Het doek valt voor iQ2 Triathlonteam; atleten op zoek naar nieuwe sponsors

DONDERDAG – Exact een jaar nadat de redactie van Trikipedia een kijkje mocht nemen in het nieuwe iQ2-triathlonteam huis, is bekend geworden dat het team eind dit jaar stopt.

Bij de kennismaking troffen we Omar en Milan Brons, Victor Goené, Tim den Braber en Boy van West. Kort daarna werd bekend dat ook Jorik van Egdom en Michiel de Wilde aan het pro-team werden toegevoegd. En feitelijk zou ook Youri Severin langs deze weg zijn come-back maken. Torenhoog waren de ambities bij aanvang. Bovendien was de aanpak geheel nieuw. Stop enkele toptriatleten bij elkaar in een fraaie woning (in Hillegom) als uitvalsbasis voor trainingen, teambuilding, voedingsplannen enzovoorts.

Het budget voor het ‘project iQ2’ was voor Nederlandse begrippen ongekend groot. Zonder in de bedragen te duiken was duidelijk dat met het aantrekken van bijvoorbeeld Rob Barel als trainer er meer kon dan zomaar een clubje sporters bij elkaar zetten. Harm Bronkhorst en Desmond Veldt waren de andere begeleiders. iQ2 (spreek uit: iQsquare) zou binnen no-time de ladders van de Eredivisie bestormen, zo werd algemeen verondersteld. Het nieuwe Team4Talent was geboren.

 

Het team maakte echter een valse start. Nog voor het seizoen werkelijk kon beginnen, was er gedoe met Desmond Veldt en de beschikbare middelen. Tim den Braber stapte als eerste over naar Rogelli/TriMates. Victor Goené kwam daar juist vandaan. Voor Jorik begon de Road to Tokyo dit seizoen, waarmee hij slechts zelden in de zwart-groen-grijze outfit kon acteren. Omar, Milan en Michiel richtten zich meer en meer op de langere afstanden. Het Eredivisie-idee werd los gelaten. En ook het concept ‘samen-onder-1-dak’ liet het team snel varen.

In deze toch wat onrustige situatie moesten de mannen zien te presteren. Dat ging de ene keer goed, de andere keer minder. Bovendien was de eenheid weg. Samen trainen en races doen, het kwam er in de praktijk nauwelijks van. Aan het eind van een soms moeizaam eerste seizoen maakte woordvoerster Astrid Peeters van iQ2 ons bekend dat het team op 31 december ophoudt te bestaan. Omar Brons trok die conclusie al eerder en leverde vorige week zijn spullen in, zodat hij de crosslopen inmiddels in andere outfit kan gaan doen. Ook de anderen gaan op zoek. Michiel de Wilde gaf het team nog wel een extra glans met een sterk debuut op de Ironman Florida.

De mannen richten zich de komende maanden op het vinden van nieuwe sponsors. Kwaliteit had iQ2 genoeg in huis, maar als team kwam het eigenlijk niet goed van de grond. Zonder in detail te treden, zijn een aantal factoren hier genoemd waardoor het ook niet meer de goede kant op kon gaan.

Gevraagd naar reacties geven de atleten de voorkeur aan vooruit kijken en niet na te trappen of negatieve energie stoppen in gedane zaken. Dat valt alleen maar te prijzen.

Een dank aan hen die aan de basis stonden, die mee gingen en vertrouwen hadden. En een succeswens richting atleten, die we – in andere outfit – ongetwijfeld volgend jaar gemotiveerder dan ooit terug zien.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.