Korte afstand Ocean Lava; Long Course Weekend Mallorca; Teamcompetities 2020 – WTJ 1349

DINSDAG – Niet zo gek veel races meer uit het afgelopen weekend, waar we geen melding van maakten. De Olympische afstand triathlon van Ocean Lava wellicht. De winst ging naar de Brit Tom Brew en de Deense Alexandra Ersted. Ze klopten voornamelijk Spaanse triatleten. Ook hier voldoende Nederlandse inbreng. Jan Reinink werd dertigste bij de mannen. Bij de vrouwen zaten drie Nederlandse triatletes in de top dertig: 20e Amber Middelhoek, 22e Anneloes Zuiderveen en 28e Lieke Wouda. Liesbeth van der Slik eindigde als tiende op de sprint afstand.

We blijven in Spaanse sferen, maar dan naar het Long Course Weekend Mallorca. Tot voor dit voorjaar een vreemd fenomeen voor Nederland, maar sinds ExtraLeisure de formule naar het Limburgse Beesel getrokken heeft, weten we meer. Vrijdag zwemmen, zaterdag de fietswedstrijden, zondag hardlopen. Zo steekt dat in Wales al tien jaar in elkaar en zo is de Britse formule inmiddels overgewaaid naar Mallorca, Beesel en Australië. Wat je er ook van mag vinden, het blijven dezelfde afstanden op halve en hele bijvoorbeeld. En reken maar dat je ook na een nachtje rusten best met stramme spieren aan de tweede of derde klus moet beginnen. Onderschat dus ook Long Course Weekends niet, beste lange afstands triatleten.

Mallorca werd wederom een prooi voor de Brit Tom Vickery. Na drie dagen en als slot een marathon zette hij een totaaltijd van 8.09.14 uur neer. De Duitser Fabian Knobelspies bleef daar niet ver achter: 8.10.03 en de derde plaats ging naar de Zweed Fredrik Ekstrom in 8.12 uur. Vickery sloeg zijn slag met het lopen trouwens. Hij deed over de marathon 2.34 uur. Kaal dus hè. Bij de vrouwen was de Duitse Lisa-Maria Dornauer na drie dagen de sterkste in 9.18.25 uur. Tweede werd de Spaanse Chloe Serra Jodin en derde de meest ervaren triatlete van allemaal, de Britse Michelle Parsons. Ook vorig jaar werd zij al derde. Drie Nederlandse deelnemers op – zeg maar – de hele. Perry de Jong zwom de 199e tijd in 1.15, waar Oostenrijker Thomas Steger in 50.35 de sterkste was. Perry kwam met fietsen tot een 157e tijd bijna twee uur achter de Fransman Aurelien Hornuss, de marathon volbracht hij niet.

Bij de vrouwen de zusjes Minneboo uit. Jolie finishte als 26e in 13.02.40 uur en Mirjam Mensink-Minneboo kwam als 28e aan de eindstreep in 13.07.47 uur opgeteld. Jolie had de 27e zwemtijd, de 37e fiets- en ook looptijd. Mirjam kwam als 28e uit de Middellandse Zee, fietste de 38e fietstijd en liep even de 36e marathontijd. Op de halve afstand wonnen de Spanjaard Fernando Colon Cario en de Britse Sharon Rtaylor. Eén Nederlander deed de drie afstanden: Dennis Spiertz was anderhalf uur na de winnaar binnen en daarmee 22e in de eindstand. Nederlanders Jasper Vermazen, Ivan Dreessen en vader en zoon Emiel en Rob Frambach en Vincent van der Stouwe (van ExtraLeisure) deden een of twee onderdelen op de kortere afstanden.

Terwijl de wedstrijdkalender 2019 opdroogt, komt er steeds meer naar buiten van hetgeen ons in 2020 te wachten staat. Ook de teamcompetities raken aardig ingevuld. Werd in het verleden in spanning gewacht tot het NTB-congres, nu ziet de coördinerende ploeg zich genoodzaakt de wedstrijden eerder aan te kondigen. Want de concurrentie op de nationale en internationale triathlonkalender is enorm. En zo maar voor een sprintje het hele land doorkruisen; daar zit niet elke triatleet meer op te wachten. Hieronder het integrale persbericht van de NTB.

Na de eerdere bekendmaking van de openingswedstrijden voor het negende seizoen Teamcompetities Triathlon wordt vandaag een volgend deel van de kalender ingevuld. Met de bekendmaking van een nieuwe reeks wedstrijdlocaties krijgen de teams steeds iets meer zicht op het wedstrijdseizoen 2020.

Achter de schermen wordt hard gewerkt om alle niveaus vijf mooie wedstrijden verspreid over het seizoen en verspreid over het land aan te bieden. Over diverse afstanden en in verschillende formats. Rekening houdend met de mogelijkheden en wensen van de wedstrijdorganisaties. Met de koppeling van het NK OD en het NK Sprint aan de Eredivisie. Binnen de Eredivisie en 1eDivisie in afstemming met de kalender van het Jeugd- en juniorencircuit (in weekenden waarin de Eredivisie / 1eDivisie teams racen, zullen er géén wedstrijden in het JJC zijn). En vanaf de 2eDivisie en lager ook rekening houdend met de ‘noord-zuid-verdeling’. Dat is een zeer complexe puzzel die stukje bij beetje verder ingevuld wordt.

Eredivisie en 1eDivisie trekken samen op

Half oktober was er al nieuws over de NK’s in 2020. Net als vorig jaar is zowel het NK Sprint als het NK OD gekoppeld aan de Eredivisie. En dat betekent dat de Eredivisie teams na hun openingswedstrijd op 24 mei in Almere het seizoen op 6 juni vervolgen met het NK Sprint in Nijmegen. Gevolgd door het NK OD op 11 juli in Rotterdam. Na een korte zomerstop gaan de beste teams van Nederland op bezoek in Leiderdorp, waar op 16 augustus een sprintwedstrijd op het programma staat. Het seizoen wordt met het altijd spectaculaire team-relay format op 22 augustus in Ouderkerk a/d Amstel afgesloten.

(Foto: TriHard Series)

De teams uit de 1eDivisie reizen dit seizoen grotendeels mee met de Eredivisie. Ook zij starten op 24 mei in Almere, gevolgd door een sprintwedstrijd op 6 juni in Nijmegen. Op 11 juli strijden zij in Rotterdam tijdens een dubbele supersprint om de punten. Een team-relay in Ouderkerk a/d Amstel maakt het plaatje voor het op een na hoogste competitieniveau bijna compleet.

Nieuw avontuur voor de 2eDivisie mannen

De Teamcompetities Triathlon kenmerkt zich onder andere door wedstrijden over maximaal de Olympische afstand én diverse (team)formats. Vanuit teams wordt regelmatig de vraag gesteld of ook wedstrijden langer dan de OD in de competitie passen. Met de toenemende populariteit van de middenafstand én de groeiende groep atleten die op dit onderdeel actief is, voegen we in 2020 een bijzondere afstand toe aan de kalender: een non-stayer 1/3 triathlon.

We doen dit op het niveau van de 2eDivisie, waar de volwassen verenigingsatleten van de langere adem kunnen excelleren. We kiezen er bewust voor de afstand alleen door de mannen te laten racen; het vrouwenveld is daar op die afstand (nog) niet breed genoeg voor. De vrouwen strijden op dezelfde dag in een non-stayer sprint om te punten.

We zijn heel blij met twee sterke wedstrijdorganisaties die deze uitdaging aan willen gaan: op 12 juli is de 2eDivisie Zuid te gast bij Triathlon Stein en op 23 augustus ontvangt Triathlon Klazienaveen de atleten uit de 2eDivisie Noord.

Tot zover de berichtgeving. Morgen gaan we eens een beetje beschouwen op de nieuwe wedstrijdkalenders. Wat zit elkaar in de weg, wat is nieuw, wat wordt groots, leuk, spannend? Tot dan.

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.