Hispaman; Cozumel met Leanne; Tristan in Portugal; Teamcompetitie; 5 Heles in NL volgend jaar – WTJ 1318

DINSDAG – Nog een hele uit het laatste septemberweekend. Eentje waar de uitslag eigenlijk ondergeschikt is aan finishen. Althans zo brengt de Hispaman organisatie het naar buiten. Vanuit Peniscola aan de Spaanse oostkust fietsen de deelnemers het binnenland in. Hoe verder de wedstrijd vordert, hoe zwaarder het lijkt te worden. De twee Nederlandse deelnemers bijvoorbeeld (Angelique van der Linden en Lennert Hug) halen de finish niet. Lennert baalt want het is zijn eerste DNF in vijf Extreme triathlons.

Hispaman, twee Nederlandse DNF’s: Lennert vertelt

De geboren Alphenaar woont in Noorwegen. Hij doet zijn race tegenover Trikipedia uit de doeken. ,,Het ging even anders dan gewenst. Het zwemmen was oke, na 1.08 uur kwam ik aan de kant. De zon kwam op vanaf de zee, het was toen nog mijn beste vriend. Bij het fietsen sloeg de koperen ploert genadeloos toe en dat was niet goed voor mijn Hollands-Noorse lichaam. Dik 27 graden en geen spatje schaduw. Ik heb het nog nooit zo zwaar gehad op de fiets. Na 90 kilometer stopte ik. Mijn vrouw motiveerde me na tien minuten alsnog door te gaan voor de resterende 90 en 1600 hoogtemeters. Na 9,5 uur (!) fietsen kwam ik in de wisselzone aan. Het vooruitzicht van 42 kilometer deels in het donker was niet aantrekkelijk. Hardlopen werd veel wandelen en ik rekende uit dat ik bij de tijdslimiet op 30 kilometer zou zitten. Daarop heb ik besloten de handdoek in de ring te werpen. Natuurlijk was ik teleurgesteld, hier heb ik een heel jaar voor getraind. Daar staat tegenover een prachtige tijd hier in Spanje met mijn support-team Liza, Arvid, Martijn en Stein. En wie weet kom ik nog eens terug voor een Hispaman. Al ga ik dan tevoren wel fietstrainingen in een sauna doen.’’

De overwinning ging naar de Zweed Kristoffer Safstrom in 13.18.11 uur. Een kwartier later volgde de Spanjaard Carlos Nevot Gil en op bijna een uur zat de Amerikaan Kenrick Smith. Opvolgster van Michelle Parsons (vorig jaar Hispaman, nu Elbaman gewonnen) was de Oostenrijkse Dominique Lothaller in 15.15.58 uur (het zegt genoeg over de zwaarte(), tweede kwam de Ierse Naomi Shinkins in 16.40 uur en derde de Zweedse Linda Grandt in 17.50 uur. Niet te vergelijken met een gewone hele dus.

Van de 70.3 Ironmans, de halves dus, hadden we wel de podia genoemd. Nu nog even naar de Nederlanders kijken. In de door Lionel Sanders en Chelsea Sodaro gewonnen 70.3 IM Augusta was Michel Oostwal beste Nederlander. Hij finishte op 1.10 uur van The Colonel en daarmee 151e, maar ook vijfde M55.

Leanne vierde in Cozumel

In Cozumel Mexico hadden we even nog wat langer de wedstrijd moeten volgen. Dan hadden we gezien dat Leanne Fanoy zes minuten na de Vlaamse Sara van de Vel als vierde binnen kwam. Leanne, geboren Venhuizense, maar afwisselend woonachtig in de Verenigde Arabische Emiraten en Frankrijk, kwam als negende uit het water. Hoewel de onderlinge verschillen op met name eindwinnares Ellie Salthouse en Svenja Thoes opliepen, won Leanne wel terrein op andere vrouwen. Drie plaatsen schoof ze op vooraleer haar prima halve marathon begon. Daarin kwam ze nog wat dichterbij het podium om uiteindelijk op 16 minuten als vierde te finishen. Hoewel Sara vijf minuten minder snel liep, bleef Leanne nog zes minuten van het podium vandaan. Toch zat ze er weer sterk bij, nu ook als pro.

Tristan vertelt over Cascais

De derde 70.3 IM was die in Cascais. Het was voor Ironman het weekend van de C-races (Cambridge, Chattanooga, Cozumel en Cascais). We hadden zondag vrij snel een terugblik van Tristan Olij, beste Nederlander op een 13e plaats. In de drukte was die vergeten, daarom hier alsnog:

Eerste Ironman 70.3, begin van dit jaar besloten om einde seizoen, na de sprint en OD wedstrijden nog twee halves te gaan doen. Na de NK’s ben ik wat specifieker gaan trainen voor de halve afstand. Afgereisd met Milan. Vooral heen gegaan met de insteek om veel plezier te hebben en ervaring op te doen. Zwemmen was top, na het startschot dook iedereen meteen het water in, terwijl ik eerst nog dertig meter naar links rende over het strand. Hierdoor meteen een flinke voorsprong, de eerste 200 meter aan kop gezwommen vervolgens kwamen Gomez en een paar anderen over me heen, Zevende of zo uit het water, prima. Op de fiets zat ik in een mooie groep, werd net iets te hard gereden voor mijn doen en zat flink boven mijn geplande wattage maar ga niet lossen uit die groep, dacht ik. Eerste 50 km waren Spaans vlak, hierna nog 900 hoogtemeters en laatste 30 km eigen tempo gereden. Rond plek twaalf van de fiets en begonnen met lopen, benen voelde vrij oké, uiteindelijk vrij steady kunnen lopen. Alleen tijdens het lopen erg veel last van mijn voetzolen, puntje om aan te werken. Al met al zeer tevreden. Een 1.20 gelopen en gefinisht op de dertiende plek in een zeer sterk loop veld. Mijn hemel wat liepen sommigen hard, terwijl het loopparcours echt wel pittig was met continu op en af.”

Knap staaltje triathlon, Tristan. Wetende dat je je voorlopig richt op de korte afstanden, is wel duidelijk dat in de toekomst de halves er een sterke man bij krijgen. Het is te hopen dat de Hoornse 70.3 IM in de toekomst niet agegroup-only blijft, zodat je voor eigen publiek kunt schitteren. Milan Brons kwam als derde van de fiets, viel terug naar een 14e plaats maar wel tevreden gesteld met de ‘King of the Mountain-trofee. Berggeit Milan uit de meest vlakke polder van Nederland: de Flevo!

Negentig Nederlanders in Cascais gefinisht

Liefst negentig Nederlanders finishten in de door Javier Gomez en Emma Pallant gewonnen 70.3 IM.

Na Tristan en Milan was het Sander de Bart op een 43e plaats en derde bij de beloftes. Volendammer Neal Keijzer zat ook nog bij de eerste honderd: 78e en vijftiende M35. Erik Deenen werd 139e en negentiende M30. Bram Couperus zevende M55 (389e totaal), Jan Steur zoals gezegd tweede M60 (406e totaal) en Ernst Woerlee 483e en elfde M55. Wie ook mee deed was Alex de Boer. Via Cascais door naar Hawaii, maar eerste nog 5.48 uur over deze halve en als 1034e aan de finish. Edward Nagel was twaalfde M60 en ook Arie van der Kuil haalde de eindstreep keurig. Van de tien Nederlandse vrouwen maakten Annemiek Schleurholts en Natasja Batenburg een goede indruk. Ze finishten 46e en 75e en dat was goed voor een tweede plaats F45 en een 15e F35.

Geen Rottaman

Ook vergeten te melden in het Super League verhaal was dat stormachtig Jersey het fietsen op zondag onmogelijk maakte. Het waait altijd wel op de Kanaaleilanden, maar nu was het onverantwoord. Een zwemloop dus met Rachel prima op een derde plaats. Wat zijn die pakjes trouwens super zeg. De formats, de snelheid, de ambiance en de ‘andere aanpak’ bevalt ons wel. Een zwemloop in Jersey, geen SwimRun in Rotterdam. Spijtig genoeg moest Michel Siep de door ons aangekondigde Rottaman afblazen. Te weinig inschrijvingen. Een week na het succes in Lauwersoog was dat even een tegenvallertje. Maar met wat meer reclame komt het volgend jaar vast goed.

Tipje van de sluier Teamcompetities 2020

Snelle formats, korte afstanden. Het is ook het toverwoord in de Teamcompetities te laatste jaren. Vanaf 1 oktober kunnen de teams weer inschrijven. Dit jaar waren het er zo’n 250. Het heet Teamcompetitie dus wordt er ook veel in teamverband gesport. Op 13 april begint het seizoen in Arnhem met 2e en 3e Divisie Zuid voor een Team Time Trial. In Enschede op 17 mei idem dito bij de UT triathlon, maar dan voor de noordelijke teams. Zondag 24 mei is het weer in Almere te doen met ook daar Team Time Trial voor Ere, 1e en 4e Divisie Noord en Zuid. Het zijn de eerste schetsen van het nieuwe seizoen. Triathlon is al lang geen individuele sport meer, dat wisten we al. Toch is het ook mooi dat er tegenover het superkorte werk ook voldoende lange afstands wedstrijden worden georganiseerd in ons land. Volgend jaar zelfs vijf (!) heles.

The Big Five

Op 16 mei opent dit indrukwekkende kwintet met de 2e Holland Extreme Triathlon nabij Amersfoort, op 14 juni (Vaderdag) keert de vijfjaarlijks Grunman weer terug op de agenda. Bij elk lustrum organiseert GVAV Rapiditas deze hele, waar overigens maar een beperkt aantal deelnemers aan mee kan doen. 11 juli is de dag van de 6e Edysje van de Frysman. De 2e editie van de Gelreman gaat op 22 augustus gehouden worden en de Challenge Almere is gekoppeld aan het WK Multi Sports Festival en gaat door op 12 september. Ik durf het bijna niet te vragen, maar wie gaat er voor The Big Five?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.