Alanya: Olaf Jan 12e, Youri 21e; NLers in Lanza; TRI Nijmegen; Ironman Barcelona ; Alhandra – WTJ 1324

ZONDAG – In Alanya gingen de wedstrijden op zondag verder. Geen herhaling van de magistrale zege van Barbara de Koning bij de junior jongens. De ETU Junior Cup werd gewonnen door Oekrainer Vitalli Vorontsov voor de Taiwanees Tzu I Pan en de Rus Pavel Sorokin. Zij waren de snelste lopers op de sprint afstand. De Friese broers Bosscher deden het lang niet slecht. Hugo Jan kwam als veertiende, broer Olaf Jan als zestiende uit het water. Bij het fietsen sloten de mannen aan bij de achtervolgende groep. De koplopers werden niet meer bedreigd. Olaf Jan liep twee minuten harder dan zijn twee jaar oudere broer Hugo Jan, dat resulteerde in de positie twaalfde en 29e.

Youri op 21e plaats in Alanya, Victor fietst snel

De seniorenrace werd gewonnen door de Spanjaard Genis Grau. Drie tellen later volgde de Zwitser Sylvain Fridelance, die in de sprint de Brit James Teagle versloeg. Beste Nederlander was Youri Keulen op een 21e plaats. Victor Goené finishte 33e, maar wel met de vierde fietstijd, Lars van der Knaap 39e en Joey van ’t Verlaat 54e op een totaal van 68 triatleten.

Nederlanders in de IM Lanzarote bike-run

Wat nemen we nog mee van de no-swim 70.3 Ironman op Lanzarote? Het aantal Nederlanders – afgezet tegen de 62 Belgen – viel met 13 een beetje klein uit. De twee eilandbewoners Tessa Kortekaas en Johan Wagenaar deden uiteraard mee: Tessa vijfde zoals gemeld en Johan 360e. Beste Nederlander bij de mannen was Hawaii-deelnemer vorig jaar Daniel Oosterwaal. Hij finishte als 55e bij de mannen en daarmee achtste M40. Een achtste plaats, maar dan bij de M55 was er ook voor Richard de Haan. Gecoacht door broer Ruud kwam Richard tot 5.30 uur (bijna twee uur na winnaar Frederic Funk) en daarmee 294e bij de mannen. Daniel was trouwens een uur sneller binnen: 4.30 uur. Daar tussen nog een man als Dagmar Kagie (146e en ook nog binnen de vijf uur en zeventiende M35). Markt van der Hoff werd 19e bij de M55 en 218e totaal. Na Tessa moesten de Oranje-supporters bijna vier uur wachten op de tweede Nederlandse. Dione Brewster sloot de rij van deelnemers. Ze was 110e vrouw, elfde F50 en deed er 8.05.21 uur over. Maar evengoed ziet ook zij zichzelf terug in een WTJ. Onze Paraguyaanse vriendin Ingrid Arning – frequent Lanzarote verblijfster – werd 77e en eerste F60.

De media staan bol van TRI Nijmegen, maar om wrange redenen

We gaan over naar Nijmegen. Eerst de afschuwelijke gebeurtenissen met het 16-jarige meisje waarbij een zich hengelsporter noemende automobilist de stoppen doorsloegen. Dit incident staat helaas niet op zichzelf. Steeds vaker worden vrijwilligers in het nauw gedreven door automobilisten, die zo nodig door een afzetting bij sportevenementen willen. Ze realiseren zich niet dat ze zichzelf en de veiligheid van de deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers in groot gevaar brengen. Tragisch genoeg is het voorval hét nieuws van de dag. RTL Nieuws, NOS Journaal, Hart van Nederland en alle landelijke kranten nemen het bericht over. Maar dat is niet de manier waarop wij triathlon voor het voetlicht willen brengen.

Thomas Jurgens en Dieske Kruisselbrink winnen Nijmegen

De wedstrijd dan. Verrassend was de deelname van de sterke Belg Thomas Jurgens. Twee jaar terug kwam hij nog uit voor Triteam Rotterdam in de Eredivisie met diverse goede klasseringen. En in Maastricht was hij achter Per van Vlerken de nummer twee van de 5150-race. In Nijmegen boekte de man uit Lier (mooiste speeltuin van de Benelux staat daar!) een mooie zege. De beslissing viel eigenlijk al in het water van de Spiegelwaal. Daar was Thomas een minuut eerder uit dan de concurrentie. Pim Bakker, vorige week nog winnaar van de TRI Hard Series Amsterdam was in het verdere verloop van de race ongeveer even snel met fietsen en lopen. Het talent uit Rijssen werd tweede en wint wellicht de TRI Hard Series 2019. Almeerder Joost Friderichs pakte een fraaie derde plaats voor Bredanaar Bryan van Rutten (Ironmanagers) en routinier Eddy Lamers. De Team4Talent-atleet was er snelste master 40 mee, André Aanstoot was de tweede in die categorie op een tiende plaats totaal.

Onbekende winnares

Beste vrouw was Dieske Kruisselbrink. Daar hadden zelfs de meest ingewijde triathlonvolgers nog nooit van gehoord. De sportvrouw uit het Gelderse Westendorp is dan ook veelal op wereldreis. Ver van huis maakt ze een avontuurlijk leven door met soms een Xterra in Nieuw-Zeeland of dan weer een triathlonnetje elders op deze globe. Nu Dieske weer eens thuis in Nederland is, deed ze dus mee in Nijmegen. Dat pakte goed uit. Niet bij het zwemmen trouwens, daar moest ze nog drie minuten toegeven op de Groningse Aukje Jenster. Die mocht ook nog als eerste beginnen aan de 5 kilometer lopen, maar langs het water rende Dieske veel sneller. Het verschil aan de streep was 1 minuut. De derde plaats ging naar de Woerdense Lizet Wolters van AV Clytoneus. Daarna kwamen de Trion-atletes Anna de Wit en Daphne Goorhuis. Barbara Wagenaar-Soedjak uit Vught finishte als zevende, met wel de snelste fietstijd op zak. Beste trio was het Friesland-Twente Team.

Ironman Barcelona: vlammend debuut voor Florian Angert, Van Lierde 2e

We komen op de zondag terecht. De Ironman Barcelona is nog volop gaande, maar uiteraard zijn de toppers al lang binnen op deze immer snelle Ironman aan de Catalaanse kust. En weer won een Duitse triatleet, dit keer Florian Angert nota bene bij zijn debuut op de Ironman. Onze oosterburen hebben de laatste tijd toptriatleten/winnaars op alle soorten afstanden. Angert won in een nieuw parcoursrecord van 7.45.05 uur. Dat is de zevende tijd ooit gerealiseerd op een hele. En dan te bedenken dat er nog altijd drie Duitsers (Frodeno, Raelert en Kienle) sneller zijn. Al in de Middellandse Zee toonde Angert zijn tomeloze ambities op deze nieuwe afstand. Goed, hij had een naam opgebouwd. Als winnaar van drie 70.3 IM-races, als nummer drie van The Championship in Samorin 2018, maar dan nog. Een sterk debuut op een hele is altijd een gok. Samen met Guillem Rojas verliet hij de zee al na krap 46 minuten. Topfavoriet Frederik van Lierde verloor niet meer dan een minuutje.

De kans was groot dat een kopgroep zich zou formeren bij hete fietsen. Dat gebeurde ook. Van Lierde sloot aan, Nick Kastelein, Miguel Blanchart enzovoorts. Angert had weinig trek in dit wedstrijdverloop en demarreerde opnieuw.  Een zo groot mogelijke marge bij aanvang van de 42 kilometer, dat was zijn doel. In een giga-fietstijd van 4.06 uur was hij al zeven minuten aan het lopen vooraleer het drietal Sebastian Fraysse, Nick Kastelein (Nederlandse roots) en Frederik van Lierde in T2 arriveerden.

Stef Overmars 30e pro, Pleun Hooijman valt en geeft op

Fraysse gooide de handdoek snel in de ring, Frederik en Nick gaven zich niet zomaar gewonnen. Ze liepen wat in, het verschil werd weer wat groter en dan weer leken ze dichterbij te komen. Maar Florian Angert was zeker van zijn zaak, hij bleef vooruit, liep weer uit tot acht minuten aan de finishlijn. Halverwege leek Kastelein nog de meeste aanspraak op het zilver te maken, maar de 40-jarige Belg/oud-wereldkampioen herpakte zich en liep op routine terug naar de tweede plaats. Mooi was dat Fre daarbij exact 18 seconden sneller was dan zijn tijd in Texas vorig jaar.

Ook Nick dook voor het eerst onder de acht uur: 7.57.32 uur. Maar tippen aan Florian Angert? Nee, dat konden ze niet. De Brit Elliot Smales en de Spanjaard Miguel Blanchart finishten net boven de acht uur als vierde en vijfde. Daarna volgde de terug gevallen Fransman Sebastien Fraysse. Stenn Goetstouwers eindigde negende. In het grote geweld van ruim veertig pro’s kon Steff Overmars geen grote rol spelen. De Hilversummer eindigde op de dertigste plaats bij de pro’s in 8.48.51 uur. Hij was er de 53e man mee. Qua eindtijd was Maastrichtenaar Edwin Dasselaar sneller. Hij volbracht zijn Ironman in een prachtige 8.45.54 uur, daarmee vierde M25. Hans Brons finishte in 9.24 uur als 156e en dat was goed voor brons (what’s in a name!) bij de M50. Zilver volgde kort daarna voor Franck van Graas. Ook 9.24 en 160e totaal. Ad Kempen werd tiende bij de M55. Zodra de lijst compleet is plaatsen we alle Nederlanders.

Nieuw parcours en Zweeds record voor Sara Svensk

Ook een nieuwe top tien tijd in de all-time-list voor vrouwen, bovendien een nieuw Zweedse record. Verantwoordelijk daarvoor was Sara Svensk, die in haar vijfde Ironman tot een fenomenale 8.34.10 uur kwam. Anders dan Florian was het voor Sara geen kop-staart-overwinning. Ewa Bugdol kwam zoals verwacht als eerste uit het zoute water, toen lag Svensk nog anderhalve minuut achter. Debutante Katrien Verstuyft zat daar nog tussen. Team4Talent-atlete Pleuni Hooijman kende een best zwemnummer: negende stapte ze het strand op.

De 180 kilometer over het pijlsnelle parcours was het moment voor Svensk om de move te maken, al kreeg ze ook de Australische Dimity-Lee Duke mee. Het was van korte duur. De Zweedse sprong opnieuw weg om à la Annemiek van Vleuten aan een 105 kilometer lange solo te beginnen. Pech was er intussen voor Pleuni, die pijnlijk ten val kwam en later tijdens de marathon na een tiental kilometers de handdoek in de ring wierp. Het zit Pleuni niet echt mee dit seizoen. Tegenslag staat bij Team4Talent een beetje synoniem aan 2019.

De finish. Sara Svensk verbeterde het parcoursrecord van Laura Philipp nipt. De Duitse Laura Zimmermann kwam terug van een vijfde naar een tweede plaats in 8.49 uur en tweevoudig Olympisch deelneemster Katrien Verstuyft maakte een verbluffend debuut met brons in 8.58.10 uur.

EK voor Poissy, TVS’90 bij juniores achtste

In Alhandra, Portugal waren zaterdag de Europese kampio enschappen voor teams. Drie Nederlandse formaties deden mee. Bij de elite was Hellas goed voor een 14e en De Dolfijn voor een 15e plaats. Beste resultaat kwam op naam van TVS’90 bij de junioren. Het jonge kwartet eindigde achtste. Overigens was het een EK met tal van sterren, zoals Cassandre Beaugrand en Jelle Geens. De winst ging naar Poissy Triathlon team uit Frankrijk en de thuisclub Alhandra Sporting Club won de junioren mixed-relay.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.