Asian Special: Tri-Factor Series China; Xterra China; Preview Ironman Taiwan; Zwelo Assen – WTJ 1311

DONDERDAG – Prachtige foto’s op de website van triatleet Ron Gerrits, die graag aan Aziatische wedstrijden deelneemt. De Ironman, Challenge en ITU-races kennen we wel van het verre oosten, maar dat er ook nog zoiets groots als de Tri-Factor Asian Championship Series was…nee dat wist zelfs deze uitslagenfreak niet.

Tri-Factor heet zelfs een WK te zijn


Gaan we dus gauw inhalen, want het ziet er interessant uit. Wedstrijden op de Philippijnen, Vietnam, Indonesië, Maleisië, Thailand en – afgelopen weekend – de finale in het Chinese Quzhou. Dat wordt meteen bestempeld als de World Championships. Subtitel van de Tri-Factor Series is ‘Live better, grow stronger’. De series bestaan zelfs al elf jaar. In Quzhou werd 1,5 kilometer gezwommen, 80 kilometer gefietst en 20 kilometer gelopen. De levende triathlonlegende Cameron Brown (12-voudige Ironman Nieuw-Zeeland winnaar) is 47 jaar, maar nog steeds niet te stoppen. Hij won. En over ruim twee weken staat ie gewoon weer als pro aan de start op Hawaii. Fenomenaal.


De Ier Colin O’Shea was 16 minuten later de nummer twee en derde werd de Fillipijn Rondina Leonard. Of dit een rechtvaardige WK-podium is, laten we even in het midden. Ron Gerrits – oorspronkelijk uit Leidschendam, maar werken/verblijvend in Azië – deed dus ook mee. Hij vertelt. ,,Hi Wim, het was inderdaad een mooie race. Triathlon in China is een bijzondere ervaring. Super brede wegen voor het fietsparcours en alles volledige afgezet. Triathlon ontwikkelt zich in rap tempo in China. Professionele aanpak, veel landen en regeringen willen triathlon en steken daar behoorlijk veel geld in. Tri Factor is de meer Aziatische organisator die zich op meer landen richt. Thailand zien steeds meer atleten als trainingsland in de winter of voorbereiding op de hitte. Australië en Nieuw-Zeeland liggen niet zo ver weg.’’


De taal is nog wel een dingetje. Quzhou is een stad met 2,4 miljoen inwoners. Ron: ,,Bijna niemand spreekt Engels, maar ze zijn erg behulpzaam en vriendelijk. Honderd procent anders dan ik verwachtte, geen herrie, niet voordringen enzovoorts.’’ In de vier jaar dat hij Aziatische wedstrijden doet, is Ron ongeslagen in zijn agegroup (M35 momenteel). Na zijn zege in het Aziatische kampioenschap 70.3 in Danang werd hem gevraagd ambassadeur van de Tri Factor Series te worden. In Quzhou finishte Ron als achtste op een kleine 50 minuten van ‘Big Cameron Brown’ en wederom agegroup-winnaar. Ron is in beroemd gezelschap als ambassadeur, want de in Azië ‘wereldberoemde’ zangeres Elle Adda is het ook. Zij zong de tune in een prachtige clip, waarin ze (zogenaamd?) mee doet in de Tri Factor Triathlons. Het is weer eens een andere manier van promotie maken voor je evenement.

Voor Ron is het seizoen nog niet voorbij. Hij doet nog races in Hua Hin, Oceaanzwemmen in Krabi, Pattaya. Dan december met familiebezoek in Nederland en vervolgens weer de halve van Bang Saen in Thailand.

Xterra nu ook in China


We blijven nog even in China, want behalve de Tri Factor Series (met aardig wat prijzengeld bovendien) waren we met Donald Hillebregt in de World Cup Weihai en was er zondag ook voor de allereerste keer een Xterra-triathlon. Het speelde zich af in Kunming en behoorlijk wat toppers waren – misschien al op weg naar Maui – bijeen. De winst ging naar viervoudig wereldkampioen Ruben Ruzafa. De Spanjaard klopte de Fransmannen Brice Daubord en Maxim Chane. Beste vrouw was de Mexicaanse Adriana Fabiola Corona. Zij legde Carina Wasle en Lizzi Orchard in die volgorde in de luren.

Ironman Taiwan ook ’n bijzondere


We blijven even in Azië, want zondag is de Ironman Taiwan. Nederland is met vijf atleten vertegenwoordigd. Eigenlijk zes, maar vriend Marnix Cornelisse kampt nog steeds met een vervelende blessure en is niet afgereisd. Dat deden wel Autilia Stapper, Manuelle Kaal, Ruben van Zeijl, Dimitri Henry en ‘ons eigen baardmannetje’ Alphons Stevens. We spraken Alphons over de race. ,,Het is hier erg warm en winderig. Gemiddeld 30 graden en continue windkracht zes. Zondag om 4 uur moeten we al naar T1, dat is tien kilometer verderop. Om 6 uur klinkt het startschot.’’ Er doen ongeveer 1000 atleten mee, die volgens Alphons allemaal een Kona-droom hebben. Ook op Taiwan is het Engels belabberd. ,,Het Ironman-label is wel herkenbaar. Het is echter wel iets kneuteriger allemaal. Toiletbezoek tijdens de race is alleen toegestaan op de scholen, winkels en tankstations langs het parcours.’’

Een ander dingetje is het zwemmen. Alphons heeft gemerkt dat veel Aziaten nauwelijks kunnen zwemmen.,, Daarom is het toegestaan om zelfs bij de huidige watertemperatuur van 26 graden met wetsuit te zwemmen.’’

Het loopparcours is hogere wiskunde. Zeer compact met overal dranghekken die opgesteld staan als een soort labyrint. Vier rondjes waarin de deelnemers elkaar voortdurend tegen komen. Het wordt een bijzondere race, zoveel is zeker.

Aziaten ook goed vertegenwoordigd op Hawaii

Het sprongetje naar Hawaii is vanuit Taiwan zo gemaakt. Wist je bijvoorbeeld dat er al meer Chinezen dan Nederlanders mee doen aan het WK Hawaii? Ze zijn met 26, wij 23 zoals gisteren gemeld. Top of the bill is natuurlijk USA met 660, daarna Duitsland met 279, dan Australië met 191, GB met 161, Canada met 99.
Verder in de top tien: 6.Frankrijk (94), 7.Brazilië (82), 8.Japan (73); 9.Zwitserland (56); 10.België (55). Ons land vinden we terug op een 22e plaats met 23 atleten. Op een totaal overigens van 75 landen.
We hadden het over Azië. Japan altijd het grootste contingent, nu met 73 atleten. Dan volgen China (26), Korea (16), Hong-Kong (9), Kazachstan (6), Phillipijnen (4), Taiwan (3), Azerbedjan (2), India (1), Libanon (1), Maleisië (1), Papoea-Nieuw Guinea (1), Saudi Arabië (1), Singapore (1), Thailand (1) en Vietnam (1).

Zwemloop Assen voor Sjoerd en Chantal


Dan even iets heel anders. Assen, ligt niet in China. De laatste wedstrijd, die we van 21/22 september konden vinden was de nieuwe zwemloop van de club Tri4You uit Assen. Een aantal bekende triatleten reisde af naar de Drentse hoofdstad. Zwemmen deden de deelnemers in het buitenbad van de Bonte Wever en lopen door en naar het Asserbos. De winst ging naar VZC-man Sjoerd Veltman. Hij versloeg Holtenaar André Aanstoot en Tim Grelling. Bij de vrouwen bestond de top drie uit de winnende Chantal Berga uit Utrecht. Het noordelijk talent Marijke Harmsma eindigde tweede en Daphne Spreen pakte brons. De sprint afstand was voor Jesper Boets en Michelle Timmer en bij de mini’s wonnen Niels van der Meer en Lisanne Keur. Prachtig initiatief van Tri4You om ook de G-sporters mee te laten starten (iets wat we op vrijdag ook altijd in Almere zien). In Assen werd zelfs een uitslagje opgemaakt en was Mats Lande Timmer de apetrotse winnaar.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.