Donald z’n 32e World Cup, Lotte 19e in Weihai; IM Italia; Tri Zwolle Han Peter + Sarah-Lynn – WTJ 1303

ZATERDAG – Nu de absolute toppers met de Grand Final in Lausanne het seizoen min of meer laten varen en zich bijvoorbeeld opmaken voor de zeer lucratieve Super League triathlons, is het tijd voor de subtoppers om ITU-punten te pakken in de resterende World Cups van 2019.

China en triathlon

In de nacht van vrijdag op zaterdag was de twaalfde World Cup in het Chinese Weihai. Sportief gezien spelen de Chinezen in de triathlon nog geen grote rol van betekenis, uitschieters daar gelaten. Gek genoeg zijn ze op bijvoorbeeld het WK voor militairen altijd wel vooraan te vinden, maar daar doet een aantal prominente landen ook niet aan mee. Mengying Zhong was in Weihai beste Chinese op een zestiende plaats, drie plaatsjes beter dan Lotte Wilms.

Beste World Cup van Lotte


Toch deed de Australisch/Nederlandse het met een 19e plaats op 32 deelneemsters niet onaardig. Het was zelfs haar beste van de elf World Cup-races waar ze aan meedeed. Eerder was ze twee keer twintigste geworden (in Mooloolaba en Karlovy Vary). Lotte kwam als snelste uit het water. Bij het fietsen ontstonden dit keer wel degelijk groepjes. Vooraan waren het drie triatletes, die elkaar perfect aanvoelden en liefst drie minuten voorsprong namen. Het trio werd bij het lopen ook niet meer achterhaald, zodat Julie Derron – Europees sprintkampioene – haar eerste World Cupzege kon boeken. Tweede werd de Spaanse Miriam Casillas Garcia, die nog dik een-driekwart minuut verloor en Verena Steinhauser moest twee minuten toestaan, maar behield wel het brons. De snelstlopende triatlete Vendula Frintova eindigde vierde met daar weer achter de Australische met Drentse voorouders Natalie van Coevorden. De verschillen liepen danig op. Lotte fietste dapper mee, maar verloor op het lopen nog te veel tijd. Met bijna zeven minuten achterstand werd ze dus 19e, daarmee nuttige ITU-punten pakkend.

Mannenrace en reactie Donald


Een spannender race bij de mannen, waar wel een grote kopgroep gefromeerd werd na het zwemmen. Eerste uit Chinees water stapte Israëliet Shachar Sagiv. Israël telt trouwens serieus mee tegenwoordig in de triathlonwereld. De renners klonterden samen tot een groep van 26. Daarbij ook Donald Hillebregt, die de 15e zwemtijd liet noteren. De hele meute dook de tweede wisselzone in. Er moest na tien kilometer lopen een eindsprint aan te pas komen om te bepalen wie de zege zou pakken. Joao Silva was de man met de meeste ervaring. De Portugees won in het verleden zelfs al twee World Triathlon Series en ook in Weihai was hij de beste, de slimste. De Zwitser Max Studer volgde kort erachter en Grant Sheldon zorgde alsnog voor een Brit op het podium. Daarachter kwamen de Amerikaan Kevin McDowell en topfavoriet Jonas Schomburg. Op de snelste lopers verloor Donald vier minuten. Hij zou als 24e de finish bereiken, waarmee in elk geval nog twee man uit de kopgroep achter hem zaten.
,,Met de goeie sloot OS-punten ben ik wel blij, maar voor de rest was het een moeilijke race’’, zei Donald na afloop. ,,Het ging niet zoals het moet, fysiek wat klachten met verkoudheid enzo. Dus niet optimaal aan de start, dat merk je op deze niveaus altijd. Aan de andere kant was ik als 42e geplaatst, heb geknokt voor elk positie en dan is 24e in deze sub-vorm gewoon redelijk. Op naar Tongyeong,Korea.’’
We hebben ook nog goed nieuws voor Donald. Hij deed in Weihai namelijk zijn 32e World Cuprace. Daarmee is hij Sander Berk (31 races) voorbij en nationaal recordhouder geworden. Gefeliciteerd Don!

Murakami en Constanta met Youri 33e

 


De Asian Cup-race in Murakami, Japan werd gewonnen door thuisfavoriet Takumi Hojo en de Australische Sophie Linn. De ETU sprint Cup in het Roemeense Constanta was een prooi voor Samuel Dickinson. De Brit bleef zijn landgenoot Calum Johson zes tellen voor. De Hongaar Levente Karai eindigde op een derde plaats, maar dat was op meer dan een minuut. Een echt Brits onderonsje dus. Youri Keulen kwam 52 seconden na snelste zwemmer Florin Salvisberg uit het water. Hij knokte zich op de fiets en bij het lopen nog wel naar voren. De Limburger strandde op een kleine drie minuten van de winnaar op een 33e plaats. Vijftig triatleten deden mee. Geen Nederlandse vrouwen in de – wederom – door Yulia Yelistratova gewonnen wedstrijd. De 31-jarig Oekrainse klopte dit keer de Duitse Marlene Gomez-Islinger en de Italiaanse Alessia Orla.

Emilia-Romagna maakt het


Over Italië gesproken. De Ironman Emilia-Romagna is in drie jaar flink gegroeid. Wat Maastricht helaas niet lukte, hebben de Italianen wel voor elkaar. 2735 deelnemers nu en dat stemt de Amerikanen ongetwijfeld tevreden. Ze mogen blijven. Paul Kaye mocht het geheel weer aan elkaar kletsen. En dan te bedenken dat die man ook nog een normale werkweek (op een of ander kantoortje in Zuid-Afrika heeft).

Cameron Wurf spaart zich niet voor Hawaii: supermarathon


Het was in warm Italië dé dag voor Cameron Wurf. Het Australische fietsbeest blijkt ineens ook loeihard te kunnen hardlopen. Zijn 2.46 uur op de marathon was verbluffend. ,,Kona, here I come!’’ schreeuwde de Ozzie bij de finishlijn. Hij zal toch wel weten dat het al over drie weken is. Wurf denderde maar door. Hij had na het fietsen acht minuten op de Italiaan Giulio Molinari. Maar op de marathon was Wurfie niet meer te houden. Het werd een kwartier, het werd twintig minuten. Onbedreigd ging de nummer twee van Almere vorig jaar op de finish af. Alleen de snelste van Almere 2018 kwam nog ietwat dichterbij. Jaroslav Kovacic passeerde makkelijk Molinari, maar de volgende hindernis was veel te ver weg. In een smashing parcoursrecrod van 7.46.54 uur explodeerde Cameron Wurf op het Magic Carpet. Jaroslav deed er 8.03.11 uur over, Giulio 8.08.09. Daarna was het wel even wachten op de eerste Nederlander. Dat werd uiteindelijk Bredanaar Rik Hak op een 141e plaats in 9.30.05 uur. Conrad Boerman deed het goed in 9.53 en een 20e plaats M50. Ook Peter Bakker dook onder de 10 uur. Bij de beste 600 ook nog Pieter Wijnhoven en Cornee van Loon.

Fenomeen Zanardi


Alex Zanardi verbeterde de Ironman-besttijd van Jetze Plat (8.41.47 op Hawaii). De Italiaanse voormalige Formule 1-coureur kwam in handbike/wheelchair tot een supertijd van 8.25.30 uur. Wel jammer dat de Italiaan in geen enkele confrontatie met Jetze of Geert uitkomt of niet durft uit te komen. Mooi moment in de race was wel toen Cameron Wurf de Italiaan op de marathon voorbij zag vliegen. Cameron toonde met een saluut aan de 53-jarige (!) topsporter zijn respect voor de man.

Germania in Italia


De vrouwenwedstrijd was een Duitse aangelegenheid. Met een volledig Germaans podium en met zes Duitse triatletes bij de beste acht, was de superioriteit enorm. Carolin Lehrieder maakte vanaf het begin duidelijk dat ze was gekomen om te winnen. Het lukte haar in een magnifieke tijd van 8.48.23 uur. Aanvankelijk had ze landgenote Mareen Hufe en de Deense Michelle Vesterby nog achter zich, maar later schoof een volgende Duitse Jenny Schulz naar voren. Die bleef om acht minuten van de winnares steken in 8.56.39. Mareen finishte net boven de negen uur: 9.02.12 uur. Voor Nederland deed Charlotte Dieteren het uitstekend. Ze kwam als 24e vrouw (inlcusief pro’s) binnen en dat was goed voor een vierde plaats F25. Haar tijd 10.13.07 uur. Of het een slot Hawaii oplevert, weten we morgen.

Zwolle voor Han Peter Lucas en Sarah-Lynn Reuver


Een Duitse clean sweep in Emilia-Romagna, een bijna Zwolse clean sweep in de triathlon van Zwolle. Han Peter Lucas won zoals verwacht. Vijfeneenhalve minuut later werd de tweede Zwollenaar, Casper Kwakkel, tweede. Hij was wel snelste zwemmer. Het Zwolse feestje werd verstoord door David Franciolus uit Arnhem, die brons pakte. Roy ten Napel uit Ermelo en Jaap Ilsink ook uit Zwolle werden vier en vijf. Zes minuten was ook de marge bij de vrouwen. Sarah-Lynn Reuver (tegenwoordig ook Zwolse) ging voor de vierde maal in Zwolle als eerste door het finishlint. Kyra Meulenberg en master Aafke Willemsen zaten iets dichter bij elkaar. Ze kwamen in die volgorde over de finish met zilver en brons met de aantekening dat Aafke nog een tijdstraf kreeg, waar ze niet al te veel van begreep. Beste trio was Zoef 2.0 met Niek van de Knokke, Wim Meijer en Sander Kloosterziel. De sprint triathlon ging naar Martin van Heteren en Saskia Bekhuis, die dit jaar opvallend veel sprintjes trekt. Beste trio daar waren de gebroeders Mulder: Robin, Jaco en Duncan. Samen The Millers vormend.

Jeugd- en Juniorencircuit: de finales in Zwolle


De finale van het NTB jeugd- en juniorencircuit dan. Mauro Dieters klopte Jasper Morsink en Joran Stobbe. Bij de meisjes was het Aniek Mars, die een mooie thuiszege boekte en daarmee haar seizoen nog wat glans gaf. Merel Veltman en Rosalie Schouten waren haar voornaamste concurrentes deze dag, maar ook Puck Oudeman deed het op een vierde plaats voortreffelijk.
Bij de junioren dan. Heer en meester was Niels van Lanen. Op gepaste afstand werden Pim Bakker en Hidde Mollee tweede en derde. Bij de juniores tenslotte: Luna de Bruin zo’n veertig seconden sneller dan Marit van den Berg en crosstriathlonkampioene Kim van ’t Verlaat op een derde plaats. Ook hier een Oudeman vierde: Maud dus.

De triathlon voor teams ging naar het Vogellanden Team 1.

 


Verder horen we hele mooie berichten van de SwimRun. Alvast een plaatje van de race in en rond het Lauwersmeer. Sanne Goosen deed er mee, zoals we weten. De rest volgt morgen. Uitslagen waren er ook nog niet.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.