Alles over Challenge Mallorca; over Challenge Anhui; Jim pakt Hawaii-slot in Shanghai – WTJ 1340

MAANDAG – De beste Nederlandse prestaties op de zesde Challenge Peguera-Mallorca kwamen op naam van Tristan Olij en Marion Tuin. De eerste ontwikkelt steeds meer als een sterke halve afstands-triatleet, de tweede was na vijf maanden zonder wedstrijd mooi op tijd terug in vorm. Hun resultaten? Tristan veertiende/13e pro, Marion dertiende/12e pro.

Pieter is de onbetwiste Challenge-kampioen


De winst op het Spaanse eiland ging naar Pieter Heemeryck. Het was alweer zijn vijfde Challenge-zege dit jaar, het eindklassement kan de Belg haast niet meer ontgaan. Dan hebben we het over de mooie ‘13e-maandsuitkering’ van 30.000 dollar. Het duurde ruim vier minuten vooraleer Thomas Steger uit Oostenrijk zich vervoegde bij de winnaar. Met de Helveet Ruedi Wild was het podium rond. Het was de tweede keer dat Pieter deze Challenge naar zich toetrok. In 2016 was hij ook al de sterkste. Pech was er voor een andere oud-winnaar Pablo Dapena-Gonzalez. Even lag de Spanjaard samen met Pieter, die als vijfde uit het water kwam op kop, maar door een val van Pablo, kwam Pieter al vroeg in d erace alleen aan de leiding. De Spaanse troef viel terug, maar herpakte zich op de halve marathon met alsnog een vierde plaats. Klazienaveen-winnaar Jan Stratmann kwam als eerste uit het water, maar viel terug naar een 17e plaats.

Sterke halve triathlon opnieuw voor Tristan


Van de Nederlanders bepaalden eerst Milan Brons en Sven Strijk de wedstrijd en kwam tijdens de halve marathon Tristan Olij opzetten. Die arriveerde twintig minuten na Pieter. Zoals iedereen had ook de triatleet uit Winkel moeite met het zwemmen. ,,Man, man wat een golven. Een zeer ruige zee en ik had moeite met navigeren. Zeker 2 minuten verloren. Ook mijn fietsbenen waren niet fantatisch. Na 40 km. eigen tempo gereden. Als negentiende begonnen met lopen en langzaam haalde ik atleten in. Tevreden met het resultaat. Mijn laatste wedstrijd, tijd om mezelf op te laden voor 2020.’’ Het was Tristans tweede Challenge Mallorca, vorig jaar deed hij er een kwartier langer over. Minder tevreden waren Sven op een 18e en Milan op een 28e plaats (als pro’s eindigden ze iets korter). Milan moest een half uur toegeven op de winnaar. Uiteraard gaat Milan de komende maanden te rade waar de oorzaken liggen van z’n mindere seizoen. Tussen Sven en Milan in was Marco Akershoek de snelste van 30 Nederlandse agegroupers op een 25e plaats en tweede M25. Edwin Achterberg (66e) werd vierde M45.

Oud-Ajacied André Gieling kwam als vijfde bij de M50 binnen (134e man), Kees Jansen als tiende (170e man).

Winst Radka in Challenge Peguera


Radka Kahlefeldt-Vodickova deed hier voor de eerste keer mee. De Tsjechische eega van Brad won meteen met een riante zes minuten voorsprong op française Jeanne Collonge en een tweede Oostenrijkse podiumplek ging naar Lisa Hütthaler. Marion Tuin was blij dat de race inclusief zwemmen doorging. ,,Het was een zware wasmachine, gedurende de volledige 2 kilometer. Zwaar water om doorheen te komen, vooral koers bepalen was haast onmogelijk door de enorme deinig. Natuurlijk heftig dat iemand in de zee overlijdt, maar helaas kan zoiets overal voorkomen. Bij sportwedstrijden of gewoon in het dagelijks leven.’’

Na vijf maanden eindelijk weer race voor Marion


De nuchtere tandarts uit Groningen was tevreden met haar race. ,,Maar 2019 is een jaar om snel te vergeten. Het is niet voor niets dat ik al vijf maanden niet geracet heb. De fitheid is aardig terug, maar mis de kracht nog steeds en dat is best frustrerend. Het is stationair draaien, maar nog niet volledig gas kunnen geven. Dat merk je wel als het zwemmen zwaar is en het parcours aardig wat hoogtemeters kent. Uiteraard koop je voor een twaalfde plek weinig, maar het is goed er weer te staan. Op naar Daytona.’’ Na de troosteloze race vorig jaar over het autocircuit vanwege het noodweer, hadden we niet verwacht dat Marion weer snel zou terugkeren. Maar ze geeft de Challenge het voordeel van de twijfel. Het waren in Peguera sowieso de noordelijke vrouwen, die de race bepaalden. Na Marion kwam Janien Lubben namelijk als 25e vrouw binnen, tevens vijftiende pro. Ook top tien klasseringen voor Maartje van Gestel uit Chaam: tiende F25, 43e totaal. Kirstin Willemsen finishte achtste F40, Simone Rademakers negende en Petra Vermeer was de nummer zes in de F45. Cynthia Dorland scoorde net binnen de zeven uur een negende plaarts bij de F50. De enige Nederlandse podiumplaats ging naar Gerda Sollie. Ze was 84e vrouw in 6.18 en daarmee tweede F60. Een kwartiertje eerder finishte zoon Leendert, een van Gerda’s zes kinderen.

Ook Josta Bolhuis finishte als 104e in 6,5 uur. Opmerkelijk want kort daarvoor deed Josta nog mee aan de de halve marathon Les Sables op Fuerteventura, ook loodzwaar. Ach, ze is niet anders gewend.

Erik-Simon vierde in ‘amazing Challenge China’


De Challenge Family had het druk dit weekend, want in China stond een nieuwe race op het familiemenu. In Anhui werd zowel een hele als een halve triathlon gehouden. Mét Nederlandse inbreng, want landskampioen Erik-Simon Strijk was op uitnodiging naar het Verre Oosten afgereisd. Goed dat het ook voor de lange afstands triatleten nog wel kan, want hun reislust wordt enigszins afgeremd door de – relatief – bescheiden middelen uit de NTB-begroting.
Om de race live te volgen was weer nachtwerk, maar dat is voor de die-hards geen probleem. Erik-Simon ging als een van de favorieten van start, maar er waren meer kapers op de kust. De wedstrijd eindigde in een Australische dubbelslag met Levi Maxwell als winnaar in een fraaie 8.08.41 uur, daarmee negen minuten rapper dan landgenoot Steven McKenna, die wel voor zijn landgenoot als tweede aan de marathon begon. De derde plaats ging naar de snelste zwemmer van de dag, de Brit Thomas Davis. Al na 43.38 stond hij terug op het Chinese strand van Anhui. McKenna verloor twee, de groep Strijk, Maxwell, Courtney Ogden en Matthew Slee keek na het zwemmen tegen een achterstand van vijf minuten aan. Toen Davis ook nog eens de snelste fietstijd realiseerde, mocht de Brit met zes minuten voorsprong op Levi Maxwell gaan lopen. Maar daarin toonde de Ozzie zich heer en meester. Het was trouwens pas de eerste grote zege voor Maxwell op een hele. Zesde in Cairns was ooit zijn beste resultaat. Zijn pr ging er aan met twintig minuten alles dankzij die schitterende 2.45 uur op de 42 kilometer. Steven McKenna – eerder dit jaar winnaar van de halve Challenge Danang – stoof kort na Maxwell ook Thomas Davis voorbij, maar de Brit bleef de tweede Australiër knap in het vizier houden.

Met 27 minuten achterstand tikte Erik-Simon Strijk de rode Challenge-loper en lint aan. ,,Geen eenvoudige wedstrijd, maar dat is geen enkele hele’’, concludeerde de Roosendaler broodnuchter. Vijfde uit het water, vierde fietstijd en als vierde begonnen aan marathon, daar ook geëindigd. Dertien minuten later volgde pas Courtney Ogden als vijfde.
Beste vrouw was Meredith Hill. De Australische scoorde 9.14.06, maar zij had het niet te danken aan haar marathon van 3.17 uur, maar de snelste zwem- en fietstijd zetten haar al op veertien minuten voorsprong ten opzichte van de Amerikaanse Lisa Roberts. Die knabbelde nog drie minuten van haar achterstand af tijdens de bloedhete marathon. De nummer drie was de Zwitserse Joanna Ryter in 9.44 uur. Winnares Hill kennen we in Europa nog van haar tweede plaats op de Norseman van 2017.

Jim Doornbosch als bijna jongste Nederlander ooit naar Hawaii


We blijven nog even in Azië, waar de 70.3 Ironman van Shanghai (zoals vaak met Chinese halve Ironmans) naast slots voor WK Taupo ook startbewijzen voor WK Ironman Hawaii 2020 weg gaf. Nou ja, weg geven. Er moest serieus voor geknokt worden. Jim Doornbos slaagde erin via ‘the Chinese way’ een ticket te bemachtigen. Op 21-jarige leeftijd is hij daarmee een van de jongste Nederlanders ooit aan de startlijn van Hawaii. Volgend jaar is ie 22. Voor zover ons bekend was Gregor Stam ook 22 toen hij in 1982 debuteerde op Hawaii. In eigen land had hij toen al twee jaar achtereen de Holland Triathlon gewonnen. Jim is overigens de coach van Niels Kerdel, die dit jaar een uitstekend Hawaii-debuut maakte. ,,Volgend jaar zijn de rollen omgekeerd’’, meldde een trotse Niels. De tweede editie van ‘Shanghai’ werd andermaal gewonnen door de Felipe Azevedo. Waarom hij vorig jaar onder de vlag van de Verenigde Arabische Emiraten en nu weer onder z’n geboorteland Portugal uitkwam, is ons een raadsel. Na eerder dit seizoen podiumplaatsen in Cascais en Astana was nu de nipte winst voor de Portugees, die de 47-jarige (!) triathlonlegende Cameron Brown een halve minuut achter zich liet. De Nieuw-Zeelander bleef op zijn beurt de Australiër Leigh Anderson-Voigt (vorig jaar winnaar Busselton) voor. Jim Doornbosch werd in de jongste agegroup M18 geklopt door een Chinese triatleet 周, 汶傑 genaamd. Hij zwom en liep sneller, de triatleet uit het Enduro Team van Hellevoetsluis was de betere fietser. Als 25e van de 1160 deelnemers kwam Jim in 4.14 uur binnen, de tweede plaats levert hem een slot op voor Hawaii 2020. Dat lukte niet de tweede Nederlander Mike Bruggemann. Hij finishte twee uur later als 530e. Bij de vrouwen won de Amerikaanse Kelsey Withrow. Een hoofdrol was weggelegd voor de in Amsterdam woonachtige Britse Frankie Sanjana.

Ze zwom vijf minuten langzamer dan Kelsey, maar haalde die achterstand terug bij het fietsen. De spanning bleef op de halve marathon, waarop Frankie uiteindelijk slechts 47 tellen hoefde toe te geven. Rebecca Wassner, ook USA, werd derde.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.