In gesprek met Quinty Schoens na 4e plaats Funchal.

Een onverwachte maar gehoopte top 5!

Vanaf woensdag voelde ik me echt heel slecht, verkouden, keelpijn, moe, en voor mijn gevoel totaal niet goed genoeg voor deze race als je je niet 100% fit voelt.

In de dagen voor de race er alles aan proberen te doen om zo fit mogelijk en uitgerust aan de start te staan.
Op vrijdag voelde ik me echt verbeteren en wist ik dat ik gelukkig aan de goede kant van de streep zat en net op tijd weer fit en uitgerust was.

750m zwemmen in de baai van Madeira, zout water en flink choppy.
Ik had een super start en was meteen los en heb tot de 3de boei volledig los op kop gezwommen. De laatste 250m samen met 3 andere op de eerste rij blijven zwemmen om geruststellend als 3de uit het water te komen zonder al te veel moeite.
Tijdens het zwemmen enorm genoten van het feit dat ik op kop zwom, dat geeft de burger altijd moed!
Meteen doorgetrokken op de fiets om alles op een lint te zetten en alles uit te dunnen.
De eerste klim mijn eigen tempo gereden om de benen te testen. Toen ik midden op de klim omkeek zag ik dat ik wonderbaarlijk helemaal alleen zat en besloot gecontroleerd door te rijden naar de tweede klim.
Tot begin van de tweede fietsronde er 15 sec vooruit gereden om alles te testen. Om daarna te besluiten om me te laten terug zakken en pas de laatste klim echt aan te vallen en iedereen op de gril te leggen.
Iedere klim proberen het tempo flink omhoog te gooien zodat ik meer kans krijg om bij de blijven met lopen als ik de goede lopers pijn kan doen.

Na een goede eerste wissel weer een goede tweede wissel en ik vertrek als 3de uit de wissel aan het looponderdeel.
Meteen voelde ik dat mijn benen eigenlijk nog naar omstandigheden goed aanvoelde en besloot mee te gaan met het groepje van plek 2 t/m 5. De Duitse toploper Lisa bereide meteen haar voorsprong aan.
Blijven aanhaken voor mijn leven en de laatste twee km waren we nog maar met 3 over voor mijn twee podium plekken.
Ik probeerde zo lang mogelijk te volgen maar wist dat ik de minste loper van de 3 was en de meeste moeite had met bijblijven. 1km voor de streep wordt er versneld en kan ik gewoon niet meer mee, voorkomend dat ik ook niet helemaal inzak moet ik ze laten gaan en daarmee ook het podium. Tot de laatste meters blijven strijden maar de andere twee waren echt te snel.

Met een 4de plaats in deze ETU elite Cup in Madeira ben ik meer dan tevreden mee! Zo kort bij het podium, het wegrijden, kop start met zwemmen, alles viel op zijn plek en deze 4de plaats voelt net zoals mijn 4de plaats in Holten dit jaar, eigenlijk als een podium plek. Het voelt super goed om door het jaar heen zo constant te presteren en te groeien als atleet!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.