Rachel 3e Jersey; Autilia 3e IM Taiwan; Tristan goed debuut Cascais; Helmond, Tilburg – WTJ 1315

ZONDAG – De verwachtingen waren hoog gespannen in de finale van de Super League Triathlons in Jersey. Weliswaar zat Rachel Klamer niet in de snelste halve finales op zaterdag, ze was kansrijk genoeg. Het werd uiteindelijk een derde plaats op deze supersnelle format. De française Cassandre Beaugrand, zaterdag winnaar van de andere halve finale, was ook in de finale de sterkste. Acht seconden later volgde wereldkampioene Katie Zaferes op de tweede plaats. Rachel moest 17 seconden toestaan, maar bleef wel voor ex-wereldkampioene Vicky Holland en Talyor Spivey. De winst bij de mannen ging naar Vincent Luis. De Franse wereldkampioen versloeg zijn verrassende landgenoot Pierre le Corre, derde werd Nieuw-Zeelander Hayden Wilde. Marten van Riel, zaterdag nog tweede in de halve finales, kon het zondag niet bolwerken. Hij finishte achtste.

IM Taiwan
Nog meer heles dit weekend. Over Taiwan hadden we het in de Asian Special vorige week al. Nederland was met 5 triatleten op een totaal van 510 starters goed vertegenwoordigd. Ook sportief waren de successen groot. Autilia Stapper van de TV Hoekse Waard bijvoorbeeld. Ze was niet alleen winnares in haar mastercategorie F50, ze werd ook derde in totaal van alle vrouwen. In 11.37 uur was ze klaar, daarmee opnieuw een slot voor Hawaii. Ik zeg opnieuw, want de Maasdamse was er in 2017 ook al bij. Toen deed ze haar vierde hele triathlon pas, want Autilia is een sportief laatbloeister. Pas toen ze de veertig lentes voorbij was, ging ze sporten.

Toprace voor Autilia in Taiwan Ironman: slot Hawaii is binnen
En hoe, want na een keer Almere en Ironman Maastricht, haalde ze op de Ironman UK in Bolton 2016 de overwinning en daarmee eerste deelname aan Hawaii 2017. Daar werd ze 13e F50 in 11.41 uur. In Penghu, Taiwan ging het dus vier minuten sneller. De overwinning in deze agegrouponly Ironman ging naar de Japanse Nijina Magosaki in 11.08.32 uur. Mandy Tik uit Hong-Kong werd tweede in 11.34.35 en derde dus Autilia. Voorafgaand aan het vakantie in Japan kon ze haar tijd in Azië niet mooier beginnen.
Bij de mannen was de Japanner Taihei Kamiya de sterkste in 9.27.11 uur. Zes minuten erna kwam de Taiwanees Boss Hsoeh over de finishlijn en de Brit Harrison Belfield voltooide de Ironman in 9.38 uur, daarmee derde. Beste Nederlander was Manuelle Kaal. We zetten de vijf dutchies op een rijtje.
M:
62.Manuelle Kaal 10.52.34 (9e M30)
74.Dimitri Henry 11.06.19 (10e M30)
79.Ruben van Zeijl 11.12.22 (15e M35)
315.Alphons Stevens 14.56.29
V:
3.Autilia Stapper 11.37.16 (1e F50)

 

Tristan goed begonnen in 70.3 IM, winst Jan Steur
De 70.3 Ironman van Cascais in Portugal leverde winst op voor Javier Gomez Noya. Een mooie naam op de nog prille erelijst van deze wedstrijd, die pas aan haar derde editie toe is. De veelvuldig wereldkampioen bleef de Fransman Dylan Magnien vier minuten voor. Portugees Filipe Azevedo bezorgde het thuispubliek kippenvel met een derde plaats. De drie mannen bleven onder de vier uur. Dat was niet het geval voor de twee Nederlanders, die tussen de pro’s een dertiende en veertiende plaats scoorden. Daar zal Tristan Olij bij zijn debuut niet ontevreden over zijn, Milan hoopte op meer. Het is de Almeerder net iets te lang geleden dat hij de top tien haalde op een 70.3 IM, het lukte helaas ook aan de Portugese kust niet. Tristan finishte 16 minuten na Javi, Milan een minuut later: 4.07 om 4.08 uur.
De reactie van Tristan:
Eerste Ironman 70.3, begin van dit jaar besloten om einde seizoen, na de sprint en Od wedstrijden nog 2 halve te gaan doen. Na de nks ben ik wat specifieker gaan trainen voor de halve afstand. Afgereisd met Milan. Vooral heen gegaan met de insteek om veel plezier te hebben en ervaring op te doen. Zwemmen was top, na het startschot doek iedereen meteen het water in terwijl ik eerst nog 30m naar links rende over het strand, hier door meteen een flinke voorsprong, eerste 200m aan kop gezwommen vervolgens kwam Gomez en een paar andere over me heen, 7ofzo uit het water, prima. Op de fiets zat ik in een mooie groep, werd net iets te hard gereden voor mijn doen en zat flink boven mijn geplande wattage maar ga niet lossen uit die groep dacht ik. Eerste 50  km waren Spaans vlak, hierna nog 900 hoogtemeters en laatste 30 km eigen tempo gereden. Rond plek 12 van de fiets en begonnen met lopen, benen voelde vrij oké, uiteindelijk vrij steady kunnen lopen. Alleen tijdens het lopen erg veel last van mijn voetzolen, puntje om aan te werken. Al met al zeer tevreden, en 1:20 gelopen en gefinisht op plek 13 in een zeer sterk loop veld, mijn hemel wat liepen sommige hard terwijl het loopparcours echt wel pittig was met continu op en af.
Een goede race voor Sander de Bart uit Breda. De man van TVB debuteerde op een 70.3 Ironman (misschien zelfs zijn eerste halve) en werd 45e bij de mannen, maar ook derde in de U24-categorie. Winst was er voor Jan Steur uit Volendam. De palingvisser won de agegroup M60 met een minuutje voorsprong op een Fransman. Van de 100 Nederlanders waren Jan en Sander de enige mannelijke podiumwinnaars. Bram Couperus werd zevende M55.

Bij de vrouwen won de Britse favoriete Emma Pallant. Ze ging liefst negen minuten harder over het parcours dan de Spaanse Anna Noguera. De Duitse Anna-Lena Pohl finishte als derde, maar dat was al op 18 minuten van de Britse. Een maand geleden was Pallant ook al de snelste in de 70.3 Ironman van Vichy. In de agegroup F45 was de in Spanje woonachtige Annemiek Schleurholts goed voor een tweede plaats.

 

Eindelijk zagen we Andrea weer eens: winst in Helmond, net als Jeroen
De Nederlandse wedstrijden dan. Twee nieuwkomers, zowel in Friesland als in Noord-Brabant. De organisatie in Helmond maakte er prompt Triathlon Brabant van. Een Brabander en een Utrechtse wonnen de natte en herfstachtige primeur. Dat was jammer, verder zat de triathlon prima in elkaar. Jeroen Leuverink was dus die winnaar van de tegelijk heroïsche wedstrijd. Hij kwam als tweede uit het koude water van recreatieplas Berkendonk achter voormalig Brabants zwemkampioen Raoni Schrijvers van Tempo Valkenswaard. Door na Edwin Achterberg ook nog eens de tweede fietstijd neer te zetten kwam Jeroen in koppositie van de fiets af. Tweede was toen Bjorn van Vliet, Edwin wisselde als derde. ,,Pas na drie kilometer lopen kreeg ik het gevoel in mijn poten weer terug’’, drukte Jeroen het na afloop uit. Hij klokte dan ook pas de twaalfde looptijd, maar het was voldoende om snelste loper Bjorn van Vliet van zich af te houden. Derde werd Bart Pinkse die ook een goede tien kilometer in de benen had. Paul Lijten en topzwemmer Raoni Schrijvers pakten de plaatsen vier en vijf, Jef Bogers scoorde de tweede looptijd en werd zesde. Edwin Achterberg werd nog door vier atleten voorbij gelopen en finishte als zevende.

 

Bijna gleed Andrea uit over een Helmonds eikeltje
Beste vrouw was Andrea Jochems. Haast onzichtbaar dit seizoen na toch vorig jaar onder meer die daverende Norseman. De beroepsmilitaire moest keuzes maken en ze wist: dat gaat ten koste van topsport. ,,Om toch met een goed gevoel dit jaar af te sluiten door Jeroen overgehaald mee te doen aan Triathlon Brabant. Met wat peptalk van manlief, Jeroen en Ruud ging de Overbergse (dat plaatsje wordt wel heel beroemd als triathlon-oord…) van start. Vlekkeloos ging het niet. Andrea zwom naar de verkeerde boei, wisselde langzaam, koukleumend op de fiets, gleed bijna uit over een eikeltje (het is herfst of niet hè), prullend met jasje en handschoenen, verkeerd paadje met lopen. Allemaal geen garantie voor de winst. Maar die kwam er dus wel. Jeroen zei na afloop op het podium dat zijn teamgenote wel erg veel kansen aan de concurrentie bood om van Andrea te winnen. Tweede werd Wendu van de Ven uit het Oostbrabantse Heesch. De Triosser is net als veel Oostbrabanders blij met de nieuwkomer. Wendy keek wel tegen een achterstand van elf minuten aan. Eindhovense Karin Leersum finishte als derde.
De sprint afstand had ook een sterk podium. Squadra-talent Bart Cooymans won vol overtuiging door alle drie de onderdelen als snelste af te leggen. Tweede was routinier Eddy Lamers, derde Waldo van Hemert. De vrouwenwinst ging naar Doris Mayrhofer uit Best. Mieke Riechart en Leslie Dijk sloten achter haar aan bij de prijsuitreiking. Bij de trio’s won Kop of Munt met zwemmer Jaap van der Heijden, fietser en loper Wout van Paassen.
Organisator Jos van Langh keek met Berbel van Bree terug op een geslaagde primeur. ,,We moesten al snel de inschrijving bij 350 sluiten. Er is nu al genoeg draagvlak een tweede editie op 27 september.’’

 

RBR Series Tilburg voor Belg Verluyten en Kim Lahaije
Natte versie Helmond, dan kan het een paar kilometer westwaarts natuurlijk niet droog blijven. In Tilburg was de voorlaatste race in de RBR Series. Alles heel compact op het wielercomplex van WV Pijnenburg. We komen er later nog op terug. De winst was in elk geval voor de Belg Laurens Verluyten namens 3MD Team Veldeman. Hij was in spannende wedstrijden negen tlelen sneller dan Gjalt Panjer namesn Team Djopzz. Laurens’ teamgenoot Stef Corthouts bezorgde de Belgen twee podiumplaatsen. Stef kwam haast ex-aequo met Yennick Wolthuizen over de streep. Voor Europees Powerman-kampioen Daan de Groot was de vijfde plaats weg gelegd, waarna de broers Koen en Thijs Wiggers volgden. Na Niels te Pas volgde al Pim Bakker en Rody Kroon. Beiden hadden een dubbel weekend. Pim won zaterdag nog de Bosbaan, Rody werd tweede op de Posbank.
Een uitermate spannende vrouwenrace. Kim Lahaije, Marlo Bijlsma, Maaike Telkamp en Marleen Meij waren zeer aan elkaar gewaagd. Het onderlinge verschil aan de finish was amper vijf seconden. Kim had de beste sprintbenen, dat werd duidelijk.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.