Topsport Limburg valt uiteen; Previews Groningen, Zeewolde, Nijverdal, Lima en Florida – WTJ 1352

VRIJDAG – Ook voor de komende maanden komen er genoeg tri/du-verhalen bij ons binnen. Dank voor het toesturen, soms duurt het even wat langer vooraleer we tot plaatsing overgaan. Maar ze komen beslist, zoals we b.v. de afgelopen week het verhaal van Bas Diederen hadden.


Over Limburg gesproken. Treurig nieuws komt uit Limburg waar het doek voor Topsport Limburg definitief gevallen is. Het gonsde al een tijdje van de geruchten over een op handen zijnde faillissement, maar deze week vroeg de stichting het daadwerkelijk aan. Het zou er gaan om een tekort van 7 ton. De situatie was onhoudbaar geworden. In totaal bood Topsport Limburg faciliteiten aan 1800 sporters, ook triatleten vallen daaronder. Zij kregen sportpassen, waarmee ze korting krijgen op accommodaties enzovoorts. De ondersteuning van sporters en coaches blijft, maar het zal onder een nieuwe organisatie gebeuren. De provincie en NOC*NSF trekken de stekker er niet uit, al is ook de bijdrage van de provincie een fiks stuk terug geschroefd.
Bovendien werd TL-directeur Geert Ruigrok een half jaar geleden op non-actief gezet door de Raad van Toezicht. Er komt nog een rechtszaak hierover. De provincie besloot aangaande die tekorten althans niet langer op de bres te springen. Een slechte zaak met veel verliezers. Anderzijds kijken we vanuit andere provincies in Nederland wel eens met een schuin oog naar Limburg, waar topsport duidelijk meer prioriteit heeft. Goed als dat in de andere elf provincies niet kan, dan moeten we het in het Schone Zuiden maar blijven koesteren. Welke gevolgen deze ontwikkelingen voor het Nationaal Triathlon Centrum heeft, is nog niet bekend.

Preview Wintertriathlon Groningen

foto Frits Riemersma

We kijken naar het weekend. Na een weekend stilte in eigen land, staan er nu gelukkig weer drie races op het programma. Zaterdag is dat de eerste wintertriathlon van het seizoen: in Groningen-Kardinge. De wedstrijd kende de afgelopen jaren een wat grillig verloop. Eerst werd de datum in november los gelaten en verplaatst naar begin maart dit jaar. Echter toen was de animo dusdanig klein om nog een laatste keer de ijzers onder te binden, dat de wintertriathlon moest worden uitgesteld. Naar deze datum dus: 2 november.
Met de nieuwe hoofdsponsor Van Loon Oosterwolde kan het evenement hopelijk weer een aantal jaren vooruit. Die sponsoring is wel essentieel, want waar zomertriathlon soepeltjes vol raken (vandaag Brouwersdam, Almere open serie en Oud Gastel allen al zo goed als vol), is dat bij wintertriathlons nooit zo snel het geval. Deze wintertriathlon vindt haar oorsprong in 2004, twee jaar later ontstond de stichting met daarin de studentenschaatsvereniging GSSV Tjas, Tritanium en Rapiditas. Het bestuur inmiddels versterkt met een aantal nieuwe mensen en adviseur Martin Veenhuizen is vanzelfsprekend er ook bij gehaald ter ondersteuning. De club staat onder leiding van voorzitter Dennis Wennemars. Zo’n naam opent allicht deuren.
Sportcentrum Kardinge. Daar is het allemaal te doen. De wedstrijden beginnen om 13 uur met de senioren en masters op de kwart, ook trio’s doen dan mee. De kinder- en jeugdseries staan om 13.45 uur op de rol en tenslotte de sprint wedstrijden om 14.15 uur voor alle categorieën. Het loopparcours gaat om de golfbaan heen over het Meerdenpad, langs speelnatuur Oerrr en Bieskemaar. Fietsen gaat noordwaarts richting Noordwolde, Bedum en om Thesinge heen en zo weer terug langs Garmerwolde naar Kardinge. De jeugd rijdt rondjes om de Kardingerplas. En vervolgens natuurlijk de 27 of 54 rondjes op de ijsbaan van Kardinge/Groningen.
Tja, wie is er in de juiste wintertriathlonvorm? Moeilijk te zeggen. Jeroen Lute is er wel, Roos Hoogeboom niet om haar titel te verdedigen. Martin Veenhuizen is er, Rense Veenstra, Jack van Honschoten maar ook Arie de Jong. Bij de vrouwen zal het vermoedelijk gaan tussen Annelies Vrancke en Janet ten Kate.

Preview CrossRBR Zeewolde

De crossduatleten kunnen dit weekend uit twee wedstrijden kiezen. Zaterdag zijn de wedstrijden in Zeewolde. Mooi is dat de organisatoren van de Veluwe en Flevoland de handen ineen geslagen hebben en zo een circuit van vijf crossduathlons hebben neergezet. Harderwijk was drie weken geleden, Zeewolde is de tweede. Daarna volgen nog Oldebroek, Nijkerk en Nunspeet. Uitdagende parcoursen, mooie wedstrijden: dat garanderen de organisatoren. De races in Zeewolde zijn zaterdag om 10.30 en 12 uur. Er is ook een jeugdwedstrijd van 12-15 jaar. Ook deze crossduathlon krabbelt weer overeind nadat er ruim anderhalf jaar geleden vanwege de sneeuwval amper een wedstrijd gehouden kon worden. Uitslagen waren in elk geval moeizaam. We herinneren ons alleen nog de winnaars: Remi Jansen en Annemarie Rustenburg. In Harderwijk waren het Jasper Schouten en wederom Annemarie Rustenburg. Zien hoe het zaterdagmorgen uitpakt. Het speelt zich allemaal af op RCN Vakantiepark Zeewolde aan de Dasselaarweg.

Preview CrossRBR Nijverdal


Zondag gaan we naar Nijverdal voor de 19e DRW Run-bike-run van Nijverdal. Een week na de specactulaire Diepe Hel Holterbergloop is het dus opnieuw raak op de Sallandse Heuvelrug alleen nu vanaf de noordelijke kant. Centrale locastie is zwembad Het Ravijn al wordt er dan niet gezwommen. De ligweide is wel start en finish. Er zitten dankzij de flanken van de Holterberg mooie hoogteverschillen in. De individuele deelnemers beginnen zondag om 12.30 uur, de duo’s om 13 uur voor 5/20/2,5 km. Ook de 12e Kidsrun maakt deel uit van het programma. Daan Schouten en Laura Gorter mochten vorig jaar de hoofdprijs mee naar huis nemen. Wie het zondag zijn, weten we in de loop van de middag.

Preview World Cup Lima


Mooi programma in eigen land, mooi wordt het ook in den vreemde. In Lima bijvoorbeeld. De 16e en voorlaatste World Cup. Wat kunnen onze toppers nog na zo’n lang seizoen vol wereldreizen, moordende concurrentie en topwedstrijden. We spelen de kaart Marco van der Stel, Jorik van Egdom, Quinty Schoens, Rani Skrabanja en Jony Heerink. Gevoelsmatig denk ik dat de laatste de meeste wedstrijden van allemaal gedaan heeft dit jaar. De World Cup was aanvankelijk in Salinas, Ecuador. Maar die organisatie trok zich terug, waarna Peru een primeur krijgt. Voor het eerst een World Cup triathlon op haar grondgebied. Favorietes bij de vrouwen zondag om 3 PM zijn Ai Ueda en Yulia Yelistratova, twee routiniers in het vak. Ook van de Ecuadoraanse Elisabeth Bravo wordt het nodige verwacht. Peru zelf heeft Ada Sofia Bravo Mejia en Gianella Debra Coaguila Pita op de startlijst staan. Bij de mannen worden de Amerikanen en Mexicanen verwacht en ook Azerbedjaan Rotislav Pevtsov. Ook hier lange Peruaanse namen: Jose Gomez de la Torre Prato en Alejandro Dominguez Romero. Voor de goede orde: dat zijn er twee.

Ironmans in Florida, Mexico, Argentinië en Turkije


Verder doet Ironman weer z’n best de kalender lekker vol te houden. Te beginnen met de altijd snelle Ironman in Florida waar onze administrateur Mark Schoonhoven zo te zien al helemaal klaar voor ligt. Bij de pro’s doet Michiel de Wilde mee. Hij neemt het op tegen onder meer Andrew Starykowicz, Ben Hoffman, Joe Skipper en nog 45 andere pro’s. Drie Nederlanders waaronder de levende triathlonlegende Hans Dieben doen mee aan de 70.3 Ironman in het Mexicaanse Los Cabos. Frankie Sanjana is onze vertegenwoordigster in de Zuidamerikaanse kampioenschappen 70.3 IM in Buenos Aires. Vijftien Nederlanders doen mee in wat een van de allerlaatste Europese triathlons van het jaar zal zijn: de 70.3 IM in het Turkse Belek. Russin Ina Tutukina en Oekraïner Sviatoslav Tsvetkov wonnen de race vorig jaar. Toen geen pro’s. Wel in de eerste editie 2015 met als laureaten Frederik van Lierde en Alexandra Tondeur. Zij zijn er nu niet bij.
Veel plezier dit weekeinde. Ook als je hele andere plannen hebt.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.