Trikipedia presenteert: de 23 Nederlandse triatleten van Hawaii 2019 (part one) – WTJ 1326

MAANDAG – De 23 Nederlanders, die het zaterdag moeten gaan doen op het 41e wereldkampioenschap Ironman te Kona, Hawaii hebben we al eens aan jullie voorgesteld. We hebben hun nummers al eens vermeld en de komende dagen gaan we – conform een al weer vijfjarige traditie – de Hawaii-gangers nader aan jullie voorstellen. Dat doen we in alfabetische volgorde. Leuk detail bij aanvang van de reeks: de gemiddelde leeftijd van TeamNL is exact 42 jaar.

Vandaag de eerste vijf, allen doen voor het eerst mee in Kona.

Sjoerd Algera (35; 30-3-1984)

De eerste van zeven triatleten, die niet in ons land woonachtig zijn is Sjoerd Algera. Hij woont inmiddels 3,5 jaar in het Australische Perth. Daar werkt hij als service manager in ‘renewable energy’. Sjoerd heeft een schaatsverleden. Hij reed tot zijn 25e onder meer bij de B-rijders marathons. Door studie aan de TU Delft kwam en een carrière als petroleum field engineer in de USA. Pas na zijn verhuizing naar Australië pakte Sjoerd de draad als sporter weer op. Bij gebrek aan Elfstedentochten, is hij begonnen met triathlons. Zijn eerste was mei 2016 de 70.3 IM van Busselton. Dat beviel zo goed dat hij direct ook maar voor de IM Western Australia in hetzelfde Busselton inschreef. Dat was in december 2016. Hij werd 49e in 9.18.11, daarmee elfde M30. Het was net niet goed genoeg voor Kona. In 2017 moest Sjoerd zijn triathlonactiviteiten vanwege het werk terugschroeven. December 2018 markeerde zijn terugkeer in Busselton. Dit keer werd hij 32e in 9.30.31 en achtste M30. Het was genoeg voor Kona 2019! Sjoerd is lid van de lokale Fremantle Triathlon Club, waar hij penningmeester en coach is. Hij maakt op Hawaii voor het eerst kennis met Nederlandse triatleten, want wedstrijden buiten Oceanië? Die deed ie nog niet vaak. Hawaii wordt zijn derde hele.

Rahel Bellinga (50; 27-2-1969)

Jarenlang aasde Rahel als pro op een slot voor Hawaii. De triatlete uit Soest koos daarmee niet voor de makkelijkste weg, want ze had als agegrouper al menigmaal Hawaii kunnen bereiken. ,,Voor mij gold: te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken.’’ Zo startte ze in het puntencircuit van Ironmans, waar ze wel vaak stuitte op ijzersterke tegenstand. Rahel debuteerde op de hele in Almere 2012. Haar tijd van toen 9.23.55 uur staat merkwaardig genoeg nog steeds als pr. Maar ook in races koos de gezondheidszorgpsycholoog/psychotherapeut voor de weg van de minste weerstand. Een jaar later dook ze in Challenge Barcelona opnieuw onder de 10 uur (9.56). Barcelona zou ze drie keer finishen net als Almere trouwens. Andere Ironmans waren Arizona, twee keer Hamburg, Zuid-Afrika en Busselton. In Maastricht finishte de TV Soest-atlete in 2017 als achtste. Vorig jaar werd Rahel vijfde in de Challenge Venetië en zesde pro in Hamburg. Om ooit Hawaii te doen, leverde ze begin dit jaar haar pro-licentie in. Op Lanzarote lukte het nog niet: tweede, maar de race in Tallinn bracht het felbegeerde slot: 19e vrouw en winnares F50 in 10.28 uur. In 2003 begon ze met OD-triathlons en uiteindelijk na jaren op de lange afstand aanbeland. In een soort van thuiswedstrijd te Klazienaveen werd ze ooit Nederlands kampioene op de halve afstand. ,,Ik heb al jaren veel plezier in trainen en draaide mee in het profcircuit. De worst Hawaii is een mooie om aan het einde te doen. Ik hoop dat ik zaterdag zonder kleerscheuren aan de start sta (geen brokken vooraf, hetgeen nogal eens voor kwam) en dan zal mijn credo zijn: alles of niets, podium of niets.’’ Hawaii wordt haar zestiende hele.

Rosanne de Boer (27; 3-11-1991)

Wat goed is, komt snel. Er zijn triatleten, die doen er jaren over om het ultieme doel – deelname Hawaii – te bereiken, er zijn er ook die meteen raak grijpen. Rosanne de Boer hoort tot de laatste. De geboren Zoeterwoudse, sinds kort in De Bilt woonachtig, doet dit jaar zelfs de ‘dubbel’. Oftewel het WK 70.3 IM (Nice) en WK IM Hawaii. Dat geldt ook voor Roy Lagerburg trouwens, die morgen aan bod komt. ,,Als kop boven het stukje zou je kunnen schrijven: van Ouderkerk naar Kona in vier jaar. Een jaartje eerder dan Els Visser debuteerde ik in Ouderkerk en won daar ook.’’ De projectmedewerker bij Lifeguard kwalificeerde zich compleet onverwacht tijdens haar eerste Ironman in het Ierse Cork. ,,Eigenlijk debuteer ik op Hawaii op de hele, want Cork was geen full distance. Het zwemmen werd vanwege het slechte weer gecanceld. Slechts 40 procent van de deelnemers finishte in het erbarmelijk slechte weer. Hawaii dus mijn eerste echte met als enige doel: finishen. Ik kijk erg uit naar het Kona-avontuur.’’ En dan te bedenken dat Rosanne van origine zwemster is. De 800 en 1500 meter lagen haar het best. Ze was lid van ZVL 1886 en nu van TC Alphen. Ze deed wel een aantal halves. In Leuven finishte ze vierde. Hawaii wordt haar tweede hele.

Bart Hollemans (47; 1972)

In het eerste blokje meteen allebei de Dutch-Ozzies. Net als Sjoerd Algera kwalificeerde de 12 jaar oudere Bart Hollemans zich in de Ironman Western-Australia voor Hawaii. Het was voor Bart zelfs zijn eerste hele triathlon ooit. Maar geen lucky shot, want hij had zich op kortere afstanden al wel eens bewezen. Hij is een veelvraat in sport, kan eigenlijk niet kiezen. ,,Ik noem mezelf een multi-sport tragic. Hoewel de geboren Arnhemmer al sinds 2001 woont en werkt (pijpleidingindustrie, de ‘bagger’) in Australië, kwam Bart voor Nederland al eens uit op een aantal wereldkampioenschappen. Dat begon in Adelaide 2015 toen daar het WK run-bike-run werd gehouden. Hij wed achtste master. Daarna volgde het WK crosstriathlon in Snowy Mountains en voor het WK OD in Rotterdam keerde hij terug naar z’n vaderland om er 22e te finishen. Dat ging hem een jaar later voor eigen publiek aan de Gold Coast nog beter af. Hij eindigde als achtste. Bart woonde eerst in Sydney, daarna Brisbane en sinds 2006 met zijn gezin in Perth, waar hij werkt voor Woodside Energy. ,,Ik ben in de sport beland door onderrug problemen, te veel zitten. Verandering was nodig. Dat kwam er, steeds een beetje meer. Hollandse basis was fietsen, het zwemmen, rennen en zeekanovaren leerde ik erbij. Ik doe cyclocross, ATB, triathlon of een van de vele offroad multisport evenementen.” Z’n mooiste moment? De veteranenwinst in de Augusta Adventure Race. Dat is 13 km. coastal run, 2,2 ocean swim, 14 km, ocean paddle en 30 km. mountainbie. ,,Perth is fantastisch, trainen kan het jaar rond, veel fietsopties en het strand lokt altijd. Over een Ironman heb ik altijd gezegd: dat nooit…kan m’n rug niet aan. En nu sta ik er. Dream big, stick with it, it’s never too late.” Hawaii wordt zijn tweede hele.

 

Niels Kerdel (33; 1986)

Niels werd 33 jaar geleden in Rozenburg geboren. Hij woont nu met vrouw Renate en dochtertje Roxy van 16 maanden in Hellevoetsluis. In het dagelijks leven werkt Niels als Team Lead bij Shell. ,,Continuedienst, dat biedt veel vrije tijd om te kunnen trainen.’’ Hij begon pas op latere leeftijd met triathlons. Eerst voetbalde hij bij FC Vlotbrug, daarna kwam kickboksen op z’n pad en vervolgens liep hij op z’n 19e een eerste marathon. ,,Jong misschien, maar het ging wel lekker. Zonder gerichte training, maar ik vond het leuk en wilde elke keer sneller en beter.’’ Uiteindelijk ook eens een kwart-triathlon gedaan en dat smaakte naar meer. Op de hele debuteerde Niels in 2013 in Almere net onder de twaalf uur. Twee jaar later was daar al anderhalf uur vanaf gesnoept. Weer twee jaar later was het tijd voor zijn eerste Ironman. In Maastricht bereikte hij niet zijn doel. ,,Ik had er niet alles aan gedaan.’’ Niels zocht contact met triatleet Jim Doornbosch, ook uit Hellevoetsluis. Hij werd zijn trainer. De doelen werden scherper en in dezelfde Maastrichtse Ironman ging er weer dik een uur van zijn pr af: 9.24 uur. Hij was er zestiende man mee, maar in zijn agegroup was de concurrentie enorm. Achtste M30, geen slot. ,,Het was een cadeautje geweest, 2019 moest een zekerheidje worden. Niels koos voor de Spaanse nieuwkomer in het Ironman-circuit Vitoria-Gasteiz. Hij finishte 25e in totaal in een toptijd van 9.02.17 uur. Het was goed voor een vierde plaats en het felbegeerde slot. Niels maakt deel uit van het Enduro-triathlonteam. Hawaii wordt zijn zesde hele.

+++++++++++++++++

Ho’ala Training Swim voor Alistair Brownlee

Intussen zijn de voor-evenementen al in volle gang. Alistair Brownlee won de Ho’ala Ironman Training Swim. Een voorbode voor zaterdag? Tweede en derde werden Josh Amberger en Daniel Bakkegard. Beste vrouw was de Australische Sarah Crowley, twee jaar terug nog brons op de Ironman. De Britse Katherine Renouf kwam als tweede uit het water. Ook Els Visser deed mee.

Morgen de volgende Nederlandse triatleten. Tot slot – en die plaatsen we ook nog prominent op onze FB-pagina. De finishfoto van Barbara de Koning. Het is immers niet niks, een ETU-Cup winnen. Het duurde even voor we het juiste plaatje te pakken hadden, maar hier is dan toch de jubelende Barbara. Schitterend toch?

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.