waardoor hij de omvangrijke kopgroep van elf man moest laten gaan en bijna 3 minuten achterstand moest zien goed te maken. Dat lukte wel, maar het vrat natuurlijk energie voor de 30 kiloeter lopen. Bovendien kreeg Daan regelmatig ‘wieltjesplakkers’ met zich mee. Zijn uitspraak op de livestream ‘get out of my wheel!’ sprak boekdelen.

Het doet overigens niets af aan de prachtzege, die de Belg Diego van Looy boekte. Embrun ging de mist in voor Don Diego, dus daarom moest het nu maar gebeuren op het WK. Diego, Daan en Seppe waren de meeste actieve duatleten in het wedstrijdverloop, oud-winnaar Maxim Kuzmin pedaleerde rustig mee.  De kopgroep dunde uit toen de jury her en der optrad. Met Seppe Odeyn op kop begon het loodzware lopen. De verrassende Zwitser Jean-Michael Gossauer volgde en versnelde even later. Terwijl Diego aansloot, moest Seppe de rol lossen. Een volgende demarrage van Van Looy was er te veel aan voor de Helveet. Zo bezorgde Diego zijn land een zesde wereldtitel Powerman (na Benny en Joeri Vansteelant, Koen Maris, Rob Woestenborghs en Seppe Odeyn). Een weelde, die voor ons land ongekend is. Als er in de toekomst iemand in staat is om de titel ooit te grijpen is het overigens Daan de Groot wel. Hij maakte ondanks de pech indruk, eindigde derde op zes minuutjes van de wereldkampioen. Gossauer zat daar dus verrassend tussen en Seppe Odeyn viel terug naar een vierde plaats. Tweede Nederlander Thomas Bruins deed z’n op 1 na beste Powerman Zofingen. Drie jaar terug zevende, nu achtste. Nog twee Nederlanders vielen in de prijzen. Daans Hellas maatje Luuk Vermunt werd in 7.35 uur 42e overall, maar wel zilver bij de M25. Vorig jaar deden Daan en Luuk nog allebei de sprint in Zofingen met allebei podiumplaatsen. En master Raymund Prins kwam ruim twee uur na de winnaar als 71e over de streep, goed voor brons bij de M60.

 

Ann breekt door met vierde plaats in Zofingen

 

Een superrace deed nog een atlete van Hellas. Want wie tevoren gedacht zou hebben dat Ann Schoot Uiterkamp bijna het WK-podium zou halen werd voor gek verklaard. Maar de Utrechtse werd fraai vierde achter drie Zwitserse vrouwen. De clean sweep is voor Zofingen zeldzaam. Nadat de kampioene van vorig jaar Petra Eggenschwiller ten val kwam, namen de Helveten het heft in handenn. Het leverde Nina Zoller-Brenn de titel op, Melanie Maurer werd dik twee minuten later tweede, Corina Hengartner derde. Nog geen anderhalve minuut later volgde Ann al. Amper bijgekomen van deze topprestatie zorgde Yvette van Wegen aan het eind van een druk WK-weekend nog voor een titel. De Almeerse was niet alleen de allerbeste in de F50-categorie, ze was met een tijd van 8.08 (winnares Nina had 7.14) ook de allersnelste agegrouper en in het totaal vrouwenklassement eindigde Yvette ‘eventjes’ als zevende. Triathlons zijn aan haar niet besteed, maar wat de Almeerse te voet en met een fiets kan, is ongeëvenaard. Komend weekeinde in haar eigen Almere maar even bij stil staan, denk. In de open race, gewonnen door de Duitser Lars Reusser, nog twee Nederlanders. Marcel Peschier finishte 22e in 8.03, Jeroen Hilwig 28e in 8.12 uur.

WK Weesp voor Stefan en Maaike

Er was nog een WK natuurlijk. Dat in Weesp. Met een knipoog sinds jaar en dag het WK genoemd, dit open Weesps kampioenschap. Zondag speelde het zich weer af in een heerlihjke ambiance hartje Weesp. Het zijn toch die wedstrijdjes, waar het trouwe publiek nog in groten getale komt kijken. Voor de vierde keer op rij was Stefan Overmars de allerbeste. Daarmee is hij de ongekroonde koning van Weesp, waar hij vroeger ook woonde. Steff trainde zich naar de overwinning in de aanloop naar het EK Almere. Ook de tweede en derde plaats gingen naar ‘tijdelijk verhuisde’ Weesper: Daan en Tim Jacobs. Daarmee was het podium een kopei van vorig jaar. De ‘wereldtitel’ beste Weespenaar ging nu naar Frank de Graaf, die vierde werd met Frans van Heteren als beste master kort achter hem aan. Barry Dooper verlengde zijn schier oneindige reeks top tien klasseringen in zijn thuisplaats met een zesde plek en snelste master 40.

Wel een andere situatie bij de vrouwen. Deborah Schouten houdt het dit jaar bij coaching. Haar titel werd overgenomen door Maaike Vooren. De Alkmaarse deed niet eerder mee in Weesp, maar won met grote overmacht. Ze was sowieso al als eerste van iedereen uit het water en werd door de concurrentie niet meer terug gezien. Aan Emma den Besten de eer om beste Weespse te worden. Kim Groeneveld tikte als derde aan, waarna Paula van der Pouw-Kuiper voor eigen publiek jammer genoeg het podium niet haalde, wel snelste F50. Paula was tevoren niet geheel fit. Jolanda ten Brinke maakte de top vijf compleet en snelste F40.

Witmarsum voor Dyan en Marjan

Zouden ze in Witmarsum ook spreken van een WK? Het kan wel natuurlijk. Opvallend dat er zoveel triathlons in plaatsen zijn die met een W beginnen. En dat ook nog eens in een WTJ. Na Workum vorige week was Witmarsum de tweede race om het Sudwest Fryslan kampioenschap. Uiteraard veel Friezen aan de start, maar toch ook wel weer andere deelnemers dan verleden week. Dyan Hendriks had zijn zinnen aanvankelijk op deelname aan het WK Nice gezet. Dat lukte dde 28-jarige Bolwarder niet, maar in Witmarsum greep hij z’n eerste overall-zege. Hij won royaal de sprint afstand voor Stefan de Jong uit Blije en Rink Pijpker uit Leeuwarden. Dyan was vorig jaar beste debutant op de Frysman met een elfde plaats. In de top tien wederom good-old Jacob van der Ploeg op een achtste plaats. Broer Syb finishte als 19e van de 150 deelnemers. Net als vorige week in Workum was bij de vrouwen Marjan Andringa-Van der Woude de sterkste. De Marrumse werd zelfs achtste tussen de mannen. Acht minuten later was het Corine Visser uit Leeuwarden op een tweede plaats. De Heerenveense Hellen Boonstra-Drost eindigde derde en de Friese triathlonpioniersvrouw Jitske Cats finishte als vijfde. Beste trio kwam uit onder de naam NNZI.

 

Later op de dag weer meer wedstrijdverslagen van wedstrijden, die NIET met een W beginnen. Alles op z’n tijd!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.