Rachel aan het woord in Langs de Lijn; Weert lapt bij; Jerry in Huggenoten; Ron in Azië – WTJ 1356

WOENSDAG – Honderd jaar radio was het vandaag. Mooi dat Rachel Klamer precies op dit eeuwfeest te horen was in Radio1 Langs de Lijn over haar Road to Tokyo. Het was een mooi interview op een zo feestelijke radio-dag. Afgenomen door Herman Wegter en Robbert Meeder, gepokt en gemazeld in het vak en ook over triathlon hoef je ze niks te vertellen. Wel jammer dat Langs de Lijn-verslaggever Renze Klamer nu geen dienst had.

Rachel had het over haar jeugdjaren in Harare, Helmond, Nijmegen en Beuningen. Hoe moe ze was, dat haar vader haar veelal moest dragen. Hoe ze door een vriendinnetje toch in het zwembad werd gegooid en als puber zich alles kon ontzetten (niet naar de ‘keten’, maar hard op de fiets naar school en om 6 uur in het zwembad). Hoe ze door het vele reizen wel behoefte aan thuis heeft (heerlijk om mijn huis op te ruimen). Hoe haar natuurkundeleraar als eerste in haar geloofde en steunde. Over trouwen. In Zuid-Afrika, maar nog helemaal niks geregeld. Over de terugkeer naar haar vroegere zwemtrainer Jeroen Rademaker, waarmee de cirkel weer rond is.

Over plannen na Tokyo. In de richting van langere afstanden, coaching of juist hardloopnummers. En natuurlijk over haar kansen in Japan. Niet alleen van haarzelf, maar ook van vriend Richard. En waar ze dan later gaan wonen. We kwamen kortom veel te weten van Rachel, die na 2,5 week vakantie heerlijk ontspannen achter de microfoon kroop.

Zo’n echte radiomicrofoon dus. Vanwege een eeuw radio, nadrukkelijk in de picture. Radio Tour de France hoort tot de top tien van mooiste radio-programma’s. En ook NOS Langs de Lijn doet mee in de top. Terecht. Ik weet nog dat presentator Willem Ruijs van Langs de Lijn me belde om verslag uit te brengen van de ETTC-topwedstrijden, die ons land kende. Kort voordat je dan in de lucht kwam, maakte Willem nog een grap zodat je helemaal van je a-propos was. Andere tijden.

Voor wie de uitzending met Rachel nog eens wil beluisteren, ga naar:

https://www.nporadio1.nl/langs-de-lijn-en-omstreken/onderwerpen/518951-triatlete-rachel-klamer-werkt-vanuit-haar-twente-toe-naar-olympische-spelen

Weert keert soberder terug in 2020

We keren terug naar onze tijden. Er was woensdag de bevestiging van ons eerder bericht over de tekorten bij de triathlon Weert. Anderzijds, zijn het steeds de signalen vanuit Limburgse media en op basis van uitlatingen van het gemeentebestuur. De stichting Stadstriathlon werkt gestaag door aan de editie 2020, die op 13 of 14 juni wordt gehouden en waar de zuidelijke divisies aan hun trekken komen.

Maar goed een tekort van 245.000 euro poets je niet zo maar weg. Onvoorziene uitgaven en lagere inkomsten, stellen burgemeester en wethouders. Sponsoring bleef achter, extra veiligheidsmaatregelen getroffen en het warme weer is ook niet gunstig geweest. Hoge kosten waren er ook voor een (te) groot VIP-paviljoen, grotere ceremonies en de ontvangst van divsere bobo’s. Gelukkig blijft Weert dus bestaan, maar het baart wel zorgen. Rotterdam was natuurlijk ook absoluut maar eenmalig, maar eigenlijk hoop je dat zo’n WK of EK voor de hele omgeving zo’n daverend succes wordt, dat je tot in lengte van jaren als triathlonklassieker kunt doorgaan. De Stadstriathlon zal even pas op de plaats maken in dezen. In de verdeelsleutel om het verlies op te vangen, draagt de provincie 82.000 euro extra bij en de gemeente 163.000 euro. Anderzijds staat er ook een economische spin-off tegenover. Zo zou er 1,5 miljoen euro zijn uitgegeven door deelnemers en supporters dankzij het EK. Begint het u ook al te duizelen?

Hugenotten crossduathlon met Jerry

We hebben toch nog paar wedstrijdjes bij elkaar gevonden. De crossduathlon in Neu-Isenburg bijvoorbeeld, beter bekend als de Hugenotten duathlon. Jerry Kenbeek mag er graag aan meedoen als ie weer eens bij z’n Duitse vrienden is. Vorig jaar kwam de Hoka One One-man als negende M40 binnen. En dit jaar? Wederom negende M40. Het verschil zat ‘m in de overall-klassering: 33e vorig jaar, 26e dit jaar. De crossduathlon werd gewonnen door de Duitser Marius Lau. Ik moest even diep nadenken maar het is de Marius Lau, die wellicht Youri Severin nog kent van de halve Challenge Almere in 2015. Youri won, Marius werd tweede. De snelste vrouw was Julia Altrup.

Leo wint, Ron derde in TriFactor triathlon Hua Hin

Een andere wedstrijd, die nog ‘open stond’, was de volgende TriFactor triathlon waar onze Azië-man Ron Gerrits volop aan mee doet. Hij stuurde ons een berichtje. ,,Hoi Wim, het was wel geen Kona, maar toch een mooie race in Hua Hin, Thailand met 1500 meter zeezwemmen, 50 kilometer fietsen over mooi lange wegen en rolling hills en lopen: 2 laps van vijf kilometer waarvan 800 meter over het strand. De condities waren goed. Bij de start was het 29 graden, luchtvochtigheid 40 procent. Tijdens het lopen steeg het kwik naar 33 graden.”

,,Er waren nog twee Nederlanders, vader en zoon en allemaal vielen we in de prijzen. We bleken weer een snel en sterk volkje te zijn. Joris Coolen was 2e M18 en 41e overall, vader Leo Coolen 20e overall en winnaar M50 en ik 25e overall en winnaar M60.’’ Kort daarna deed Ron mee aan de Oceanman Krabi, een zwemwedstrijd over vijf kilometer en ook daarin werd de sportman derde. Ongetwijfeld horen we ook de komende maanden nog wel van Ron, want het Aziatische seizoen duurt nu eenmaal langer dan het Europese.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.