No swim op Lanza; Preview Barcelona, EK Alhandra, Alanya, Nijmegen, don’t pro for me Argentina – WTJ 1322

VRIJDAG – Op de automatische piloot een preview maken op de komende races kan niet meer. In deze tijden van klimaatverandering, C02-uitstoot of stikstofaanpak moet je er op bedacht zijn dat wedstrijden een andere wending krijgen. We hebben er geen cijfers van, maar kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat er elk jaar meer triathlons zijn, die het programma moeten aanpassen, parcoursgedeeltes schrappen of tri- in duathlons omzetten.

Goed nieuws voor duatleten zou je zeggen, maar soms wordt juist het fietsen afgeblazen als de wind te hard waait. In de lange reeks omzettingen volgde vandaag ook het moeilijke belsuit om de 70.3 Ironman op Lanzarote om te zetten in een bike-run. De hoge golven bij Playa Blanca (voorheen was het zwemparcours trouwens bij Club La Santa) maken het volgens de lokale autoriteiten te gevaarlijk om 1900 meter de zee te gaan. Eerder al was de zwemrace gecanceld.

 

Niet iedereen blij

De halve Ironman wordt nu 90 kilometer fietsen en een halve marathon lopen. Daar was, zoals Ruud ter plaatse al constateerde, niet iedereen blij mee. De Belg Kenneth Vandendriessche zal het toejuichen en ook Tessa Kortekaas is niet geheel rouwig vanwege de verandering, die overigens bj Ironmans zelden tot nooit een run-bike-run wordt. Zoals het er nu naar uit ziet gaan de pro’s als groep van start en de agegroupers in een rolling start. Elke driekwart minuut vertrekken tien atleten voor het fietsonderdeel.

Reactie Tessa: kansen stijgen, maar ik ben TRIatleet

We spraken Tessa al voor de beslissing was gevallen en later op de avond nogmaals. ,,Geen zwem. Tja. Ik geloof dat ik daar blij mee moet zijn, dat is tenslotte mijn zwakste onderdeel. Maar ik doe niet voor niets aan TRIathlon. Het is jammer van de wedstrijd, het nieuwe parcours en de organisatie. Maar veiligheid staat voorop. Er is een riskante onderstroming op komst, dus het heeft niet zozeer te maken met hefitge wind en golven, want ik heb er vanmorgen nog heerlijk in gezwommen. Ik ga nog steeds blij zijn met een top vijf, maar zonder zwemonderdeel komt het podium wel beter in zicht. ER zitten een paar snelle zwemmertjes bij, die niet zo sterk zijn op de fiets. Dus hopelijk kan ik met wat voorsprong aan de halve marathon beginnen, zonder dat ik eerst minuten achterstand van zwemmen moet goed maken.’’

Het startveld blijft groots. Met onder meer Pieter Heemeryck, Kenneth, Dylan Magnien, Filipe Azevedo, Emilio Aguayo en de nummers 1 en 2 van het open NK Klazienaveen Jan Stratman en Per van Vlerken. Emma Pallant en debutante Lucy Hall leken op voorhand de grote favorieten bij de vrouwen. Daar komt nu Tessa bij, maar ook Lisa Hutthaler, Jenny Schulz en Alexandra Tondeur. In totaal 16 Nederlanders doen mee, maar ook 57 Belgen. Zo’n weekje voor Hawaii en met concurrentie van Barcelona geen slechte score.

Preview IM Barcelona met Frederik van Lierde

Over Barcelona gesproken. Zondag is deze klassieker weer aan de beurt. Nou ja ze komen niet in de Catalaanse hoofdstad hoor, iets er vandaan ligt Calella. Een snel parcours, waar oud-Hawaii winnaar Frederik van Lierde met startnummer 1 wel eens onder z’n 7.53 uur wil en kan gaan duiken. Op z’n veertigste verjaardag won Fre dit jaar de Ironman Lanzarote. Kort daarna vertelde hij dit jaar niks te zoeken te hebben op de race die hem zes jaar geleden wereldfaam bezorgde. In het snelle, vlakke parcours aan de Spaanse kust vond hij een goed alternatief. Met 71 (!) mannelijke pro’s en 21 vrouwen zou je bijna als organisatie gaan denken dat je juist zo dicht mogelijk op Hawaii moet gaan zitten. Het is de laatste jaren meer dan duidelijk dat veel atleten een haat-liefde verhouding met het WK Ironman hebben. Wie mag Frederik allemaal in zijn nabijheid verwachten? Nick Kastelein, Andrej Vistica, Kyle Buckingham en Sam Laidlow zijn zo wat namen. Verder zijn landgenoten Stenn Goetstouwers, Olivier Esser en Bert Verbeke. Onze zuiderburen kijken reikhalzend uit naar het Ironman-debuut van Katrien Verstuyft. Zondag is het zo ver. Kan ze al mee met ervaren rotten in het vak als Angela Naeth, Celine Schaerer en Julia Gajer?

Onze hoop is natuurlijk gevestigd op Pleuni Hooijman (prachtige foto’s van André Kwakernaat trouwens) en ook een beetje op Frankie Sanjana. Bij de mannen doet Steff Overmars een gooi naar de top 15. Voor één keer winnen we het tevoren van de Belgen. Zij zijn met 57 in totaal, de Nederlanders brengen 62 triatleten op de been. Bij de agegroupers onder meer Lysbet de Boer, Evert Dasselaar, Franck van Graas, Ruud Prins, Eddie Heldoorn en Ad Kempen. De laatste twee stammen echt uit de beginjaren van triathlon, namen een lange pauze en zijn nu terug. Succes allen.

Hellas, De Dolfijn en TVS90 op EK Teams in Portugal

We blijven op het Iberisch schiereiland, want in het Portugese Alhandra vindt het Europees kampioenschap Mixed Relay voor teams plaats. Bij de elites doen 17 teams uit zeven landen mee. Voor Nederland komen Hellas en De Dolfijn uit. De Utrechtse formatie doet alle jaren al mee. Nu met Jony Heerink, Marit van den Berg, Cesar Beilo en Simon den Braber. De Amsterdammers zijn met Corine Nelen, Maaike Vooren, Koen Hijman en Wilbert Grooters. De Belgen stuurden het Antwerpse Atriac. Bij het junioren EK is TVS’90 van de partij. Zij stellen als kwartet op: Kim van ’t Verlaat, Marije Hijman, Jeroen van der Zee en Thijs Koops.

Jong Nederlands elftal in Alanya aan de start

Dan naar Alanya, waar we nog altijd warme banden mee hebben. De ETU-Cup is een van de oudste in de traditie. Opgericht in 1991 door een aantal Turkse hoteliers met als Nederlandse adviseurs Tom Gouw, Hugo Uijttenbogaard en ondergetekende. De wedstrijd is al die jaren blijven bestaan. Soms een EK of een World Cup, maar nooit lager dan een ETU-bekerwedstrijd. Vroeger op een doordeweekse dag, nu op zaterdag. Voor Nederland zijn Youri Keulen (nog gefeliciteerd Youri met je 21e verjaardag en ook je zus Bo en broer Bart natuurlijk), Lars van der Knaap, Joey van ’t Verlaat en Victor Goené bij de mannen, Joyce Caro bij de vrouwen, Olaf Jan Bosscher en broer Hugo Jan bij de junioren en Barbara de Koning, Robin Dreyling, Romy Spoelder en Tamar Veltman bij de juniores in de befaamde Turkse badplaats gearriveerd voor een vlammende wedstrijd. Een jonge ploeg, die zich internationaal mag meten zo aan het staartje van het seizoen. Voor het eerst heeft de Turkse organisatie ook een World Cup paratriathlon in huis. Margret Ijdema is erbij om veel ‘Tokyo-punten’ te pakken.

Triathlon Nijmegen op en rond de Spiegelwaal

Last but not least, de finale van de TRI Hard Series. De Spiegelwaal is een evenementrijk water. Zo worden er drakenbootraces, muziekfestivals en dit jaar ook festiviteiten rondom 75 jaar bevrijding Nederland georganiseerd. Het vergde enig improvisatievermogen voor Start2Finish om een juiste datum te vinden. Het werd de eerste zaterdag in oktober. De voorlaatste Nederlandse triathlon. De laatste in open water. Maar de watertemperatuur is goed: 16 graden en een beetje.

Kanshebbers zijn Pim Bakker, Christiaan de Jong en misschien André Aanstoot en Eddy Lamers. Zoals vaak is het startveld vooral recreatief met zelfs in het laatste wedstrijdweekend nog triathlon-rookies. Het programma is redelijk compact. Om 10 uur de eerste sprintserie, om 13 uur de vierde en om kwart over twee de prijsuitreiking. Zwemmen in de Spiegelwaal tussen de twee grote bruggen in, fietsen op de dijken rondom de Spiegelwaal en lopen op het prachtige eiland in diezelfde Spiegelwaal. Het belooft een mooie afsluiter van de Tri Hard Series te worden. Vorig jaar waren Rutger Duursma en Kim van ’t Verlaat de snelsten.

Geen pro’s in IM Argentina

Tot slot. We begonnen met aanpassingen, we eindigen met een afgelasting. Maar die heeft dan weer niets met natuurgeweld of weersomstandigheden te maken. Nee, de Ironman Argentinië in Mar del Plata heeft de pro-race terug gegeven aan het World Triathlon Circuit (organisatie Ironmans) om financiële redenen. Het is beetje technisch verhaal, maar kort na 70.3 IM Buenos Aires konden triatleten ook Mar del Plata doen, maar als daar de buitenlandse pro’s in de prijzen vallen kan er een claim gelegd worden op het prijzengeld. Dat risico wil Ironman kennelijk niet lopen. Blijft over de agegroupers, die wel kunnen starten. Voor de pro’s moeten Cozumel en Busselton een passend alternatief zijn, maar of dat op korte termijn iedereen lukt is de vraag. De Ironman Argentina is op de eerste decemberdag.

Fijn weekend iedereen. Tot op de races in Lanza of dichterbij Nijmegen of Hilvarenbeek!

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.