Ironmannen in je uppie, zoals Joost Rutgers; Ramon jongste Almere-finisher ooit; Jony tiende in GP Finale – WTJ 1319

WOENSDAG – Je wordt vijftig en je wilt wat. Machiel Ittmann bijvoorbeeld. Doet in het jaar waarin hij Abraham ziet alle NK’s. Wintertriathlon, duathlons, triathlons. En valt nog overal in de prijzen ook. Dat laatste is aan Joost Rutgers niet besteed. De Deventenaar neemt zelfs niet de moeite om zich in te schrijven voor een triathlon buiten zijn stad.

Joost fietst en loopt voorbij z’n huis

Om toch een hele te doen, besloot Joost er zelf maar eentje te organiseren. De Deventer Iron Eagle Triathlon was geboren. Afgelopen vrijdag dook Joost zonder ervaring op een hele, om 7 uur het Borgelerbad in voor 157 baantjes, zijnde 3,8 kilometer zwemmen. Het fietsen was via gps uitgezet in en rond Deventer en steeds voorbij z’n eigen huis, waar het support team met een bouillonnetje klaar stond. Zijn woning was ook de wisselzone van de voetbalvoorzitter van de Koninklijke UD. Zoon Joep van 20 volgt pa op de voet. Nou ja, op z’n scooter. Hij heeft een tasje bij met bananen en powerrepen om de hongerklop te voorkomen. Joep wil het ooit ook nog wel eens proberen. Met een houten kont stapt junior na al die uren van z’n scooter. Nicolette, de vrouw van Joost volgt het langs de kant. Ze vindt het een spannnende dag en beloont hem na afloop met de opmerking: je mag het hele weekend klagen, dat heb je verdiend.

Zwaar in je eentje

Mentaal vond Joost het bij vlagen wel zwaar, met name de marathon. ,,Het is toch anders als je in je eentje een triathlon doet.’’ Hoewel meermaals voor het goede doel Alpe d’Huez en Mont Ventoux gereden, was er nu geen goed doel aan gekoppeld. ,,Finishen, daar was het me om te doen.’’ Ooit hoopt Joost dat er een hele triathlon in Deventer komt, zodat ie weer voorbij z’n eigen huis kan. Daar lag nu de finish na 13 uur en 38 minuten. We zijn benieuwd of meerdere triatleten nu in eigen omgeving een hele gaan doen. Scheelt toch al gauw zo’n 250 euro inschrijfgeld….

 

Hoorn loopt goed

Zo’n bedrag hebben inmiddels duizend Nederlanders overgemaakt op de rekening van Ironman Netherlands, zo maakte de organisatie van de triathlon Hoorn bekend. De buitenlanders mee gerekend staan inmiddels 1700 atleten ingeschreven. Wie nog 27 dagen wacht kan voor datzelfde weekend ook gaan inschrijven voor Oud Gastel overigens. Dan begint ook meteen de aanmelding voor de Triathlon Nations Cup met nog meer prijzengeld dat afgelopen jaar.

Ramon is nu jongste Almere-finisher ooit

Nog een bijzonder verhaal is dat van Fries Ramon Jongschaap. Hij kwam in Almere als enige uit in de categorie tot 20 jaar. Sterker nog de triatleet uit Leeuwarden was met 17 lentes de jongste aller tijden. Even bij de NTB gepeild, maar Christie Brouwer zegt dat het klopt en kan. ,,In het jaar waarin je 18 wordt, mag je mee doen aan een hele in Nederland. Of het verstandig is, is vers twee. Reglementair mag het.” Op 1 januari 2017 woog puber Ramon nog 95 kilo. Het bekende voornemen was gemaakt, er moest gewicht af. Een half jaar later was het nog 69 kilo.

Maar Ramon wilde meer: ,,Ik wilde me ergens mee onderscheiden, ben niet gemaakt om gemdideld te zijn.’’ Het werd triathlon. Eerst in Stiens. Daar zag hij iemand met een Almere-finishers shirt aan. Hij trainde nog meer in sportschool en stelde Almere 2019 als doel met ook nog eens het Havo-examen en zijn rijbewijs halen in het verschiet. ,,Jonge triatleten doen korte afstanden. Ik voel me beter op de hele. Het moet pijn doen.’’ Op zijn linkerarm prijkt het logo van artiest Avici een inspiratiebron en waarschuwing tegelijk. Ramon legt steeds uit niet gek te zijn, weten wat z’n lichaam aan kan. Op 14 april deed hij de marathon van Enschede met een geblesseerde knie. Hij loog over z’n leeftijd, was zogenaamd 21 jaar en deed er 4 uur en 22 minuten over. Het herstel kwam met de halve triathlon van Klazienaveen, die hem goed af ging. En op 14 september was de nog 17-jarige na 13.24.47 uur klaar, snelste in de categorie tot 20 jaar, daarmee een glazen bokaal verdient en startbewijs voor The Championship Samorin. Maar Ramon verkiest het WK hele volgend jaar in Almere. En daarna ooit Hawaii. Eén ding is zeker: Ramon doet zijn achternaam (Jongschaap) alle eer aan.

GP Finale Le Poinconnet met Jony Heerink

In Frankrijk was zondag nog de GP Finale van het duathloncircuit. Dat Fransen uitblinken in de loo-fiets-combinatie is algemeen bekend. Buiten de Oostenrijkse Sandra Illes heersten de Fransen in eigen land. De finale vond plaats in Le Poinconnet vlak onder Chateauroux, precies in het midden van Frankrijk. De voor ons onbekende Mael Alric won de sprint-RBR voor favorieten Nathan Guerbeur en Robin Moussel. Dat een topper als Angelo Vandecasteele hier zesde wordt, zegt genoeg over de kwaliteit van het veld. Tim van Hemel finishte 20e. Sandrina Illes bleef de Franse toppers voor. Sandra Levenez wordt zelden in eigen land geklopt, nu gebeurde het. Derde was outside Garance Blaut. Jony Herink deed voor haar team Les Tritons Meldois mee. De formatie werd derde, Jony fietste snoeihard. De Amersfoortse liet zelfs de snelste fietstijd op de klokken zetten. De 14e en 22e looptijd eromheen betekenden uiteindelijk een tiende plaats voor Jony.

Nog even terug naar voorlaatste Franse RBR

Jony verkoos als enige Nederlandse de Franse GP Finale boven Tilburg. De voorlaatste wedstrijd in Vairé twee weken terug hadden we trouwens ook niet meegenomen. Nicolas Baroux en de Venezolaanse Joselyn Daniely Brea Abreu wonnen ‘m. Lesley Smit finishte keruig vierde, partner Niels te Pas viel uit. En in de tweede divisie, gewonnen door de Fransman Ewen Toulgoat eindigde Alex Kling op een 36e plaats.

Geen al te lange WTJ dit keer. We zijn aardig bij met de wedstrijden en zijn bovendien de laatste voorbereidingen aan het treffen voor het WK Ironman Hawaii. Tot morgen dus.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.