Alphen en Ecuador; ETU Belgrado; Challenge Madrid en ITU 2020 – WTJ 1308

 

DINSDAG – We komen nog heel even terug op de triathlon van Alphen aan den Rijn. Mooi duel tussen lange afstand en het korte werk was dat wel. Erik-Simon Strijk (geboren Hazerswoude-Rijndijk) versus nationaal juniorenkampioen Ian Pennekamp. Nu nog in het voordeel beslecht van Erik-Simon, maar dat kan weldra anders zijn. ,,Het was zwaarder dan het Almere’’, lachtte de Roosendaler, die meedeed omdat vriendin Rosanne had ingeschreven. Ian – Oceanus-teamlid brak dit seizoen echt wel door. Straks hopelijk ook internationaal.

 

Gabriel Carvajal en z’n tante Gina

 

Op dat vlak is Jesse Cuijpers al bezig. Hij zou trouwens de winnaar van de sprint-afstand in Alphen herkend kunnen hebben. Deze Gabriel Andres Teran Carvajal kwam niet – zoals wij aanvankelijk melden – uit Spanje maar uit Ecuador, een sportland in opkomst. Kijk maar naar de Giro-winnaar en deze Gabriel kan er ook wat van. Hij werd 49e op het WK, precies één plaatsje voor Jesse. Op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires was Gabriel 17e geworden. Maar wat bracht hem nu naar Alphen? Welnu, daar woont zijn tante Gina. En een familiebezoekje vanuit Zwitserland is nooit weg, en als dan ook nog zijn geliefde triathlonsport wordt beoefend….

 

Mitch knap twintigste in ETU Cup Belgrado

 

Over junioren gesproken. Het duurde even vooraleer de officiële uitslagen van de ETU Junior Cup in Belgrado ons bereikten. We kregen al wel berichten en een foto door van het Nederlands drietal bij de jongens. Om daar maar mee te beginnen. De mannen verdeelden het mooi: Mitch Kolkman zwom in het Ada Lake gebied (watertemperatuur nog 22 graden, maar buitenlucht slechts 9 graden) het snelst, Hugo Jan Bosscher trapte het hardst op de pedalen op een afgezette snelweg en Joost Friderichs had de rapste loopbenen tijdens de vier rondjes. De meeste regelmaat zat bij Mitch, die knap 20e op een totaalveld van vijftig junioren werd. Samen met Hugo stapte hij in de kopgroep van 20 man van de fiets. Hugo werd een seconde later 21e officieus, in de ITU-uitslag staat een DNF achter zijn naam. Joost haalde vanuit de vierde fietsgroep nog diverse tegenstanders in en kwam als 33e aan. De winst ging net als een week eerder in het Kroatische Zagreb naar de Zweed Andreas Carlsson. Een echte afmaker met de snelste looptijd. De Hongaar Gergely Kiss finishte tweede, de Brit Fynn Batkin stond voor het eerst op een ETU podium met brons. Geen Nederlandse meisjes. De Hongaarse Karolina Helga Horvath was samen met landgenote Martha Kropko vooruit na het fietsen. Peters dochter viel terug naar de achtste plaats, maar Karolina redde de eer voor Hongarije. De Poolse Julia Sanecka werd tweede, de zeer ervaren Oostenrijkse Pia Totschnig derde.

 

Challenge Madrid was het perfecte toetje voor Miriam

 

We stappen weer over naar het langere werk. De Challenge Madrid was natuurlijk dé race van Mirjam van Reijen, die in overleg met haar coach – naamgenoot Mirjam Weerd – pas maandag besloten had na Almere de stunt uit te proberen. Mirjam was zelf ook verbaasd over haar snelle herstel, Madrid was een bonuswedstrijd, waar ze vooral wilde genieten. Dat genieten deed ze zelfs anderhalf uur op kop bij het fietsen, toen al wist de Amsterdamse dat ze de race zou voltooien. Dat ze ook nog echt de strijd met Verena Walter aan moest om zilver, maakte het nog mooier. De ene Mirjam was de andere dankbaar. ,,Het is voor mij het bewijs dat ik een goede keus gemaakt heb door ook het zwemmen erbij te pakken. Wat een week!’’

 

Ze waren met drie, een week na Almere. Frank Heestermans – in 2016 tweede van Nederland op de kwart en Ozzie/Dutchie Marcel Weijers deden ook mee aan Challenge Madrid. Beiden scoorden een top tien klassering in hun ageroup: Frank negende M30, Marcel zesde M50. Frank doet zo eens in de zoveel jaar een hele ergens op de wereld, Marcel is een ervaren Ironman-ganger.

 

Zoals gebruikelijk, de Nederlanders op een hele op een rijtje.
M:
63.Frank Heestermans 11.29.51 (9e M30)
137.Marcel Weijers 12.45.20 (6e M50)
V:
2.Miriam van Reijen 10.13.21
De halve Challenge was er ook in Madrid. Waren er 240 triatleten op de hele, de halve trok 630 deelnemers. 95 procent daarvan was Spaans. De winst ging naar Pello Osoro Gutierrez en Rocio Escudero Sanchez.

 

ITU Kalender wijkt niet veel af van dit jaar

 

De World Triathlon Series 2020 lijken haast een kopie van dit seizoen met dat verschil dat Lausanne afvalt en de zevende en laatste race in Edmonton tot Grand Final wordt opgewaardeerd. Slechts zeven WTS-races, zo klein was de WK-reeks nog nooit. Heeft wellicht te maken met de Olympische Spelen in Tokyo, hoewel Edmonton juist drie weken na de Spelen plaats heeft. En in het vorige Olympische jaar (2016) waren het nog gewoon negen races. De piek lag in 2015 met tien WTS-wedstrijden. Verder het bekend rijtje in hun vaste weekends: Abu Dhabi begin maart, Hamilton half april, Yokohama half mei, Leeds begin juni, Montreal eind juni (gelijk met Oud Gastel), Hamburg tweede weekend juli en tenslotte 22 en 23 augustus de Grand Final in het Canadese Edmonton. Daar gaan ook ’s werelds beste junioren en beloftes heen.

Rood omcirkelen in de TeamNL-agenda’s: Abu Dhabi en Chengdu
Voor Nederland zijn Abu Dhabi 7/8 maart en het Chinese Chengdu 9/10 mei van levensbelang. Daar moet het Nederlands kwartet de top zevenklassering zien te behouden, die recht geeft op deelname aan de eerste Olympische Mixed Relay in Tokyo. Het WK is als vanouds in Hamburg, maar dan is het Olympisch team al geformeerd.

 

In totaal 15 World Cups in 2020. Brasilia en het Italiaanse Arzachena zijn nieuw in de World Cup-cyclus. Ervaren World Cup organisaties zijn Cape Town, Mooloolaba, New Plymouth, Huatulco, Chengdu, Osaka, Antwerpen (21 juni), Tiszaujvaros, Karlovy Vary, Weihai, Tongyeong en Miyazaki.  Sarasota gaat van het najaar naar het voorseizoen. Madrid en Banyoles staan er niet meer tussen.

De paratriatleten krijgen acht internationale races voor de kiezen: Devonport, Abu Dhabi, Sarasota, Milaan, Yokohama, Besancon, Montreal en – voor het eerst Alanya.

Milaan en Besancon kiezen al jaren heel gericht voor een topevent voor paratriatleten. Het WK wintertriathlon is wederom in het Italiaanse Asiago, de Multisport WK (met zes wereldkampioenschappen) zijn van 4 tot en met 13 september in ons eigen Almere. De NTB deed vandaag een mail uit naar organisatoren om te zien of die periode vrij gehouden kan worden van wedstrijden, omdat er 115 officials in de Flevopolder nodig zijn. Dat is zo goed als het complete official-bestand. Het is de vraag of bestaande organisaties, die al jaren in dezelfde periode zitten, dat gaat lukken. Maar dat het Multisport Festival iets groots wordt, moge duidelijk zijn.

SwimRun 2020 naar 26 september

 

 

Tot slot: over een perfecte kalender-afstemming gesproken. Helco van Keeken van de Stichting 40 Mijl (lees: organisatie SwimRun Beleef Lauwersoog) laat weten dat de editie 2020 volgend jaar op 26 september gehouden zal worden. ,,Mede door de publicatie op Trikipedia en de vermelding dat Ameland volgend jaar op 19 september gaat zitten.’’ Dat noem ik nog eens goed naar elkaar kijken!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.