Alles over XTerra Netherlands met winst Jorik en Kate; Halve Challenge Almere – WTJ 1297

ZONDAG – We gaan naar die tweede grote race in Nederland dit weekend. Want de 2100 triatleten op zaterdag in actie in Almere (hele/halve individueel) werd dan wel niet gehaald op Ameland, met 1050 komen ze toch een heel eind. Voor een crosstriathlon zelfs ongekend.
Maar – en hier spreekt iemand uit ervaring – het aantal deelnemers op TriAmbla, vanaf nu XTerra Netherlands geheten, dat voor de eerste keer een triathlon doet is enorm. Veel meer dan bij andere wedstrijden. En waarom? Heel eenvoudig. Het is de relaxte sfeer op het eiland. Wie gehaast op vrijdag Nederland doorkruist en eenmaal op de boot bij Holwerd is beland, raakt in een ontspannen modus. Ik zei het vrijdag op de race-briefing tegen de deelnemers: blijf wat langer als je kunt op Ameland. Mensen worden hier gemiddeld ouder dan op het vasteland, dus die paar dagen zijn dan mooi meegenomen. Amelanders dragen geen horloges, alleen mensen die de boot moeten halen letten op de tijd. Als ergens het werkwoord onthaasten is uitgevonden, is het wel op de Waddendiamant.

Jorik maakt zijstapje in Road to Tokyo en wint


Onthaasten kon natuurlijk niet helemaal tijdens de allereerste XTerra. Plots waren er bijna tweehonderd buitenlandse deelnemers afkomstig uit twintig landen tot Japan en Argentinië toe. Toch wisten zij niet te verhinderen dat Jorik van Egdom deze XTerra Nederland naar zich toetrok. Enigszins verrassend was de deelname van Jorik wel. En natuurlijk, hij wist dat ie geen gekke dingen kon doen, stuurfoutjes maken die The Road to Tokyo konden verstoren. Het gebeurde allemaal niet. Nadat  de Duitser Jens Roth als eerste uit de Waddenzee opsprong, waren het Jorik, Martijn Dekker en Erik Wolsing die in de achtervolging gingen. Daarna volgden de Belg Geert Laureyssen en de Fransman Francois Corloni. Het duurde even vooraleer ook de andere kanshebbers de twee zwemrondes om de aanlegsteiger hadden afgelegd. Yeray Luxem moest in de achtervolging, maar kreeg problemen met z’n derailleur. Na België en Luxemburg geen derde zege in de Benelux-Tour voor hem. De Belgische honneurs werden prima waargenomen door Geert Laureyssen, die slechts zelden op een strand had gefietst, maar er toch uitstekend uit de voeten kon. Jorik en Martijn wisselden daarna op het nieuwe wissel- en finishterrein even ten noorden van Buren. Vol ging de voormalig beloftenwereldkampioen in de tegenaanval en al na vier kilometer achterhaalde Jorik de Belg. Toen Jorik zijn voorsprong groot genoeg achtte, ging het in minder straf tempo op de finish af. Na eerder al eens twee nationale titels op Ameland, was dit al weer z’n derde zege op het eiland. Volgend jaar wil hij na de Spelen zich toeleggen op de crosstriathlons. De kans bestaat dat het WK Almere, XTerra Ameland en ook het WK Maui dan op z’n programma staan. Geert finishte als tweede, de derde plaats was voor de sterke Fransman François Corloni. ,,De afwisselende parcoursen maken dat ik van deze triathlonvariant hou’’, zei Corloni, ,,Ameland is zo anders dan de technische klimparcoursen in andere XTerra’s.’’ Kris Coddens had naar eigen zeggen geen superdag, maar werd toch vierde. Martijn Dekker hield zich knap staande tussen de specialisten met een vijfde plaats, al was het ook hem niet meegevallen. ,,Zo zwaar, niet te vergelijken met 2015 toen ik hier won.’’ Jens Roth kon na afloop als zesde al evenmin veel uitbrengen. Victor Goené kwam op een knappe negende plaats uit. Erik Wolsing finishte elfde.

Australische Kate Bramley wint XTerra Ameland


Bij de vrouwen slechts drie profs. De Britse Nicole Walters kwam vrijwel gelijktijdig met de Australische Kate Bramley het eiland op. Ruim zes minuten later was het Linda van Vliet die behoedzaam uit het Wad vandaan kwam. Dat de Nijmeegse na een ingrijpende schouderoperatie überhaupt al kan crawlen is al een wonder. Linda trapte vervolgens stevig door, maar dat deed vanuit de agegroupers ook de jonge Duitse triatlete Anna Pauline Sasserath. Zozeer zelfs dat zij de vier minuten verschil met de pro’s goedmaakte en als eerste aan het lopen begon. Linda arriveerde als tweede op de wisselweide, daarachter was het Kate Bramley en de Britse Walters viel terug naar vier. Al bij vertrek was goed te zien dat de Australische er de hoogste versnelling op zette. Ze haalde Linda en Anna Pauline bij en glorieerde op deze XTerra. Zelf woonachtig aan de Australische kust, was het parcours voor haar wel herkenbaar. Linda volgde dolblij op een tweede plaats, brons was voor Nicole en Anna Pauline bleef uiteraard de snelste van de agegroupers met Anne Zijderveld op een fraaie tweede en oud TriAmbla-winnares Sandra Wassink-Hitzert al even fraai op een derde plaats. Anne was toevallig op het eiland, maar had te laat ingeschreven. Ze wist ook niet hoe het na Nice zou gaan. Even bemiddelen en het was alsnog opgelost. En Sandra? Toch mooi hoe ze sportief weer aan het opkrabbelen is. En meer dan dat, want Sandra mengt zich weer regelmatig in de strijd om de podiumplekken. Het was achter hen ook een mooie uitslag met Charlotte Lenting, de Deense Carol Rasmussen, Candice van Wijk, Silvia Brouwer, Ingrid van Lubek en Sanne van Paassen. Kort daarna was Zoë van Dijk snelste van de jonkies op een elfde plaats en niet ver daarna Telma van de Kamp (dochter van race-director Casper) op een dertiende plek.

Agegroupen Ameland en 40 slots voor Maui


Net als bij de vrouwen (Sasserath) zat de snelste fietstijd bij de mannen bij de agegroups. Het was Luuk Chambeyron uit Frankrijk, die daarmee de basis legde voor zijn eindzege. Tweede werd (net als vorig jaar op het NK) Christiaan Solleveld en derde de Belgische crossduathlon-expert Wouter Wuilmus. Emiel van Tongerlo, nog een Belg Lander Sels en eerste Frysman-winnaar Jeroen Tiebie volgden daarna. Amelander Lex Kiewied finishte als twaalfde (wel weer derde in zijn agegroup) en Rob Barel kwam als zeventiende over de finish, vanzelfsprekend beste M60.
Na afloop werden niet alleen de dagprijzen uitgereikt, mister XTerra Europe had ook de slots bij voor de winnaars van de Benelux-Tour en de Europese XTerra Tour, bestaande uit 14 wedstrijden met Ameland als finale. Of iedereen gaat, is niet bekend. Maar diverse Nederlanders kregen een slot aangeboden voor het WK op Maui. Sta er niet van te kijken dat Rob Barel ineens mee doet…

Sprint en Junior XTerra Ameland

Beste trio op de lange afstand was In It To Win It en BrouwerPower van Ameland op de sprint afstand. Individueel was dat een kolfje naar de hand van de Friese broertjes Bosscher. In een min of meer thuiswedstrijdje zetten ze nationaal kampioen Lucas Goené op achterstand. Jammer genoeg kwam Hugo ten val, waardoor hij de strijd moest staken. Olaf Jan maakte het voor de familie af. Overigens is Ameland de enige race waar ook vader Rob Bosscher altijd mee doet. En Hajo Jonker, want  die maakte zaterdag al de 18 edities vol. De derde plaats op de sprint ging nu naar Maarten Hollemans, maar ten opzichte van de jonge talenten lag hij al behoorlijk achter. Bij de meisjes ging de zege naar nog zo’n jonkie, de 16-jarig Marijke Harmsma uit Bovensmilde. De Duitse Lyson Dumont – ook 16 – was tweede. De derde plaats ging naar de 18-jarige Joëlle de Ruiter, die stiekem al heel wat jaartjes meedraait in de triathlonscene.
Zondag was het dan de beurt aan de XTerra Junior. Onder nog warmere omstandigheden ging de winst op de Sprint naar Mathijs Ippel uit het Noordhollandse Wieringerwerf. Hij klopte Niels van der Meer uit Assen en Xander Boets uit Stadskanaal. Vierde/vijfde waren de Amelander tweeling Michel en Paul Oud. Amelander winst bij de meisjes dankzij Sarah Kienstra. Vier tellen later volgde Lisa Bodewes en daarachter kwam Nienke Koops. De XS-serie werd gewonnen door Thomas Ippel, broer van Mathijs. Tweede en derde daar Jesper Boets (broer van Xander) en Fons Metz van Ameland. De meisjes top drie zag er als volgt uit: Kyra Brouwer uit Nes voor Mirthe Hultink en Rebekka Kool.

Grootste halve triathlon ooit in Nederland: 1400 starters!

De halve Challenge Almere is geen bijnummer, ook al staan er geen Europese titels op het spel. Het is een internationale race geworden met genoeg klasbakken aan de start. En een totaal van 1400 triatleten is natuurlijk ook niet alledaags. Tot en met de 80-jarige Triathlon Nederland-founder Hans Dieben aan toe. Hans stapte jammer genoeg uit. De wedstrijd werd gewonnen door de Duitser Benjamin Winkler, die als zevende uit het water stapte en met de snelste fietstijd als eerste aan de halve marathon begon.

Marco Akershoek was veruit de sterkste zwemmer van het hele pak, al was dat door de rolling starts misschien niet honderd procent zeker. De Belg Joery Wouters volgde als tweede. Het fietsen ging snoeihard bij Winkler, zodat hij afgetekend aan het lopen kon beginnen. Marco was daar tweede, maar moest met een 26e looptijd nog wel twee atleten voor laten gaan. De laat gestarte David de Grooff schoof in het klassement naar voren tot een tweede plaats op bijna vijf minuten van de Duitser. De derde plaats ging naar de Fransman Antoine Perche, zodat Marco net buiten het podium viel. Omar Brons was goed voor een achtste plaats. De broers Jacobs maakten een flinke opmars bij het lopen. Daan had zelfs de snelste looptijd (1.18) en werd 13e, Tim eindigde 15e mede dankzij de vijfde looptijd. Chris Brands was lekker op dreef met een 23e plaats en veruit snelste M50. Mooi trouwens dat Filip Colpaert (vader van oud Almere-winnaar Bart), gecoacht door zijn zoon de agegroup 65 wint.

Benjamin en Leanne pakken winst op halve Almere


Leanne Fanoy was ook weer eens in het land. Uitkomend voor de Verenigde Arabische Emiraten, maar wel met Nederlandse roots. Ze won het vrouwenklassement.  Ruim zes minuten later was veelvuldige wereld- en Europees masterkampioene Beate Goertz uit Duitsland de nummer twee. De derde plaats ging naar de Londense Katherine Renouf, vorig jaar ook al op het podium. Ruim vijfhonderd plaatsen winst boekte Evelien Ruiters nog nadat ze de 609e zwemtijd noteerde. Overall kwam ze 73e aan, dat was goed voor de vierde plaats bij de vrouwen.  Maria Powell werd vijfde, ook al uit die zo sterke bezette ‘categorie der Sarahs’.  De zesde plaats ging naar Jolanda Nell, maar daarmee stond ze wel aan de top van de F40-groep.

Estafettenummers in Almere

Long Distance Tri Together, de estafette dus leverde winst op voor Team Overhausen met Stefan Horch, Armin Wieschemann en Max Komes. Op 1 tel na deden ze er 9 uur over. Opvallend dat in de top tien geen enkel Nederlands trio voorkomt. Op de halve afstand wel. Daar wonnen The Flying Dutchmen en dat zijn Eric Veldhuizen, Peter de Koning en Edwin de Neijs.
Zondag was de grote dag van de prijsuitreikingen. In het theater dit keer, want wedstrijden waren er dit jaar eens niet op de zondag. Geen Teamcompetitie, geen business-triathlons.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.