Preview op de Europese kampioenschappen/NK triathlon Challenge Almere-Amsterdam – WTJ 1294

DONDERDAG – De weergoden zijn ons waarschijnlijk de komende dagen gunstig gezind, alle ingrediënten voor een schitterend Europees kampioenschap staan klaar. De Challenge-organisatie is klaar om de grootste triathlonfamilie ooit in een Nederlandse wedstrijd te ontvangen. Ruim 3700 deelnemers uit 55 landen gaan de strijd aan op een van de wedstrijden. Zelfs het WK Rotterdam 2017 bleef daar bij achter (3500 starters, weliswaar uit 78 landen).

 

Grote aantallen

 

 

Belangrijk daarbij is dat vooral de hele afstand – dankzij de combinatie EK/NK – enorm is gegroeid. Op de inschrijflijsten staan 825 triatleten en dat is sinds lang niet meer voorgekomen. Kijk maar naar het staatje, waarin het aantal gestarte atleten is opgenomen. Het betreft de top 15 van drukst bezochte Almere-edities, waarbij je ziet dat alle zeven EK-jaargangen in de top staan. Het laagst aantal voor Almere blijft de eerste editie in 1983 toen 192 atleten het Gooimeer in doken voor dit nieuwe avontuur.
 
Almere 1991: 1085 (EK/NK)
Almere 1993: 938
Almere 1992: 860
Almere 1990: 843
Almere 2019: 825 (?) (EK/NK)
Almere 1989: 814
Almere 1988: 708
Almere 1999: 664 (EK/NK)
Almere 1997: 632
Almere 1994: 629
Almere 2017: 619 (EK/NK)
Almere 1995: 613
Almere 1987: 571
Almere 1996: 570
Almere 1985: 546 (EK/NK)
Almere 2014: 540 (EK/NK)
Almere 1998: 537

 

Tijdens het EK 2006 en het WK 2008 werden niet de klassieke afstanden gehanteerd, daarom zijn zij niet in bovenstaande staatje opgenomen. Zouden we dat wel doen kregen de de volgende getallen:
Almere 2008: 322 + 714 WK = 1036
Almere 2006: 284 + 326 EK = 610

 

Het geeft gelijk een indicatie hoe groot de toeloop wellicht volgend jaar is. Dan is het niet alleen de 40e (!) editie van de Holland Triathlon/Challenge, dan ontvangt Almere ook triatleten uit de hele wereld voor de mondiale titelstrijd over (gelukkig wel) de klassieke afstanden. De kans bestaat dat we dan de 20.000e finisher ooit aan gaan tikken op de 3,8/180/42-combinatie. De teller staat tot zaterdagmiddag op 17110 atleten, die een of meerdere malen de ‘hele van Almere’ hebben volbracht.

 

Gaat Evert Nederland weer eens een Europese titel bij de mannen bezorgen?
 

foto Andre Kwakernaat

 

De winnaar, de Europees kampioen, wordt dus de 17111e. Wie dat wordt? Neerlands hoop is gevestigd op Evert Scheltinga. En hij staat er ook goed voor, de focus ligt geheel op deze wedstrijd. Evert voert een prima Nederlands team aan, gecoacht door Paul Verkleij/Fred Verlooy. Erik-Simon Strijk kent de polder als z’n broekzak, Dirk Wijnalda kan nog jaren teren op zijn twee Almere-zeges, Sven Strijk is klaar voor een klapper op de hele, Steff Overmars kan verrassend uit de hoek komen, Jacob Veenstra heeft bewust de Frysman overgeslagen, Martijn Paalman wil zich laten zien, Erik Doornbos was niet voor niets op Hawaii vorig jaar, Everts broer Diederik zal er alles aan doen om de familienaam hoog te houden en ook Marijn de Jonge heeft voldoende bewijsdrang. En dan is er uiteraard thuisspeler Tjardo Visser. Voor eigen publiek/organisatie kun je altijd net dat beetje extra en dat heeft Tjardo in het verleden voldoende bewezen.
 

Matt Trautman IM Wales

 
Van wie kan TeamNL de grootste tegenstand verwachten? De Deen Kristian Hogenhaug (Hamburg winnaar, derde Almere 2018) wordt alom genoemd, maar zijn landgenoot Chris Fischer (dubbel Challenge Billund-winnaar) kan het ook. De Kroaat Andrej Vistica (tweevoudig winnaar Vichy en vrijwel altijd op het podium van de Embrunman) gaat zeker een rol spelen al mogen van hem de Braambergen wel in het parcours worden opgenomen. Vlak Thomas Steger uit Oostenrijk niet uit, doet vooral veel wedstrijden in eigen land, die hij vaak nog wint ook. België brengt Ruben Geys in de strijd, de winnaar van de eerste Triathlon Nations Cup dit jaar. Sta er trouwens niet van te kijken dat juist een niet-Europeaan als eerste over de streep komt. Australiër Caleb Noble debuteert op de hele, maar tweevoudig Ironman Wales-winnaar Matt Trautman doet voor het eerst mee in Almere (Wales is trouwens zondag). Matt komt rechtstreeks uit Gerardmer, waar hij de sterk bezette halve triathlon won. Het wordt op alle fronten een spannende strijd met de kans op wel drie verschillende podia: overall, EK en NK.

 

Yvonne’s laatste rondje Flevo
 
foto Challenge Almere Amsterdam/James Mitchell

 
Of de mannenstrijd het in de publiciteit gaat winnen van de vrouwen valt nog te bezien. Veel extra media komt op Almere af dankzij de mededeling van Yvonne van Vlerken op de persconferentie. Een icoon van de lange afstand sport neemt afscheid van de volledige afstand. Waar aanvankelijk gedacht werd dat ze nog n hele op het WK van 2020 zou doen, besloot ze acht weken geleden dat juist dit EK de cirkel rond zou maken. Voor Challenge kwam haar wens om mee te doen als een geschenk uit de hemel. Nu maar zien of Yvonne haar kunstje nogmaals kan herhalen en bijvoorbeeld voor de 17e keer onder de negen uur gaat duiken.

 

 

Cadeautjes worden in triathlon nooit uitgedeeld. We kunnen ons dan ook moeilijk voorstellen dat Yvonnes landgenotes Sarissa de Vries, Tessa Kortekaas, Miriam van Reijen, Janien Lubben, Karla Schipper en Ilona Eversdijk haar per se aan een volgende Europese titel zullen helpen. Als het maar een Nederlandse overwinning is, zeggen we dan. Sarissa is in de vorm van haar leven met afgelopen weken al twee nationale titels. Tessa kon op het NK Klazienaveen vanwege haar val in Hoorn niet voldoende partij bieden. Nu kan de ‘Trikipedia’-girl dat hopelijk wel. Miriam van Reijen deed vooral zware lange afstands wedstrijden, maar waarom zou ze op het vlakke niet een sterke race kunnen neerzetten. Won ze al eens niet het NK duathlon lang in dezelfde Flevopolder? Janien en Karla zijn leuke outsiders uit het noorden en Ilona krijgt zoals Tjardo net dat duwtje extra vanuit Almere mee.

 

Buitenland
 
Camille Deligny foto Challenge Almere Amsterdam 2016

 

De buitenlandse concurrentie is er uiteraard op gebrand het Hollands feestje lichtelijk te verstoren. Dat moet komen van bijvoorbeeld de Tsjechische Simona Krivankova (al eens derde in Almere, winnares van de Sloavakman), van Almere-winnares 2016 Camille Deligny uit Frankrijk (dit jaar winnaar van de Frenchman). Het Duitse team is sterk: de nummer drie van vorig jaar Line-Kristen Schink, Astrid Stienen (oud winnares Ironman Zweden en Barcelona) en Karthrin Walther (Almere winnares 2015). De Kroatische Sonja Skevin is een outsider, zij won vorig jaar Vitoria-Gasteiz met de ook op dit EK aanwezige Vanessa Pereira op een tweede plaats. Zeven uur staat het allemaal te gebeuren aan ’t Weerwater in Almere. Be there!

 

 

In een volgend WTJ kijken we nog even naar wat de verdere bijzondere deelnemers, voor zover we dat kunnen overzien. Het tri-feest is inmiddels losgebarsten met de Junior Challenge en de winst voor twee grote talenten uit eigen stad: Mauro Dieters en Tamar Veltman.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.