Super League winst Rachel; Posbank Paul en Debbie, Bosbaan Wouter en Diede; Maryland – WTJ 1314

ZATERDAG – De World Triathlon Series zijn voorbij, lange leve de Super League Triathlons. De wereldtop richt zich op deze reeks lucratieve wedstrijden. En dat kan, want qua ITU-races staat er voor hen niets meer op het spel. Ook niet voor Rachel Klamer, die zich heus wel op mag maken voor haar derde Olympische Spelen. Uniek voor een triatleet/lete uit Nederland.

Rachel glorieert in halve finales op Jersey

Dat Rachel thuis is in de formats van de Super League zagen we eind vorig jaar al. Zaterdag bevestigde ze dat in Jersey. Zowel de française Cassandre Beaugrand als onze eigen Rachel kwamen tot een prachtzege in de halve finales van de SL Tri in Jersey. Cassandre was liefst tien seconden sneller dan wereldkampioene en SL-titelverdedigster Katie Zaferes. De Enduro format was ingekort tot twee rondes van zwemmen, fietsen lopen. De eerste serie was de snelste in tijd met Beaugrand, Zaferes en Sandra Dodet als top drie. In de tweede won Rachel voor Sophie Coldwell en Olivia Mathias. De zeges van Cassandre en Rachel betekent dat ze zondag een stukje mogen afsnijden bij het hardlopen. Dat kan bepalend zijn voor winnen of verliezen.

Voor Rachel waren vooral de wissels belangrijk. Ze dacht even niet alles te geven voor de winst in de halve, maar gaandeweg dacht ze: morgen is weer een andere dag. Hier haar reactie in het Engels op de site van Super League Triathlon: it was a little bit of a surprise to me that everything sticked together for quite a long time but in the end it was a good battle with the top six. It was a lot of fun. I was quite fast in transition and in a normal race it’s important but not as important as this type of racing so I gave it a bit of extra sprint when I ran out of transition. Beforehand I thought I wouldn’t want to try and win and save some energy for the next day but I was running in the front and thought ‘tomorrow’s another day.’

Bij de mannen won wereldkampioen Vincent Luis de eerste serie, voor Marten van Riel en Kristian Blummenfelt. Hayden Wilde, vorig weekend nog winnaar in Lille, was de snelste in de Enduro tweede serie. Aaron Royle en Anthony Pujades eindigden tweede en derde.

Junioren goed bezig in Jersey: Kim, Niels en Barbara voorop!

Komen de pro’s morgen weer in actie, voor de junioren zit de spectaculaire Super League Jersey er al weer op. Het was de race voor Niels van Lanen, Barbara de Koning en Kim van ’t Verlaat. We beginnen met de laatste, want de langbenige triatlete uit Spijkenisse verbaasde vriend en vijand met een prachtige zesde plaats. Toegegeven, het zwemonderdeel werd enigszins gereduceerd, dat was in Kims voordeel. Maar toch.

Bij de jongens was Ian Pennekamp vijftiende en Simon den Braber zestiende. De winst ging naar de Duitser Simon Henseleit voor de Fransman Guillaume Hay en de Deen Oscar Rundqvist Gladney. Ook Duits succes bij de meisjes. Selina Klamt haalde het met vijf seconden verschil op Emma Lombardi uit Frankrijk en de Britse favoriete Sophie Green. Tussen dat geweld hield Kim zich uitstekend staande. Zesde, nadat ze dus vorig jaar door een flinke crash nog in het ziekenhuis belandde en het seizoen voorbij was. Marije Hijman deed het met een negende plaats ook niet slecht. Marit van den Berg hoopte op meer: ze eindigde veertiende.

Niels van Lanen dus net buiten het podium. Dat bestond uit de Portugees Alexandre Montez, de Brit Joe Martin en de Belg Antoine Vandenbroek. Twee seconden slechts, was Niels verwijderd van brons. Olaf Jan Bossche kwam voor de strijd vooraan niet in aanmerking, hij eindigde 21e. In de door Beth Cook gewonnen meisjeswedstrijd nam Barbara de Koning genoegen met een vijfde plaats. De winst ging naar de Britse Beth Cook voor de Canadese Noemie Beaulieu en de française Marie Wattiez. Behalve landskampioene Barbara, eindigde Robin Dreyling op een verdienstelijke achtste plaats. Aniek Mars finishte als 16e. Het waren mooie, bondige, spannende, compacte en spectaculaire races daar op Jersey, waar het gelukkig droog bleef.

Paul Embrechts is crossduthlonnnen nog niet verleerd

Anders was het gesteld in eigen land, waar de zesde en waarschijnlijk laatste uitgave van de crossduathlon plaats had. Niet omdat de organisatie er het liefst het bijltje bij neerlegt, maar omdat de lokale overheid geen vergunning meer wil afgeven. Het is natuurlijk ook een weelde om in zo’n prachtig natuurgebied te mogen sporten. Acht jaar mocht het in elk geval, we wachten af wat de toekomst brengt. De wedstrijd dan. Bij de mannen was de Belg Paul Embrechts als vijfde bij z’n ATB, op een minuut van mede-favoriet Rody Kroon. De Brabander moest die voorsprong op de fiets weer inleveren. Niet alleen aan de 43-jarige Belg, ook aan de verrassende Jeroen Brands. De man uit Arnhem mocht zelfs als eerste aan de slotrun beginnen. De druk was te groot op de schouders van de TVA-er. Hij werd eerst gepasseerd door Paul, die op de overwinning afstevende en daarna ook door nationaal crosskampioen Rody, kersvers TeamUnltd-atleet. Het brons bleef voor Jeroen. Paul is selectiever geworden in zijn wedstrijdenreeks, maar als de man uit Kasterlee aan de start staat is hij nog steeds niet te houden in de offroad-variant. We zien hem in de loodzware thuiswedstrijd (Hel van Kasterlee) niet gauw aan de start, maar wel volgend jaar op het WK Almere.

 

Vierde werd de hardlopende Martin Vermeer van RTC. Vijfde werd Michel Emmerik. De winnaar van de recreantenserie in de ochtenduren was een bijzondere. Terwijl zijn zus Anna in Engeland naar zilver fietste, pakte Jasper van der Breggen de recreantenzege.

Bij de vrouwen was het Debbie Ammerlaan – wielrenster/schaatster/duatlete – die de overwinning pakte. Het had een mooi duel kunnen worden met mountainbikester Kiem van Gendt, die ’s ochtends de recreantenserie won. Qua eindtijden scheelde het immers maar 13 seconden. Het enorme startveld van bijna 800 atleten maakt echter een serie-indeling noodzakelijk. En dus reed Kiem ’s ochtends naar 2.06.32 en Debbie ’s middags naar 2.06.19 uur. In de einduitslag zijn ze samengevoegd, maar gezien de wisselende weersomstandigheden is vergelijken lastig. Annelies van der Zwart haalde in de wedstrijdserie de tweede plaats, de Eindhovense klopte Susan van Duijl uit Arnhem in de strijd om ‘wedstrijd-zilver’. Bij de duo’s prolongeerden Caimin Stevens en Erik van Laar hun overwinning 2018. Vierde werd het gelegenheidsduo Rob Barel en Arie de Jong. De Fries kampt nog steeds met een blessure en liet Rob lopen.

De sprint-afstand ging naar Amsterdammer Robert Ton en Wendy Mullink Kilder . Edo van der Meer pakte de derde plaats en ook hier een Van der Breggen: broer Daniël was ook niet in Yorkshire om z’n zus aan te moedigen. In plaats daarvan finishte hij 27e in de sprint-RBR.  Het Rhenense duo Diederik Bakker en Monika La Aan won bij de duo’s op de sprint.

Amsterdam voor Pim en Diede; Amsterdamse titels voor Wouter en Janneke

De tweede zaterdagwedstrijd betrof de Amsterdam Bosbaan najaarswedstrijd. Ook daar regen en wind. Kortom de herfst deed haar intrede. Gek, want in Oud Gastel bij de Avondloop was het droog en zowaar warm. Zo kan het weer ook in ons kikkerlandje enorm verschillen. De Bosbaan blijft de plek waar triathlon ooit in ons land begon. Een wedstrijd dus om te koesteren. Dat deed Pim Bakker. Het jonge talent uit Rijssen was de snelste van alle sprintseries, behalve dan het Amsterdams kampioenschap. Daarin dook Wouter Dijkshoorn – wie anders? – nog onder de tijd van Pim. Wouter dus Amsterdams kampioen met Wilbert Grooters en Hans Huisman op zilver en brons. Je wordt het natuurlijk niet zomaar kampioen van de hoofdstad. Bij de vrouwen ging de titel naar Janneke Sinnige, maar die zou vijfde overall geworden zijn. De open waves waren immers sterk bezet. Janneke klopte Margreet van Marle en Marijke Zeekant, die menig uurtje op en in het Bosbaanwater heeft doorgebracht in haar leven.

Zoals gezegd, de open vrouwenrace was wel sterk bezet. Diede Diederiks plakte er nog maar eens een overwinning aan vast in toch al zo’n succesvol seizoen. De Rotterdamse is klaar voor de Eredivisie 2020. Anna Witteveen maakt die sprong bij Ferro Mosae ook min of meer, ze werd tweede. Hellas atlete Anne Stellaard pakte brons en Eline Thijssen (wederom Ferro Mosae) scoorde de vierde tijd. Bij de mannen was het na Pim Bakker nog zo’n jong talent: Haarlemmer Mitch Kolkman. Vorige week nog lekker bezig in een ETU Junior Cup, nu tweede in het Amsterdamse bos. Gijs Bergman bolt uit na een succesvol EK in Almere en finishte derde. Daarna volgden Frank de Graaf (vierde open serie, zesde overall), Rens van Beek en Frans van Heteren als eerste M50. Pal daarachter Matt Warnock, daarmee eerste M40. De Strongerthanever-serie werd gewonnen door Arthur Gerards en Ineke Ketting en de trio-estafette ging naar The Underdogs en de Michelangelo’s in de Stongerthanever-wave.

Onbekende Belg wint Ironman

We zouden natuurlijk kunnen schrijven dat we het altijd al zagen dat Quentin de Vos wel eens een Ironman kon gaan winnen. Dat de nummer tien van de halve van Deinze en de Citrytriathlon Brugge klaar was om toe te slaan op een Ironman. Maar dat doen we niet. Want eerlijkheidshalve had ik nog nooit van de triatleet uit Konkke-Heist gehoord. Gelukkig wist ook onze Amerikaanse collega (niet Mike Reilly) niet veel meer te vertellen aan de finishlijn van de Ironman Maryland Cambridge.

En toch won deze Quentin de Vos deze Amerikaanse Ironman. Goed, het was een agegroup-only race, maar wie in 8.46.35 klaar is met de drie afstanden en daarmee 1879 concurrenten achter zich laat, kan heus wel iets. België heeft er in elk geval weer een Ironman-winnaar bij. De Amerikaan David Morris eindigde op 1 minuut als tweede, de Zuidafrikaan Bradley Flemming was de nummer drie. Als 81e kwam de Westvlaming uit het water, zijn fietstijd van 4.36 bracht hem op een negende positie en zijn sub drie uur marathon (de enige in Maryland) bezorgde hem de eindoverwinning. Het verbaasde Quentin zelf ook ten zeerste. Drie mannen onder de negen uur, twee vrouwen onder de tien uur. Megnan Fillnow won in 9.37.23 uur. De Amerikaanse versloeg Miranda Tomenseon uit Canada met negen minuten. De Spaanse Rocio Rodriguez Vallejo werd derde in 10.03 uur.

CAMBRIDGE, MD – SEPTEMBER 28: An athlete competes during the IRONMAN Maryland triathlon on September 28, 2019 in Cambridge, Maryland. The IRONMAN Maryland triathlon returns to the colonial town of Cambridge and Dorchester County when participants from around the globe converge for the scenic race in eastern Maryland. (Photo by Patrick McDermott/Getty Images)

Er stonden twee Nederlanders op de startlijst. Sebastian Bleekemolen is uiteindelijk niet gestart. De in Amerika woonachtige Alexandra Dronkers wel. Zij was klaar met de klus na 14.18.30 uur en daarmee 285e vrouw. Maar wel weer een overwinning erbij voor Alexandra. Ze was immers snelste F65. Afgaande op de beelden aan de finishlijn met een handjevol publiek is de Ironman Maryland een tamelijk sfeerloze triathlon. Maar de euforie om de race te beëindigen is er niet minder om.

Voor vandaag weer nieuwe kansen, al is het wel erg nat overal…

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.