Opening EK Almere; preview op Spijkenisse, HItriathlon, Wommels, Bodegraven en EK Valencia – WTJ 1295

VRIJDAG – Het lijkt me niet eenvoudig om met je triathlon in het weekend te zitten waarin Almere 3700 en Ameland 900 triatleten trekt. En toch zijn er organisaties die al jaren in hetzelfde septemberweekend hun wedstrijd organiseren. Ook al omdat Almere bijvoorbeeld pas in een later stadium van augustus naar september is verschoven.

Spijkenisse al 34 jaar zelfde hoofdsponsor

Dus is het zaterdag gewoon weer Spijkenisse-tijd. De politietriathlon doet editie nummer 34. Inschrijven is gewoon niet meer mogelijk, de series zijn vol.  Zo gaat dat met triathlon anno 2019. Het Wielrenpad op sportpark Oostbroek (PRC Delta) van Spijkenisse is het terrein waar over een maand het NK duathlon, maar zaterdag dus de triathlon begint. De series volgen elkaar in rap tempo op. De sprint om 12 uur, de Olympische afstand om 12.25 uur en de kwart met het NK voor politie- en brandweerpersoneel om 12.40 uur. Lag de finish vroeger nog in hartje Spijkenisse nabij het politiebureau, nu blijft het op het sportpark van Delta.

Favorieten zijn Alejandro Olveira, Carlo van den Bergh, Delphin Kruithof Kremer, Hawaii-ganger Gert van der Vinden, Niels Koole, Diede Diederiks, Loena Bank en Cora Vlot. Cora is toch viervoudige Almere-winnares en de vrouw, die Yvonne van Vlerken aan triathlon zette! Vorig jaar gooide de blauwalg in het Voedingskanaal roet in het eten en werd de duahlon gewonnen door Niels Baljet en diezelfde Cora Vlot.

34 jaar Spijkenisse is 34 jaar organisatie politievereniging maar ook 34 jaar hoofdsponsor Esso later Exxon Mobil geheten. Hoe stabiel kan een financiële partner zijn. Overigens zal de triathlon van Spijkenisse over twee jaar wel iets eerder zijn, althans de organisatie is gevraagd om in 2021 de triathlon te organiseren voor de in Rotterdam geconcentreerde World Police and Fire Games. Het zijn de Olympische Spelen voor politie- en brandweerpersoneel, waar zo’n 10.000 (!) sporters op af komen. De Games zijn van 30 juli tot en met 8 augustus in Rotterdam, Nederland. De kampioenschappen zijn tweejaarlijks, dit jaar in het Chinese Chengdu. Dus ook na het WK Almere volgend jaar komen er internationale uitdagingen op ons af. Want ook het WK militairen voor 2021 komt naar Nederland. Waar, wanneer? Dat vertellen we later.

SAMSUNG CSC

H.I. Ambacht nieuw op triathlonkalender

Cora Vlot dus in Spijkenisse en al heel wat jaartjes niet meer in Almere. Ze is ook niet in haar vorige woonplaats Hendrik Ido Ambacht trouwens, waar zaterdag de Lucarsoft Hiathlon wordt gehouden. Een nieuwe, vooral recreatief bedoelde triathlon. Stichting Sterk Staaltje, vooral bekend als Roparun-team staat garant voor de organisatie. Het betreft een 1/8e triathlon en een mini-variant daarop. Alle opbrengsten komen ten goede aan de Roparun en de goede doelen daaraan gekoppeld. Het begint allemaal om 10 uur aan het Sandelingenpark te Hendrik Ido Ambacht. Niet aan de start staat inwoonster Anne Zijderveld, zij is een weekendje op Ameland en pakt en passant de Tri-Ambla/XTerra mee.

Wommels, de derde W-triathlon van Friesland

Dan de zevende editie van de triathlon Wommels, eveneens op zaterdag. Dezelfde dag dus als Ameland, ook Friesland. Na Workum en Witmarsum de derde W-triathlon van Friesland, meetellend voor de Sudwest Fryslan Cup 2019. Vrijdagavond/vanavond komt de jeugd al in actie in en rond zwembad De Klomp, zaterdag is het de beurt aan de senioren. Wommels is bijzonder vanwege het feit dat om 13 uur zowel in buitenwater als in het zwembad de kwart en 1/8e triathlon beginnen. Bij de finish op het zwembad zijn eet- en drankkraampjes en speakeren Gerrit Huizinga en Tsjeard Hofstra, mede-organisator oftewel Multritalented. Niet alleen in Wommels, ook bij de Frysman zoals wij allen weten. De startlijsten hebben we nog niet in bezit, feit is dat Jort van Zutphen en Theresia Offringa vorig jaar de races in Wommels wisten te winnen.

Bodegraven rond prachtig fort

De triathlonorganisatie Bodegraven moest toch weer schuiven met haar datum. Het is uiteindelijk zondag 15 september geworden. De 34e editie van TTB al weer, vroeger bekend als de Kaas Triathlon en via de Surfplas en zwembad De Kuil en sinds vorig jaar rondom een prachtlocatie: Fort Wierickerschans en Oude Rijn. Om 9 uur wordt begonnen met de mini-triathlon, daarna om 9.15 de 1/8e en om 10.15 uur de kwart. Het recreatieve karakter staat centraal maar desalniettemin wonnen vorig jaar Erik-Simon Strijk en Eva Cornelisse. Wie hun opvolgers zijn weten we even na het zondagmiddaguur. Met zekerheid kunnen we stellen dat alle organisaties een zonnige editie tegemoet gaan.

Challenge Almere begon al zonnig met de kids

Zonnig was het donderdag ook op de openingsdag van Challenge Almere-Amsterdam. Zoals gezegd bootst de organisatie al een beetje 2020 na, waarin het WK Multisport Festival plaats heeft in Almere. Om die reden was de Junior Challenge en de Business Relay naar donderdag verschoven. De race werd gewonnen door landskampioen Mauro Dieters. Hij versloeg stads- en schoolgenoot Mael Plasschaert. Derde was al Tamar Veltman, daarmee beste meisje. Etten-Leurenaar Tobias Martinot werd vierde en daarna volgden Menno Wijkhuizen en crosstriathlonkampioen Hugo Overmeen. Achtste en tweede meisje was Merel Veltman, Tamars jongere zus. De derde plaats ging naar Amber Jonkvorst. Mauro en Merel wonnen in de leeftijdsgroep tot 16 jaar.

(foto: CAA)

Later op de donderdag was de Family Relay. De winst ging naar het team AffordableAfricaSafaris.com van Maico Voets, Jeffrey van Norden en Nike Beckeringh. De business-relay leverde Run2Day Almere de overwinning op. Het team bestond uit Hans Lampe, Katja Duurland en Vincent de Jong. Individueel was Jefry Visser (race-organisator) namens TBD 1 het snelste over z’n eigen parcours.

(foto: CAA)

Nog wat namen uit de EK agegroupers

In de voorbeschouwing op Almere keken we naar de pro’s op de hele. Bij de agegroupers natuurlijk ook veel bekenden. We noemen volstrekt willekeurig wat namen: Julia de Leeuw, Trudy Veenstra (debuut), Anton-Theo Borger, Tijmen Smit, Nelleke Baldé, Jort van Zutphen, Almere-winnaar 2007 Teemu Toivanen, Peter Res, Michael Krijnen (zesde in 2002!), Geke Venema, Nico Verkade, Freek van Heerebeek, Gerrit-Jan Soetman, Manuel Dequero Vazquez, Gerard Terwisscha, Gerda Sollie, Aart van Wijk, Leo Muijs, Pieter Iedema. Nestoren van het veld in Europa’s oudste hele triathlon zijn de Brit Richard File (72) en Almeerse Ingeborg Schoonackers (66).

En er staan dan op de halve afstand dan geen Europese titels op het spel, ook dat startveld is van ongekende – internationale – allure. Voor het eerste heeft de organisatie twee finishbogen geplaatst. De blauwe is voor de halve afstand, het bekende Challenge rood is voor het EK hele afstand.

EK paratriathlon Valencia

Kijkend over de landsgrenzen dan is zaterdag ook het EK paratriathlon en U23 in het Spaanse Valencia. Voor het Nederlandse team onder leiding van Bas de Bruin doen mee: Geert Schipper, Margret Ijdema, Maurits Morsink, Nico van der Burgt en Daniel Knegt. Vrijwel allemaal podiumkandidaten. Jetze Plat is er niet bij. Hij doet in eigen land mee aan het WK handbiken in Emmen. Vorige week raakte Jetze wel zijn nationale titel op dit onderdeel kwijt. Maar op het WK zint hij ongetwijfeld op revanche. Veel atleten zijn doorgereisd van Banyoles naar Valencia. In Banyoles was immers een World Cup afgelopen weekeinde, waarvan we de resultaten nog niet meegenomen hadden. Maurits Morsink werd er verdienstelijk derde, Brendan Bischoff werd helaas gediskwalificeerd.

EK beloftes ook in Valencia

Een interessante confrontatie tussen de Europese triatleten voor de Olympische Spelen in Parijs 2024: zo mogen we het EK der beloftes in hetzelfde Valencia toch wel noemen. De Spanjaard Robert Snchez en de Duitse Lisa Tertsch (Holten-winnares) worden met de startnummers 1 als favoriet aangemerkt. Maar ook onze Friese Brit Ben Dijkstra is van de partij. En Nederland spreekt hopelijk ook een woordje mee dankzij Youri Keulen, Stijn Jansen en Lars van der Knaap bij de mannen en Marije Dankelman, Eva Cornelisse en Joyce Caro bij de vrouwen.

Challenge Davos, Ironman Wales

Zaterdag is er nóg een Challenge race in het Zwitserse Davos. Ook wel aangemerkt als de hoogstgelegen triathlon in de Alpen. En Almee of niet, er zijn gewoon tien Nederlanders van de partij in de Challenge in dit beroemde Kuroord, wintersportplaats. Over wintersport gesproken: in Chamonix is zaterdag de Evergreen Endurance, een zware hele triathlon. Hoeveel Nederlanders Ironman Wales doen valt op de startlijst zonder nationaliteiten moeilijk op te maken, maar ongetwijfeld azen ook in Tenby weer triatleten op een Hawaii-ticket 2020. Verder de African Cup in Agadir, Marokko en de Asian Cup in Murakami Japan en de ETU Junior Cup in Zagreb. Zij moeten hen allen zonder Oranje inbreng stellen. In België is zondag voor duatleten de Benny Vansteelant Memorial en de triathlon van Ieper.

Tot slot. We misten de Sloveense winnaar van Almere 2018 op de startlijst van het EK. Maar Jaroslav Kovacic is in Azië gebleven. Hij won er afgelopen zondag in het Chinese Whenzo de ITU race over de halve afstand. Halves zijn bij de wereldbond niet zo in tel, hebben we de indruk. Kovacic versloeg er de Deen Miki Taagholt en de Rus Andrey Bryunkhankov. Bij de vrouwen had de Poolse Ewa Bugdol in Whenzou geen tegenstand van betekenis.

Boot

Goed, we gaan de boot halen. Veel plezier iedereen in Almere, op Ameland, Spijkenisse, Bodegraven of waar dan ook!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.