Winnaars Vd Voort-circuit; Noordwijk met Tessa; WCup met Cameron; 70.3 met Marten – WTJ 1358

VRIJDAG – Terwijl in Schagen zich iedereen opmaakt voor een feestelijk gala, brengen wij de 1358e WTJ. De foto’s komen later, maar we vermelden hier alvast wel de eindstand van het Van der Voort Mini Circuit.

Vier wedstrijden, vele winnaars

Het betreft de wedstrijden in Heerhugowaard, Langedijk, Nieuwe Niedorp en Schagen. Bij de mannen was Tristan Olij sterker dan Omar Brons en Jeffrey van der Park. Bij de vrouwen won Maaike Vooren voor het eerst. Tweede was veelvuldig winnares Talisa van der Fluit en Kim Hittinger werd derde. Bij de beloftes wonnen Amy van der Fluit en Sam Albracht. De 40-groep winnaars zijn Marianna Hoekstra en Michael Krijnen, bij 50: Audrey Breur en Ruud Doodeman, bij 60: Brigitta Commandeur en Dirk Goldebeld. Allen gefeliciteerd. Tussen de huldigingen door sprak Els Visser. Els had toch al zo’n topdag, want na vier jaar hard werken leverde ze vandaag haar proefschrift in. De titel: ‘Slokdarmkanker: verwachtingen en individuele behandeling’. Daar was ze vanmiddag voor in het UMC Utrecht en nu weer op de bühne in het ALPHA Schagen. Eerder deze week ook al in het Sport Noord Café en zoals we al meldden: het best bekeken onderdeel van alle Beau-afleveringen tot dusverre.

 

Teamcompetitie Noord

De puzzel, die Teamcompetitie 2020 heet, is weer een stukje verder in elkaar gezet. Nu zijn ook enkele noordelijke wedstrijden erbij gekomen. Stadstriathlon Amsterdam Nieuw-West, toe aan haar 15e editie op 7 juni, ontvangst de 3e en 4e divisie. Bij Zeewolde Endurance op 27 juni (bekende datum!) zijn de 1e en 4e Divisie Noord te gast. Op 5 juli mag Utrecht de 2e divisie herbergen en op 22 augustus is de Team-Relay voor 2e Divisie in Ouderkerk.

Preview Beach Duathlon Noordwijk

Leuk zo ver vooruit kijken, maar we leven in het heden. En daarin is de zondag ingeruimd voor de Beach Duathlon in Noordwijk. De start is op het strand bij de Langevelderslag. Lopen gaat richting Zandvoort en door de duinen. Fietsen de andere kant, eerst richting Noordwijk en over het strand terug naar de Langevelderslag. Zwaar parcours, zelfs als het strand hard is. Er is een korte en een lange afstand. Dat wil zeggen, bij de lange gaan de atleten na de tweede run opnieuw de ATB op voor nog eens 8 kilometer om afsluitend wederom 3,5 km. te lopen. Strandrestaurant Nederzandt is de uitvalsbasis met beperkte omkleedgelegenheid. Om 9.30 uur gaan alle series van start.

Yenick Wolthuizen en Simone Lankhuijzen wonnen vorig jaar de lange afstand. En – opmerkelijk – de korte afstand ging naar Daniël Knegt en Koen de Leeuw. Maar Daan keert terug naar de judomat, zoals we eerder deze week meldden. Hij gaat langs vier World Cups proberen zich in zijn vroegere discipline te kwalificeren voor de Paralympics in Tokyo 2020. Favorieten zondag zijn Thomas Cremers, Stach Aarts, Auke Geurts, Jisk Hoogervorst, Christiaan Solleveld, Yennick Wolthuizen en bij de vrouwen Simone Lankhuijzen, Anne Zijderveld en….Tessa Kortekaas. Ja, ja. Tessa keert terug in de wedstrijd waar het jaren terug allemaal voor haar begon. Dat combineert ze uiteraard met familie- en vriendenbezoek in NL. Leuk, leuk, leuk!

Preview World Cup Santo Domingo

Internationaal is het tijd voor de afronding van het ITU World Cup-seizoen 2019. Niet eerder was het wereldcircuit in de Dominicaanse Republiek. Een Olympische afstand staat op het menu. Zwemmen twee laps in het rustige wat van de haven van de San Souci’s Naval Officers Club. De 40 kilometer fietsen gaan langs de kust over Espana Avenue, net als het lopen met finish in de Marina-haven. Alle ogen zijn gericht op de vrouw in topvorm: Ai Ueda. Voorts zijn Lisa Perterer, Taylor Knibb, Sandra Dodet, Kirsten Kasper, Andrea Hewitt, Elizabeth Bravo en Yuliya Yelistratova van de partij. Het Nederlandse drietal Quinty Schoens, Rani Skrabanja en Jony Heerink is eveneens doorgereisd van Lima naar Santo Domingo, de hoofdstad van het Caribisch eiland.

Matthew McElroy voert het mannenveld aan. En dat niet alleen, na hem volgen nog twee Yankees: Morgan Pearson en Eli Hemming. Rostislav Pevtsov gaat het ze lastig maken net als Lima-winnaar Manoel Messias. Marco van der Stel en Jorik van Egdom zetten nog een laatste keer alles op alles voor een top 20-klassering. Maar de meest opvallende deelnemer is de Australische lange afstands triatleet Cameron Wurf: Ironman-winnaar Emilia-Romagna. Kan Cameron ook op een Olympische afstand weg komen van het peleton?

Debuut Marten van Riel op 70.3 IM China

Zou Cameron het met Marten van Riel op een akkoordje hebben gegooid. Doe jij mijn World Cup, dan doe ik jouw 70.3 Ironman. De Belgische topper maakt in Xiamen zijn debuut op de halve triathlon. Zeer benieuwd hoe ver de nummer zes van de Spelen van Rio gaat komen. Kevin Collington, Tim Reed, Josh Amberger en misschien ook Per van Vlerken vormen de voornaamste tegenstand. Frankie Sanjana is kansrijk bij de vrouwen. Twee Nederlanders in de agegroup-atleten.

Evert tussen de pro’s in Challenge Cape Town

Zondag is ook de enige Afrikaanse Challenge aan de beurt. Cape Town of Kaapstad zo u wilt. Elf pro’s waaronder Evert Scheltinga, die zoals elk jaar ‘overwintert’ in Stellenbosch, Zuid-Afrika en daar ook collega Joep Staps tegen kwam. Evert neemt het op tegen Almere-winnaar en thuisfavoriet Matt Trautman, tegen Tim Don en Pablo Dapena Gonzalez. Hier zou je ‘de vreemd-eend-in-de-bijt’ de XTerra wereldkampioen Bradley Weiss kunnen noemen. De Britse favorietes Emma Pallant en Laura Siddall nemen het op tegen sterke Zuidafrikaanse triatletes als Anna Watkinson en Gillian Sanders.

Iedereen veel plezier en/of succes dit weekend!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.