Winterman Tsjechie; Hele Sochi; Preview Funchal, Korea, Malta Peguera, Anhui en Goa – WTJ 1337

VRIJDAG – De noodkreet om Spijkenisse nog aan een eerste lustrumuitgave voor het NK run-bike-run te helpen, was enigszins ‘wishful thinking’. Zondag kondigde de organisatie na afloop van de wedstrijden al aan dat er geen vijfde editie, geen vervolg zou komen. De terugval in deelnemers viel organisator Remco Vitscher nog wel mee: van 300 naar 230. ,,Grotendeels door jeugd- en junioren, omdat het NK geen deel meer uitmaakte van het Jeugd- en Juniorencircuit. Het NK senioren was redelijk constant.’’ Hoe dan ook, dank voor vier jaar prachtwedstrijden.

Nog meer heles in ‘Hawaii-weekend’ zoals de Winterman

De Winterman XTreme Triathlon in het Tsjechische Decin viel ook nog in het drukke tweede oktoberweekend. Zestien jaar op rij wist Petr Vabrousek zich als pro te kwalificeren voor Hawaii, dat lukt de ‘Grote Vriendelijke Reus’ niet meer. Meer dan ooit doet hij nu heles in eigen land of omgeving. Zoals de Winterman, een bijzonder zware race over de volledige afstand. Petr kwam nog wel als tweede uit het water, begon samen met David Jilek als leider aan de marathon, maar zijn 4.44 uur was ontoereikend voor de eindzege. Achteraf bleek dat hij tijdens het zwemmen vol tegen een harde boei aan geknald was en dat voelde hij op de andere onderdelen ook wel. Geen derde Winterman-zege voor Petr dus, ook geen 42e (!) ‘Ironman’-zege in totaal. De teller qua finishes op hele triathlons staat inmiddels op 194. Onverwoestbaar, die Vabrousek. Van alle heles ter wereld ontbreekt misschien alleen de Frys- en Gelreman nog op z’n palmares. Terug naar de Winterman, want ook zonder de pech van Petr had Lukas Pazdera waarschijnlijk gewonnen. Zijn marathon van 3.32 uur was een half uur sneller dan tweede beste loper David Jilek. Lukas finishte in 10.44.44 uur, David was klaar na 10.54 en de nummer drie was Jan Venca Francke in 11.15. Daarna volgde Petr in 11.36 uur. Aan de race deden 77 deelnemers mee, waaronder vier vrouwen. Winnares was Alena Vratna in 14.58 uur. Daarmee zou je in Almere dus nog net binnen de limiet zitten. Libuse Birenkova deed er als tweede 15.10 uur over, de nummer drie Pavla Opolecka maakte er nachtwerk van: 17.30 uur. Op een paar Denen, Duitsers, Finnen en Spanjaarden na bestond het veld uit louter Tsjechen.

Ook de Russen hadden een hele

Het was dus Hawaii (en Harderwijk, HaHa), het was Louisville, het was Winterman maar ook in het al redelijk warme Sochi was de Ironstar hele triathlon.  De Olympische winterstad van 2014 had slechts 35 triatleten aan de start voor de hele. Dat waren 350 Russen en 1 Maltees, de bekende Nicky Farrugia (ook al vijfvoudig deelnemer in Almere). De cheergirls, die we in sommige triathlons wel kennen, stonden in Rusland schaars gekleed zelfs op het ponton de zwemmers al toe te juichen. Anyway, de winst ging naar Evgeniy Rulevskiy in 8.50.05, haast exact een uur trager dan Jan Frodeno 13.000 kilometer verderop. Ook Sergei Zelenov en Andrey Lyatskiy finishten nog onder de negen uur. Winnares was Mariya Gosteva. Ze deed het prima: negende overall in 9.26.36 uur. Tatjana Fillipovich eindigde ruim een uur later als tweede. Brons ging naar Elena Tarasova. Voor wie eens iets anders wil dan Ironmans of Challenges. Het inschrijfgeld valt mee: 10.000 Russische Roebels oftewel zo’n 140 euro.

Preview op ETU Cup Madeira en World Cup Korea

Tijd om het weekend in te duiken. We deden het al een beetje met de ETU-Cup race in Funchal op Madeira. We bewaren goede herinneringen aan de wedstrijden op Madeira, waar ondergetekende in 1999 het EK en in 2004 het WK Olympische afstand mocht speakeren. Voor hoofdorganisator Luciano Viveiro ging de lol eraf toen Les McDonald op een aantal punten meende te moeten ingrijpen. Daarna was Madeira een aantal jaren triathlonloos, maar sinds enkele jaren is de race terug aan het slot van het seizoen. Als ETU-Cup finale een mooi slotakkoord. Aan Marco van der Stel de schone taak zijn positie in de ranking nog te verbeteren. Hij start onder nummer 5. Favorieten zijn de Azerbedjaan Rostislav Pevtsov, de Brit Samuel Dickinson en de Spanjaar Genis Grau. Youri Keulen mikt op een top 20-klassering en Victor Goené doet vooral ervaring op. Bij de vrouwen rekent iedereen op een hernieuwd duel tussen Yuliya Yelistratova en Lisa Tertsch. In de strijd om brons zou Quinty Schoens zich wel eens kunnen mengen. Met de stimulans van een mogelijk Tokyo-ticket (als reserve mixed relay) heeft de Limburgse zin in de laatste drie races van het jaar. Na Madeira begint een ontdekkingsreis naar nieuwe wedstrijden in Peru en de Dominicaanse Republiek. Startnummer 9 is voor Quinty. Funchal herbergt ook de laatste World Cup voor paratriatleten. Vrouw in vorm is Margret Ijdema. Na haar recente winst in de World Cup Alanya, wil ze nog zekerder zijn van Tokyo 2020 door ook in Funchal kort te eindigen. Hetzelfde doel heeft Nico van der Burgt in zijn categorie PTS3.

 

World Cup race Korea en Superleague Malta

Onze sympathieke zuiderbuur Jelle Geens voert het startveld aan in de nóg belangrijkere World Cup race in het Koreaanse Tongyeong. Een klassiekertje inmiddels met weliswaar niet de complete wereldtop bijeen, maar genoeg grote namen. Van de 67 deelnemers draagt Donald Hillebregt het getal 59 op armen en benen. Donald wil ver onder die 59e positie eindigen. En dat moet de sprintkampioen van ons land op deze sprint distance ook wel lukken. Lotte Wilms is erbij in het vrouwenveld. Zij draagt startnummer 52, maar was al twee keer goed voor top twintig in World Cups. Als favoriete wordt de Braziliaanse Vittoria Lopes aangemerkt. Claire Michel draagt startnummer drie. Ook Valerie Barthelemy en nieuwkomer Severine Bouchez doen namens de zuiderburen mee.

De reden dat niet de complete wereldtop in Korea bijeen is, laat zich snel raden. Na Jersey is Malta aan de beurt voor de Super League Triathlon. En dus zijn Katie Zaferes, Vincent Luis en ook Richard Murray en Rachel Klamer neergestreken op het eiland van eerdergenoemde Nicky Farrugia. De wedstrijden zijn zaterdag en zondag.

Veertig Nederlanders in Challenge Peguera

Wie dacht dat de lange afstandsatleten aan hun winterslaap toe zijn, heeft het mis. Veertig Nederlandse triatleten staan zaterdagmorgen klaar voor de halve Challenge in Peguera op Mallorca. Onder hen de pro’s Milan Brons, Sven Strijk, Tristan Olij en Marion Tuin. Ook Janien Lubben en Edwin Achterberg doen bijvoorbeeld mee. Grote favorieten zijn Pieter Heemeryck en Radka Kahlefeldt-Vodickova.

Erik-Simon in de nieuwe Chinese Challenge

Houdt Sven de eer van de Strijk-Brothers hoog op de Balearen, broer Erik-Simon is afgereisd naar het verre China voor een nieuwe Challenge in Anhui. Net als in Almere zijn er twee races: een hele en een halve. Erik-Simon staat op grote billboards in de Chinese stad afgebeeld als groot kanshebber op de volledige afstand. Een mooie eer, die de bescheiden Brabander eigenlijk ook in eigen land zou moeten toekomen. Bij de vrouwen is Française Camille Deligny favoriet. Ironman laat zich een week na Hawaii ook niet onbetuigd, zij het dan met alleen 70.3 races. In de USA zijn het Wilmington, New Orleans en Tempa. In Chili Coquimbo, in China Shanghai en in India de nieuwe race in Goa. Daar maakten we in het voorjaar al uitgebreid melding van. In die race is Corina van Dam ‘onze vertegenwoordigster’.  Iedereen dit weekend veel succes en vooral: genieten!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.