RIP Marieke Vervoort; CrossRBR Wetteren met Seppe; Bibian; IM Cascais; Jeanet wint -WTJ 1341

DINSDAG – Treurnis om de dood van paratriatlete Marieke Vervoort, beter bekend als Wielemie. De Vlaamse had haar euthanisiepapieren weliswaar in 2008 al klaar liggen, nog elf jaar bleef ze knokken tegen die ongeneeslijke spierziekte. De Vlaamse werd op 11 mei 1979 geboren. Op haar 21e was ze door een zeldzame aandoening – reflex sympathische dystrofie – dusdanig verlamd dat ze in een rolstoel terecht kwam.


Klagen deed Wielemie nooit. Ze besloot iets moois van haar leven te maken en de bucketlist bevatte onder meer triathlons. In de race van Zolder 2004 maakte ze meteen indruk. En in Lausanne werd ze in 2006 de eerste wereldkampioene bij de paratriathlon PTWC, toen nog AWAD handcylce geheten. Een jaar later prolongeerde ze die titel in Hamburg. In oktober dat jaar was ze via kwalificatie in de Marc Herremans Classic op Hawaii. Marieke was helemaal in de wolken met haar droomwedstrijd, alleen liet haar wedstrijdmateriaal lang op zich wachtte. Het verstoorde haar wedstrijdvoorbereiding dusdanig dat ze meer tijd nodig had voor zwemmen en handbiken dan verwacht. Aan het wheeleren kwam ze niet meer toe, net buiten de tijdslimiet. Meer dan terecht kreeg ze dat jaar uit handen van de Belgische premier de prijs ‘Doorzetter van het jaar’ uitgereikt.

Atletiek en vier medailles op Paralympics
Na nog enkele triathlonwedstrijden in de jaren daarna, stapte ze over op strandzeilraces en de atletiek, waar ze op de korte afstanden alsnog de Paralympics van Londen (goud, zilver) en Rio (zilver, brons) meemaakte. Marieke kreeg tijdens en na de Spelen wereldfaam, omdat bekend werd dat er een dag zou komen waarop ze het aardse voor het eeuwige ging verruilen. Onder meer Mattijs van Nieuwkerk raakte gefascineerd door haar verhaal en nodige Wielemie meerdere malen uit voor DWDD. Marieke was dan ook een sterke en unieke persoonlijkheid. Dat inruilen, die rust, dat niet meer hoeven. Dat gebeurde vandaag. In haar stad Diest ligt in het stadhuis een rouwregister. De Belgische sportwereld is wederom in rouw, maar er is ook opluchting dat Mie zich uit haar lijden verlost heeft. Trikipedia wenst haar ouders, familie, vrienden en collega-sporters heel veel sterkte.

Bibian Mentel: een heldin die niet van opgeven weet


Wrang is wel dat nota bene op deze zelfde – donkere – 22e oktober bij de Nederlandse Paralympics-heldin Bibian Mentel wederom een tumor is aangetroffen in een wervel van haar onderrrug. Vorige week straalde Bibian nog toen ze eerst in het programma Sterren op het Doek prachtig werd geportretteerd en zaterdag samen met haar danspartner Joost Findhammer een geweldige finaleplaats bereikte in Dancing with the stars. En dan nu wederom die klap. Echtgenoot Edwin Spee maakte het nieuws dinsdag wereldkundig. Hij deelde mee dat opnieuw een zware operatie zal volgen. Desondanks traint de 47-jarige supervrouw door voor de finale van het RTL-dansprogramma. Als iemand het label ‘opgeven is geen optie’ in de wereld verdiend is het wel deze vrouw, die voor de twaalfde keer (!) in haar leven wordt geconfronteerd met de vreselijke ziekte en toch maar blijft stralen. Bibian vond ook triathlons geweldig, ze deed jaarlijks mee aan de indoor-Giathlon in de Sportboulevard van Dordrecht. Kan de NOS eind dit jaar niet zovast de titel ‘sportvrouw van de eeuw’ uitreiken?

Seppe Odeyn de Gigant van Wetteren


Wie anders dan Seppe Odeyn kon ‘die andere lange afstands crossduathlon’ in België winnen. De zevenvoudig winnaar van de Hel van Kasterlee was zondag ook de snelste in de Reuzen van Wetteren. Niet zomaar winnen, maar met acht minuten voorsprong.
Seppe trad in de voetsporen van Rik Thijs, die de wedstrijd vorig jaar won. Het was een kop-staartzege voor de oud-wereldkampioen Powerman over de 9 km. lopen, 45 km. ATB en 6 km. lopen. Ook toen al kwamen de latere nummers twee en drie – Tom Steenackers en Simon Stevens -in die volgorde door. Bij het fietsen groeide de marge tot zes minuten. Seppe kreeg andere achtervolgers, maar de betere lopers waren in de slotrun toch weer Tom en Simon. Lien Lanssens kon haar titel van vorig jaar prolongeren. De crossduathlonspecialiste noteerde aan de streep een voorsprong van drie minuten op Sofie de Wolf. Elf minuten later greep Greet Persoon de derde plek. Nederlandse Reuzen waren er in Wetteren niet te vinden. Een week eerder won Lien Lanssens trouwens ook al de Bossenduathlon van Lembeke. Ook daar was Greet Persoon derde met tussen hen in Valerie Vincent. Bij de mannen werd het duel tussen de twee Pieterjannen gewonnen door Pieterjan Roeygens voor Pieterjan Penne. Steven de Muyt finishte derde.

België volgend jaar nog niet, Portugal al wel een Ironman


De Ironlake in de Waalse Ardennen gaat volgend jaar van de zondag naar de zaterdag: 19 september om precies te zijn. Een Ironman is het nog niet, daarvoor moeten de Belgen nog een jaartje wachten. Dat geldt niet voor het Portugese Cascais, waar het 70.3 IM-programma wordt uitgebreid met een Ironman op zaterdag. In drie Europese wedstrijden zijn volgend jaar zulke dubbele programma’s: Vichy en Emilia-Romagna gingen de Portugese badplaats waar al drie jaar een 70.3 Ironman wordt gehouden. Exact dertig jaar geleden was er tevens het Europees kampioenschap Olympische afstand triathlon. Goud ging naar Yves Cordier, het zilver naar Rob Barel.

Jeanet scoort hattrick in Empuriabrava.


Voor de derde keer op rij won Jeanet van den Berg zondag de Olympische afstand triathlon in het Spaanse Empuriabrava. ,,De buit is binnen’’ stuurde Jeanet ons een berichtje. Door wedstrijddrukte kwamen we er nog niet aan toe. Het was zondagochtend nog even spannend of het door zou gaan. Jeanet: ,,Flinke tramontana en onweer, waardoor de race werd omgezet in een duathlon. Een week na het NK Spijkenisse dus weer een RBR. Derde keer gewonnen, het was een mooi seizoen om op terug te kijken.’’ Dat kunnen we wel stellen ja: twee nationale titels, zilver Klazienaveen (met Yvonne voor haar), tweede in Brouwersdam, winst 70.3 IM Luxemburg en vijfde op het WK Nice onder andere. Eigenlijk zouden we Jeanet nog willen toevoegen aan het rijtje van drie (Sione, Machiel en Marijke) voor de titel agegrouper van het jaar. Maar we zijn de NTB niet….

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.