Transition-site vernieuwd; dollartekens bij Ironman; Uitgebreid verslag NK RBR Spijkenisse – WTJ 1335


WOENSDAG – De NTB heeft haar Transition-site een face-lift gegeven. Vier thema’s komen voortaan aan bod: avontuur, gezondheid, lifestyle en training. Voor zover we het kunnen zien zijn de berichten van Hans Geerts (TriathlonWeb later Triathlon226) verdwenen. Vinden we jammer, altijd een mooie archiefbron, maar wellicht zijn ze op het World Wide Web nog ergens te vinden.

Spraakmakend IM-stuk in Volkskrant

Getty Images for IRONMAN

Noem ons gerust ouderwets, maar ergens ben ik blij dat Trikipedia en 3athlon behalve achtergrondverhalen en interviews ook het pure wedstrijdverslag nog weergeven. Natuurlijk snap ik dat het voor een maandblad mosterd na de maaltijd is als je weken later nog eens met en reportage over Hawaii komt, maar toch haalde ik er altijd nuttige achtergrondinfo uit. Collega-verslaggevers zien een wedstrijd toch weer heel anders dan dat je het zelf beziet. In dat opzicht was het verhaal van freelance-journalist Thomas Sijtsma (Parool/Transition o.a.) in de Volkskrant van maandag exemplarisch. Met Hawaii als kapstok dook Thomas in het merk Ironman en het verdienmodel. Hier en daar nieuwe feitjes, maar ook oude koe (stekker uit Maastricht) uit de sloot gehaald. Spraakmakend is het in elk geval en dat is ook weer het verdienmodel van veel kranten, waar al lang niet meer in oplages maar in bereik, in aantal ‘hits’ wordt gedacht.

Almere had al dertig jaar Ironman kunnen zijn

Door het bericht op Triathlonliefhebbers te plaatsen, kon een discussie niet uitblijven. Als het in Nederland over ambities in combinatie met geld verdienen gaat, buitelen de voors en tegens al gauw over elkaar heen. Als ouwe rot in het vak draag ik dan graag mijn steentje bij. Als de NTB in de beginjaren het inschrijfgeld niet gelimiteerd had op 100 gulden, dan had Almere in 1990 (een jaar na de eerste Europese Ironman in Roth) een deal met Ironman kunnen sluiten en hadden we nu al bijna dertig jaar een Hawaii-qualifier in eigen land. Maar ‘als’ telt niet.
De discussie over inschrijfgelden en wat je er voor terugkrijgt, is van alle tijden en zal steeds terugkeren. Dertig kilometer van ‘ons wedstrijdje’ Oud Gastel vandaan woont een man, die over de hele wereld (70.3) Ironmans doet. En dat al heel wat jaartjes. Hij heeft echter nog nooit meegedaan in Gastel of welke Brabantse wedstrijd dan ook en het helpt niet om hem daarvoor te vragen. Leven en laten leven dus.

Tijd voor een plan van aanpak voor duathlonsport


Over naar de wedstrijden toch maar, want  die houden ons toch het meest bezig. Het NK run-bike-run Spijkenisse stond  iets te veel in de schaduw van dat WK Ironman. Onterecht. Sterker nog: wij pleiten voor een goed beleidsplan van de NTB om de toekomst van de duathlonsport veilig te stellen. Want het kan natuurlijk niet dat er vier jaar geleden bij het eerste NK in Spijkenisse nog 300 deelnemers waren en afgelopen zondag nog maar 160. Laat Armand van der Smissen geen roepende in woestijn worden. Een Nederlander staat aan het hoofd van het Powerman-circuit, heeft de juiste contacten bij de ITU. Maar jammer genoeg is deze John Raadschelders vooral buiten de landsgrenzen actief. Ik weet het, John heeft in de beginjaren genoeg gedaan, maar hij kan zich nu niet alleen tevreden stellen met de sportieve successen van Daan de Groot en Miriam van Reijen. Er is een plan van aanpak nodig.

Spijkenisse: Yennick blij met broer Devi als runner-up


Wijden we toch weer uit. We zouden het over de wedstrijd hebben. Uniek was toch wel het feit dat goud en zilver naar twee broers gingen. Yennick Wolthuizen hadden we wel verwacht, broer Devi was een verrassing. Niet eerder eindigde hij zo kort in een grote duathlon. Wie dacht dat de 34-jarige Yennick z’n drie jaar jongere broer Devi mee naar de finish trok, heeft het mis. Het was een broederstrijd op het scherpst van de snede, ook al omdat ze voor verschillende teams (Hellas en Squadra) uitkomen. Na de eerste run over het wielerpark en langs het Voedingskanaal was het sprintkampioen Thomas Cremers die als eerste wisselde. Yennick kwam samen met de Belg en Tilburg-winnaar Laurens Verluyten als tweede bij zijn fiets. Joey van ’t Verlaat, Kevin Boon en Jelle Lugten volgden een minuut later. Zo hard Thomas liep, zo snel ging het kaarsje uit op de fiets. De Elstenaar zocht na afloop geen excuses. Hij kon alleen sorry zeggen tegen z’n first class machine (fiets) dat z’n benen niet meewerkten. Thomas zou tiende worden. Fietsend haalden alleen Yennick, Devi en Jelle gemiddeldes van boven de veertig in het uur. De voorsprong van Yennick op teamgenoot Jelle was in de wissel al bijna twee minuten. Met ook nog eens een superrun kon de Ouddorper de winst niet meer ontgaan. Groot was de blijheid toen hij bijna drie minuten later broer Devi als runner-up mocht verwelkomen. Jelle leek op weg naar brons, ware het niet dat hij kort voor de meet nog verkeerd afsloeg en daardoor werd bijgehaald door Joey van ’t Verlaat (brons), Kevin Boon (vierde) en Pol Nabben (vijfde, tweede looptijd slotrun). Na Jelle volgden Zuid-Hollanders Christiaan Solleveld en Robert de Korte, waarna Laurens Verluyten als enige Belg de top tien in drong. Met Thomas was het tiental compleet.

Masters in Spijkenisse: een Iron War bij 70-plussers

Opmerkelijk: de eerste 23 finishers waren allen senior. Op de 24e plaats volgde Pascal Valentijn, waarmee de Alphenaar zich NK bij de M40 mag noemen. Slechts vijf seconden later kwam Arnold Klieverik voor zilver binnen en ook het brons liet niet lang op zich wachten: Emiel Pieterse. Dennis Koomen is voor een jaartje NK bij de M45. Hij versloeg royaal NTB-coach Paul Verkleij en Eddy van Leeuwen. Guido Gosselink was na twaalf jaar afwezigheid ook van de partij en finishte vijfde. Bij de M50 geen laatste titel voor Machiel Ittmann dus, maar zijn seizoen was magistraal (zoals we zondag al meldden). Brons wel voor de Hilversummer, die Drent Theo Fuhler en Ton Elie uit de Betuwe voor moest laten gaan. De hoogste leeftijdsgroepen leverden het volgende op. M55: 1.Peter van den Bent; 2.Martin Rohleder; M60: 1.Meine Hoitsma; 2.Harry Kraak (hekkensluiter); M65: 1.Bart Mulders; 2.Tom Berkouwer. Aparte aandacht voor het vitale duel der 70-plussers. Gerrit ten Brinke en Hans van Wijk deden als het ware de Iron War van 1989 nog eens over. Zij aan zij knokten de mannen om goud met aan de streep Gerrit nauwelijks dertien seconden eerder dan Hans.

Jony herovert RBR-titel


Bij de vrouwen besloot Jony Heerink pas laat mee te doen. Ze zal er geen spijt van hebben: weer heeft de Amersfoortse een titel op zak. Voor Hellas bovendien een dubbelslag. Jony opende meteen op kop van het veld. In de eerste wisselzone was de verrassende Saskia van Vugt haar naast achtervolgster. Bij het fietsen viel zij terug, zodat Jony aan een lange solo begon. Vanuit de achterhoede denderde het Zwijndrechtse fietsbeest Jeanet van den Berg door het veld naar een tweede positie. Marlou Bijlsma doseerde haar race goed, wisselde als derde, maar kwam soepel lopend wel Jeanet nog voorbij. Hellas 1 en 2 met Jony en Marlou, waarna Jeanet van den Berg na een daverend seizoen de derde plaats overall opeiste. Uiteraard ook F40-kampioene. Vierde werd de sterk fietsende Kim Lahaije, vijfde Jorieke Casteleijn na een daverende slotrun, zesde Saskia van Vugt en de – hoger ingeschatte – Diede Diederiks sloot een lang en zwaar seizoen af met een zevende plaats. Achtste en tevens tweede F40 werd Jolanda Nell in min of meer haar thuiswedstrijd. Ellen Houweling en Kyra Meulenberg maakten het vrouwentiental compleet.
Op elf meteen al de F50-kampioene. Niemand minder dan wereldkampioene Yvette van Wegen natuurlijk. Zes minuten later volgde Hilly Panjer, tien minuten kreeg Audrey Breur aan de broek. Maar bijna alledrie sneller dan de winnares F45 Corina Knijnenburg-van Gelder. Zij klopte op haar beurt Patricia van Dun. Als vanouds won Joekie de Hoog het F60-klassement van haar thuiswedstrijd.

Junioren en jeugd NK’s Spijkenisse


Winnaars bij de recreanten waren Jordi Fuhler en Annemiek Willemze. Syb de Jong werkte op het junioren-NK de drie onderdelen feilloos af: steeds de snelste. De Brabander in z’n Superleague-Jersey tenue klopte Jaimy Voogt en Timo Feenstra derhalve overtuigend. Marije Hijman en Luna de Bruin wisselden samen van lopen naar fietsen. Luna maakte het verschil bij het fietsen met nog altijd Marije op een tweede en Kim van ’t Verlaat op een derde plaats. Die had de hele week al last van pijn in rug en schouder en dat kwam haar duur te staan tijdens de slotrun. Kim zakte terug naar de vierde plaats. Omgekeerd was Maud Oudeman aan een ongekende opmars begonnen, die haar een minuut na Luna zelfs zilver bezorgde. Brons ging naar de onttroonde kampioene Marije.


In de jeugdcategorie was Mauro Dieters de veel betere loper. Fietsend kwamen de nummers twee en drie Jesper Morsink en Sem Lazaroms beter uit de verf. Bij de meisjes gingen Selina Franken, Aniek Mars en Merel Veltman er meteen vandoor. Merel deelde haar race perfect in, fietste een halve minuut sneller en liep vervolgens ook het rapst van allen. Dat laatste was verrassend, vaak is Selina de betere loopster. Almere goud en zilver, Zwolle brons met Aniek.

Alle lof voor TVS’90

De triathlonvereniging TVS’90 is vier jaar op rij zo goed geweest het NK run-bike-run te organiseren. De wedstrijden zijn perfect, het weer zat nog alleszins mee. Alle lof voor Remco, Daniëlle en de hele TVS’90-club. Maar de animo onder de deelnemers kan beslist groter. Voor een lustrumeditie heeft TVS’90 jullie steun echt nodig. Laat dit evenement niet verloren gaan. Al was het alleen al, zodat ik volgend jaar wel weer kan speakeren. Dat lukte nu door omstandigheden een keertje niet. Ruud nam de honneurs uiteraard weer meer dan waar.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.