Organisatie EK triathlon Weert kampt met tekort, maar smeedt gelukkig al plannen voor 2020

WOENSDAG – Dat organiseren van grote sportevenementen, zoals triathlons geen sinecure is, weten we allemaal. Nog los van het technisch-organisatorische moet het ook financieel nog eens kloppen. In het geval van het EK triathlon in Weert zijn op dat laatste vlak, volgens Limburg 1-TV, enkele tegenvallers te noteren. Dat blijkt onder andere uit een brief van het stadsbestuur van Weert aan de gemeenteraad.

Daarin meldt het college dat het EK begin mei dit jaar in Weert verlies heeft gedraaid. Hoe groot het verlies is wordt nog berekend. Veder wordt bekeken hoe het tekort is ontstaan. Naast het EK is ook de Stadstriathlon door het verlies getroffen. De organisatie van beide wedstrijden verdeeld over twee weekeinden was in handen van de Stichting Stadstriathlon Weert.

De organisatie werkte met een totale begroting van 630.000 euro. Het EK was in het Hemelvaartweekend van 31 mei tot en met 2 juni, de Stadstriathlon in het Pinksterweekeinde van 7 tot en met 9 juni. De provincie Limburg en de gemeente Weert  namen ieder 75.000 euro voor hun rekening. Bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) lag een aanvraag van 183.000 euro subsidie. Maar dat bedrag is, ondanks toezeggingen, nog bevroren. Klaarblijkelijk wil Den Haag meer duidelijkheid over de exploitatiekosten. De overige inkomsten zijn afkomstig uit inschrijfgeld en sponsoring. Rabobank was dit jaar hoofdsponsor van beide evenementen. Niet bekend is tegen welk bedrag.

Sportief gezien was het EK een succes met tweevoudig Olympisch kampioen Alistair Brownlee en zijn landgenote Beth Potter als winnaars. Voor Nederland was de bronzen plak op de Mixed Relay het hoogtepunt van drie dagen topsport.

Gelukkig werkt de Weerter organisatie aan de Stadstriathlon 2020 en is hoofdsponsor Rabobank daar alvast weer van de partij. De hoop is deels gevestigd op het ministerie. Of de gemeenteraad in Weert bereid is de portemonnee verder open te trekken moet in de komende maanden blijken.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.