Alles over Vroomshoop, Zaanstad, Apeldoorn, Maarssen en Roermond – WTJ 1291

MAANDAG – Het ging allemaal in een sneltreinvaart, die vele wedstrijden. Vroomshoop en Zaanstad stipten we wel aan, maar het wedstrijdverslag liet even op zich wachten. In Overijssel is in elf jaar tijd een stevige triathlon ontstaan in Vroomshoop met voor elk wat wils. Er is zelfs een halve triathlon, momenteel de enige van die lengte in de provincie.

Pascal wint halve Vroomshoop


Met zestig deelnemers weliswaar geen grote, maar toch. Pascal Dankelman schreef hem op zijn naam, maar hij moest wel geduld hebben. Het was Eindhovenaar Jeroen Leuverink die aan een lange solo begonnen was nadat hij al met voorsprong uit het zwembad kwam en dat uitbouwde tot zeven minuten. Een nieuwe Kijani-zege leek in het verschiet, maar Pascal stroopte de mouwen op en begon aan de achtervolging. De Ommenaar liep acht minuten sneller en dus naar de winst. Na Staphorst zijn tweede overwinning dit seizoen. Jeroen finishte moe gestreden op een tweede plaats en vanuit de achterhoede wist Rotterdammer Tijn Huberts met de snelste halve marathon (1.21) de derde plaats te halen. Daarachter volgden Jos Koning uit Scheemda en Marten Verduijn uit Vlaardingen.

Manon superieur op de halve

De Nijmeegse Manon Goosen was op de achtste plaats totaal de snelste vrouw. Hilde Pape – oorspronkelijk uit Vriezenveen – was het snelst klaar met het zwemmen, twee minuten later volgden Manon en Femke Huijbreghts-Jonker. Bij het fietsen was de Trion-atlete ongenaakbaar en ook met lopen liep Manon uit op Hilde. Verschil aan de finish tussen nummers 1 en 2: negen minuten. Femke werd derde en snelste master. Bij de mannen was dat overigens Bart Veelers. De kwart afstand ging met ruimte voorsprong naar specialist Han Peter Lucas.

Renate Post was overtuigend de snelste vrouw. Tim Jongman uit Enschede en Saskia Bekhuis uit Vasse trokken de sprint naar zich toe. De jeugdserie ging naar Britt van den Hoven en Harm Wevers. De laatste viel een dag later uit op het NK cross in Almere. De min-afstand was er ook: Felix Louwenhoven en Janna Geerligs waren in die race het sterkst. De Eltheto Toppers wonnen de trio-triathlon Alsof het allemaal nog niet genoeg was, fietste ook de 1e Divisie er nog tussendoor.

Rogelli/TriMates wint, Spijkenisse promoveert in Vroomshoop


De finale zelfs van deze Teamcompetitie met wederom de ploegentijdrit over de sprint afstand. Rogelli/TriMates 2 behield haar ongeslagen status in de 1e Divisie met Merijn Ellenkamp, Marijn de Jonge, Pieter Crombach en ook Gerbert van de Biggelaar kwam weer eens in actie. Hellas 2 volgde met Juul van de Kruijs, Mart Vrijsen, Huub van den Brink en Gersom Post Hospers en de derde plaats was voor Triteam Spijkenisse met Hidde Weersma, Ruben van Dijk, Martin Nieuwstraten en Hielke Schurer. Het laatste team promoveert naar de Eredivisie. Rogelli/TriMates 2 won alle wedstrijden, maar heeft al een team in de Eredivisie. Dat geldt ook voor Hellas 2 en TC Twente, die tweede en derde werden in de eindstand. Het als vierde eindigende Triteam Spijkenisse mag derhalve promoveren. Voor het vijfde team – TZC Vahalis – is promotie nu nog niet het geval.

EDO Sports met een sterke Diede naar Eredivisie


Voordat Diede Diederiks haar geslaagde coup naar de nationale crosstriathlontitel pleegde, deed ze op zaterdag nog voor EDO Sports mee aan de 1e Divisie-race Vroomshoop. Ze zat in het winnende kwartet met Andrea Scharmga, Neiske Becks en Melissa Visseren. Dat betekent promotie naar de hoogste divisie volgend jaar. Hellas 2 met Marlou Bijlsma, Chantal Berga, Marloes Nieberg en Loes van Ooijen werd tweede, Vrouwentriathlon met kersverse wereldkampioene Sione Jongstra, Mandy Beukers, Agnes van Brug en Mireille Gouw derde. Ondanks de tegenvallende vijfde plaats wint TVA Almere wel de 1e Divisie. Tweede wordt promovendus EDO Sports, derde en vierde Hellas 2 en Kijani 2. Vrouwentriathlon begon het seizoen stroef, maar eindigt uiteindelijk tiende. Over de degradanten hebben we het later nog wel eens.

Zaanstad met die prachtige oogst voor Kika


Zondag sloot het achtste seizoen Teamcompetities definitief met de wedstrijden in Zaanstad-Assendelft. Dennis Looze en zijn mede-organisatoren pakten na twee jaartjes afwezigheid de draad weer op en hoe! Maar liefst 1385 triatleten deden mee aan de 14 sprint series, waaronder ruim 500 op de Kikathlon. Een wel heel speciaal evenement waar door deelnemers en teams geld werd ingezameld voor Kika. Na afloop werd de cheque onthuld: 157.398,37 euro. Een ongelofelijk bedrag, waarmee nogmaals onderstreept dat het hart bij de triatleten wel op de juiste plaats zit. Een wedstrijdelement zat er ook nog in. Pascal Houppermans en Lindsay van der Meer waren de snelsten, maar uiteraard waren het allemaal winnaars. Van Martin Foppen die 2635 euro ophaalde tot Josh Finland, die 3,33 euro doneerde. Het snelste trio heette Twee Zaankanters en een Brabo walk into a bar. In de ‘gewone’ trio-triathlon was Team Beat it het beste.

Milan en Omar eindelijk weer eens samen op podium

 


Dan de vele series, waar voor de buitenstaander wellicht het overzicht een beetje zoek raakte, omdat feitelijk elk kwartier een groep te water ging. Alles op een bochtig parcours, maar toch verliep het geheel prima en was de omgeving voor veel triatleten verrassend. De open serie werd gewonnen door Milan Brons, die zich weer eens op pure snelheid testte. Nationaal juniorenkampioen Ian Pennekamp liep een fractie harder dan Milan, maar verloor in het begin wat meer terrein. Ian werd tweede. En eindelijk stonden de Bronsjes weer eens samen op het podium met Omar op drie. Even vergat ook Omar zijn mindere seizoen. Mitch Kolkman en Eelco Berkhout waren de nummers vier en vijf. Tussen hen in zaten reeds de eerste vrouwen/meisjes. Luna de Bruin boekte een fraaie overwinning met Joyce Caro in haar kielzog op slechts zeven seconden. Silke de Wolde maakte het jeugdige podium volledig.

Vanaf 2e Divisie Noord tot en met 4e Divisie Noord

foto Marleen Vos

Dan de Teamcompetities, te beginnen met 2e Divisie Noord. Winst voor Izak Hanse van DSTV Ahola. Hij klopte Jacob Veenstra van Triteam Groningen2 en Pim van Diemen van ASU’11. Jacob en ook Henk-Jan Dolsma, Mathijs van Ark en Orestes Carpay bezorgden de Noorderlingen de dag- en eindzege. De mannen promoveerden naar de 1e Divisie. Tweede werd Hellas 3 en derde ASU’11. VZC-atlete Samantha de Bruin was in de vrouwencompetitie sterker dan Hawaii-gangster Rahel Bellinga van TTW en Saskia van Vugt van het Utrechtse Heuvelrug Team. Saskia zat wel in het winnende team van de dag, samen met Marthe Lindenberg, Ida Sanders en Yvonne Huis in ’t Veld. Door een slechte seizoenstart eindigde het team toch pas twaalfde in de eindstand. De winst ging naar Aquapoldro 2, zonder ook maar 1 overwinning geboekt te hebben. Promotie voor de Apeldoorners. Hellas 3 wordt ook hier tweede en de derde plaats ging naar Triteam Groningen 3.
Van Noord naar 2e Divisie Zuid. Nick van Ingen van TV Dordrecht liet de snelste tijd van alle divisies noteren. Hij duelleerde met teamgenoot Ben Muller, die tweede werd. De derde plaats was voor Bryan van Rutten van Ironmanagers. De dagzege was voor TV Dordrecht met naast Nick en Ben ook Bjorn van Vliet en Redmer Bultema. TV Dordrecht – Europa’s oudste club – breidde er een mooi slot aan met vier van de vijf wedstrijden gewonnen en dus ook de eindzege plus promotie. Cerberus Nijmegen eindigde tweede, Ironmanagers Oosterhout derde. Ook hier kwamen de ‘zuidelijke divisionistes’ in actie. Overwinning voor Kahina Mebarki van TC Maastricht. Een bijzondere triatlete deze geboren Algerijnse. Studeerde informatica aan een universiteit in Frankrijk en werkt nu voor een multinational in Maastricht. Maar voor haar land deed ze begin deze maand in Rabbat wel mee aan de African Games. Dat ging haar goed af: ze scoorde zilver. Het bewijs was er ook nu weer in de Teamcompetitie Zaanstad. Boukje Knops van TC Maastricht 2 (beide Limburgse teams zitten in dezelfde divisie) werd tweede en Heleen Moes – de laatste weken succesvol – kwam namens TV Arnhem op de derde plaats uit. Met teamgenote Jolien de Gruijter op een vierde plek en Angelique van der Linden zesde kon het niet anders of TV Arnhem won het dagklassement. In het Gelders kwartet ook Erlinde Scheps. TV Arnhem promoveert naar de 1e Divisie dankzij vier zeges. Tweede in de eindstand werd TC Maastricht, derde EDO Sports 2.
We komen uit bij de 3e Divisie Noord. Zuid was een week eerder al afgerond in Amersfoort. De Zaanse winst kwam terecht bij Mario Agustin Salvador Sutton voor Triami Deventer. Mario is al net zo bijzonder als Kahina, zij het dat hij uit Argentinië komt en in Overijssel als projectmanager werkt. Peter Kuin van Hellas 4 werd tweede, teamgenoot Richard Bartels derde. Vrij logisch dat Hellas 4 kort eindigde en inderdaad ook dankzij Jorrit Meijer en teamcaptain Ron Band eindigde de zwart-gele formatie als eerste. Het was de vierde dagzege voor Hellas, daarmee ook de eindzege. Omdat Hellas in elke divisie teams heeft, is de promotie overgedragen aan de nummer twee Van der Voort Groep/Team Oude Veer uit Breezand. Derde werd AV Impala 2 uit Drachten.

Boek Teamcompetities 2019 kan dicht


De 4e Divisie Noord tenslotte. Emiel van Tongerlo komt uit voor het tweede team van Oude Veer. Hij was de snelste in de laagste divisie. Christiaan van den Berg had het nakijken en werd tweede namens Hellas 5. Melvin Welsink was de individuele nummer drie al is dat niet zo van belang in Teamcompetities. Hij komt uit voor IZGS 2 Haarlem. De dagzege was voor Hellas 5, de Utrechtenaren kunnen dan ook putten uit een enorm arsenaal. Naast Christiaan waren het Leonard Tersteeg, Bjorn Broekman en Peter Deege, die Hellas voor de vierde keer deze dag in Zaanstad op het podium zette. Hellas 5 boekte ook de eindzege, maar het ook uit Utrecht komende team SSF stond tweede in de eindstand en promoveert naar de 3e Divisie. Derde werd IZGS2. En daarmee zeggen we dag tegen de Teamcompetities 2019 en kijken uit naar het NTB-congres waarop de nieuwe kalender bekend gemakat gaat worden.

Nog enkele ‘gewone’ triathlons waren er ook. Op zaterdag Apeldoorn en Maarssen en van de zondag hadden we Roermond nog niet genoemd. De Beach Challenge nemen we mee in de volgende WTJ aangaande crosstriathlons.

Apeldoorn voor Vincent en Hilly

Eigenlijk heeft de triathlon van Apeldoorn (voorheen de Kristalbad-triathlon) al best een lange geschiedenis. Tussen 1986 en 2001 werd ze al gehouden, weliswaar als niet NTB-race. Daarna veroverde het evenement een vaste plek op de kalender met af en toe ook een divisie-wedstrijd tussendoor. Dit keer een Olympische afstand met Vincent Böhm als favoriet. De Veenendaler kwam in het verleden weinig toe aan deze wedstrijd, nu maakte hij zijn favorietenrol volledig waar. Al bij het zwemmen nam hij afstand van Steven van der Weij, die later zevende zou worden. Het fietsonderdeel is het mindere nummer van Vincent. Hij voelde aan het eind de hete adem van Tim Hezemans in de nek. Bij het lopen maakte de rossige Veenendaler het koelbloedig af. Tim werd op vier minuten achterstand gezet. Derde werd Leon van Hamersveld, vierde snelste fietser Jaap Bakker en vervolgens Dolfijner Teun Brinkman. Michel Elshof was op een achtste plaats eerste master, de tweede werd tiende overall: oud Olympisch middenafstandsatleet Gert-Jan Liefers, die na Vincent de tweede looptijd realiseerde. Een thuiszege bij de vrouwen voor Hilly Panjer. Master of niet, ze was negen minuten sneller dan de winnares van vorig jaar Ciska Jonges eveneens uit Apeldoorn. Brons ging naar de Utrechtse Lenja Witlox, snelste zwemster (achtste tussen de mannen).


’s Lands duathlonkampioen Gjalt Panjer – zoon van Hilly – won de sprint afstand. Aan die serie deed verrassend ook Anna Witteveen van landskampioene Ferro Mosae mee. Ze kwam, zag en overwon. De kortste afstanden gingen naar de talentvolle Rens van Beek uit Elst en Marit de Vos uit Harderwijk. ‘Veelpleger’ Robin Schols won de miniserie, net als Lynn Oosterhuis en de allerkorste afstandjes gingen naar Hugo Schinkel en Jaydee Leenders, als meisje nog sneller dan Hugo. Bij de trio’s wonnen De Weteringen 2.0 en in de Duchenne trio-triathlon voor het goede doel was Trio Nick 1 het sterkst.

Maarssen voor Christiaan en Karen
In de tiende editie van de triathlon van Maarssen was het eindelijk raak voor Christiaan van den Berg. De Hellas-atleet was in voorgaande jaren zesde, vierde en weer zesde geworden, maar kende nu zijn gelijke niet. Bart Pinkse uit Rosmalen schoot bijna een minuut te kort, veel verder achter lag de nummer drie Jeffey Vork die wel weer Ruben van Duren en Joris Matthee achter zich hield. Good-old Ben Vork werd tiende. Voor de Utrechtse winnaar was het een geslaagd weekeinde want de dag erna finishte hij in Zaanstad als tweede in de 4e Divisiefinale (zie boven). Beste vrouw was Eredivisioniste Karen Eshuis, bij sommigen bekend als journaliste voor NPO 1-radio. Karen had weinig moeite om zich van twee Kristels los te weken. Kristel Bosch eindigde tweede, Kristel van Asselt derde. Het beste trio was kennelijk vergeten dat een triathlon ook uit lopen bestaat. Hun teamnaam luidde: Twee Zwemmers en Een Fietser.

Roermond voor Pieter en Magdalena
Komen we tenslotte in dit oer-Hollands rijtje bij de City Triathlon Roermond terecht. Helemaal terug van weg geweest en weer bruisend van de ambities. Twintig jaar was er aan de Grindmeren geen triathlon meer gehouden. Destijds stond het gouden koppel Marc Breugelmans (raadslid tegenwoordig in Roermond) en Leon op de Coul aan de basis van ook nog drie NK’s. Het was daar dat Tracy Hargreaves – later mevrouw Looze – opdook en waar grootheden als Peter Robertson en Miles Stewart mee deden.


Zondag begon Roermond weer bij nul. Toch trok de triathlon al dik 400 deelnemers, waaronder opvallend veel Belgen. Misschien verklaarbaar. Buiten de halve in Knokke hadden de Zuiderburen geen wedstrijden. Pieter Luyckx is duidelijk in de winning mood. Na de winst op de sprinttriathlon van Viersel was de man uit kloosterplaats Bornem nu de sterkste in Midden-Limburg. Hij was streekfavoriet en snelste zwemmer Remco de Veen daarmee driekwart minuut de baas. Remco kon de koppositie vasthouden tot in de eerste loopkilometers, daarna kwam de Antwerpenaar er overheen. De NTB-coach was op zijn beurt weer sneller dan een tweede Belg Louis Raskin uit Sint Niklaas. Ook vierde en vijfde finishten zuiderburen: Jelle de Wispelaere en Frank de Langhe. Zesde was snelste fietser, voormalig wielrenner Niels Brand uit Oirsbeek.
De snelste looptijd kwam op naam van topatleet Jorrit van der Raadt uit Schinveld. Net als streekgenoot Patrick Stitzinger waagde hij zich aan een triathlon. Het zwemmen had ie nog niet onder de knie: als 143e stapte hij de Grindmeren uit, na het fietsen lag Jorrit 72e en zijn 36.30 op de tien brachten hem naar plaats 25 in de eindstand.
Rotterdamse triatleten deden het goed afgelopen weekend. Want beste vrouw in Roermond was Magdalena Plizga uit de Maasstad. Magdalena maakte in haar geboorteland Polen reeds kennis met triathlonsport. Zo won de al eens de triathlon van Gdansk. Onlangs was ze derde in de RBR van Borne, maar zwemmen kan de ingenieursvrouw ook. Ze lag in de fraaie Grindmeren meteen vooraan en stond de koppositie niet meer af. Femke van Gog uit Ospel kwam alleen met lopen nog ietwat terug. De Maasmechelse Claudia Claesen zorgde voor de Belgische inbreng op het vrouwenpodium. Beste trio was The Belgium Boys uit…juist ja. Dan won Rens van Beek daags na Apeldoorn ook de sprint van Roermond, was Sandra Smeets daarin beste vrouw. De mini-afstand ging naar de Duitse jongen Paul Heinrichs en Zeeuws meisje Hilde Koole. De Cats-triathlon werd gewonnen door Belg Jens Biesmans en de Duitse Eva Backhaus. Als je – zoals Roermond – tussen twee landen in ligt, krijg je al gauw een internationaal veld en podia.

Toch wel mooi hoe Nederlandse wedstrijd mooi ingekleurd worden met – min of meer –  expats uit Argentinië, Algerije en Polen. Met ook nog een vleugje Duitse en Belgische inbreng.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.