De Ventouxman, Evergreen Mont Blanc; drie 70.3 Ironmans en rondje zuiderbuur – WTJ 1300

WOENSDAG – In het collectieve geheugen van veel sportliefhebbers staat de Mont Ventoux synoniem aan de ‘Berg des Doods’. De kale rots in Frankrijk was in 1967 fataal voor de Britse wielrenner Tom Simpson. Van hem staat nog steeds een monument op de berg, tegelijkertijd bracht het de wielersport voor de eerste keer tot inkeer. De man fietste stijf van de doping de Ventoux op. Daarna kwamen aarzelend de eerste dopingcontroles los. Het hielp lang niet altijd, in elke generatie coureurs kwam dopinggebruik voor. Ietwat beschamend moesten we de voorbije weken melden dat Alexander Vinokourov en Laurent Jalabert wereldkampioen triathlon werden en Stefan Schumacher goed presteerde in de Ironman Wales, terwijl we allemaal weten dat ze tegen de lamp liepen.

SwimRun vorig jaar met Armstrong/Whitfield als duo

En exact een jaar geleden deden – haast in het diepste geheim – Lance Armstrong en Simon Whitfield mee aan een Swimrun in Amerika. Als koppel nota bene. Ze werden derde in de San Juan Islands SwimRun. En dan te bedenken dat Armstrong triatleten op de Olympische afstand aanvankelijk een sneer uit deelde. Hij noemde de afstand ‘a shampoo, blow dry and 10 k foot race’.  Dat leidde op Twitter in 2012  tot een stevige aanvaring met Whitfield, die de gevallen coureur na het dopingschandaal aaanvankelijk scherp veroordeelde. Maar zie: op 23 september 2018 stonden ze gewoon samen aan de start. De foto is het bewijs. We weten dat berichten waarin Armstrong vermeld wordt, altijd controversieel zijn en voer geven voor discussies (stop die man toch in de doofpot etc.), maar we volgen de feiten en die zijn in de link met Whitfield best opmerkelijk. Hoe staat de Texaan er sportief eigenlijk voor. Wel in het wielrennen is hij voor eeuwig uitgesloten, in andere sporten gold de straf voor vier jaar. Op 24 augustus 2016 was ‘the ban’ voorbij. Hij mag overal meedoen, zolang het geen kampioenschap betreft. Armstrong zelf zei in 2016 tegen USA Today ‘my days of competing are past me’. Op SwimRuns komen we later deze week nog terug.

Mennesson wint na Embrunman ook Ventouxman

Wat een lang zijsprongetje naar de Ventouxman trouwens! Een loodzware triathlon uiteraard. De Fransman William Mennesson won na de Embrunman nu ook de Ventouxman, daarmee is hij dé berggeit onder de triatleten geworden. Bijna 600 triatleten bleef hij de baas. Anthony Pannier kwam als eerste uit het water. Niet verwonderlijk, de Fransman werd op de Spelen in Londen 20e op de 1500 meter vrije slag. Kort daarop volgden de Spanjaard Joan Ruvireta Brufau en Mennesson. Lang bleef het duo samen tot de serieuze klim begon en William zijn fameuze demarrage plaatste. In de trailrun op de bergtop werden de verschillen niet echt groter, maar de sterke Fransman hield stand. De tweede grote zege dus voor William Mennesson in 5.02.54, tweede werd Ruvireta Brufau op slechts 37 seconden. Daarna kwam het gat en was het de Fransman Thomas Navarro die het duel met de Amerikaanse favoriet Scott Defillipis in zijn voordeel beslechtte.

Sterke zevende plaats Annette Nimeijer

In de top tien nota bene twee oersterke vrouwen. De in Frankrijk woonachtige Britse Carrie Lester had de negende tijd, de française Jeanne Collonge de tiende. Tussen hen was het verschil nog kleiner: 30 seconden. Zelden eindigen dergelijke extreme triathlons zo spannend. Om het podium compleet te krijgen, moesten de vele toeschouwers op de top negen minuten wachten vooraleer Charlotte Morel finishte. Een knappe zevende plaats was er voor Annette Nimeijer. Toen waren de verschillen al veel groter want Annette lag 1.10 uur op de winnaars achter. Renate Post finishte als dertiende en twee podiumplaatsen waren er voor Esmeralda Spek-Hovestad (23e en eerste F40) en Arlana van Ommen (32e en tweede F40).

Vincent beste Nederlander op de Ventoux

In het Almere-weekend toch 25 Nederlanders aan de start, terwijl in voorgaande jaren nauwelijks dutchies. Beste man was Vincent van Lieshout. De TV Stein-man – ooit vierde op de zware AxTri in Noorwegen – finishte in Frankrijk als 37e en tweede M45 op 1.08 uur van Mennesson. Remko Siers werd 45e en Peter-Jan Mol 53e en vierde M45. Thijs Peeters streed dapper mee op een 56e plaats, Bart van der Heijden kwam 61e op de top en tevens negende M40.  Vervolgens weer twee Nederlanders, die in de prijzen vielen. Herman van der Waal was de nummer 90, maar wel winnaar M55. De tweede in die leeftijdsgroep was Brabander Joske Broeren. Jos kwam als 104e man binnen. De laatste in het rijtje Nederlanders was Wijchen-organisator Tom Middelhuis, maar die moest toegeven erg weinig te hebben getraind. Dat wreekt zich in dergelijke wedstrijden. Tom deed vier uur langer over de drie afstanden in deze Ventouxman.

Mont Blanc triathlon voor verbaasde Karen Eshuis, Anne de Groot tweede op hele

Dinsdag liep ze nog ietwat stijfjes voor haar werkgever NPO-radio rond op het Binnenhof, reportage maken van Prinsjesdag. Maar een paar dagen eerder was producente Karen Eshuis toch echt winnares geworden van de halve Evergreen triathlon. Tot haar eigen stomme verbazing ging het bergop uitstekend. Karen bericht: ,,Hoe dan? Halve triathlon op de Mont Blanc gewonnen. 2 kilometer zwemmen in een ijskoud helblauw bergmeer, 95 kilometer met 2200 hoogtemeters fietsen met de Mont Blanc die over je waakt en tot slot 22 kilometer rennen over rotsblokken met 1500 hoogtemeters, die prachtige berg op en af. Ik won en begrijp werkelijk niet hoe. Dankbaar dat mijn lijf dit kan en voor deze moeder aller bergen: proost op last minute plannen en het avontuur.’’ De Eredivisioniste kon pas dinsdag tevoren last minute inschrijven, vertrok donderdag na het werk naar Frankrijk en was net op tijd voor de verplichte briefing van vrijdag. ,,Op nieuwe trailschoenen met weinig slaap. En toch vloog ik. Die bergen geven je vleugels!’’ Karen deed er 9 uur en 7 minuten over.

 

En dan was er nog een hele ook. Evergreen organisatie had helaas problemen met de GPS-tracker dus de uitslagen laten nog even op zich wachten. Maar Jeremy Gaillard en Lucie Croissant wonnen. Nederlands succes ook hier, want Anneke de Groot finishte als tweede. Aanvankelijk werd ze nog even als winnares gehuldigd, daar is nog een fraaie podiumfoto van.

Het koppel Allard van Lingen en Jantiene Hannessen deed ook mee. Het was zwaar, zo zwaar dat Jantiene na 5 kilometer lopen samen met Allard een powernapje wilden doen en pas na 1,5 uur slapen wakker werden. ,,Toen bleek dat er na 1 loopronde ook een cutoff time was, die konden we onmogelijk halen. Dus daar hield het op.’’ Linda Schonewille finishte wel op zondagochtend rond een uur of tien. Het wachten is op de juiste resultaten.

Elfde plaats voor Jacques in 70.3 IM Atlantic City

Jacques Geijsen was twee jaar terug nog goed voor een tweede plaats bij de M50, nu werd hij elfde in zijn leeftijdsgroep en 117e in totaal. Zijn achterstand op de Amerikaanse winnaar Matias Palavecino was 47 minuten. Tweede Nederlander was Freek Matheij op een 577e plaats. Palavecino ging in de agegroup-only-race zijn landgenoten Darren Brown en Jeffrey Gomez vooraf. Ook drie keer Stars & Stripes bij de vrouwen: Sharon Schmidt-Mongrain, Gabrielle Russo en Dana Glodek.

All America op de 70.3 IM Superfrog

Geen Nederlanders in de 70.3 Ironman Superfrog, Amerika. Ook hier geen pro’s dus de namen van de podia zeggen ons niet veel. Bij de mannen: Davis Frease, Adam Bailey en Matthew Davis. En ook Brittany Vocke, Emily Osga en Raquel Torres. Dat is vijf keer USA en Raquel kom uit de Dominicaanse Republiek. Overigens een voor IM-begrippen lage bezetting: 960 triatleten.

Eveline 39e in Chinese 70.3 IM Xi’an

De derde en laatste 70.3 Ironman van zondag was een nieuwe. In het Chinese Xi’an moest de grote geldschieter Wang Jianlin (rijkste man op aarde, Ironmaneigenaar) behaagd worden. Dat deed het best Max Neumann uit Australië. Ook hier maar een klein verschil met de nummer twee, de Rus Aleksey Kalistratov. Maar Max had als excuus dat hij de week ervoor de halve van Gerardmer al had gewonnen (en dus niet Almere-winnaar Mat Trautman zoals wij schreven…). De nummer drie in Xi’an was de Duitser Paul Schuster. Voor Neumann was het zijn eerste 70.3 IM-zege. Beste Nederlander was toch van Aziatische afkomst: Tsja-Ming Cheung finishte een uur later als 97e en daarmee 19e M40. Top drie bij de vrouwen: Kinsey Laine uit Amerika, Anna Eberhard uit Hongarije en weer een Amerikaanse Laurel Wassner.

Rondje België met Mechelen, Ieper en Herentals

We pakken de Belgische wedstrijden nog gauw mee. In Mechelen won thuisspeler Jonathan Wayaffe drie jaar na z’n laatste zege aldaar, opnieuw. Hij klopte Tom van Cappellen, onlangs nog op dreef op ‘ons NK sprint’ in Ouderkerk. Dieter Boeye einigde derde, enige Nederlander was Jaap Bruining op een 152e plaats. Bij de vrouwen verhinderde Belgisch kampioene Olympische en sprint-afstand Laura Swannet dat Katrien Maes voor de tiende (!) keer dit seizoen kon juichen. Derde was Britt Heirman.

De 10e Sportics In Flanders Field Triathlon te Ieper trok weer andere Belgische toppers. Brecht van Vooren gaf kleur aan het zwemmen en fietsen, maar werd voorbij gestoken door Tom Mets, die won. Tweevoudig winnaar Hannes Cool eindigde tweede, Louis Nayeaert derde. Ook hier maar één Nederlander: Mark Koks werd 195e. Voor het tweede jaar op rij won Charlotte Deldaele, nu voor Lies Vermont en Lieselot Bossuyt.

Tenslotte het Belgisch kampioenschap sprint duathlon. Eindelijk een titel voor de internationaal al zo gelauwerde Angelo Vandecasteele. In Herentals (bekend van keizer Rik van Looy) was hij Laurens Verleuyten en Sander Heemeryck te vlug af. Jolien Vermeylen boekte haar eerste duathlontitel. Maurine Ricour kreeg zilver, Lotte Claes brons omhangen.

Dit was de 1300e. Op naar 1400!

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.