Opgelicht

DINSDAG – Spannende televisie levert Jaap Jongbloeds Opgelicht altijd wel op. Vaak krijg je als kijker medelijden met slachtoffers van notoire oplichters, dit keer betrapte ik me er bijna op medelijden te krijgen met de man uit het laatste item: de sportreisorganisator. Maar dat is meteen het verraderlijke van oplichters, ze kruipen zelf in een slachtofferrol.

 

Uiteraard was het zwem-, fiets-, loop- en triathlonwereldje al wat langer op de hoogte van de organisatorische janboel, die Alexander Hulleman van zijn bedrijf Sport-Active heeft gemaakt. Hardloopconsulent en collega-speaker Arjen van Wifferen zei het treffend: als motivator om sporters enthousiast te maken heeft de man zeker kwaliteiten, maar qua afspraken….
Uit de 20 minuten durende reportage komt een beeld naar voren van een gewezen topzwemmer, die bulkt van de plannen maar geen flauw benul hoe daar handen en voeten aan te geven. Kenmerkend voor elke oplichter is dat gedupeerden vervolgens met geen mogelijkheid weten hoe de persoon in kwestie te bereiken. Mails, apps, telefoontjes. Ze blijven onbeantwoord. Ook de makers van Opgelicht hebben de grootste moeite om Hulleman te vinden. Ze bezoeken evenementen, die volgens de website georganiseerd worden, maar er komt niemand opdagen.

Tot ie ineens opduikt met een winkelwagen vol boodschappen. Op een zwemweekend in Giethoorn treft de reporter hem. De confrontatie is pijnlijk, vooral door de afschrikwekkende afscheidsbrief die Hulleman dit voorjaar op Facebook heeft verspreid. Ik weet nog dat ook wij van Trikipedia hiervan schrokken. Jullie moet weten dat ook wij aanvankelijk afspraken hadden met Alexander, zodat Sport-Active haar activiteiten ook op onze site kon delen. Hoe dat afliep, laat zich raden. Maar je wenst niemand iets ergs toe, zoals in de brief verwoord. Bovendien heeft iedereen recht op een tweede (of derde of vierde) kans.

In april van dit jaar werd duidelijk dat hetgeen Trikipedia meemaakte peanuts was bij de vele sporters, die een reis geboekt hadden bij het bedrijf. Het gaat al gauw om tienduizenden euro’s, zo maken we uit het programma op. Julie Huylebroek trommelde dertig triatleten op voor een trainingskamp op Lanzarote. 24 uur voor vertrek was het hele avontuur gecanceld. Ibiza, Valencia. Mensen staan op Schiphol, maar geen vliegtuig die ze meeneemt. En zo gaat het maar door. Een spoor van ellende, althans zo voelen de gedupeerden dat toch.

Het is goed dat de programmamakers Alexander aan het woord laten. Hoor-wederhoor. Ook wij hebben meermaals gevraagd of hij zijn kant van het verhaal wil vertellen. Vergeefs. Nu is hij volop aan het woord, loopt over van spijtbetuigingen en medeleven met zijn klanten. maar we onthouden vooral zijn laatste woorden:  ,Ik ga me voor 100.000 procent inzetten om het geld terug te betalen. Dat kan een half jaar zijn of een jaar.’’

Die uitspraak (belofte?) staat. Opgelicht zou Opgelicht niet zijn als ze op 10 september 2020 niet contact leggen met gedupeerden om te zien of hij zich aan deze termijn dan wel houdt. En als dat gebeurt, zijn wij de eerste die deze column onmiddellijk weg halen.

NASCHRIFT:

Gevraagd naar een reactie op deze column reageert Sport-Active medewerker Martine Stam vrij snel. ,,Enkel de Trail Run is niet doorgegaan, de andere evenementen gewoon wel. Van de 50 gemaakte sportreizen is het in drie gevallen mis gegaan. Van juni tot nu hebben we keihard gewerkt en is alles doorgegaan. Drie zwemweekenden, clinics, open water zwemlessen, twintig IJsselmeer oversteken, 16 Giethoorn Challenges, 3 avonden Weerribben, de Blauwe Meer zwemtocht en de Biesbosch zwemtocht. We hebben iedereen tevreden gesteld.”

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.