België heeft weer een hele; IM Italia; Nederlanders op LD; Zwolle; Alphen en meer – WTJ 1302

VRIJDAG – Dat ook dit jaar weer een recordaantal Nederlanders zich aan een hele triathlon waagt, moge duidelijk zijn. Maastricht mag dan afgevallen zijn, de Gelreman kwam erbij. En ook naast die race, de Frysman en Challenge Almere trekken hele hordes ‘dutchies’ naar hele triathlons (Ironmans, Challenges of hele zonder merk) in de wijde wereld.
Komend weekeinde ook weer, alsof niet afgelopen zaterdag Almere is geweest, treffen we weer volop Oranje aan op diverse hele triathlons.

Preview Ironlakes België


België heeft er een nieuwe hele bij. Ironlakes Triathlon in de zuidelijke Ardennen tegen de Franse grens aan: Les Lacs de l’Eau d’Heure. Een hele en een halve op zondag. Verschil met Almere is dat de hele ook om 7 uur van start gaat, maar de halve pas om 12 uur. Daarmee komen aan de finishlijn beide afstanden praktisch samen. Aan de hele doen vijf, aan de halve acht Nederlanders mee. Verklaarbaar wellich zo’n week na dat wervelend EK/NK. Bovendien is het een behoorlijk eindje rijden, zelfs vanaf de Nederlands-Belgische grens. Geen hele grote namen aan de start. We tippen Rinus Holvoet, Nelis Pex en Hans Vandenbuverie, alledrie Belgen. Dart Florian Badoux – afgelopen weekend nog volop in de weer op Xterra Ameland – ook op de wegwedstrijden zijn ambities laat blijken, moge duidelijk zijn. Hij wil volgend jaar de halve Ironlakes al toevoegen aan de almaar uitdijende lijst met 70.3 Ironmans. Dan gaat het inschrijfgeld natuurlijk wel omhoog. Aan die halve doen nu 500 triatleten mee, aan de hele 200. Geen slecht begin dus, maar in het land waar zoveel grote namen vandaan komen hoort natuurlijk een fatsoenlijke hele triathlon te zijn. Middelkerke, Neerpelt en Robertville waren dat in het verleden. Hopelijk is Ironlakes een langer leven beschoren.

Preview Ironman Italia


In de Italiaanse Ironman Emilia-Romagna treffen we maar liefst 40 Nederlandse deelnemers aan. We noemen er een paar: Charlotte Dieteren, Annemiek Willemze, Margareth van den Boogert (vorig jaar Hawaii gedaan), Mark Rutten (!), Rik Hak, Rob Denekamp, Guido Tap, Cornee van Loon (ook Hawaii ’18), Conrad Boerman en Jim Hagenstein. Allen gaan op jacht voor slots Hawaii volgend jaar.
Overigens ook een prachtig Pro-veld, ondanks de drie weken die deze Ironman van het WK Hawaii scheidt. Met Tim Don, Alessandro Degasperi, Giulio Molinari, Cameron Wurf, Ronnie Schildknecht, Jaroslav Kovacic en nog dertig anderen staat er een wereldveld aan de start, waarvan je zou hopen dat ze ooit ook eens voor de Europese titel strijden. Maar die strijd heeft de ITU al lang opgegeven, vrees ik. Bij de vrouwen in het post-Van Vlerken-tijdperk doen Ewa Komander, Michelle Vesterby, Maureen Hufe en Celine Schaefer mee. Geen Nederlandse pro’s en dat komt jammer genoeg te vaak bij de grote Ironmans voor. Els Visser moet de vaderlandse eer hoog houden op Hawaii, maar op het WK in Nice ontbraken we.

Toekomst van de lange afstand in Nederland


De lange afstand heeft ons land groot gemaakt in de beginjaren met Axel, Gregor, Rob, Thea, Ben, Irma, Katinka Jan en Frank. Als we die status weer terug willen halen, zal er meer evenwicht moeten komen in de middelen tussen de Olympische selectie en de lange afstands mannen en vrouwen. It’s all bout the money. Nu kunnen alleen atleten, die zich met voldoende sponsors weten te omringen de sprong naar internationale Ironmans maken. Jan Frodeno zei het ooit treffend. ,,Veel Duitsers weten niet dat ik ooit Olympisch kampioen was, maar vrijwel iedereen kent me van mijn zeges op Hawaii.’’
Het viel me ook op in de twee weken waarin zowel de ITU Grand Final Lausanne als het WK 70.3 Ironman in Nice waren. Gelukkig hadden wij een super Rachel Klamer in de GF, maar de wereldwijde uitstraling van Nice (5000 triatleten uit 105 landen) was dit keer toch echt groter dan de races in Lausanne (3500 uit 78 landen). Wat zou het mooi zijn als we op beide fronten weer volop mee deden.


Verder dit weekend: de ETU Cup sprint in het Roemeens Constanta met Youri Keulen aan de start. Donald Hillebregt en Lotte Wilms gaan op puntenjacht in het verre China, waar de World Cup Weihai wordt gehouden. De ETU Junior Cup in de Servische hoofdstad Belgrado met Xterra Ameland-winnaar Hugo Jan Bosscher en met Mitch Kolkman en Joost Friderichs.

Preview Zwolle


In eigen land zijn zaterdag behalve de SwimRun Lauwersmeer ook de 9e Fysio Zwolle Triathlon. Drie series 1/8e triathlon openen vanaf 10 uur het waarschijnlijk wederom zonnig sportfestijn in de Overijsselse hoofdstad. Vanaf 11.45 uur is het de beurt aan de jeugd- en junioren voor de landelijke finale van het NTB Jeugd- en Juniorencircuit. ’s Middags om 13 uur en 13.30 uur staan dan nog twee kwart triathlons op het menu. Op de kwart is Han Peter Lucas de grote favoriet. Bij de vrouwen is dat drievoudig winnares Sarah-Lynn Reuver.
Zwemmen doen de honderden triatleten in de Milligerplas ten noorden van Zwolle onder de provinciale weg N331. Daar is ook het fietsparcours gesitueerd vanaf de Werkerlaan. Terug bij de plas voert het loopparcours eromheen met finish nabij het strandhuis.

Preview Alphen aan den Rijn


Zondagmorgen is Alphen aan den Rijn aan de beurt. Met een sprint afstand om 9.30 uur, een kwart vrouwen en trio’s om 11 uur en een kwart mannen om 11.30 uur. Favorieten op de kwart zijn titelverdediger Koen Hijman, Ian Pennekamp, Robert de Korte en Michel Dubbelboer. De winnares van vorig jaar Maaike Vooren is er ook evenals ene Johnny Cash. We vroegen het aan Maarten Krol van Mylaps die onlangs in Ouderkerk ook ene ‘Dyslexxie van Epscheuten’ moest invoeren. ,,Vanwege de AVG krijgen we tegenwoordig steeds vaker fictieve namen. Ze willen dan niet Googlebaar zijn.’’ Niets is meer wat het lijkt.

In het Belgische Lille weten ze in elk geval zeker dat zondag de Nieuw-Zeelandse topper Hayden Wilde mee doet. Aangetrokken door Hanne de Vet, doet de Kiwi mee en hij ondervind nog serieuze tegenstand ook in de vorm van Jelle Geens. Verder is zaterdag in België de jaarlijkse confrontatie tussen duatleten en triatleten op de Halve van Damme/RBR Damme en is aan de kust bij De Panne de Sandman.

Van de Challenge Madrid kennen we het startveld niet, in Engeland is de 70.3 Ironman Weymouth, in Slovenië de 70.3 IM Koper en Nicolas Lebrun is van Ameland terug gereisd naar zijn eigen land voor de Franse Xterra Altifort. En dan hebben we nog niet alles genoemd.
Veel plezier wederom dit weekend. Tot bij een van bovenstaande wedstrijden!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.