Halve past 1 jaartje niet in Almere; Preview Miyazaki en de Ironman Malaysia, Stefan – WTJ 1344

VRIJDAG – Zoveel mensen, zoveel meningen. Het bericht dat Challenge Almere-Amsterdam volgend jaar geen halve triathlon in het WK Multi Sports Festival kan opnemen krijgt positieve en kritische reacties. Als je het mij vraagt vind ik het een dapper besluit, voor zover de organisatie daar zelf invloed op heeft. De reacties dat hier geld een rol speelt, lijken me uit de lucht gegrepen. Ergo: de Challenge organisatie moet noodgedwongen het inschrijfgeld van zo’n 1600 triatleten ontberen.

Geen halve mogelijk in Almere

Commercieel directeur Jort Vlam van Challenge zegt ook dat de organisatie er alles aan gedaan heeft om de halve in te passen. Maar met zowel het WK lange afstand en daar het WK aquabike (die atleten stoppen na het fietsen) ingepast ontbreekt elke ruimte om het op die zaterdag te doen. Goed, zeggen de beste stuurlui aan wal dan: probeer het op een andere dag in die WK Multisports Week. Tja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In het algemeen denk ik dat er toch wel regelmatig sprake is van onderschatting bij triatleten wat er allemaal bij komt kijken om hen te laten sporten. Het zijn gigantische logistieke operaties, papierwinkels enzovoorts. Ik hoor het ook van triatleten, die na hun carrières zich aansluiten bij een organisatie: ,,Oei, daar komt toch meer bij kijken.’’

(foto: Challenge Almere-Amsterdam)

Hoge organisatiegraad

Laat de zure reacties even achterwege. Net als een paar jaar terug moeten we trots zijn dat er steeds weer grote internationale multisports evenementen naar ons land komen. ITU-bestuurders en toptriatleten uit het buitenland, die wij met grote regelmaat spreken, roemen de hoge organisatiegraad van Nederland. De uitspraak van Jort Vlam bij onze collega’s van 3athlon.nl: ,,Het is een onwijs omvangrijk programma wat ons volgend jaar september te wachten staat.’’ is natuurlijk de enige echte waarheid. En dat er volgend jaar gerefereerd gaat worden aan 40 jaar triathlongeschiedenis (eerst Holland Triathlon, daarna Challenge): dat moge duidelijk zijn. De alternatieven liggen – wat Challenge Family betreft – op het gebied van halve afstanden voor de hand: Geraardsbergen, Herning en Heilbronn. Maar ook de TriAmsterdam.

Graz versus Sankt Pölten

Uiteraard prijzen de Challenge races elkaar aan. Het zou vreemd zijn als de 70.3 Ironman in Hoorn wordt aanbevolen. Niet dat Challenge Almere-Amsterdam en ExtraLeisure (organisatie Hoorn en Maastricht) op voet van oorlog leven, maar wereldwijd is dat wel zo. Het laatste bewijs daarvoor was de lancering door de World Triathlon Corporation (lees: Ironman) van de nieuwe 70.3 IM in Graz, Oostenrijk. We hadden er toen niet meteen erg in, maar Graz valt exact gelijk met Sankt Pölten. En laat die organisatie nou precies op dezelfde datum plaats hebben. Alleen Sankt Pölten was lange tijd van de Ironman-community en stak over naar Challenge. Tja, dat kunnen ze bij IM weer niet verkroppen. Moraal: Hoorn is volgend jaar een 70.3 IM op 28 juni, in Oud Gastel rekenen ze nu al op een telefoontje van Challenge om op 27 juni toe te treden tot de rood-witte club 😉

Preview op World Cup 14: Miyazaki met Lotte en Donald

Ach, het houdt iedereen scherp zullen we maar zeggen. We duiken het weekend in. Voor het eerst sinds 8/9 maart konden we geen enkele Nederlandse wedstrijd traceren. Maar dat neemt niet weg dat er volop Nederlandse triatleten in actie komen. Te beginnen in Miyazaki, Japan waar om half drie vannacht (Nederlandse tijd) de vrouwen aan de veertiende World Cup van het seizoen beginnen. 51 triatletes aan de start en Lotte Wilms is er met startnummer 44 eentje van. Lotte voelt zich goed, is klaar om zich te revancheren op de mindere race in Korea, waar ze 41e werd. Dat geldt ook voor Donald Hillebregt bij de mannen, die 42e finishte in Tongyeong en startnummer 56 draagt van de in totaal 63 mannen.

Mooi trouwens dat onze zuiderburen het startveld zowel bij de mannen (Jelle Geens) als vrouwen (Claire Michel) aanvoeren met de startnummers 1. De mannen gaan om half zes zaterdagochtend Nederlandse tijd van start. Het gaat overigens om de Olympische afstanden. Lotte Wilms brengt in de loop van zaterdag voor Trikipedia report uit.

Kijken we naar de favorieten dan zijn er Korea-winnaar Mattew McElroyen landgenoot Eli Hemming, Ozzie Aaron Royle en de Portugees Joao Riveira, naast dus ook nog Jelle Geens die steun krijgt van zijn landgenoten Christophe Dekeyser en Erwin Vanderplancke. Bij de vrouwen mag Claire rekenen op Valereie Barthelemy, terwijl ze rivalen als Sandra Dodet, Nicola Spirig, Yuko Takahashi, Tamara Gorman en Ai Ueda moet zien te verslaan.

Lijntjes ITU en Xterra steeds korter

Opmerkelijk trouwens dat de ITU via social media niet alleen reclame maakt voor de World Cup Miyazaki, maar ook voor het WK Xterra op Maui van zondag. Kennelij worden de lijntjes tussen ITU, Challenge, Superleague, Powerman en ook Xterra steeds korter. Nu Ironman nog. Het zijn de 24e wereldkampioenschappen van de offroad-variant op triathlon, traditiegetrouw te houden op ‘dat andere Hawaii-eiland’ Maui. Alle grote namen in de Xterra-wereld zijn bijeen voor het ultieme WK, waar trouwens ook veel triatleten de double doen. Daar is zelfs een prijs aan verbonden, de Outrigger Double Chase. Leiders na Ironman Hawaii, waarvan bekend is dat ze zondag mee doen zijn de Spanjaard Oscar Alberto Garcia en de Duitse Ute Knape. Zien hoe de tien Nederlanders het eraf brengen in deze ultieme Xterra. De Costaricaan Rom Akerson en de Britse Lesley Paterson verdedigen hun titels.

Tessa voert Nederlands 17-tal aan in Ironman Malaysia

Ironman heeft dit weekend een veirtal races in petto. Zo dadelijk begint Tessa Kortekaas samen met elf andere profs aan de Ironman Langkawi in Maleisië. De laatste race voor haar en velen dit jaar. Javier Gomez en Jocelyn McCauley voeren het veld aan, maar Tessa maakt een goede kans op een pdiumplaats. Gomez is weer even klaar met z’n Road to Tokyo en kan nu in een vroeg stadium zijn slot Hawaii 2020 verdienen. Romain Guillaume, Andy Potts en de Hawaii-revelatie Philip Koutny zijn enkele van Javi’s tegenstanders. En dat geldt ook voor Per van Vlerken, uiteraard gecoacht door Yvonne herself. Zes Nederlandse agegroupers doen een gooi naar een slot Hawaii 2020. Onder hen Dave Lommen. Willehard Wortelboer en Brice van der Post. Met Brice tekenden we kort na zijn finish vorig jaar zijn wel heel bijzondere levensloop op. Elf andere Nederlanders staan aan het vertrek van de 70.3 Ironman op het Maleisische eiland Langkawi.

Zondag ook de 70.3 IM van Waco, Texas en ook de nieuwkomer in het Marokkaanse Marrakech. Grote favoriet in de toeristische, exotische Afrikaanse stad is Tim Don. En omdat we ook graag kijken naar triathlonsport, bevelen we ook de gisteren al gememoreerde Military Games in Wuhan van harte aan.

Stefan ligt perfect op schema

Tenslotte was er afgelopen week die enorme trainingsarbeid van voormalig triatleet Stefan van der Pal. De man uit Leeuwarden tikte in het zwembad maar liefst de 135,8 kilometer aan. Reactie van de Fries na vijf dagen en flink wat uren baantjes trekken: ,,Tijdens de Alvestêde-swimtocht zouden we nu net voorbij Frjentsjer zijn, 9 stempels rijker! Voor nu is het meer dan genoeg. Meer dan verwacht. Tûtsje erop. En op naar Fysio 058.” Zo treedt Stefan zonder twijfel in de voetsporen van de legendarische Maarten van der Weijden volgend jaar als It giat mal gaande is.

Veel plezier dit weekend en blijf ons tippen!

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.