Alles over Spijkenisse, Wommels, HI Ambacht en Bodegraven; EK Valencia; Geerts dubbel – WTJ 1298

MAANDAG – Vorige week op het NK crosstriathlon in Almere waren de taken duidelijk verdeeld: Robert de coach, Diede de kampioene. Een week later mochten ze in Spijkenisse allebei weer het zoet van de overwinning proeven. Het Rotterdamse koppel rijgt de ene na de andere overwinning aaneen. Wel was het hun eerste zege in Spijkenisse. De 34e politietriathlon hoefde gelukkig nu geen aanpassingen te doen. Twee jaar terug werd de race gestaakt wegens noodweer, vorig jaar goeide de blauwalg roet in het water/eten.

Robert en Diede winnen samen Spijkenisse


Nu een normale race waarin beide EDO Sport-leden eigenlijk vrij eenvoudig de winst pakten. Robert bleef net boven de twee uur. Diede kwam tien minuutjes later reeds als vijfde overall binnen. Was het op de tweede man vijf minuten wachten, bij de vrouwen was het verschil negen minuten. Maar dat was dan wel op Cora Vlot, triatlete die zelfs al langer meedraait in het wereldje dan de 34 edities te Spijkenisse. Ze hoeft niet meer zo nodig, maar dichtbij in de buurt pikt Cora haar wedstrijdjes nog wel mee.


Veel van de 320 deelnemers kwamen uit het Rijnmond-gebied. Achter Robert was het meteen de eerste Spijkenisser Martin Nieuwstraten. Master Leon van der Wilde uit Vlaardingen werd derde. Hij liet enkele andere leeftijdsgenoten c.q. routiniers achter zich: Niels Koole, Carlo van den Bergh, Hawaii-ganger Gert van der Vinden en Leo de Bruijn.  Maar de laatste drie moesten dus Diede Diederiks voor laten gaan. Na Cora was het Sandra Vermeulen op een derde plaats. Zeeuwse Chantal Koole was op de vijfde plaats tweede master. Daartussen eindigde Joanne Groeneveldt uit Amstelveen. De recreanten kwart met korter zwemmen dus was een prooi voor Alejandro Olveira van Team Unlimited in 2.01 uur en Rebekka Herkemij, die er een half uur langer over deed. De sprint afstand was voor Kees van der Voorden uit Oud-Beijerland. Loena Bank van TVS’90 was opnieuw beste vrouw. De trio-winst ging naar het bekende DSZ Wave uit Delft. Zoals gebruikelijk was er ook een serie gewijd aan het Nederlands kampioenschap politie en brandweer. Dit keer geen initialen in de uitslagen, maar de namen voluit gelukkig. Robert van der Kieft en Janita van der Have mogen zich een jaar lang beste triatleet van Hermandad noemen. Bij de brandweer kwam Bredanaar Serge Fransen na lange afwezigheid weer uit op een triathlon. Hij werd prompt de beste onder de brandweerlieden.

Wommels voor Sjirk en Marjan


De Friese W-triathlons zitten er op. Na Workum en Witmarsum won zaterdag Sjirk Bijma de laatste race om de Sud West Fryslan Triathloncup in Wommels. Sjirk komt uit het hardloopwereldje. Na zijn vierde plaats in Heerenveen in mei dit jaar zag de 27-jarige man uit Joure wel wat in meer triathlons. In Wommels was het raak. Hij versloeg nog een man uit de atletiek: Erik Negerman uit Hilversum. De voorbije jaren was Erik regelmatig op Ameland, nu koos hij voor de wegvariant. De derde plaats ging naar Theo Terpstra, door speaker Tseard Hofstra aangekondigd als ‘sneller dan de TT in Assen’. Stefan de Jong en Ben Douwes waren de nummers vier en vijf en mijn Friese held van de jaren negentig Jacob van der Ploeg finishte achtste. Ondanks de vele optredens en de aanloop naar het 30-jarig jubileumconcert van De Kast kan Jacobs broer Syb nog steeds tijd vrijmaken voor de triathlons. Samen met zijn kinderen kwam de zanger als 25e over de meet.
Beste vrouw was voor de derde week op rij Marjan Andringa-van der Woude. In Wommels stonden Claudia Geldermans en Corine Visser naast de Marrumse oud-wielrenster op het podium. De verschillen waren zonneklaar: 22 minuten tussen nummer 1 en 2. Leuk van Wommels is dat de sprint afstand zowel in open water als in zwembad De Klomp kan worden afgelegd. Thomas Wobma won de open water versie net als Carla Broers. Zij liet Jitske Cats kort achter zich. Vanuit het zwembad startend werd deze optie gewonnen door Johan Kaptein en Johanna Meekma. In Wommels deden precies 150 triatleten mee.

Primeur Hendrik Ido Ambacht met Jan en Kirsten als winnaars


De primeur van de HI-triathlon was een leuke. HI staat voor Hendrik Ido Ambacht. Primeur klopt trouwens niet helemaal, want Jan Stehouwer (van de Pyramide-duathlon) wees ons erop dat 29 jaar geleden in HI Ambacht ook al een triathlon werd gehouden. ,,Sterker nog. Ik deed er aan mee.’’ Reden voor Jan om Ameland (hoewel sterk crosstriatleet) en Almere te laten schieten en naar een andere A-triathlon te trekken: die van ‘Ambacht’. De Leusdenaar won de tweede serie en was ook sneller dan Paul Schermers uit Gouda, winnnaar van de eerste serie. Jan moest nog wel ‘battlen’ met mede-master Richard den Hollander, die sterk tweede werd. Paul was derde en Martin Oosters en Ype Kerkstra maakten het quintet vooraan compleet.
Prima eerste winnares ook: Kirsten van de Ruit van De Dolfijn, ooit via de vrouwentriathlons in aanraking gekomen met de sport. De triatlete uit Zwaanshoek was drie minuten sneller dan Natasja Langendam, een paar weken terug nog winnaar van de Hoeksche Waard triathlon. Dere werd Esther Vinke uit de eerste startserie om 10 uur. Daana volgde Corine Boers als snelste master. Op de estafette won Trio Penotti. De mini aftanden waren voor Bastiaan de Koning uit H.I. Ambacht en Grietje Meester uit Zwijndrecht. De opbrengst van de 1e Lucrasoft HI-triathlon gaat naar het Roparun Team Sterk Staaltje, mede-organisator van dit evenement. 130 deelnemers bij deze prima primeur.

Geen Erik-Simon uiteraard in Fort-triathlon

Zondag was het de beurt aan de Najaarstriathlon van Bodegraven, wederom op en rond dat schitterende Fort Wierickerschans. Dat Erik-Simon Strijk zijn titel niet zou komen verdedigen, kon de organisatie wel raden. Erik-Simon was nog aan het bijkomen c.q. nagenieten van zijn prachtige tweede landstitel. Op de één of andere manier vind ik dat de Roosendaler niet de aandacht krijgt, die hij verdient. Hoe dan ook de titel is op zak en daarmee het seizoen alsnog geslaagd. Eerder moest hij Roth afzeggen nadat hij in de week ervoor ziek was geworden. Maar klagen zul je ES nooit zien doen, hij weet met zijn darmziekte dat het elk moment weer anders kan zijn.

Michel en Lydwien winnen tri Bodegraven


Maar we dwalen af. Bodegraven. De thuishaven overigens van broer Sven, derde op het NK. Nee, nu niet ook over Sven gaan beginnen. De kwart werd zondag gewonnen door Michel Dubbelboer. De Hagenaar (voormalig Groninger) kwam als tweede achter Guido Stolle uit het grachtenwater. Guido verloor veel tijd op de fiets, waar Michel alleen twee trio’s voor zich moest dulden. Maar Robert Olsthoorn naderde met rasse schreden op de 40 kilometer en ook de kersvers crosstriathlonkampioen bij de masters Kees Boxma was niet ver weg. Bij het lopen kwam het gevaar uit een andere hoek. Michel won wel, maar zijn elfde looptijd zorgde voor nieuwe spanning in de wedstrijd. Want Geert Meskers uit Leiderdorp kreeg het op de heupen. De man uit Leiderdorp werd tweede op slechts 18 seconden nadat hij vier minuten sneller liep dan de winnaar. En derde werd Guido Stolle, die jammergenoeg een matig fietsnummer kende. Anders had een zege er beslist in gezeten. Maar als telt niet. Kees Boxma uit Utrecht werd vierde, waarschijnlijk snelste master. Maar dat wordt in Bodegraven niet uitgesplitst. Vijfde was Marijn Markusse. Best een eindje van huis was Lydwien Wilbers. Maar het loonde de moeite. De triatlete van Triteam Groningen won de race vooral dankzij een uitgekiend zwemnummer. Samen met Linda Punt verliet ze binnen de negentien minuten de grachtengordel rond het fort om daarna geen tegenstanders meer terug te zien. Bij het lopen kwamen Petra Sloots (heeft na het NK crosstri de smaak weer te pakken) en vooral Nanda Clarisse sterk terug. Ze kwamen te laat om Lydwien na de sprint triathlon van Stiens geen tweede seizoenszege te bezorgen. Susan Hijman eindigde vierde. Het beste trio-team was Team 1 uit Alphen aan den Rijn. De sprint-afstand ging naar Koen Hijman en Mandy Beukers. Mandy prolongeerde haar overwinning, alleen vorig jaar heette ze nog Verbakel. Op de jeugd/mini-afstand was topzwemmer Joren Oldenhof van Oceanus nu ook toptriatleet. Hij won royaal van Robin Schols, toch ook een snelle klant. Derde overall was dan al hét Bodegraafs talent Liv van der Kraan, beste meisje met Danique Pannekoek daar niet ver vandaan als tweede. Bodegraven kreeg – net als Almere, Ameland en Spijkenisse – het weer dat het verdiende: stralend, zonnig, mooi. Dan kun je als organisatie alles aan. Bodegraven mocht 330 individuele deelnemers ontvangen.

Over de grenzen

Alvast wat eerste buitenlandse resultaten. Eerst wat wedstrijdjes zonder Nederlanders. Op de ETU Junior Cup in Zagreb waren de Zweed Andreas Carlsson en de Italiaanse vice-wereldkampioene Costanza Arpinelli te sterk voor de concurrentie. De Asian Cup in Murakami leverde een Japanner de thuis winst op: Takumi Hojo. Snelste vrouw was de Australische Sophie Linn. En de African Cup in het Marokkaanse Agadir bracht Felix Duchampt de eindoverwinning. De Fransman komt uit onder de ITU-vlag. Beste vrouw bleek de Duitse Marlene Gomez-Islinger.

Geen uitschieters op EK beloftes Valencia


Het Nederlands tintje van het EK der beloftes zat ’n in Ben Dijkstra. De Friese Brit won de titel in onstuimig Valencia. Er moest behoorlijk worden geïmproviseerd door de Spaanse organisatoren. Door noodweer werden starts verplaatst en uiteindelijk een sprint afstand gehouden in plaats van OD. Met zijn titel lijkt voor Ben een lange periode van lichte blessures voorbij. Die verhinderden hem lange tijd om ten volle te kunnen hardlopen. Daar bleek in Valencia geen sprake van. Hij kwam rustig op gang, maar zette wel de snelste looptijd neer. Vijftien seconden later was thuisfavoriet Javier Lluch Perez tweede, de Zweede Gabriel Sandör greep het brons.
Zoals verwacht was het Duitse loopwonder Lisa Tertsch te sterk voor de concurrentie. Eerder dit seizoen won ze drie internationale bekerwedstrijden op rij, waaronder Antwerpen en Holten. Ze sloeg wederom haar slag op het laatste onderdeel. Ook hier was het verschil vijftien seconden met zilver. Dat ging naar de française Pauline Landron. Het brons was verrassend voor de Russische Valentina Riasova.

Drie keer zilver op EK paratriathlon Valencia voor Geert, Margret en Nico


Voor het Nederlands zestal waren topklasseringen niet weg gelegd. Youri Keulen pakte een 24e plaats. De Limburger bleef één-driekwart minuut van de titel verwijderd. Voor Lars van der Knaap en Stijn Jansen lag het internationaal niveau te hoog: ze werden 45e en 49e. Ook de Oranje-vrouwen gingen in het sprintgeweld kopje onder. Eva Cornelisse verloor drie minuten en finishte 28e met team- en landgenote Joyce Caro dertien seconden later als 30e. Voor Marije Dankelman eindigde het EK teleurstellend. Zij stapte af bij het fietsen. Marije kan haar topseizoen vorig jaar met diverse NK-medailles dit jaar niet evenaren, helaas.


Wel eremetaal op het EK paratriathlon in dezelfde Spaanse stad al was Geert Schipper verre van tevreden met zijn zilveren plak. Het was immers een EK zonder zijn rivaal Jetze Plat. Die bleef in eigen land om in Emmen wereldkampioen handbiken te worden. Geert moest in Valencia de Italiaan Giovanni Achenza voor zich dulden en pas daar op z’n Geerts ‘pissed’ over. Hij moest de huldiging sowieso laten schieten, want de gedreven Noord-Hollander wilde op zondag alsnog de wegwedstrijd in Emmen doen. Dus vloog hij meteen terug om in Drente nog zevende te worden. En nu neemt ook deze kanjer een paar weekjes rust. Wel verrassend goed was de zilveren plak voor Margret Ijdema bij de PTWC vrouwen. En een derde zilveren plak kwam op naam van Nico van der Burgt, zodat we in Spanje toch weer de zilvervloot konden afhuren! Daniel Knegt kende een tegenvallend EK. In de PTVI kwam hij als twaalfde en laatste over de finishlijn.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.