Sophie derde in Slovenië; Miriam tweede in Madrid; Erik-Simon en Marleen in Alphen – WTJ 1305

ZONDAG – Een grensoverschrijdende Ironman-race. Dat wás Maastricht, dat is nu de 70.3 Ironman Slovenië-Istrië. Misschien wel het mooist denkbare parcours, langs de Adriatische Zee met weliswaar veel kwallen en zout water, maar dan fietsen door schitterend heuvellandschap en pittoreske kuststadjes als Koper, Izola, Piran en Ankaran.

Sophie revancheert zich op val NK met brons

Het was de race waar Sophie van der Most na zware val op het NK Klazienaveen haar zinnen op had gezet. De NK’s over de korte afstand liepen nog niet lekker, maar vandaag in Slovenië gaf de Limburgse, uitkomend voor TeamUnltd kleur aan de wedstrijd. Ze lag zelf een tijdje tweede, maar werd uiteindelijk nog gepasseerd door de Duitse Daniela Kleiser. De winst ging naar Sonja Tajsich, feitelijk een pro in deze agegroup-only-race. Vier minuten later volgde Sophie op de bronzen positie.

Ze doet bij ons haar verhaal. ,,Zwemmen in de zee, dat was nieuw voor mij en nu met kwallen en zout water. Toch ging het prima. Fietsen prachtig parcours, ik had gekozen voor een normale racefiets in plaats van een tijdritfiets. Achteraf misschien niet de snelste keuze, maar ik wilde na de crash in Klazienaveen vooral graag op mijn fiets blijven zitten. Ik was ook wel tervreden over het fietsen. Het lopen ging in het begin gemakkelijk, de eerste 5 kilometr ingen in 18.12 minuten, dat was iets te overmoedig. Het lopen was ver, na 10 kilometer kreeg ik het zwaar en begon af te tellen. Ik besefte dat lange afstandstriatleten wel een beetje gek zijn en echte die-hards. Blij met het resultaat, wil me de komende jaren verbeteren op deze afstand.’’

Bij de mannen ook een Duitse overwinning (die hadden toch weer een aardig weekend), want Maurice Herwig was sneller dan de Sloveen Jure Majdic. Om het Duitse succes compleet te maken werd Lasse Ibert derde. Heel eenvoudig volgen was het allemaal niet in verband met de rolling start van de 1300 triatleten. Achteraf konden we dus ook pas zien dat Weertenaar Juul van de Kruijs 55e geworden was op 34 minuten van de winnaar en daarmee ook veertiende bij de M25. Het zal nog geen slot naar het WK Taupo opleveren, maar Juul zit toch wel veruit bij de bovenste helft.

Miriam tweede in Challenge Madrid, 1 week na Almere!

Het geduld van de triatleten aan de Challenge Madrid werd danig op de proef gesteld. Het slechte weer op het parcours – zo’n 70 kilometer boven de Spaanse hoofdstad – was daar debet aan. Met een uur vertraging ging deze tweede hele Challenge binnen een week toch gestart worden. En dat dan zeven dagen na Almere.

Voor Miriam van Reijen smaakte de vierde plaats vorige week op het EK naar meer. De Amsterdamse toog naar Spanje, stroopte de mouwen om voor opnieuw een hele. Wonderlijk, zoiets zagen we eigenlijk alleen in de jaren van Katinka Wiltenburg. Op 40 seconden van snelste zwemster Josie Rawes kwam Miriam reeds als derde uit het water. Een goede uitgangspositie dus al moest het zwaarste nog komen. Op de tweewieler kwamen Lisa Roberts en Verena Walter haar voorbij. Met negen minuten achterstand op de Amerikaanse begon Miriam aan haar tweede marathon binnen 160 uur! Het tempo van Roberts lag weliswaar te hoog, maar Miriam verloor bewonderenswaardig weinig tijd en passeerde zelfs de Duitse Verena Walter weer. Terwijl Roberts onder de tien uur dook (9.55.56) kwam Miriam ijzerterk als tweede binnen (10.13.21) en was het Verena Walter op de derde plek (10.17.59). Cameron Wurf die binnen drie weken Emilia-Romagna en Hawaii doet, Miriam die in dezelfde week vierde en tweede wordt op een hele Challenge. Zou het een trend worden om de vorm van een hele nog even door te laten werken in nog eentje?

De mannen zege ging naar de ervaren Spanjaard Victor del Corral Morales. Hij bleef als enige onder de negen uur: 8.52.48 uur. Landgenoot Joan Nadal Clar zat 16 tellen boven de negen uur, daarmee tweede. De Italiaan Domenica Passuello haalde brons in 9.07 uur. Enkele Nederlanders zijn nog onderweg.

Langemark kermis RBR

De kermisduathlon van Langemark was zaterdag een Belgische aangelegenheid. Veel duo’s deden mee, maar de individuele races werden gewonnen door Bjarne Vanderbeken en Lotte Claes. De laatste heeft al heel wat zeges geboekt dit seizoen.

Erik-Simon wint week na Almere in Alphen

Dat er meer triatleten inderdaad snel herstellen, c.q. in the winning flow kunt verkeren, bewees vandaag ook Erik-Simon Strijk. Hij won de triathlon van Alphen aan den Rijn. Nu weer in zijn Kijani-outfit. Nationaal juniorenkampioen Ian Pennekamp eindigde tweede, Erik van den Haak kwam zienderogen terug bij het lopen, maar Erik-Simon had al een enorme voorsprong opgebouwd bij het fietsen. ,,Even de spieren losgooien’’, glimlachte de kersverse nationaal kampioen kp de lange afstand. En met wat minder straffe tegenstand kon de Roosendaler (met roots in de omgeving Alphen) ontspannen naar de winst toelopen. Het drietal bleef onder de twee uur. Net daarboven finishte titelverdediger Koen Hijman op een vierde plaats. Pascal Valentijn was niet alleen vijfde in z’n thuiswedstrijd, de TC Alphenaar was ook beste master. Pascal en Marliese Vollebregt wonnen ook het Santon Triathlon Circuit van vier Zuid-Hollandse wedstrijden: Noordwijkerhout, Leiderdorp, Bodegraven en Alphen.

Marleen sterkste vrouw in Alphen

Nadat Bodegraafse Nadine Naaijkens als eerste de Zegerplas verliet, nam bij het fietsen TRION-atlete Marleen Meij de koppositiie over. Met een sub-veertiger op de 10 kilometer bouwde de Nijmeegse haar voorsprong uit. Tweede werd vijf minuten later Veenendaalse Samantha de Bruijn, het brons ging naar Marlies Kort. De voormalig wereldkampioene 70.3 Ironman was er tevens snelste master mee. De sprint afstand ging naar de deelnemer met de mooiste naam: Gabriel Andres Teran Carvajal uit Alphen aan den Rijn met ongetwijfeld Spaans bloed in de aderen. Jeroen van der Liende en Ramon Vleerlaag (leuk hem weer eens in actie te zien) werden tweede en derde. Nikki Borgman, Michelle Boone en Kristelle Steekers vormden het vrouwenpodium op de sprint.

Team Schildpad won de trio-triathlon van Alphen. Het team bestond uit Bram Hoogervorst, Sander Eijs en Brent Pieterse. Op de sprint was het Dreamteam van Maiek van de Velde, Eva Bijwaard en Lianne Daan sterker dan alle mannentrio’s bij elkaar!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.