Een crosstriathlonspecial: NK Almere, Beach Challenge Kijkduin en preview Xterra Ameland – WTJ 1292

DINSDAG – En dan zouden we nog uitgebreid ingaan op het derde Nederlands kampioenschap in drie weken tijd. Almere bereidt zich voor op het WK Multisport Festival 2020. Op het programma verschijnen een aantal disciplines, waar de Challenge Almere-Amsterdam organisatie nog geen ervaring mee had. Zoals de crosstriathlon. Maar het team leert snel. Zaterdag werd de MTB-baan op stadslandgoed De Kemphaan en de Braambergen officieel geopend, zondag beleefden een kleine tweehonderd crosstriatleten de wedstrijdprimeur.

Winnen en snel terug naar Engeland

Eigenlijk een te kleine groep voor een NK, afgezet bijvoorbeeld tegen Ameland komende zaterdag waar ruim achthonderd atleten mee doen aan de TriAmbla eerste Xterra. De oorzaken liggen voor de hand. Drukke wedstrijdkalender. Veel weg triathlons en ongelukkigerwijs ook nog eens de Beach Challenge op zaterdag. Anderen hikten tegen de hoge inschrijfgelden aan, maar Ingrid van Lubek nam het op voor de organisatie: het is wel een NK op een parcours wat haast voor ons is aangelegd, daar mag wat tegenover staan. De open serie trok slechts drie deelnemers. De Brit Andrew Sole won en werd snel gehuldigd, omdat hij het vliegtuig terug naar Londen nog moest halen.

Tim van Hemel verkent winnend het WK parcours alvast

Van buitenlandse zijde waren ook de Belgen Tim van Hemel en Lander Sels aanwezig. Tim wil na zijn Europese titel op Ibiza vorig jaar nu ook de wereldtitel pakken. De Belg van Squadra verkende het WK-parcours alvast en pakte soepeltjes de eindzege mee. Na het zwemmen was het nog Victor Goené, die vooraan lag in de Vaart achter Stichting AAP. Maar aapjes kijken was er voor de triatleten niet bij. Zij moesten vol aan de bak op het door eerdere regenval nog zwaardere MTB-parcours. Vooral de steile klimmetjes op de voormalige vuilnisbelt deden zeer. Misschien ook wel uit ongeloof. ,,Tweehonderd meter hoogteverschil in het biljartlaken dat Flevopolder heet? Bestaat niet!’’ En toch is het zo.

Tim ging er zoals gezegd vlot vandoor. Daarachter kwam een zeer actieve Wouter Dijkshoorn opzetten samen met de tweede Belg Lander Sels, vervolgens een groepje met Victor, titelverdediger Joep Staps en snelste fietser Patrick Dekkers. Intussen waren de verschillen al aardig opgelopen. Trainend over de 7,5 kilometer lopen trok Tim de zege naar zich toe.  Hij complimenteerde de organisatie met het afwisselende parcours: ,,WK waardig’’. De tweede plaats was toch wel verrassend voor Wouter Dijkshoorn. De Amsterdammer draait het hele seizoen al lekker mee, maar aan mountainbiken komt ie vooral in de wintermaanden toe. ,,Dan gaat mijn vriendin op haar E-mountainbike mee’’, deelde de Dolfijner een knipoog uit naar z’n partner aan de kant. De eerste grote titel voor hem is op zak, zonder per se cross-specialist te zijn. Dat is wel Joep Staps. Hij kwam vanuit het achterveld naar voren, maar maakte naar eigen zeggen een domme fout. ,,Ik hoopte met snelle schoenen (zonder profiel) het verschilt te kunnen maken bij het lopen, maar door de regen had ik totaal geen grip en gleed constant uit. Uiteindelijk viel ik op het gravelpad ineens hard omdat het zo glad was. Dit zal me niet weer gebeuren.’’

Wouter de nieuwe kampioen, Joep komt ten val

Joep legde zich neer bij zijn troonsafstand. ,,Zo ben je kampioen, zo ga je met acht hechtingen in het been naar huis.’’ De Tri-Ambla zaterdag zit er voor de Tilburger dan ook niet in. ,,Helaas, zo’n eerste Xterra in eigen land is altijd mooi.’’ Achter Joep kwam Lander Sels als vierde binnen en Victor Goené sprintte naar de vijfde plaats en dus brons op het NK. Feitelijk ook de eerste neo-senior, maar dat is in deze discipline geen apart NK. Anders had de als zesde finishende Bart Cooymans zilver en de nummer acht Thomas Cremers brons. Thomas revancheerde zich enigszins op de twee verloren NK-weken. Snelste mountainbiker was Brabander Patrick Dekkers, die zevende eindigde. Tja en toen was het al tijd voor de eerste master, niemand minder dan Machiel Ittmann. Hoe hij het gepland krijgt is een raadsel, maar in zijn vijftigste levensjaar doet Machiel alle NK’s om daarbij ook steeds in de prijzen te vallen. In Almere was het opnieuw goud. Expert Ferdinand Oldeman maakte de top tien van dit NK compleet.

Diede na tien jaar weer op ATB en kampioen

Was Wouter als outsider een verrassende kampioen, bij de vrouwen gold hetzelfde. Diede Diederiks had nota bene in geen tien jaar meer een crosstriathlon gedaan. ,,Vlaardingen 2009 was mijn eerste en laatste.’’ Zondag lapte ze alle reputaties in deze discipline aan haar laars. Jony Heerink mocht nog wel de snelste zwemtijd neer zetten. Ook haar deelname was verrassend in zo’n pittig wegseizoen. Jammer genoeg voor het wedstrijdverloop reed Jony lek en ‘prulde’ ze te lang met de bandenwissel. Of ze achteraf Diede Diederiks serieus had kunnen bedreigen is de vraag. De Rotterdamse was daags na de titel met EDO-Sport en promotie naar de Eredivisie nog lang niet moe. Ze snokte er eens hard aan op de van stal gehaalde mountainbike en lag binnen no time mijlenver voor op de rest. Tja en als Diede als eerste aan haar favoriete onderdeel mag beginnen, dan is er geen houden meer aan. De pioniersvrouwen uit de triathlonsport Judy van den Berg en Ingrid van Lubek hadden het nakijken. In die volgorde kwamen ze met ruime achterstand over de finish. Geen achtste (!) nationale cross-titel voor Ingrid derhalve. Jony werd alsnog vierde, Dagmar Krijnen vijfde. Net als haar man Michael haalde ze wel de landstitel in haar agegroup.

Alle medailles

De medaillewinnaars op een rijtje. H40: 1.Wico Hopman, 2.Kees Boxma, 3.Sjoerd Veltman; H45: 1.Michael Krijnen, 2.Jan Stehouwer, 3.Ralph van Dijk; H50: 1.Machiel Ittmann, 2.Marcel Molendijk, 3.Patrick Jansen (met zijn bedrijf de ontwerper van het parcours!); H55: 1.Keesjan Otto; 2.Mark Waaijenberg, 3.Hessel Kruijer; H60: 1.Rob van Zanten, 2.Frank Hamelink, 3.Harry Kraak; H65: 1.Jan van der Heide; H70: 1.Gerard van Wissen; D40: 1.Dagmar Krijnen; 2.Marieke Kettelerij; 3.Janine Wagensveld; D45: 1.Judy van den Berg; 2.Ingrid van Lubek; 3.Petra Sloots; D50: 1.Audrey Breur; D60: 1.Jacqueline Oosterwegel.

Hugo, Selina, Lucas en Kim kampioenen van de toekomst

Voorafgaand aan de elite/masters serie kwamen jeugd en junioren uit op hun NK. De titels waren na Renkum 2017 niet meer uitgedeeld op Ameland vorig jaar, omdat de race samenviel met de junior relay in Almere. Nu weer wel. De jeugdtitel ging overtuigend naar Hugo Overmeen uit triathlon bolwerk Hollten. Hij versloeg wegkampioen Mauro Dieters, derde werd Jesse Hougardy en vierde de snelste zwemmer Sem Lazaroms uit Oud Gastel. Meer spanning bij de meisjes, waar Selina Franken zich pas in de slotfase losmaakte van Merel Veltman en de titel greep. De Almeerse meisjes werden gevolgd door Meike Regeling uit het Friese Stiens.

De juniores kwamen daarna in de strijd. Lucas Goené zorgde dat de Veenendaalse broers met twee plakken naar huis gingen. Hij haalde het goud voor Kai van den Brink en nog een Fries Hugo-Jan Bosscher. Kim van ’t Verlaat, twee jaar terug in Renkum goed voor goud bij de jeugd, herhaalde dat nu bij de junioren. In haar bekende gracieuze stijl klopte ze wereldkampioene Willemijn Fuite. De derde plaats was voor Zoë van Dijk. Sterk podium dus. De quote van de dag kwam van Willemijn. Bij het zien van de klimmetjes en andere obstakels op het parcours, slaakte ze een diepe zucht: ,,Ik ben Mathieu van der Poel niet?’’  Talentcoach Armand van der Smissen maakte alvast enkele namen bekend voor het WK volgend jaar: Wouter, Diede, Victor, Lucas en Kim. Altijd lekker voor een atleet om dat ruim van tevoren te weten.

Beach Challenge voor Tijs en een superieure Linda

We gaan in deze ‘crosstriathlon-special’ nog even terug naar de zaterdag. De dag van de uitgestelde Beach Challenge Kijkduin. Aanvankelijk in juni, maar toch verschoven naar 7 september. De organisatie bleef niets bespaard, want door het weer moest het Noordzee zwemmen worden afgeblazen en bleef een strand- en duinduathlon over. Toch nog zo’n honderd deelnemers al met al, maar de glans van ooit het WK is een beetje verdwenen in de badplaats. Anderzijds is het wel de oudste crosstriathlon van Nederland, ontstaan in 1998. De winst ging naar Tijs van Gemert van TeamUnlmtd. De man uit Zevenhuizen slaagde er als enige in Linda van Vliet voor te blijven op de R-ATB-R. Zij was van ongekende klasse en maakte de keuze niet voor een Nederlandse titel te gaan, maar wel de combinatie Kijkduin-Ameland te doen. Derde en tweede man was Bart van der Kruk uit Monster. Richard Advocaat en Edgar Vermaas waren ook nog nooit zo dichtbij de overwinning. Edgar was tweede master, want Tijs is dat ook. Good-old Maurits van der Heijde won het M50-klassement. Linda liet de nummer twee – Melissa de Bruin – liefst 28 minuten achter zich. Da’s meer dan een strandlengte Hoek van Holland-Kijkduin. De Rotterdamse lag op haar beurt weer 13 minuten voor op Rylana Soepenberg. De Haagse deed als een van de weinigen de dubbel Kijkduin-Almere. De korte afstand werd gewonnen door Sil Leek, ook al uit Rotterdam. Hij klopte stadsgenoot Teun Veken. Ook hier een ijzersterke vrouw, want Marlies Kort eindigde in 1.11.11 uur en was daarmee 13 minuten sneller dan Gitte Spapens uit Hilvarenbeek. Marlies woont al weer een tijdje in Den Haag. Ze is terug van een langdurige werk- en verblijfsperiode op Curaçao. Voor de Antillen kwam ze vier jaar geleden uit op het WK in Zell am See. Daar haalde ze de master-titel en vervolgens werd ze op het vliegveld in Willemstad als een ware held onthaald. Deze Marlies dus ploeterde nu door strand en duin en won. Beste trio waren de Krasse Knarre.

 

Twintig nationaliteiten in Xterra Ameland

Nu we er toch een crosstriathlon-special van gemaakt hebben, kunnen we evengoed vooruit blikken op Tri-Ambla van komend weekend. EK Almere of niet, er varen vrijdag gewoon weer honderden triatleten naar het Waddeneiland. Onder hen ook de vedetten van de crosstriathlon, afkomstig uit 20 verschillende landen. Zo zijn daar Helena Erbenova (Cze), Nicole Walters (Gbr), Kate Bramley (Aus), Anna-Pauline Sasserath (Dui) en Anna Tomica (Pol). Onze eigen Linda van Vliet mag het daar tegen opnemen. Maar ook Ingrid van Lubek, Silvia Brouwer, Sanne van Paassen, Sandra Wassink en Zoë van Dijk zijn van de partij.

Spektakel gegarandeerd, ook bij de mannen. Met de Belgen Yeray Luxem, Kris Coddens en Geert Lauryssen. Met de Duitsers Jens Roth en Peter Lehman. Met de Fransman Francois Carloni, de Portugees Rui Dolores, de Brit Doug Hall en de Tsjech Thomas Kubek onder andere. Zonder Joep Staps waarschijnlijk maar wel met twee andere sterke oud Tri-Amblawinnaars: Martijn Dekker en…Jorik van Egdom. Niemand had verwacht dat Jorik dit uitstapje in de Road to Tokyo nog zou maken, maar volgend jaar heeft de Veenendaler 2 hoofddoelen: de Olympische Spelen én het WK Xterra op Maui. De 18e editie van Tri-Ambla, nu Xterra Netherlands geheten, gaat om 9.30 uur van start met de sprint afstanden. Om 11.25 uur is het de beurt aan de pro’s, kort daarna volgend de agegroupers. Zwemmen uiteraard weer in de Waddenzee, fietsen en lopen over strand, duin, bos en hei, het hele eiland rond. Zondag staat de Xterra Junior op het programma.

Xterra Ogden

En dan eindigen we met een andere Xterra. Afgelopen weekeind waren in Ogden in de Amerikaanse staat Utah de PanAmerikaanse kampioenschappen. De race werd gewonnen door Sam Osborne uit Nieuw-Zeeland, die mede-favorieten Karsten Madsen uit Canada en de Amerikaan Branden Rakita vier minuten achter zich liet. De winnares was de in San Diego woonachtige Britse triatlete Lesley Paterson. De drievoudig wereldkampioene was sneller dan Kiwi Samantha Kingsford. De Mexicaanse Fabiola Corona. Een week voor Ameland reisden maar weinig Europese crosstriatleten naar de States.

Oplichting of niet? Oordeel zelf vanavond

Vanavond dus triathlon op een heel andere manier op televisie. Het AVROTROS-programma Opgelicht schenkt aandacht aan Alexander Hulleman, die met zijn bedrijf Sport-Active veel sporters dupeerde door ze een prachtige sportreis op een mooie bestemming in het vooruitzicht te stellen, maar de groep uiteindelijk in de kou liet staan op Schiphol. Het zijn vooral recreatieve triatleten, die met hem in zee gingen. Het zoemde al een tijdje rond op Social Media, maar wordt nu dus door de programmamakers serieus aan de kaak gesteld. Kijktip: Opgelicht. Op NPO1 vanavond om 21.25 uur.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.