Ironmans Wisconsin; 70.3 IM Santa Cruz; Lake Placid; Sunshine Coast; Gerardmer – WTJ 1293

WOENSDAG – Zelfs op de dagen van de wereldtitelstrijd in Nice had Ironman nog een aantal troeven achter de hand. Geen Europese 70.3 Ironmans weliswaar; Ruegen was vroegtijdig afgeblazen, maar wel overzee.

In Madison de 70.3 Ironman Wisconsin bijvoorbeeld. 2471 deelnemers en drie Nederlanders. Helaas haalde Lenny Ramsey de finish niet. Tevoren wist ze dat er te weinig looptraining gedaan was en ze had na een blessure weer zin in een wedstrijd. Maar het kwam waarschijnlijk te vroeg. Na het fietsen stapte de succesvolle Nederlands/Amerikaanse triatlete uit. Bleven er twee over. Sergei Alleko finishte als 154e in 11.01.36 uur en Johannes van Vliet werd 209e in 11.24.21 uur. In de hogere regionen, kunnen we stellen. Er waren immers bijna 2500 triatleten.

Traag water in Ironman Wisconsin

De winst ging naar de Spanjaard Emilio Aguayo Munoz, zijn eerste Ironmanzege ooit. Hij was het snelste uit ‘traag water’. Emilio klokte 52.30 minuten en er bleven slechts 15 triatleten onder het uur op die 3,8 kilometer. Tim Hola volgde als tweede, maar zou later ver terug vallen. Bij het fietsen nam de Duitse favoriet Markus Thomschke de leiding over, de Spanjaard verloor zo’n twaalf minuten. Maar Emilio deelde zijn race goed in, want met frisse energie stapte hij de marathon in. Die legde hij af in een supertijd van 2.46, waarmee hij Markus weer ruimschoots voorbij stak. Het verschil aan de meet was vier minuten. Winnende tijd: 8.34.20 uur. De voor Frankrijk uitkomende triatleet Kevin Portmann eindigde als derde in 8.50 uur.

 

Het was al weer twee jaar geleden dat Linsey Corbin een Ironman op haar naam schreef. In Wisconsin stond de Amerikaanse weer op scherp en finishte ze als eerste in 9.13.34 uur. Zestien minuten later volgde de Canadese Melanie McQuaid, vooral bekend van crosstriathlons/Xterra’s. Het brons ging naar de Braziliaanse Bruna Mahn.

Jason en Sarah winnen 70.3 Santa Cruz

Een populaire wedstrijd is de 70.3 Ironman in Santa Cruz aan de Amerikaanse westkust, vorig jaar nog met de deelname van Sven Strijk. De winst ging nu naar de Amerikaan Jason West. Hij versloeg de Duitser Andi Boecherer en de Amerikaan Justin Metzler, twee jaar terug winnaar van Challenge Ijsland. Metzler was vorig jaar in Santa Cruz ook derde trouwens. Mooi startveld – ondanks Nice bij de vrouwen – waar de Australische Sarah Crowley in een spannende strijd met Skye Moench de zege naar zich toetrok. Voormalig nummer drie op Hawaii, Heather Jackson werd ook hier derde. Drie Nederlandse deelnemers, waarvan Sonja Verhage op een 96e plaats in 5.43 de snelste was, daarmee twintigste F35. Bij de mannen werd Roel Deuss 667e in 6.06 uur.

70.3 IM Lake Placid: twee vrouwen met dezelfde eindtijd

Over naar het midden van de Verenigde Staten, naar tweevoudig Olympisch winterstad Lake Placid. Tussen de Ironman en de 70.3 IM van Lake Placid zitten een paar maanden. De halve afstand werd zondag gewonnen door Nicholas Marcantonio (USA). Zijn landgenoot Zach Looney greep de tweede plaats, Nicolas Proulx-Begin uit Canada kwam als derde over de finish. Lake Placid was age-group-only voor zowel mannen als vrouwen. Een zeldzame finale bij de vrouwen, waar Maureen Mahoney en Aimee Phillippi-Taylor exact dezelfde eindtijd lieten noteren. Toch kwamen ze niet sprinten of hand in hand over de finish. Gediskwalificeerd werden ze dus ook niet! Het Canadees-Amerikaanse duo noteerde exact dezelfde tijd: 4.58.35 uur, maar de officials wezen Mahoney als winnares aan met een halve seconde verschil. Derde werd de Canadese Stephanie Nevin. Ook hier enkele Nederlanders van wie Addie Wetzels op een 386e plaats de beste was.

Braden en Hannah winnen Sunshine Coast

De laatste in het rijtje 70.3 Ironmans betreft Sunshine Coast, Australië. Zo’n beetje weer het begin van het Australisch seizoen, daar waar het hier op z’n eind loopt. Kiwi Braden Currie won in het Hol van de Leeuw. Hij klopte ‘thuisspelers’ Steven McKenna en Simon Hearn. Ook en Nieuw-Zeelandse overwinning bij de vrouwen: Hannah Wells. De Zwitserse Caroline Steffen zoekt de confrontatie met haar landgenote Daniela Ryf niet graag op. Ze vertoeft sowieso weinin in Europa. Ze werd tweede aan de Sunshine Coast. Derde was nog een Kiwi, Laura Armstrong. Welgeteld één Nederlander: Ralph Yves, die 683e finishte op bijna twee uur van ‘The Currie’ vandaan….

Nog een Poolse hele

Dan was er nog een hele in Europa, want als Nederland een Triple Dutch kan maken dan kunnen ze het in Polen ook. Een paar weken terug als de Ocean Lava Polen en de Polskaman en zondag kwam daar de Castle Triathlon te Malbork bij. Buiten de Poolse landsgrenzen volslagen onbekend, maar toch 270 triatleten aan de start. Best een snelle race, want Lukas Kalaszczynski (onthou die naam) won in 8.21.20 uur. Marcin Lawicki en Krzysztof Augustyniak werden tweede en derde. Anna Peterek was in 10.08.08 uur sterkste vrouw. Malbork dus. Voor wie nog een nieuwe hele zoekt. Overigens was het al de vierde editie, dus nieuw? En wie Polen een beetje kent weet dat Malbork het grootste Middeleeuwse kasteel van Europa in huis heeft, vandaar ook de naam van de triathlon.

Gerardmer: Brooke 13e

De laatste race van vorig weekend, daarna komen we echt in de EK-modus. Geloof het of niet, maar gelijk met Nice was in Frankrijk nóg in klassieker. De halve van Gerardmer, nota bene de stad waar Nice de Ironman van overnam destijds. En toch kun je niet zeggen dat de toeristenplaats in de Vogezen erg leed onder het WK. Er stonden gewoonweg 1460 triatleten aan het Meer van Gerardmer klaar om de halve te doen. De Australische topper Max Neumann won, twee minuten later was daar de eveneens vermaarde Brit William Clarke. De derde plaats ging naar de Spanjaard Albert Moreno.  Twee sterke vrouwen, die hun status waarmaakten: Emma Bilham uit Zwitserland duelleerde en versloeg de Britse Nikki Bartlett. Op gepaste afstand volgde de française met Nederlandse nam Ines van der Linden. Zeventien ‘echte’ Nederlanders deden mee. Van het was Frederik Smit de beste op een 160e positie op 1.25 uur van de winnaar. De Amsterdamse Dolfijn-triatleet werd er tevens zesde M50 mee. Kees Alblas op een 251e en Dennis Beemsterboer op een 299e plaats bleven ook nog binnen de zes uur.

Bij de vrouwen mochten we Brooke de Boer-Brown weer eens tot de deelnemers rekenen. Voor Brooke is Gerardmer altijd al een favoriete race geweest. Voor Alex’ bedrijf Dare2Tri ook trouwens. De Canadees-Dordtse triatlete finishte als dertiende. Heid van Dijk-Poot van AVL 1886 stond op het podium als derde F40 en twintigste in totaal. Peggy Tolk was een vrouw van de klok. Ze eindigde 62e in 7.00.00 en waarschijnlijk 0-duizendste van een seconde…

Junior Challenge Almere al op donderdag

Let op: vandaag/donderdag is het al tijd voor de Junior Challenge in Almere. De organisatie heeft het jeugdevenement een dag eerder uitgezet om alvast het programma van het WK Multi Sport Festival 2020 enigszins te simuleren. Ook dan zal de Junior Challenge donderdagochtend zijn met ’s middags het WK aquathlon. Om 12 uur vanmiddag geven de kids het goede voorbeeld over 3870 meter zwemmen Weerwater, 18 kilometer fietsen en 4,2 kilometer lopen. Komt dat zien!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.