Morgen 600e Trikipedia-dag en 600e Ironman; Vaakst Hawaii; Natureman; NK Spijkenisse – WTJ 1331

VRIJDAG – ,,Wow, that’s amazing! Didn’t know that!’’ Zo was de reactie van CEO Andrew Messick op ons bericht dat de komende editie van Ironman Hawaii meteen ook de 600e Ironman sinds haar ontstaan in 1978 zal zijn. ‘Wie het verleden niet kent, heeft geen toekomst’, bracht mijn docent op de School voor Journalistiek me ooit bij. Er zal weinig aandacht aan besteed worden. Het komt ook maar uit de koker van iemand, die nu eenmaal alles bij houdt en waar het thuis wemelt van de lijstjes.

Vaakst meegedaan op Hawaii

Maar het is ook weer wel leuk om op vragen snel een antwoord te hebben. Toen we vermelden dat Dennis Vandermeer aan zijn achtste Kona toe is (en Ken Glah aan z’n 36e!), wilde een aantal mensen weten wie van de Nederlanders het vaakst mee deden. Dus hup, het lijstje er weer maar bij gepakt. Het eerste cijfer is het aantal finishes, tussen haakjes het eventueel aantal DNFs. Robs records van starts pakt Dennis dus nog niet, van finishes waarschijnlijk wel.

1.Rob Barel 7 (3)

2.Dennis Vandermeer 7

3.Richard van Diesen 6 (1)

4.Trijnie Rozendaal-Rep 6

5.Jacques van Leeuwen 5 (1)

6.Frank Heldoorn 5

Irene Kinnegim 5

8.Heleen bij de Vaate 4 (1)

9.Michel Besseling 4

Henri Kiens 4

Sef Queis 4

Mink Zeilstra 4

Ben van Zelst 4

14.Hans Dieben 3 (4)

Yvonne van Vlerken 3 (4)

 

The Underpants Run

Livestreams, Tv-coverage, websites die overlopen van triathlonnieuws. Media waar je het hele jaar niets van verneemt, staat in oktober ineens op Big Island. We kunnen er niet omheen: Ironman Hawaii is de Tour de France, het Wimbledon of de Super Bowl van de triathlonsport.

Ook in de week voorafgaand is er steeds meer te doen. The Underpants Run bijvoorbeeld. Steevast op donderdag. Wist je trouwens dat in de voorbije twintig jaar meer dan 300.000 dollar bijeen is gelopen door mensen in de ondergoed tijdens deze Hawaii-donderdag? De wedstrijd is daarbij bijzaak. We laten je het groepje met Derk de Korver zien.

Ho’ala Swim nog even kijken naar de Nederlanders

Bij de Ho’ala Swim op dse zondag voor de Ironman is dat minder het geval. Dat staat de eerste prestige al op het spel. Zoals gezegd: Alistair Brownlee en Sarah Crowley waren de winnaars. Bij de mannen kwamen Tim Brautigam en Gordon Benson als tweede en derde aan, bij de vrouwen Katheriene Renouf en voormalig Team4Talent-girl Sonia Bracegirdle als derde. Beste van de Nederlandes was Els Visser, die zes minuten verloor op Sarah, elfde werd en vijfde pro. Dorothé Vrieze deed 1.13 over het originele zwemparcours en werd 82e. Beste Nederlander bij de mannen was Tjebbe Venema op een 126e plaats in 1.02, Marcel van Wees kwam als 222e aan in 1.09.

Dat het niet alleen maar fun is de week voorafgaand, bleek uit de flinke smak die Emma Bilham maakte. Ze is uitgeschakeld voor zaterdag. Indirect had titelverdediger Patrick Lange veel pech. Niet alleen geen coach Faris Al-Sultan op Hawaii, ook zijn vrouw Julia kwam op de fiets ten val en belandde even in het ziekenhuis van Kona.

Hoe de race te volgen? We zouden bijna zeggen: hoe niet? NBC is live, ARD is live, NBCSN doet mee, er is de livestream en zijn de Facebook-live volgers, er zijn de sportcafés – met name in de grensstreek met België en bij onze zuiderburen natuurlijk, er zijn websites, er is Trikipedia. Kortom, het moet al gek gaan wil je vanaf 18.25 uur zaterdagavond geen beelden kunt vinden van het 41e WK Ironman.

Natureman met Edwin en Edith als beste Nederlanders

Zullen we Hawaii even Hawaii laten? Je zou er gek van worden. Er was bijvoorbeeld nog van vorige zondag de zevende editie van de immer zware Natureman in de omgeving van het Franse Verdon. Liefst 17 Nederlanders deden mee aan de halve, waaronder een flinke delegatie van TC Twente. De race werd gewonnen door de Spaanse doordouwer Victor Coral del Morales. Hij was zes minuten snelelr dan de duellerende Fransen Bertrand Billard en Pierre Andre Anizan. Beste Nederlander was Edwin Wentink van TC Twente op een 59e plaats en een uurtje verwijderd van de overwinning. Teamgenoten Rick Brunninkhuis en Frans Maasdam finishten respectievelijk 129e en 218e. Wel Frans succes bij de vrouwen: Charlotte Morel in 5.12 uur bleef Anais Martin liefst een half uur voor. De Zwitserse Leana Bissig finishte als derde. Beste Nederlandse triatlete was Edith Koole-Gerards (eega van Floris-Jan), ze eindigde 31e in 6.37 uur en derde F40. Nathalie van As finishte als 65e.

IM Louisville meteen erachteraan

 

Over naar het beroemde weekend, waarin de kandidaten voor het volgende WK Ironman zich zondag op de Ironman Louisville al weer kunnen kwalificeren. Zo gaat triathlon feitelijk het hele jaar rond. De laatste is nog niet binnen op Kona of ze liggen al in het water in Ohio. Gek idee. Zondag is ook de zware Winterman Xtreme in het Tsjechische Decin en zaterdag de hele in de Russische Olympische stad Sochi. Ron Gerrits is bij de volgende Tri Factor series in Hua Hin, Thailand. In de komende week verleggen we onze focus van Hawaii naar Doha Qatar. Als staartje van het WK atletiek zijn daar de eerste World Beach Games met aquathlon als onderdeel en namens Nederlander met Silke de Wolde en Eva Cornelisse.

 

Preview NK Run-bike-run Spijkenisse

En onze duatleten zijn uiteraard op het NK Toyo Tires run-bike-run in Spijkenisse. Voor het vierde opeenvolgend jaar is TVS’90 gastheer/vrouw van dit NK. Toch wel de mooie oranje afsluiting van het seizoen geworden.  Waar kan dat beter dan bij een club waar veel oranje te zien is. Het parcours is bekend. Aan het Wielrenpad ligt het terrein van PRC (Putse Renners Club) Delta. Daar zijn start-wissels en finish. Het lopen vindt deels op het wielerterrein en deels op de Noordhoekseweg langs het Voedingskanaal plaats. Het fietsen gaat langs de andere kant van het kanaal richting Heenvliet, Rozenburg en weer terug. De dag begint met de NK’s jeugd om 10.30 uur, de junioren zijn een uur later aan de beurt met ook het Nissewaards kampioenschap en de recreanten erin verwerkt. De apotheose is om 14.15 uur het NK mannen, drie minuten later gevolgd door de vrouwen. Het NK is tevens finale NK RBR Series. Een circuit dat volgend jaar helemaal in het voorjaar wordt gehouden met als finale 3 mei het NK sprint wederom in Hoogerheide overigens.

Bij de mannen verdedigt Daan de Groot zijn titel. Zijn column is trouwens binnen, maar we wachten even tot na het Hawaii geweld. Grootse uitdager zal weer Yennick Wolthuizen zijn. Maar we tippen ook Thomas Cremers. Outsiders zijn Jelle Lugten, Thijs en Koen Wiggers en Joey van ’t Verlaat, vorig jaar nog juniorenkampioen.  Met de aanwezigheid van Pamphiel Pareyn (zilver in Nice) en Laurens Verluyten bestaat de kans dat een Belg het open NK wint.

Zonder Sophie van der Most is de vrouwenrace open. Diede Diederiks maakt grote kans, Marlou Bijlsma is er evenals Kim Lahaije. Ook hier Belgische kansen met Lotte Claes. Bij de junioren houden we rekening met Gjalt Panjer, Jaimy Voogt en Syb de Jong en bij de meiden Marije Hijman, Kim van ’t Verlaat en Luna de Bruin. Het zijn de laatste nationale titels van 2019. Nog één keer alles uit de kast. Ook voor Machiel Ittmann, die ze dan allemaal heeft gedaan en ook nog eens overal op de podia stond!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.