Gala Schagen; Milan en de andere iQ2-triatleten kijken vooruit; ITU WK’s en Yvonne in de Viva – WTJ 1357

 

DONDERDAG –Aan het eind van het seizoen maken we altijd de balans op. Landelijk tijdens het NTB-Congres met de bekendmaking van de sportmensen van het jaar, maar ook regionaal. Zo is vrijdagavond de prijsuitreiking van het Van der Voort Triathlon Sprint circuit en feestelijke gala-avond in Alpha te Schagen.

De winnaars van het circuit zijn natuurlijk al bekend: Tristan Olij en Maaike Vooren. Zij en alle anderen zullen er op hun mooist uitzien tijdens deze bijeenkomst, die vooraf gegaan wordt door een informele beurs in de triathlonarena. Speciale gast is Els Visser, waarvan collega Ruud Ramler (long time, no see Ruud) van het Noord-Hollands Dagblad schreef dat haar optreden bij Beau van Erven Dorens nog steeds het best bekeken interview uit deze talkshow is. Wordt dus een mooie avond.

(foto: Nick Maarsen; featurefoto Angeliek de Jonge)

Einde iQ2-Triathlonteam, de gevolgen en vooruit kijken

Wie ook vaak aan de Noord-Hollandse wedstrijdjes mee doen zijn Omar en Milan Brons. We brachten het einde van iQ2-team (en ook met de powermeter zelf schijnt het niet helemaal vlekkeloos te verlopen, aldus insiders) gisteren op Trikipedia. Maar tegelijk zie je dat triatleten geboren optimisten zijn.

Triatleten gaan niet gauw bij de pakken neerzitten. Na ons bericht donderdag dat het iQ2-team ermee stopt, zien we al de eerste hoopvolle berichten. Crowdfunding. Marcel Gierman en Hoka One One staan al op om één of meerdere triatleten uit het team op te vangen en te gaan sponsoren.

Optimistisch kijkt ook Milan Brons vooruit. Lees maar mee, wij vonden het de moeite waard zijn verhaal integraal mee te nemen:

Debuut hele triatlon en paar maanden Girona in 2020

Na een tweeweekse rustperiode kijk ik alweer uit naar volgend jaar, met een mooi en groot doel. In 2020 zal ik mijn debuut gaan maken op de lange afstand. Na 4 jaar lang gefocust te hebben op de halve triathlons, zal mijn belangrijkste wedstrijd van het seizoen een hele triatlon gaan zijn.

Het seizoen 2019 is niet helemaal mijn seizoen geworden. Ik heb te weinig kunnen laten zien wat ik echt in huis heb, steeds weer weinig power op de fiets en/of bij het lopen. Eigenlijk is er maar 1 wedstrijd echt goed gegaan, dat was het Nederlands Kampioenschap halve triatlon in Klazienaveen, resulterend in een tweede plaats. Hier werd een super uitslag dan echter weer op een andere manier tegengehouden.. Daarentegen is dit seizoen mijn eerste seizoen zonder een grote blessure geweest. Natuurlijk zijn er hier en daar wat kleine pijntjes geweest, maar ik heb nooit langer dan 3 dagen niet kunnen hardlopen. Dit is voor mij een hele grote opsteker!

In 2020 moet het beter, zeker als ik een hele triatlon in een scherpe tijd wil volbrengen. Mijn huidige triatlonteam gaat stoppen, wat betekent dat ik er vanaf januari weer alleen voor sta. Voor mijzelf heb ik een verbeterplan opgesteld, om volgend seizoen beter voor de dag te komen. Het maken van die extra stap, dat is het doel voor de winter van 2019 en het voorjaar van 2020. Om dat te bewerkstelligen zal er op elk onderdeel verbeterd moeten worden. Hieronder wordt beschreven waar de aandachtspunten op zullen liggen:

Zwemmen
* Techniek. Ik heb nooit een serieuze zwemcoach gehad die herhaaldelijk mijn techniek (met oa. onderwater filmpjes) analyseerde. Tot nu tot was het altijd ‘domweg’ een zwemschema volgen, zonder dat er door iemand op mijn techniek werd gelet.
* Rekken, strekken en mobiliteit van de schouders/rug. Hier heb ik nooit echt aandacht aan besteed, ik denk dat hier nog veel winst uit te behalen valt.
* Meer in wetsuit zwemmen. Ik heb nauwelijks een soortgelijk gevoel als ik zwem met wetsuit tov. zwemmen in het zwembad, waarschijnlijk doordat ik te weinig in wetsuit train.

Fietsen
* Ik wil voor het eerst met een powermeter aan de slag. Ik heb tot nu toe alleen maar gewerkt met hartslag tijdens het fietsen, maar door het gebruik van een vermogensmeter denk ik dat de fietstrainingen van hogere kwaliteit kunnen gaan zijn en ik mij beter aan een bepaalde snelheid kan houden tijdens wedstrijden. Iets wat van serieus belang is als je na 180km fietsen nog een volledige marathon hard moet kunnen lopen.
* ‘Slimmer’ trainen. Blijven nadenken over de periodisering, zeker in de winter. Niet te veel pushen tijdens rustige duurritten. Rustig ook echt rustig. Hard ook echt hard.

Lopen
* Het looponderdeel zal de grootste focus van komende winter zijn. Zoals eerder beschreven was 2019 voor mij het eerste seizoen zonder een blessure. Anders gezegd lijkt de belastbaarheid wat groter. In 2020 wil ik proberen per week gemiddeld meer kilometers te lopen dan in 2019.
* ‘Slimmer’ trainen, meer polarisatie in de trainingen, net zoals boven beschreven bij fietsen.

Overig
* Een betere trainingsomgeving creëren met trainingsmaatjes waar ik mij aan kan optrekken. Het afgelopen seizoen heb ik bijna al mijn trainingen solo uitgevoerd. Dit is niet alleen mentaal zwaar, maar ik denk ook dat je je grenzen iets meer kan verleggen wanneer je met anderen traint die hetzelfde, al dan niet een iets beter niveau hebben dan jezelf. Ik ga vanaf januari voor een paar maanden in Girona gaan wonen, waardoor ik voor mijzelf een betere trainingsomgeving creëer.
* Verder professionaliseren van het voedingsdeel. Hard zwemmen, fietsen en lopen kan alleen als de voeding ook in orde is, dat weet ik maar al te goed.

Ik ga mijn uiterste best doen om mijzelf op deze manier te verbeteren en er een mooi jaar van te maken. Wil jij mijn vooruitgangen (in Spanje) volgen, neem dan een kijkje op mijn Instagram account; milanbrons. Mijn trainingen richting het debuut op de hele kunnen gevolgd worden via mijn STRAVA account.

Lijkt het jou leuk om mij in mijn verhaal te ondersteunen, op wat voor manier dan ook, neem dan persoonlijk contact met mij op! Alle hulp en steun is in onze mooie maar kleine sport van harte welkom!

Binnenkort meer nieuws, nu eerst de trainingen weer oppakken.

 

Marathons New York, Etten-Leur en Terschelling 

Van de vele, vele Nederlanders in de New York City marathon was onder de triatleten Teun Brinkman de snelste. Hij deed er 2.53.54 over. Klaas Abma was na 3.12.46 uur klaar en Gert Brinkman in 3.14.56.

Twee marathons waren de voorbije weken in ons land. In Etten-Leur was Arno van Triest zevende in 2.44. De Berenloop op Terschelling stond zondag op het menu en wederom staken duizenden lopers de Waddenzee over. Erik Negerman derde in 2.44; Ben van Oeveren in 2.46; Martin Kerkvliet eindigde vierde M40 in 3.09. Krista van Soldt in 3.32 en Susan Hagevoort tweede F50 in 3.34. Jessica Oosteloo was op de halve marathon Berenloop de snelste. De komende weken vast meer hardloopwedstrijden.

Tien WK’s voor AG-atleten in 2020

De ITU Kalender vult zich ook steeds verder. De wereldbond kwam deze week rond met alle WK’s voor agegruopers. Het zijn er maar liefst tien in totaal. Op 7 en 8 februari opent het Italiaanse Asiago de reeks met het WK wintertriathlon, voor het tweede jaar op rij aldaar. Op 16 mei staan de Powerman duatleten voor het eerst in het Deense Viborg voor het WK midden afstand duathlon. Voor de Grand Final Olympische afstand triatllon verzamelen de atleten zich tussen 20 en 23 augustus in het Canadese Edmonton. In Lausanne dit jaar waren 4290 agegroupers bijeen uit 56 landen. Daar zat Rotterdam 2017 met 4600 en 78 landen toch nog wel boven trouwens.  Daarna is echt Almere aan de beurt. De ITU schrijft…then take place in Almere, Netherlands, one of the spiritual homes of triathlon. Mooi gezegd. AG-atleten gaan er wereldtitels vergaren in de duathlon, aquathlon, crosstriathlon, lange afstands triathlon en aquabike en dat alles tussen 4 en 13 september. Normaliter zit daar ook Powerman Zofingen, maar die schuift een week op: 20 september.

Yvonne als Krachtpatser in de Viva

Terwijl de NTB zich opmaakt voor de Triathlon Awards (stemmen kan nog tot 8 november!) is Yvonne van Vlerken met nóg een verkiezing bezig. Die van VIVA400 in de categorie Krachtpatsers. Wat zijn volgens het blad ‘krachtpatsers’. Welnu het gaat om vrouwen die over een onuitputtelijk uithoudingsvermogen beschikken als het gaat om body en mind. Als landbeschermer of adrenalinejunkie willen zij met hun fysieke inspanning de wereld inspireren. Check de verkiezing op

https://www.viva.nl/viva400/krachtpatsers/?fbclid=IwAR0RKtM_ty7SAwrUKq_12PtC-SEgr-Y2N6T1Np-Mmvadq5sfpUfVEMlwtX8

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.