Derde wereldtitel voor Jan Frodeno, zesde Duitse zege op rij WK Ironman Hawaii

ZONDAG – Geen twijfel mogelijk. Jan Frodeno is de man, die zijn wereldtitel terug wilde. Na hem twee jaar op rij te zijn kwijt geraakt aan landgenoot Patrick Lange, was het zaterdag op het WK Hawaii een lange zegetocht voor Frodo. Hij kwam al kort na Josh Amberger uit de Oceaan, toen nog in gezelschap van Lange en tweevoudig Olympisch kampioen Alistair Brownlee. Het waren Brownlee en Frodeno (toevallig de laatste drie Olympisch kampioenen van Peking, Londen en Rio) die het fietsonderdeel hard maakten.

Grootste slachtoffer in die fase: tweevoudig wereldkampioen en titelverdediger Patrick Lange. Hij gaf op met koorts. Zijn weken op Hawaii verliepen al niet lekker. Coach Faris Al-Sultan mocht van de Amerikaanse regering Hawaii niet in en Patricks vrouw Julia maakte een smak met de fiets en belandde in het ziekenhuis. Ook Brownlee kreeg het moeilijker in het tweede gedeelte van het fietsen en zakte terug naar een vierde plaats. Naar voren kwamen Tim O’Donnell en Cameron Wurf opzetten, maar het was Frodo met ruim twee minuten voorsprong op de marathon. De Amerikaan Tim O’Donnell – vier jaar terug nog derde – begon als tweede aan de marathon en hield die positie op bloedheet Hawaii vast. En 1 Duitser op het podium is natuurlijk niet genoeg. Sebastian Kienle passeerde Wurf en Brownlee en liep richting brons. De posities bij de mannen stonden halverwege de marathon wel zo goed als vast. Mooi is dan dat de 38-jarige Jan Frodeno het parcoursrecord verbeterd en de 39-jarige Tim O’Donnell tweede wordt. Als dan ook Sebastian Kienle op z’n 35e derde wordt, dan blijkt eens te meer hoe ervaring telt en dat dertigers in de bloei van hun leven zijn. De triomftocht van Frodo kende geen grenzen. Hij wordt wereldkampioen in 7.51.12, een WK-parcoursrecord!

Tim en Sebastian op zilver en brons.

De race bij de vrouwen wordt een spannende. Lucy Charles mocht zowaar met acht minuten voorsprong aan de marathon begonnen en toch kwam Anne Haug nog langszij. Een dubbele Duitse zege. Dat was nog nooit voorgekomen. Geen Daniela Ryf dit jaar en ook voor Els Visser is het nog te vroeg om voor de podiumplaatsen te gaan.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.