Cameron in World Cup; Emo-winst Andrea; 70.3 Sao Paulo: Miami-man: Noordwijk uitslag – WTJ 1361

MAANDAG – Cameron Wurf was er dus echt bij, daar in de World Cup van Santo Domingo. In de databank van de ITU kwam de Australiër tot dusverre niet voor. Wat hem bewoog om het toch eens in een ITU World Cup te proberen? We hebben geen idee. Zoals veel lange afstands triatleten sloeg ook de oud-prof deze triathlonfase over. Maar zoals Marten van Riel en Ashleigh Gentle het met succes probeerden op de 70.3 IM, zo draaide Cameron de zaken om en ging op de Dominicaanse Republiek zijn geluk beproeven in een voor hem onbekende wereld.

Voorlaatste plaats voor Wurf


Het pakte niet uit zoals bij Marten en Ashleigh. Cameron kwam als 45e uit het water op 41 seconden van de immer snelle Richard Varga. Dat leek nog mee te vallen, Jorik van Egdom zat bijvoorbeeld maar elf tellen voor de Ozzie. Bij het fietsen kon ‘the Rowing Cyclist’ he verschil niet goedmaken op de kopgroep. Zijn 25e fietstijd was er eentje van dezelfde snelheid als de achtervolgende groep, die de aansluiting niet teweeg wisten te brengen met de kopgroep van twintig. Daarna moesten de 5 kilometer lopen de beslissing brengen. De 36.15 minuten van Cameron was de op 1 na langzaamste looptijd van de dag. Het wierp hem in de tropische hitte van Santo Domingo terug naar de 47e en voorlaatste plaats.

Andrea op de dag dat vier jaar terug Laurent overleed


Nog eens terug naar Santo Domingo, want de finish van Andrea Hewitt was er in alle opzichten eentje om kippenvel van te krijgen. Iets waar overigens de schaars aanwezige Dominicaanse toeschouwers geen weet van hadden. Maar 10 november was niet alleen de dag waarop Andrea na haar WTS-zege aan de Gold Coast 2017 eindelijk weer eens won. Het was ook de dag, waarop ze exact vier jaar eerder haar grote liefde/verloofde Laurent Vidal verloor. In een mix van vertwijfeling en emotie kwam ze over de finishlijn. Twijfels omdat ze niet wist van de 15-seconden penalty van de atlete die voor haar liep. Maar Taylor Knibb moest wel degelijk nog de Penalty-box in. ,,Ik lag halverwege het lopen derde, twee meisjes voor me, maar ineens stond ik daar voor het finishlint. Ik wist niet eens dat ik gewonnen had.’’ Daarna kon Andrea haar tranen niet bedwingen. Logisch als alles zo samenvalt. ,,For me it is crazy to also have to celebrate the victory today on a day like today, because today is the anniversary of the saddest day of my life.’’

70.3 IM voor Belarmino en Palma
Laat in het seizoen voegde de World Triathlon Corporation nog een 70.3 Ironman toe aan het overvolle schema. De race in de Braziliaanse hoofdstad Sao Paulo was nog wel een agegroup-only wedstrijd. In de miljoenenstad waren 1350 atleten bijeen, 95 procent Brazilianen overigens. Europeanen op een enkele Duitser, Fransman en Oostenrijker na waren er nauwelijks. De podia waren ook louter Braziliaans getint. Jose Belarmino won, hij lag liefst negen minuten voor op Daniel Ruman Rodrigues en op Rafael Faisarella. Zeven minuten was het verschil tussen de eerste en tweede vrouw: Fernanda Palma en Paula Ponte Moreira. Toen 13 minuten later ook Marina Jacob binnen was, kon de huldiging beginnen.

Shirin wordt derde op EK


Ze was er zelf niet helemaal over te spreken, toch pakt Shirin van Anrooij andermaal internationaal eremetaal. Na de EK-titel tijdrijden, het zilver op het WK was er nu brons op het EK veldrijden. Doe het ze maar eens na. We schreven het hier al eerder. De topsporter uit Kapelle lijkt veel op de Mathieu van der Poel bij de vrouwen. Met dat verschil dat Shirins uitstapjes du- en triathlons betreft en Mathieu de ATB er regelmatig bij pakt. Het EK veldrijden was in het Italiaanse Silvelle. Vooraf werd verwacht dat de strijd zou gaan tussen Shirin en haar leeftijdsgenootje Puck Pieterse. De laatste was te sterk en ook de Franse wielrenster Olivia Onesti ging harder dan Shirin, die op 44 seconden van de tiutel bleef steken. Maar intussen blijft het medailles regenen voor het multitalent.

Ron Gerrits wint opnieuw in Thailand


We gaan naar Azië waar Ron Gerrits wekelijks wedstrijden blijft doen. Nu de Pattaya Tri-League in Thailand, een dubbele sprint triathlon over 750 meter zeezwemmen, 20 km fietsen, 5 km. lopen en daarna nog eens. Ron wist niet hoe zijn lichaam zou reageren op nog eens het water in te duiken na een sprint-afstand. ,,But when you never try, you never know.’’
De race was goed georganiseerd, veel vrijwilligers en – voor druk Thailand uniek – een verkeersvrij parcours. Het parcours rondom de Pattaya Hill was glooiend en soms zelfs steil. Voor Ron een goede training, want hij gaat volgend seizoen iets heel anders proberen: de Austria Extreme Triathlon. Bovendien stonden er veel golven. Het resultaat was een eerste plaats in zijn agegroup M60 en 47e totaal van de vijfhonderd deelnemers. Over twee weken de laatste race van dit jaar in Chiang Rai.

Joop en Trijnie in Miami-Man


Het Oostzaanse duo Joop Schwalbach en Trijnie Roozendaal was weer eens in Florida, waar Theo en Trijnie kind aan huis zijn. Joop finishte als 215e van de vijfhonderd deelnemers. Hij werd er tiende M55 mee in een tijd van 5.55.54 uur. Voor Trijnie zat lopen er vanwege een blessure eigenlijk niet in. Ze was 119e vrouw en winnares F65 in 7.45.54 uur. Zwemmen en fietsen gingen voortreffelijk, grotendeels wandelend legde ze de halve marathon af in 3.15 uur. Toch liet ze nog altijd zo’n dertig atleten achter zich. De overwinning ging naar de Amerikaan Kyle Hooker in 4.07. De bekende Argentijnse triatleet Oscar Galindez eindigde vierde. Beste vrouw was Kayla Pokorny uit USA, die bij het lopen de veel sneller vertrokken Laura McDonald nog achterhaalde.

Yennick en Tessa winnaars Beach Duathlon


Handmatig uitslagen opmaken. Het gebeurt anno 2019 nog. Het duurt misschien wat langer voor de resultaten gepubliceerd kunnen worden. De TV Bollenstreek schrijft bij haar Beach Duathlon Noordwijk aan de finishlijn mee wie er binnenkomt en in welke tijd. Gelukkig hadden we Tessa Kortekaas aan de start, die ons snel berichtte dat ze Anne Zijderveld geklopt had. En via-via kregen we inmiddels ook de top drie bij de mannen. Yennick Wolthuizen won opnieuw, dit maal versloeg hij Thomas Cremers en Christiaan Solleveld. Op de korte afstand was het Pascal Valentijn die won, Dirk Remmelzaal werd tweede en Danny van Dam derde. Meer weten we nog niet.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.