Els Visser; van Ouderkerk tot Kona in drie jaar!

We spreken vandaag met Els Visser, de enige Pro atlete van Nederland op Kona dit jaar.

Ze is momenteel in Salt Lake City, samen met haar teamgenoot  Skye Moench (winnares IM Frankfurt) , om zich optimaal voor te bereiden op haar Kona-debuut. Teamgenoot Sarah Crowley en trainer Cameron Watt voegen zich bij hen op Kona.

“Tot 3 oktober ben ik hier om me zo goed mogelijk voor te bereiden, dan ga ik naar Kona. Het is hier prachtig weer en op hoogte, ik kan hier onwijs trainen met mijn teamgenoot Skye , die in hetzelfde schema zit en ook zal starten op Kona”

Terwijl we in gesprek zijn, verbazen we ons eigenlijk tegelijkertijd over de ontwikkeling die Els als triatlete heeft doorgemaakt in die bijzonder korte periode. We benoemen het een en ander.

In 2016 won ze in haar eerste triathlon ooit (Ouderkerk sprint 1:16:32). Het jaar daarna was er de winst in Tri Amsterdam (halve 4:31:45) en in Heerenveen , een negende plaats in het NK in Amsterdam (OD 2:13:24) ,een tweede plaats op de 1/3e in Oud Gastel  (3:02:19).

Haar eerste hele deed ze in 2017 in Zurich en werd daar 4e overall en 1e Agegroep atlete . Vanaf dan het besluit om verder als Pro te gaan. En dan in 2019 starten als PRO op Kona!

finish IM Zwitserland 2017

Een ieder kent inmiddels het verhaal rondom haar winst tijdens IM Maastricht 2018 en het levensverhaal van Els, daarvoor hebben de nationale media mede toe bijgedragen.

Zelf zegt ze daarover: “Mijn leven is nu een stroomversnelling in een stroomversnelling. Ik begreep al snel dat, als ik een bestaan als Pro wilde leiden, ik het breder zou moeten trekken, me ook op andere vlakken bezig te houden. Ik denk dat mijn verhaal  goed voor de promotie van de sport is. Het programma Beau bijvoorbeeld, ik kom na de Kona-race  terug om mijn verhaal daar te doen”.

Dan naar haar doelstelling voor Kona 2019, op mijn vraag wat haar doelstelling is voor deze editie, is het antwoord ; “Finishen! Ik heb een mooi jaar achter de rug, kende geen blessures en heb een goed gevoel. Natuurlijk realiseer ik me dat ik (nog) niet met de top van de wereld mee kan. Dat maakt het huidige trainingskamp met mijn teamgenoot ook maar weer eens duidelijk. Ik ga voor het goede gevoel; dat ik er het uiterste heb uitgehaald, of ik nu 25e of 35e word, het maakt me niet zo veel uit. Dit jaar ben ik op Kona om ervaring op te doen, dat is volgende jaren in mijn voordeel. Ik ben nog niet op het niveau van de absolute wereldtop, ik hoop het komende jaar dichterbij te komen, we gaan zien hoe het verder ontwikkeld de komende jaren”.

Er is nog geen enkele wedstrijddruk te bespeuren bij Els; “Ik heb nooit gedacht om überhaupt te kunnen starten op het WK in Kona, ook niet als agegroep atlete. Hoe mooi is het dat ik nu in 2019, 3 jaar naar mijn triathlondebuut mag starten in een race met de beste triatleten ter wereld over de hele afstand. Mijn ouders en mijn beste vriendin zijn aanwezig tijdens de race. Zelfs mijn oude buren uit Utrecht hebben besloten een ticket naar Hawaii te boeken. Ik heb nu op dit moment nog niet het gevoel dat er een hele belangrijke race op korte termijn aanstaande is. Op Kona zal ik alle drukte vermijden en me volledig focussen op de race; ik doe de trainingen die ik moet doen, zal van de gezelligheid van mijn begeleidingsteam genieten, maar de drukte van het epice triathlon centrum absoluut niet opzoeken. Ik kom naar Kona om mijn allerbeste te geven”.

We spreken af een aantal dagen voor de wedstrijd nog even te bellen.

 

 

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.