De Koning rules in Alanya; ETU Cup Turkije; Lanzarote en triest incident Nijmegen – WTJ 1323

ZATERDAG – De eerste grote internationale zege voor Barbara de Koning is binnen. De Brits/Nederlandse won vandaag de  de ETU Junior Cup in Alanya, het ‘Almere’ van de de Turkse triathlon. In 1991 ontstond de sport daar. Sinds enkele jaren is aan het programma de ETU Junior Cup toegevoegd. De triathlon bezorgde Nederland veel successen. Dennis Looze won er in 1997, Rachel Klamer vanaf 2009 drie jaar op rij en ook nog eens de Europese titel en Maaike Caelers was in 2014 de snelste.

Prachtzege voor Barbara aan Turkse rivièra, alle juniores top

Barbara komt dus in een mooie traditie terecht. Ze kwam samen met de Israëlische Aviv Levi uit het de Middellandse Zee. Met 27 graden een warm water, wetsuits komen er in Alanya nooit aan te pas. Het tweetal bleef op de fiets vooruit. Het snelst over de Turkse kustwegen ging zaterdag Tamar Veltman, die aldus de top tien in sprong. Ook Barbara en Romy Spoelder lieten snelle fietstijden noteren. Afwachten was wat de Israëlische bij het lopen zou doen, maar al snel was duidelijk dat Barbara de betere loopster was. Onbedreigd snelde ze op een prachtzege af. Tweede en derde werden de Zwitserse Cathia Schär en de Poolse Julia Sanecka, die een fractie harder liepen maar nooit echt het gat wisten te dichten. De voorsprong van Queen Barbara was aan de streep in de haven van Alanya driekwart minuut. Tamar Veltman legde ook een goed loopnummer af en kwam in pas haar tweede ETU Cup als zevende binnen. Eigenlijk presteerde TeamNL in z’n geheel super met Romy Spoelder op een 13e en Robin Dreyling op een 20e plaats.

Joyce 27e in ETU Cup

Na de juniores was het de beurt aan de vrouwen. Bij nog steeds een buitentemperatuur van dertig graden was het bikkelen voor de deelnemers. Yuliya Yelistratova is een echte ETU-Cupfighter. De frêle Oekraïnse prolongeerde haar overwinning, het was al weer haar 15e ETU Cup winst sinds ze in 2007 internationaal begon. Dat ze topfavoriete Lisa Tertsch versloeg was verrassend, maar Yuliya kwam ook verrassend snel uit het water. De derde plaats ging naar de Russische oud-Weert winnares Alexandra Razarenova. Enige Nederlandse Joyce Caro verloor te veel tijd op zwemmen en vooral fietsen om nog aanspraak te maken op een korte klassering. De Almeerse finishte als 27e. Maar over het algemeen had TeamNL natuurlijk een heerlijk dagje aan de Turkse Rivièra.

Duitse en Britse overwinningen in bike-run IM Lanzarote

De ‘verminkte’ 70.3 Ironman Lanzarote werd zaterdag gewonnen door de Duitser Frederic Funk en de Britse Emma Pallant. Voor Emma was het al haar zevende 70.3 IM-winst en na Vichy en Cascais de derde in korte tijd. Natuurlijk vroeg het wat aanpassingsvermogen van de deelnemers om ineens op de fiets te beginnen en er nog een halve marathon aan vast te plakken. De start had dus veel weg van een wielerkoers, omdat niet voor RBR gekozen was. Wel moesten de pro’s blootsvoets naar hun tasjes en vervolgens de fietsen. Daarmee toch een soort wissel nabootsend.

Lucy Hall mocht dan niet aan haar specialiteit zwemmen toe komen, ze ging er op de fiets wel meteen vandoor met haar landgenote Emma. Na de twee Britse vrouwen volgde de Belgische Alexandra Tondeur, die later het contact verloor. Tessa Kortekaas kwam aan het slot van de 90 kilometer nog net als vierde de wissel in. Bij het lopen wisselde Tessa weer stuivertje met Jeanne Collonge, die uiteindelijk derde zou worden. Hall viel weg, Pallant nam alleen over en moest alleen nog rekening houden met Tondeur en Collonge. In die Brits-Belgisch-Franse volgorde kwamen ze over de streep. Lucy Hall hield nog wel stand op een vierde plaats met Tessa Kortekaas in eigen tempo de halve marathon afleggend op vijf. Bij de mannen kwam de Duitser Frederic Funk aan zijn grootste zege toe. Zijn aanvallend rijden werd beloond met winst. Tweede op 1.40 minuut werd topfavoriet Pieter Heemeryck en de Belgische supporters mochten nog een Belg op het podium verwelkomen: ex-Europees kampioen Kenneth Vandendriessche finishte als derde. In het wedstrijdverloop kwam aanvankelijk de Fransman Kevin Maurel nog voor, maar het draaide kort daarna duidelijk om twee Belgen en een Duitser. En dan weet je dat de Duitser er in de laatste minuut…..

Jan en Per randje top tien

Zonder gekheid: het was een terechte zege van Frederic, die op het juiste moment demarreerde bij het fietsen en met twee minuten voorsprong aan de halve marathon begon. De twee Duitsers die wij in ons land beter kennen, eindigden achtste (Jan Stratmann) en tiende (Per van Vlerken). Waarschijnlijk hebben zij meer baat bij het zwemonderdeel. Het was sowieso een gekke wedstrijd natuurlijk. Die opstoppingen bij de tasjes bijvoorbeeld, het heeft dan even weinig met sport vandoen. Anderzijds was de stroming in dat gedeelte van de oceaan echt dusdanig dat het gevaarlijk zou worden. Wellicht keert de organisatie volgend jaar weer terug naar Club La Santa.

Vreselijk incident Nijmegen Tri Hard Series

In eigen land de Tri Hard Series finale in Nijmegen. Een race met een zwart randje, want de manier waarop een automobilist zijn woede botvierde op een pas 16-jarige verkeersregelaarster werpt een diepe schaduw over het verder prachtige, sportieve evenement. We komen er in de volgende WTJ op terug. Maar ook wij doen een dringend beroep op deze buiten zinnen geslagen hengelaar: meld je bij de politie! De winnaars vermelden we wel even: de sterke Belg Thomas Jurgens en globetrotter Dieske Kruisselbrink wonnen de slotrace.

 

Foto: TRI HARD Series / MMRB Fotografie

Toch maar met goed nieuws eindigen. Vers van de pers. Margret Ijdema wint haar eerste World Cup paratriathlon. Deze zondagochtend was ze de snelste op het parcours in Alanya, waar zaterdag Barbara de Koning al schitterde. Sterk optreden waarbij ze op alle onderdelen het maximale liet zien en met grote voorsprong de zege greep. Belangrijke punten richting Tokyo dus voor Margret. Onze felicitaties aan haar en aan bondscoach Bas de Bruin.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.