WK met Shirin; Aqaba; Preview Bosbaan, Posbank, Tilburg, Helmond, Franeker, Jersey etc. – WTJ 1312

VRIJDAG – Twee vrijdagwedstrijden volgden we vandaag intensief. In alle vroegte was dat de WK wegwedstrijd op het linke parcours van Harrogate. Het bleef dan weliswaar droog, valpartijen bleken toch onvermijdelijk. Bij de juniores was ‘onze’ Shirin van Anrooij daar twee keer de dupe van. In het begin van de koers, maar in haar eentje wist ze terug te komen in het peleton.

Shirins val

foto Facebook

Om verdere risico’s te vermijden bleef de Kapelse attent vooraan de groep mee koersen. Het zag er allemaal oersterk uit. Aanvallend rijden, koers domineren. Shirin beheerst het allemaal alsof ze al jaren mee pedaleert tussen de gevestigde wielrensters. Een geboren kampioene, helaas niet op deze vrijdag. In de spannende eindsprint op weg naar een vrijwel zekere podiumplaats schoof een tegenstandster onderuit en sleurde Shirin mee in haar val. Zes meiden lagen in de laatste 200 meter op de grond met Shirin helemaal onderaan. ,,Ik kwam hard met mijn hoofd op het asfalt en weg was mijn goede uitslag. Door mijn val zat er helaas niet meer in dan een 45e plaats. Nu herstellen en snel weer terug op de fiets!’’ Shirin dankte iedereen voor de support de afgelopen dagen, want wat heeft ze weer een daverend kampioenschap neergezet. En wat zo mooi is, tegen iedereen in het wielerwereldje vertelt de 17-jarige dat ze feitelijk ook tri- en duatlete is. Dan moet je die blikken van die pur sang fietsers zien. Kunnen ze eigenlijk niet hebben dat iemand het niet ten volle doet. Idem zondag met Mathieu van der Poel.

foto Facebook

Over Van der Poel gesproken. Jan Prop, oud-triatleet en thans organisator van de GP Adrie van der Poel, kreeg vandaag op het 188e UCI-congres de officiële bevestiging dat Hoogerheide in 2023 wederom het WK veldrijden mag organiseren. Gefeliciteerd Jan. Minder leuk in Harrogate, Yorkshire was de diskwalificatie van Nils Eekhoff. De Nederlander sprintte naar de wereldtitel, maar werd achteraf toch gediskwalificeerd vanwege stayeren aan de auto’s na een prille valpartij. Dat gaf een storm aan reacties over dit op z’n minst discutabele optreden van de UCI-jury.

Mo zeventiende in Asian Cup Aqaba


De tweede vrijdagwedstrijd, de we volgden was de Asian Cup triathlonrace van Aqaba. Een wedstrijd, waar Bas Diederen goede herinneringen aan heeft. In zijn World Cup-tijd was ie een keer goed voor een top 15-plek in de Jordaanse stad. Nu geen Nederlanders, wel Mohamad Masoo. De Syriër was dus niet ver van zijn geboorteland vandaan. De Asian Cup werd gewonnen door de Fransman Felix Duchampt. De Duitser Valentin Wernz werd tweede. Zijn vriendin Annika Koch was snelste bij de vrouwen. De Poolse Marta Lagownik finishte als tweede, de Duitse Lena Meissner als derde.

Preview Najaastriathlon Bosbaan


Het weekend begint. Tijd om voor te beschouwen. In eigen land nog drie triathlons, een run-bike-run, een crossduathlon en een zwemloop. De waterkwaliteit van de Amsterdamse Bosbaan is getest. Wie toch irritatie aan huid of ogen oploopt, raadplege snel de huisarts. Maar de Tri Hard Series hebben een go voor de Najaarsvariant. Eigenlijk is deze Bosbaan-wedstrijd het evenement waar het in en rond de hoofdstad allemaal weer mee begon. Ruim 1200 deelnemers gaan vanaf 10 uur in negen waves van start. Veel beginnende driekampers, zoals altijd in deze series. Allemaal sprint afstand, de achtste serie betreft het open Amsterdams kampioenschap, de negende is de Strongerthanever Challenge. Vorig jaar was er geen Najaarstriathlon aan de Bosbaan, een jaar eerder wonnen Ruben Slot en Diede Diederiks. Nu zijn de favorieten Wouter Dijkshoorn, Thomas van Dop, Wilbert Grooters en Marijke Zeekant en Anne Stellaard. Het parcours is zeer compact: zwemmen in de Bosbaan, fietsen door het Amsterdamse bos en lopen op het slechts 1 kilometer lange heen- en weerparcours. Als om 18 uur de laatste prijsuitreiking is geweest, is het voor de Tri Hard Series nog niet gedaan. Volgende week is de uitgestelde Nijmegen triathlon nog.

Preview Crossduathlon Posbank


Zaterdag staan ook 800 crossduatleten op de Gelderse Posbank klaar voor de zesde editie van dit evenement. De grote aantrekkingskracht zit ‘m zeker in de een van de mooiste natuurlijke parcoursen van ons land. Uniek zijn de 500 hoogtemeters, die de atleten afleggen op de flanken van de Posbank, bekend ook van diverse wielerkoersen. Wie kent niet kasteel Rosendael, de Emma Piramide en het Rozendaalse Veld? Het is genieten van al dit natuurschoon en cultureel erfgoed. Voor wie er oog voor heeft natuurlijk. Centraal ligt scoutingterrein De Markesteen/buitenplaats Beekhuizen nabij Velp. De eerste starts zijn om 10 uur. In het middagprogramma zitten de toppers opgesloten. De winnaars van vorig jaar zijn er allebei bij. Daan Schouten en Sanne Broeksma. De laatste zagen we dit seizoen maar weinig aan het werk, dus dat is mooi meegenomen. Nationaal kampioen Rody Kroon komt voor het eerst uit in zijn Team Unltd-outfit. En ook Amelands nummer twee op het EK crosstriathlon 2008, Paul Embrechts doet mee. Hij werd toen geklopt door Rob Barel. Rob doet mee met de nog geblesseerde Arie de Jong als duo. Ook Jeroen Brands, Michael Emmerik en Cornelis Scheltinga zijn kansrijk. Naast Sanne bij de vrouwen ook Riikka Vreeswijk-Kelja, Dieuwertje Poort, Silvia Brouwer en Charlotte Lenting aan het vertrek. De koninginnenafstand bestaat uit 7 km. hardlopen, 21 km. ATB en 3 km. lopen.

Preview RBR Series Tilburg


Zondag is de hernieuwde run-bike-run van Tilburg. Armand van der Smissen kon het niet over z’n hart verkrijgen dat er geen duathlon meer in zijn stad was. Het is meteen de zesde en voorlaatste wedstrijd in de RBR-Series 2019. De format is een triple stayerduathlon: 2 x 2 km. lopen, 8 kilometer fietsen en 1 kilometer lopen. Vanaf 10 uur in de ochtend de recreanten, het middagprogramma begint om 12.25 uur met de vrouwen en de laatste serie zijn de mannen 14.20 uur. Zeven series in totaal. Per startserie maximaal 40 deelnemers. Het hele evenement wordt gehouden op het wielerparcours van WV Pijnenburg. Die zitten op de Reeshof sportvelden ten zuiden van het kanaal aan de Bijsterveldlaan. De wijk Reeshof is voor de niet-kenners ten westen van Tilburg gelegen. De grote namen van de wegduathon zijn bijeen in Brabant. Alle grote namen van de duathlonsport zijn bijeen: Daan de Groot, Yennick Wolthuizen, Niels te Pas, Thijs Wiggers, Wesley Mols, Rody Kroon (doet de dubbel) en bij de vrouwen onder andere Kim Lahaije, Tanja de Boer, Chantal Berga en Willemijn Fuite.

Preview 1e Brabant Triathlon Helmond


Ook in Brabant, maar dan triathlon is de nieuwe wedstrijd in Helmond. De primeur is misschien niet bij het beste weer, maar ach: het kan altijd meevallen. Triathlon Brabant wordt gehouden op en rond het recreatieterrein Berkendonk ten oosten van Helmond. Zwemmen in de recreatieplas, fietsen op een snel rondje van 10 kilometer en lopen weer rondom de plas: asfalt en singletracks. De vrouwenrace bijt om 11 uur het spits af, twaalf minuten later mogen de mannen of ‘vrouwenjacht’. Verder een trio-triathlon een de 1/8e afstand. Andrea Jochems, Edwin Achterberg en Bjorn van Vliet zijn zo willekeurig een paar namen, die mogelijk de overwinning kunnen pakken.

Preview 1e Triathlon Franeker


Ook nieuw is de Franeker Triathlon, een initiatief van voormalig toptriatlete Jitske Cats. De start is zondag om 13 uur voor een 1/8e afstand. Zwemmen gebeut in de Noorder Gracht ter hoogte van de Doanjumer Feart (Elstedentocht!). Fietsen gaat langs de Franeker watertoren, het dorp Zweins en de bochtrijke Salverderweg. Lopen door het groene hart van Franeker/Bloemketerp naar het Noorderbolwerk en het beroemde Elfstedentochtbruggetje. Start en finish liggen langs de Noorder Gracht. Welke Fries wint de eerste Franeker-triathlon ooit? We weten het rond 14 uur zondagmiddag.

Preview RottaMan


Weer een SwimRun erbij zondag. Na de SwimRun 010 wordt de uitdaging ietsje groter. 6 kilometer zwemmen en 21 kilometer lopen. Ontdek de Rotte, oftewel de RottaMan. Over het terrein van Outdoor Valley, Bleiswijkse Zoon, Rottemeren, Willem Alexander Roeibaan, Zevenhuizerplas en Rotte. Kortom spectaculair. Het gaat met teams/duo’s dus. De start is om 11.00 uur.

Preview Super League Triathlon Jersey


We kijken ook over de grenzen. De Super League Triathlon in Jersey zorgt voor het verlengstuk van de wereldtoppers, die na het WK in Lausanne min of meer klaar waren. Maar Chris McCormack heeft weer een paar aardige SL-triathlon voor hen in petto, te beginnen op het Kanaaleiland. Malta volgt later. Rachel Klmaer neemt het op tegen de wereldtoppers en weet dat ze hoog kan eindigen in dit soort wedstrijden. Maar ook de jeugd en junioren zijn weer massaal afgereisd naar Jersey. Het stevige Nederlandse talententeam bestaat uit Barbara de Koning, Robin Dreyling, Aniek Mars, Niels van Lanen, Hugo Overmeen, Olaf Jan Bosscher, Marije Hijman, Silke de Wolde, Kim van ’t Verlaat, Marit van den Beg, Ian Pennekamp, Simon den Braber en Lucas Goené. Ook agegroupers doen mee op Jersey. Maar net als in ons land belooft het ook op het Kanaal stormachtig te worden. Het fietsen is voor die groep althans afgelast. Blijft over een zwemloop.

Andere races: 100 dutchies in Cascais


De Ironman Taiwan noemden we al. Maar ook in Maryland en Chattanooga zijn Ironmans met uiteraard Nederlandse deelname. Dat geldt zondag ook voor de Elbaman in Italië en de Hispaman in – u raadt het al – Spanje. Milan Brons en Tristan Olij zijn de pro’s op de 70.3 Ironman Cascais, een race waar – schrik niet – 100 Nederlanders aan mee doen. Verder zijn de 70.3 IM’s in Augusta, USA en Cozumel, Mexico. In België is het wat rustiger met alleen de RBR Wetteren.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.