Military Games in Wuhan; Triatleten stappen weer over op marathon; Oostburg – WTJ 1343

DONDERDAG – In het Chinese Wuhan zijn de zevende CISM Military Games deze week bezig. De Olympische Spelen voor militairen, zeg maar. Inmiddels zijn er al zo’n 225 onderdelen achter de rug als we naar de medailletabel kijken. De Chinezen doen het voortreffelijk met 88 keer goud, gevolgd door de Russen met 40 en de Brazilianen met 18. Opvallend: de Amerikanen hebben nog geen enkele gouden plak, wel twee zilveren en vier bronzen. En de Nederlanders? Die staan 27e in het medailleklassement met 1 gouden en 1 bronzen medaille.

Overigens hebben de Chinezen niet alles even sportief gewonnen. Bij de zogeheten Middle Distance Competition (soort crossloop) hadden toeschouwers de Chinezen geholpen om een kortere route te lopen. Zo keerden er drie bij de eerste vijf terug. En dat verraste de insiders wel. De zaak kwam snel aan het licht en de Chinezen werden prompt gediskwalificeerd. Maar we gaan er vanuit dat de 88 gouden medailles op eerlijke wijze zijn veroverd.

Triathlon is zondag

Het is een lang aanloopje naar zondag als de – overigens sterk georganiseerde – Military Games een week gevorderd zijn en triathlon op het programma staat. Van Belgische zijde staat een ijzersterk team aan de start met Marten van Riel, Simon de Cuyper, Kjell de Hertog en Jelle Clijsters. Maar goed Manoel Messias is er ook evenals Europees kampioen 2018 Pierre le Corre, Matthias Steinwandter, Giulio Molinari, de Polyanski-broers en de Zwitserse broers Max en Felix Studer. Bij de vrouwen ook vier Belgen: Sophie Chretien, Mandy Dammekens, Nathalie Duvigneaud en Ines Mommen. Maar vooral de mannen worden podiumkansen toegedicht. Het startveld is supersterk. Let ook op de Chinezen zelf: altijd goed op dit WK. Traditioneel doen de Britten en Australiërs niet mee, maar verder is de internationale inbreng groot. Helaas toch zonder Nederlanders. Militaire coach Rik van Trigt had een team rondom zijn beste triatlete Andrea Jochems willen bouwen. Voor Andrea breekt echter een andere, mooie periode aan. Zij trok zich terug en toen voelde Rik ook weinig meer voor een team, waarvan de kansen niet heel hoog zouden zijn. Omdat Rik bovendien nu niet van huis gaat, slaat de Nederlandse equipe de Spelen over. Wel krijgt ons land de komende jaren de organisatie van het WK triathlon voor militairen toebedeeld.

 

Marathons Berlijn, Eindhoven en Amsterdam

In de periodes waarin de triathlonkalender uitpuilt komen we er niet aan toe. Maar nu de wintermaanden weer aanbreken, is er wel weer ruimte voor zwem-, fiets- of loopwedstrijden. We gaan er beetje willekeurig mee om. Zo ernstig wij streven naar een compleet plaatje bij tri- en duathlonwedstrijden, zo hap snap pakken we de individuele disciplines op. Je kunt niet alles bijhouden immers. Bovendien staat bij marathonlopers niet vermeld of ze ook triathlon doen.

De afgelopen weken waren de eerste najaarsmarathons. Berlijn, Eindhoven en Amsterdam bijvoorbeeld. Bij het doorspitten van die resultaten kijken we naar de triatleten. Sarah-Lyn Reuver deed trouwens zowel Berlijn als Eindhoven en stak vervolgens 4 vingers de lucht in voor de 4 marathons, die ze in 1 jaar deed. Een mooie aanloop naar Sarah-Lynns eerste Ironman volgend jaar! Daan Glorie is nog wat verder in z’n marathon mania. Hij deed er al tien, in elke maand eentje. Een indrukwekkend rijtje. In de tweeede – Zaltbommel – zette hij zelfs een pr neer van 2.56.15 uur. Eindhoven ging recentelijk in 3.12 uur. Volgen nog Abcoude en Spijkenisse. Daarna zullen we ze allemaal eens op een rijtje zetten. Maar tot die tijd verwijzen we alvast naar Daans website www.12marathonsin12maanden.nl waar u nog altijd kunt doneren voor Alzheimer.

Kijken we naar Berlijn dan zien we de volgende bekende namen: 357.Bjorn de Laat 2.36.47; 609.Tjeerd Popkema 2.42.42; 1130.Sam Blom 2.50.31; 1154.Erben Wennemars 2.50.53; 2033.Joris de Boer 2.58.38; 2044.Michiel Oussoren; Vrouwen: 593.Marleen Haakma 3.23.16.

Eindhoven volgde een week later. 66.Stefan van Thiel 2.50.30; 88.Marco Muller 2.53.54; 126.Arno van Triest 2.58.29; Vrouwen: 6.Maurine Ricour (B) 2.53.37.

De meeste triatleten kwamen we tegen in de TCS Marathon van Amsterdam. 114.Remko Vleerlaag 2.38.20; 228.Jeffrey van Horn 2.46.00; 237.Dennis van der Spoel 2.46.18; 242.Henk Galenkamp 2.46.36; 247.Pim de Kok 2.46.46; 253.Mathijs van Scheijen 2.47.10; 261.Orestes Carpay 2.46.52; 297.Martin Veenhuizen 2.49.08; 306.Jasper Kunst 2.49.35; 396.Wannie Friderichs 2.53.19; 593.Raymund Prins 2.56.39; 691.Jeroen Meijer 2.59.30; Vrouwen: 22.Mieke Leloup 2.54.21; 30.Bonnie van Wilgenburg 3.01.38; 47.Marjolein Menheere 3.07.33; 88.Julia de Leeuw 3.18.25; 105.Meryl Burger 3.18.15; 198.Janneke Sinnige 3.32.18. En dan natuurlijk niet te vergeten Team Fleur: Wytse en dochter Fleur Wierda hebben deze nieuwe uitdaging wederom tot een goed einde gebracht in 4.30.34 uur. Daarover kon u alles eerder deze week lezen op Trikipedia.

 

Veldrijden met Shirin

Voor Shirin van Anrooij is het veldritseizoen al weer aangebroken. Meteen ging ze op de eerste World Cup in de Zwitserse hoofdstad Bern af. Daar eindigde de Europees tijdritkampioene op een 25e plaats. Een paar dagen later was de sfeervolle Nacht van Woerden, ’s werelds enige veldrit die in de avonduren wordt verreden. Shirin kon zich al goed meten met de toppers en eindigde vierde. Zus Lindy was daar achtste.

Kleine zwemloop Oostburg voor Tom en Annemarie

En toch vonden we nog een zwemloop in eigen land uit het voorbije weekend. Zaterdag was die van Oostburg, Zeeuws-Vlaanderen. Het uiterste zuidwestelijke puntje van ons land dus. De winnaar op de langste afstand was Tom Erpelinck. In een ultra klein veld was de Terneuzenaar 13 minuten rapper dan Bram Goethals. Slechts 2 mannen en 1 vrouw deden mee, dat was Annemarie Thomaes (niet de ex-schaatster).  Leo Mostert en Simon de Feijter vormden het beste duo. Drukker was het al op de halve afstand zwemloop, gewonnen door Marco de Feijter voor Marco van der Meulen en Marnix Scheele. Als vierde en eerste vrouw kwam Chantal Koole over de meet. Een half minuutje later volgde Miriam van Noorden en derde finishte Laura Hermans. Ook de kwart afstand (250/2,5) deed mee met als winnaars Jur Mesu en Hilde Koole (2e totaal). De kortste afstand tenslotte (100/1) was een meiden aangelegenheid. De top drie bestond uit Marit van Hulle, Lisa Koole en Anouk Vis. Daarna volgde pas het eerste jongetje: Lou de Feijter. Met 50 deelnemers was de Oostburgse zwemloop (geen NTB-event) geslaagd.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.