Eerste Ironman Hawaii-facts; de Waves; startnummers; Bearman Ramon en Christel – WTJ 1310

WOENSDAG – Natuurlijk werd Ironman in verlegenheid gebracht met de beelden vorig jaar van ellenlange pelotons fietsers over de Queen Ka’ahumanu Highway. Nu bekend is hoe op 12 oktober de waves eruit zien, is het de vraag of dat het stayeren tegen zal gaan. Andere beelden dus als na de profs ook de agegroupers in groepen vanaf Kailua Bay te water zullen gaan. Nog altijd lijkt het erop dat iedereen om middernacht binnen moet zijn, de legacy en wildcard atleten krijgen dan waarschijnlijk maar 16 uur en 21 minuten de tijd om de finish te halen. Nu zijn het wel mazzelaars, maar toch. Ook de hoogste leeftijdsgroepen bij nota bene de vrouwen moeten er sneller over doen dan de mannen 18-39, die immers een half uur eerder starten. Benieuwd wat voor reacties dat oplevert.

De starttijden: 6.25 Mpro; 6.30 Vpro; 6.35 Para; 6.55 M18; 7.00 M40; 7.05 M45; 7.10 M50; 7.15 F18; 7.20 F40; 7.25 F55; 7.39 Legace/Wild cards.

Startnummers; Tom de jongste, Arjen de nestor

Inmiddels zijn de startnummers bekend en maken we dus nogmaals de lijst met 23 Nederlanders bekend met tussen haakjes de leeftijd op de wedstrijddag. De pro’s hebben hun startnummers nog niet. Zij hebben elkaar gevonden in een groeps-app en delen ervaringen/voorpret uit met elkaar. Mooi om te horen dat vriendschappen voor het leven gesloten worden, terwijl men elkaar aanvankelijk helemaal niet kent. Dat laatste is ook wel verklaarbaar: acht van de 23 Dutchies woont buiten onze landsgrenzen. Andersom woont de Belgische tandarts David Smitz wel in ons land, maar ja: het blijft toch één van de 55 Belgen. Net als vorig jaar is Tom Oosterdijk de jongste (26), de nestor van TeamNL is de 58-jarige Arjen Langbroek.

Vijf vrouwen dit jaar, waarvan Els Visser de enige pro. Alleen op dat front staan we dit jaar gelijk met onze zuiderburen, die voor het eerst sinds jaren ook maar één pro hebben. Niet de eerste de beste overigens: vice-wereldkampioen Bart Aernouts.

* Els Visser (29)

303.Jan-Peter Simons (45)

736.Arjen Langbroek (58)

767.Anton Smit (55)

782.Dennis Vandermeer (56)

783.Gerrit van der Vinden (55)

786.Henk van Laar (56)

1039.Rahel Bellinga (50)

1085.Dorothé Vrieze (52)

1193.Bart Hollemans (47)

1214.Martin Kleinjan (49)

1573.Daniel Nagel (41)

1642.Marcel van Wees (43)

1716.Haitske Overbeek (42)

1745.Sjoerd Algera (35)

1789.Derk de Korver (36)

2075.Niels Kerdel (33)

2084.Roy Lagerburg (33)

2124.Niels Ros (33)

2154.Pepijn van Overeem (31)

2159.Tjebbe Venema (33)

2289.Tom Oosterdijk (26)

2336.Rosanne de Boer (28)

Auke Geurts staat nog wel op de startlijst, maar de Amsterdammer geniet nog van zijn wittebroodsweken. Het WK Nice was zijn laatste seizoensrace. Wie gelukkig wel weer naar Hawaii voor ons gaat is Jerry – Hoka One One – Kenbeek. We rekenen weer op hilarische filmpjes, morgen gaan we dat even met hem doornemen.

Pyreneeën-triathlon: Bearman Xtreme. Ramon is man van de klok

We blijven nog even in de sferen van hele triathlons, maar dan weer van een heel ander kaliber. Van zaterdag j.l. hadden we editie drie van de Franse Bearman Xtreme nog niet meegenomen. Weer zo’n wedstrijd, die zich afficheert als ‘One of the toughest triathlons on the planet’ en ook ‘Bearman takes Xtreme Triathlons back to its roots’.

 

Een colletje of zes, zeven in de Pyreneeën is heel normaal in deze Bearman. De uitdrukking is niet voor niets: beren op je weg vinden. Wie onder de dertien uur aankomt in bergdorpje Amelie les Bains Palada is een hele goeie. Het lukte dit keer de Fransman Lionel Jourdan. Hij was na 12.30.38 uur klaar met de monstertocht. De Fin Jari Vuorinen werd 50 minuten later tweede. De Belg Glenn Valentin volgde in 13.27 op een derde plaats. Ramon van der Wilde deed voor de tweede keer mee. Vorig jaar werd de Vlaardinger, die met partner Christel Muis bij voorkeur ‘andere triathlons’ doet, dertiende in 14.06.20 uur. Dit jaar dook Ramon de top tien in naar een zevende plaats, mede dankzij de vijfde marathontijd (4.21). Maar let op die eindtijd: 14.06.24 uur. Mannetje van de klok hoor, 4 seconden langzamer dan in 2018. Wonderlijk. Wim Verbiest is een tweede Nederlander, woonachtig in Frankrijk. Hij klokte de 27e tijd bij de mannen in 15.38.33 uur.

Drie vrouwen haalden de finish. De Zwitserse Florence Sauser zegevierde in 14.22.32 uur. Net als vorig jaar werd Sabine Gruner uit Duitsland tweede. Dat was in 15.16 uur. Het brons ging ook naar een Duitse: Fran Hildenbrandt. Het zal niet gauw voorkomen dat je op een hele in 18.21 uur derde kunt worden. De Nederlandse Janna Brand startte uiteindelijk niet.

Christel vijfde op de halve

De halve Bearman Xtreme was er ook. Iets minder vlees dus. Romain Baziries en Natalie Olasagasti bezorgden Frankrijk de zeges in respectievelijk 5.37 en 6.44 uur. Het waren volledig Franse podia op de halve trouwens. Vijfde vrouw werd Christel Muis. Zij was 8.21.24 uur onderweg. Mooie dagbesteding.

Drie dopingzondaars op WK Hawaii 2018

Wie zijn billekes heeft verbrand, moet op de blaren zitten. Dat is de uitdrukking, die van toepassing is bij het noemen van drie triatleten. De Braziliaan Flavia Rocha, de Argentijn Pablo Escalas en de Costaricaan Eduardo Solis. Alledrie gebruikten ze anabole steroïden, EPO en/of CERA en zijn daarom voor vier jaar uitgesloten van deelname aan wedstrijden. De greep naar de pillenpot of spuit heeft het trio trouwens niet verder gebracht. Rocha werd 46e bij de F45, Escalas finishte niet (maar was in 2016 nog wel tweede M50) en Solis ging maar helemaal niet van start. Foei dame, foei heren.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.