Alles over de SwimRun Beleef Lauwersoog; Bart inspireert Swimrunners – WTJ 1306

MAANDAG – Meer deelnemers en voor het eerst een uitslag. Nog geen prijsuitreiking, dat zal volgend jaar het geval zijn. De SwimRun Beleef Lauwersoog springt bij steeds meer triatleten in het oog. Als een mooie variant op de driekamp. Natuurlijk we kennen de vele zwemlopen in het voorjaar in de zwembaden, we weten ook dat volgend jaar het WK aquathlon in Almere wordt gehouden. Maar een SwimRun, zoals ooit bedacht in Scandinavië? Dat is andere koek. Lange afstanden, het water in, het land op en hup weer het water in.

Erik Schröder is onze eerste SwimRun-topper

De 15 mijlen (28 km.) was de langste afstand. Dat Erik Schröder in deze discipline wel eens ver kon komen, was duidelijk. Hij won de afstand in 2.53.18 uur. De Groninger is een topzwemmer bij uitstek, is in de Eilandentriathlon ook steevast vooraan te vinden en boekte feitelijk een fraaie thuiszege. Zestien minuten na Erik kwam Amsterdammer Michiel Land ‘aangeland’. De derde plaats ging naar Delftenaar Hanc de Bokx. Slechts één vrouw op de solorace Ieva Lobaciute uit Amsterdam was zesde tussen de mannen.

Solo of duo?

Solorace of duorace maakt in deze race niet uit. Als duo leg je samen (aan een lintje/touw) dezelfde afstanden af. Dat gaat dus niet per se sneller, want het komt op samenwerking aan. Ruben van Duren en Bart van de Wal hadden al ervaring met deze Beleef Lauwersoog. Ze klaarden de zware klus in 3.27 uur. De eerste en tweede editie waren qua weer niet met elkaar te vergelijken. Bar en boos in 2018 en nu bij een prachtig zonnetje op de eerste herfstdag, dat leverde een heerlijk dagje sporten op. Het Friese duo Elly Dijk en Marianne Kraamer was het beste vrouwenduo en bij de mix zegevierden Soraya Bouzidi en Michiel Koreze uit Lelystad. Op de 10 Mijlen (18 km.) ging de zege naar Stefan Uebersezig uit Deil. Zes minuten later volgde Patrick Roozeboom en Fries Alex Hoekstra werd derde.

Solve photography / Sanne & Yorick

Gieny, Maarten en Lizet winnen ook

Als zevende kwam de Almeerse Gieny van Niejenhuis al binnen. Samen met stadsgenote Sanne Goosen had ze zich voor dit nieuwe avontuur ingeschreve. Een goeie greep, want ze eindigden eerste en tweede met een onderling verschil van elf minuten. De Drentse Suzanne Mol kwam als derde binnen. Hier bij de duo’s de winst voor Jurn Walstra en Nicolas Bertrand (M), Annemarie Arkema en Jaoline Zilverentant (V) en Carla Broers en Bart Visser (mix). Tenslotte nog de kortste afstand: de 10 kilometer. Maarten Moorman uit Sappemeer en Lizet Wolters uit Woerden, de broers Vincent en Martijn Staal bij de duo’s net als Jacqueline Oosterwegel en Carla Horstink en de mix tenslotte was voor Arienne Kapteijn en Sybrand Bleeker. Echte Swimrunners schijnen te zweren bij het met tweeën afleggen van de onderdelen.

Het zal voor de organisatie verrassend zijn dat we de uitslagen hier uitvoerig weergeven. De beleving, het avontuur, de ervaring: het was allemaal belangrijker dan de uitslagen. Maar toch, nu ze er zijn, leggen we ze ook voor de eeuwigheid vast. Op weg naar een mooie, lange erelijst.

Er is in een week tijd veel gebeurd omtrent de Swimruns. Nadat we eerst melding maakten van het WK in het Zweedse Ötillö met een prominente rol voor de in Finland woonachtige Nederlander Thomas Schreven, blikten we vooruit op de Nederlandse variant, die voor het eerst onder NTB-vlag werd gehouden. En Bart van der Wal, betrokken bij de Eilandentriathlon en voor de tweede keer deelnemer, zette de Facebook-pagina Dutch Swimrunners op en zo wordt in no-time de SwimRun ook in ons land populair.

Warmer dan 13 graden was het Lauwersmeer niet

Golvend en koud water (zon of niet, het Lauwersmeer bleef stug 13 graden)  in het Nieuwe Robbengat en vervolgens door het mooiste natuurgebied/UNESCO erfgoed van Noord-Nederland. De speciale wetsuits, de geschikte hardloopschoenen, banjeren door een oude tankval: het hoort allemaal bij deze duursportvariant. De Stichting 40Mijl tekent voor de organisatie.En na het avontuur wachtte ene warme douche en heerlijk pastabuffet voor de 100 deelnemers met een welverdiend applaus voor alle helden bijeen. De organisatie houdt vast aan het eerste herfstweekend. Dat zal dus volgend jaar 19 september zijn. Mogelijkerwijs is er dan aan beide kanten van de Waddenzee zowel op Ameland (Xterra) als in Lauwersoog een duursportevenement. Maar we geloven niet dat het elkaar zal bijten.

Barts ervaringen

Wie nog meer wil lezen over de SwimRun kijkt dus op de Facebook-pagina, die Bart heeft aangemaakt. Of leest het relaas van Bart over deze tweede editie. We halen daar nog een paar leuke passages uit. Zo hoopt Bart dat het nog iets meer een echte wedstrijd gaat worden al was het met meelopende klok al beter dan vorig jaar. Over zijn finish met SwimRun buddy Ruben zegt ie: vier armpjes in de lucht. ,,Maar de echte toppers hebben de weg naar het hoge noorden nog niet gevonden, uitgezonderd dan Erik Schröder. Hij had wel gezocht naar een buddy, maar kon niemand vinden die met hem een duo durfde te vormen.’’

Bart schrijft over de paddles. Ze zijn in triathlons streng verboden, maar de Zweden hebben lak aan dat soort regels. Ruben en Bart gebruikten ze uiteindelijk niet. ,,Een verstandige beslissing, want het schoot half september in mijn schouder.’’ Echt heel koud had Bart het niet in het water. ,,Toch was ik blij dat het op enig moment ondiep genoeg werd om wat te waden en aan land stapte. Daar konden we warmlopen. En hoe… In onze neo-shorties kregen we het behoorlijk warm. Hoe dan ook, hand in hand op de finish en na afloop heerlijk genoten van de pasta bakjes en in het zonnetje nakletsen en plannen maken voor volgende SwimRuns. Joop Schwalbach wees ons al op een SwimRun in het Duitse Essen op 6 oktober.’’

Tot slot gaf Bart in zijn verhaal nog een ervaring van Rosemary Byde weer, opgetekend door de Britse krant The Guardian. Het illustreert waarom duo’s synoniem zijn aan SwimRuns.

“Sometimes you might think you could have gone faster on your own, or you might feel that you’re holding your partner back,” says endurance athlete Rosemary Byde, who completed both the Ötillö and Loch Gu Loch races this year. “This is just part of the race format. You have to adjust your mindset and put any ego to one side.”

Wordt beslist vervolgd

Wie weet komen we over twee weken al weer over SwimRuns te spreken, maar dan met zwemmen in de Ruhr en lopen in de natuur rondom de Duitse stad Essen. In elk geval zijn we volgend jaar bij de Rotterdam 010 SwimRun, de Eilandentriathlon en de Beleef Lauwersoog SwimRun. Of we gaan met zo veel mogelijk Nederlanders naar het WK op de eerste maandag van september in Ötillö, het Kona van de SwimRun.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.